Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εθνική: Στα 971 εκατ. τα κέρδη του 2009

Στα 971 εκατ. τα καθαρά κέρδη 2009 της Εθνικής. Από τη Finansbank το 46%. Άνω του 1 δισ. οι προβλέψεις. Αύξηση 2% σε λειτουργική κερδοφορία. Απομείωση χαρτοφυλακίου ομολόγων-μετοχών κατά 238 εκατ.

Εθνική: Στα 971 εκατ. τα κέρδη του 2009
Στα 971 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκαν τα καθαρά κέρδη 2009 της Εθνικής Τράπεζας.

Μετά την έκτακτη φορολογική εισφορά τα αποτελέσματα του 2009 διαμορφώνονται σε 923 εκατ. ευρώ  επιβαρυμένα κυρίως από τις αυξημένες προβλέψεις συνολικού ύψους 1 057 εκατ. και τις απομειώσεις του χαρτοφυλακίου ομολόγων και μετοχών συνολικού ύψους 238 εκατ.

Οι αναλυτές περίμεναν καθαρά κέρδη 1,11 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένης της έκτακτης εισφοράς, με τα καθαρά έσοδα από τόκους να ανέρχονται σε 3,9 δισ. αυξημένα κατά 9%.  

Σημαντική η συμβολή της τουρκικής θυγατρικής Finansbank, η οποία συνέβαλε το 46% των κερδών του ομίλου, με κέρδη 425 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 14% σε ετήσια βάση

Η οργανική κερδοφορία (προ προβλέψεων και φόρων) διαμορφώθηκε σε 2.585 εκατ. ευρώ  αυξημένη κατά 2% έναντι του 2008.

---Δήλωση Ταμβακάκη

Ο κ. Απόστολος Ταμβακάκης διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας δήλωσε τα εξής: "Καθώς η Ελλάδα βρίσκεται στο κρισιμότερο σταυροδρόμι της σύγχρονης ιστορίας της, αποτελεί πηγή αισιοδοξίας η ευρύτερη συνειδητοποίηση του αδιέξοδου στο οποίο έχει περιέλθει το οικονομικό μοντέλο της χώρας και, ιδιαίτερα, της ανάγκης να μετατρέψουμε την κρίση σε ευκαιρία, εγκαταλείποντας στερεότυπα, πρακτικές και νοοτροπίες του παρελθόντος, σπάζοντας χρόνιες αγκυλώσεις, θεμελιώνοντας ένα νέο, παραγωγικό και ανταγωνιστικό πρότυπο βιώσιμης ανάπτυξης.

Το τολμηρό Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης και τα αυστηρά και γενναία μέτρα που αποφασίστηκαν προς υλοποίησή του προσδιορίζουν τη νέα, μεγάλη, μεταρρυθμιστική προσπάθεια. Έχουμε υποχρέωση αυτά τα μέτρα να υλοποιηθούν και να εφαρμοστούν χωρίς καθυστερήσεις και εκπτώσεις, ώστε να οικοδομήσουμε μια Ελλάδα απαλλαγμένη από τα
βάρη και τα χρέη του παρελθόντος.

Καλούμαστε να αναμετρηθούμε με μεγάλες προκλήσεις. Ο όμιλος της Εθνικής Τράπεζας
θα δώσει αποφασιστικά το "παρών" σε αυτήν την προσπάθεια.

Οι μεγάλες αντοχές του ομίλου στην κρίση επιβεβαιώνονται από τη σταθερότητα των οργανικών κερδών του κατά το 2009 και από την αποδοτικότητα των ιδίων κεφαλαίων του, που είναι μεταξύ των υψηλότερων στην Ευρώπη, παρά τον διπλασιασμό των προβλέψεων. Το 2010 θα είναι κρίσιμη και δύσκολη χρονιά. Ωστόσο ο όμιλος εισέρχεται στη νέα εποχή με υψηλά αποθέματα ρευστότητας, κεφαλαιακής επάρκειας και με ισχυρές επιχειρησιακές δυνατότητες.

