Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΓΕΚ Τέρνα: Τριπλή επένδυση 850 εκατ. στο Μαντούδι

Τριπλό επενδυτικό σχέδιο δρομολογεί στο Μαντούδι της Εύβοιας ο όμιλος της ΓΕΚ Τέρνα, συνολικού ύψους περίπου 850 εκατ. ευρώ. Τα σχέδια για μονάδα ηλεκτροπαραγωγής, αναβίωση εξορυκτικής δραστηριότητας και ΒΙ.ΠΕ.

  • της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου
ΓΕΚ Τέρνα: Τριπλή επένδυση 850 εκατ. στο Μαντούδι
Τριπλό επενδυτικό σχέδιο δρομολογεί στο Μαντούδι της Εύβοιας ο όμιλος της ΓΕΚ Τέρνα, συνολικού ύψους περίπου 850 εκατ. ευρώ.

Μετά την τακτοποίηση των εκκρεμοτήτων για τη Βιομάγν, που πέρασε πλέον στον όμιλο, ανοίγει ο δρόμος για την αξιοποίηση των εκτάσεων που διέθετε στην περιοχή, 4.500 στρ., από τα οποία τα 3.000 στρ. είναι δασική έκταση. Στα υπόλοιπα 1.500 στρ. ο όμιλος της ΓΕΚ Τέρνα σχεδιάζει την κατασκευή μονάδας ηλεκτροπαραγωγής έως 1.100 MW, την αναβίωση της εξορυκτικής δραστηριότητας στον λευκόλιθο και τη δημιουργία βιομηχανικής περιοχής, με πρόσβαση στο ιδιωτικό λιμάνι που διαθέτει η Βιομάγν.

Πιο συγκεκριμένα, δρομολογείται άμεσα η ανέγερση και λειτουργία της Ήρων V, που ενδεχομένως να αποτελείται από δύο υδρόψυκτες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής, με καύσιμο φυσικό αέριο, ισχύος 550 MW η κάθε μία. Το κόστος της επένδυσης υπολογίζεται σε 800 εκατ. ευρώ, ενώ ήδη έχει εξασφαλιστεί η θετική γνωμοδότηση της ΡΑΕ.

Μέχρι στιγμής δεν έχει αποφασιστεί αν ο όμιλος ΓΕΚ Τέρνα θα προχωρήσει αυτόνομα την επένδυση αυτή ή θα συμπράξει και η Gaz de France - Suez, που συμμετέχει με ποσοστό 50% στην Ήρων Ι και στην Ήρων ΙΙ. Σε κάθε περίπτωση, η GdF διαθέτει δικαίωμα πρώτης άρνησης και σε αυτήν θα προταθεί, κατ' αρχάς, η συνεργασία, αν και εφόσον αποφασιστεί.

Η δεύτερη επένδυση αφορά στην αναβίωση των εξορυκτικών δραστηριοτήτων στον λευκόλιθο, καθώς υπάρχουν ήδη υφιστάμενες εγκαταστάσεις που θα χρησιμοποιηθούν ανάλογα. Ο λευκόλιθος χρησιμοποιείται ως πρώτη ύλη για την τσιμεντοβιομηχανία και την παραγωγή πυρίμαχων τούβλων και ο όμιλος της ΓΕΚ Τέρνα επιδιώκει να αξιοποιήσει και αυτήν τη δραστηριότητα.

Η συγκεκριμένη επένδυση υπολογίζεται σε 30 - 40 εκατ. ευρώ. Να σημειωθεί ότι η Βιομάγν διαθέτει 219.000 στρ. από συμβάσεις μεταλλευτικών παραχωρήσεων, για την εξόρυξη λευκόλιθου.

Το τρίτο σχέδιο προβλέπει τη δημιουργία οργανωμένης βιομηχανικής περιοχής, προϋπολογισμού περί τα 10 εκατ. ευρώ.

Για τις δύο τελευταίες επενδύσεις έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες αδειοδότησης. Το σύνολο όλων των επενδύσεων θα αναπτυχθεί με ορίζοντα 5ετίας, στην περίοδο της κατασκευής εκτιμάται ότι θα δημιουργηθούν πάνω από 1.700 θέσεις εργασίας και κατά τη λειτουργία τους 400 - 500 νέες θέσεις εργασίας.

Να σημειωθεί ότι η Ήρων ΙΙ, στη Βοιωτία, ισχύος 450 MW, προβλέπεται να τεθεί σε εμπορική λειτουργία μέσα στον Ιούλιο, ενώ ο όμιλος της ΓΕΚ Τέρνα διαθέτει άδεια παραγωγής για μονάδα ηλεκτροπαραγωγής 460 MW, με καύσιμο λιγνίτη, στο Αμύνταιο της Φλώρινας (Ήρων ΙV), ενώ έχει καταθέσει αίτηση στη ΡΑΕ για σταθμό ηλεκτροπαραγωγής στον Δομοκό (Ήρων ΙΙΙ), που θα περιλαμβάνει δύο μονάδες συνδυασμένου κύκλου, με φυσικό αέριο, συνολικής ισχύος 800 MW.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v