Οι δράσεις μας θα επικεντρωθούν ιδιαίτερα στις αναχρηματοδοτήσεις δανείων, στη συγκράτηση των δαπανών και στην αξιοποίηση της δυναμικής του ομίλου στο διεθνές επίπεδο. Οι θυγατρικές εταιρίες μας στην περιοχή της ΝΑ. Ευρώπης και της Τουρκίας αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της στρατηγικής του ομίλου την τελευταία δεκαετία και σε αυτήν την πολιτική θα επιμείνουμε με συνέπεια, ώστε ο όμιλος να παραμείνει η κορυφαία τραπεζική δύναμη στην ευρύτερη περιοχή".

ΕΤΕ: Δύσκολη χρονιά το 2010 

Το 2010 θα είναι μία δύσκολη χρονιά και αναμένεται αδύναμη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, τόνισε μεταξύ άλλων ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας κ. Απόστολος Ταμβακάκης κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με τους αναλυτές μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων 2009.

Υποστήριξε ότι οι στρατηγικές προτεραιότητες του ομίλου για το 2010 είναι η ενίσχυση των καταθέσεων και η επιλεκτική με βάση αυστηρά κριτήρια δανειοδότηση επιχειρήσεων και ιδιωτών. Επίσης, η περαιτέρω ενδυνάμωση της ήδη ισχυρής ρευστότητας του ομίλου αποτελεί σημαντικό στόχο, ενώ "όταν ανοίξουν οι αγορές η τράπεζα θα προχωρήσει σε έκδοση καλυμμένων ομολογιών ύψους έως 10 δισ. ευρώ".

Το 2010 ο όμιλος στοχεύει σε ποσοστό άνω του 50% τα κέρδη του να προέρχονται από τις αγορές της νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Τουρκίας.

Σε ό,τι αφορά την πιστωτική επέκταση του 2010, η διοίκηση της Εθνικής επισήμανε πως το ΑΕΠ θα κινηθεί σε επίπεδα -2% και κατ' επέκταση η ζήτηση δανείων θα είναι μηδενική. Στο σημείο αυτό ο κ. Ταμβακάκης ανέλυσε την ανάγκη εξυγίανσης του δανειακού χαρτοφυλακίου του ομίλου και υπογράμμισε ότι "η τράπεζα θα προχωρήσει σε αναχρηματοδοτήσεις και διευθετήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ".

Μάλιστα, μιλώντας για τα περιθώρια κέρδους στην ελληνική τραπεζική αγορά, τονίστηκε ότι το πρώτο τρίμηνο του 2010 θα δεχτούν περαιτέρω πιέσεις.

Για τις επισφάλειες τα υψηλόβαθμα στελέχη του ομίλου εκτίμησαν ότι θα κινηθούν στα ίδια επίπεδα με το 2009 γνωρίζοντας αύξηση κατά 200 μονάδες βάσης το δεύτερο και τρίτο τρίμηνο του 2010.

Καταθέσεις

Στο ερώτημα εάν υπήρξε σημαντική φυγή καταθέσεων, απάντησαν ότι το κλίμα που καλλιεργήθηκε τους τελευταίους μήνες για την οικονομική κατάσταση της χώρας προβλημάτισε, ωστόσο η Εθνική δεν ανησυχεί καθώς με βάση τα στοιχεία στο τέλος του Φεβρουαρίου είχε απώλειες καταθέσεων ύψους 1 δισ. ευρώ. "Δεν εμπνέει ανησυχία καθώς είναι πρόσκαιρο φαινόμενο", ανέφεραν χαρακτηριστικά.

Ομόλογα

Ζημίες ύψους 1 δισ. ευρώ κατέγραψε ο όμιλος της Εθνικής Τράπεζας στο σύνολο του 2009, από το χαρτοφυλάκιο των ελληνικών ομολόγων και σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή κ. Άνθιμο Θωμόπουλο, πρόκειται για λογιστικές απώλειες και με βάση τις εκτιμήσεις ότι το δεύτερο εξάμηνο του 2010 η μακροοικονομική κατάσταση της χώρας θα βελτιωθεί οι απώλειες αυτές θα είναι προσωρινές.

Τουρκία

Ο όμιλος της Εθνικής θα συνεχίσει με δυναμικό τρόπο την ανάπτυξη των εργασιών της "πετυχημένης", όπως τη χαρακτήρισαν, Finansbank και εντός του 2010 θα επεκταθεί το δίκτυό της κατά 75 καταστήματα. Όσο για τη χρηματοδότηση των εργασιών της, ήδη πραγματοποιείται από τις τοπικές καταθέσεις, οι οποίες το πρώτο δίμηνο του έτους γνωρίζουν άνθηση.

Αν. Παπ.


Τα βασικά στοιχεία για το 2009

* Καθαρά κέρδη 2009 στα 971 εκατ. ευρώ  (?37%).
* Οργανικά κέρδη 2009 2,6 δισ. (+2%).
* Επίτευξη στόχου πιστωτικής επέκτασης στην Ελλάδα +10%. Καθαρή αύξηση
χορηγήσεων στην Ελλάδα +4,5 δισ. ευρώ.
* 3 δισ. ευρώ  νέα στεγαστικά δάνεια στην Ελλάδα, 38% της συνολικής αγοράς.
* 1,7 δισ. ευρώ  νέες χορηγήσεις μέσω του προγράμματος ΤΕΜΠΜΕ μέσα στο 2009, 1/3
του συνολικού προγράμματος.
* Δάνεια προς καταθέσεις του ομίλου στο 97%.
* Finansbank: καθαρά κέρδη 2009 στα 425 εκατ. ευρώ,  46% των κερδών του ομίλου.
* ΝΑ. Ευρώπη: κερδοφορία σε όλες τις χώρες παρά τη δυσμενή συγκυρία.
* 1,5 δισ. ευρώ  ρευστότητα στο 4ο τρίμηνο από την πρώτη έκδοση καλυμμένων
ομολογιών από ελληνική τράπεζα στην αγορά.
* Υψηλός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας (Tier I) 11,3%.

---Τα οικονομικά μεγέθη του 2009

Σε 971 εκατ. ευρώ  διαμορφώθηκαν τα καθαρά κέρδη του ομίλου της ΕΤΕ το 2009, μειωμένα κατά 37% σε σχέση με το 2008. Μετά την έκτακτη φορολογική εισφορά τα αποτελέσματα του 2009 διαμορφώνονται σε 923 εκατ., επιβαρημένα κυρίως από τις αυξημένες προβλέψεις συνολικού ύψους 1 057 εκατ. ευρώ  και από τις απομειώσεις του χαρτοφυλακίου ομολόγων και μετοχών συνολικού ύψους 238 εκατ.

Αντίθετα, η οργανική κερδοφορία (προ προβλέψεων και φόρων) διαμορφώθηκε σε 2 585 εκατ. αυξημένη κατά 2% έναντι του 2008, γεγονός που υπογραμμίζει τη σταθερότητα του επιχειρηματικού μοντέλου του ομίλου ακόμα και σε περιόδους κρίσης και αναδεικνύει τη σημασία της γεωγραφικής διασποράς των πηγών εσόδων του.

Σε μια περίοδο που χαρακτηρίστηκε από ακραίες συνθήκες στο διεθνές πιστωτικό σύστημα και από τη ραγδαία επιδείνωση των δημοσιονομικών μεγεθών της εθνικής οικονομίας, η Εθνική Τράπεζα κατάφερε να διευρύνει περαιτέρω τη ρευστότητά της, να ενισχύσει την κεφαλαιακή της επάρκεια και να διατηρήσει ικανοποιητικά επίπεδα κερδοφορίας, θωρακίζοντας παράλληλα τον ισολογισμό της με υψηλές προβλέψεις.

Οι επιδόσεις αυτές καταδεικνύουν την αντοχή του ομίλου σε ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες και του επιτρέπουν να αντιμετωπίζει τις προκλήσεις από θέση ισχύος.

Τα έσοδα του ομίλου από τραπεζικές εργασίες (εξαιρουμένων των διαπραγματευτικών κερδών) κατέγραψαν αύξηση 6% κυρίως λόγω της περαιτέρω ενίσχυσης του επιτοκιακού αποτελέσματος (+10% σε σχέση με το 2008 και +5% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο).

Το επιτοκιακό περιθώριο σημείωσε αύξηση έναντι του προηγούμενου τριμήνου, με αποτέλεσμα να διατηρηθεί για το σύνολο του έτους σε επίπεδα άνω του 4%, παρά την εντεινόμενη ανταγωνιστική πίεση στην τιμολόγηση των καταθετικών προϊόντων.

Οι λειτουργικές δαπάνες αυξήθηκαν 5% σε σχέση με το προηγούμενο έτος εξαιτίας της αύξησης των δαπανών προσωπικού από την εφαρμογή διαιτητικών αποφάσεων στην Ελλάδα, της έκτακτης δαπάνης πρόσληψης ανέργων στο πλαίσιο της συμβολής της ΕΤΕ στην άμβλυνση των επιπτώσεων της κρίσης στην ελληνική οικονομία και της ετήσιας εισφοράς στο ΙΚΑ ύψους 25,5 εκατ. ευρώ λόγω της ένταξης του Ταμείου Συντάξεων των υπαλλήλων της τράπεζας σε αυτό. Αντίθετα, αποκλιμάκωση καταγράφεται στην Τουρκία και στις χώρες της ΝΑ. Ευρώπης όπου οι λειτουργικές δαπάνες μειώθηκαν κατά 6% και 2% αντίστοιχα σε ετήσια βάση.

Προβλέψεις

Ο όμιλος διενήργησε πάνω από 1 δισ. ευρώ  προβλέψεις το 2009, με αποτέλεσμα οι συσσωρευμένες προβλέψεις να προσεγγίζουν ήδη τα 2,5 δισ., ήτοι 3,4% των συνολικών χορηγήσεών του. Το ποσοστό κάλυψης των μη εξυπηρετούμενων δανείων διαμορφώθηκε σε 64%, πριν βεβαίως ληφθούν υπόψη οι πάσης φύσεως εμπράγματες εξασφαλίσεις.

Το χαμηλό ποσοστό των δανείων σε καθυστέρηση αλλά και η υπερκάλυψή τους από προβλέψεις και εμπράγματες εξασφαλίσεις είναι απόρροια της διαχρονικά συντηρητικής διαχείρισης κινδύνων του ομίλου, η οποία έχει ως αποτέλεσμα την επικέντρωση του δανειακού χαρτοφυλακίου σε κλάδους χαμηλού κινδύνου και υψηλών διασφαλίσεων σε ποσοστό που υπερβαίνει το 82% του συνολικού χαρτοφυλακίου χορηγήσεών του.

Finansbank

Τα καθαρά κέρδη της Finansbank το 2009 ανήλθαν σε TRY 916 εκατ. (425 εκατ. ευρώ), αυξημένα κατά 14% έναντι του 2008, αντιστοιχώντας στο 46% των συνολικών κερδών του ομίλου.

Ειδικότερα, τα αποτελέσματα από τις οργανικές πηγές κερδοφορίας της Finansbank ενισχύθηκαν κατά 28% σε σχέση με το 2008.

Η επίδοση αυτή είναι εξαιρετικά σημαντική δεδομένου ότι υπερβαίνει τις προ της κρίσης επιδόσεις της Finansbank σε μία περίοδο όπου η οικονομία της γειτονικής χώρας αντιμετώπισε ακραίες υφεσιακές πιέσεις. Η διαγραφόμενη ανάκαμψη της τουρκικής οικονομίας δημιουργεί εύλογες προσδοκίες για περαιτέρω ενίσχυση της αναπτυξιακής πορείας της Finansbank.

Συγκεκριμένα:

* Αύξηση 23% καταγράφεται στο καθαρό επιτοκιακό αποτέλεσμα, το οποίο το 2009 ανήλθε σε TRY 2 037 εκατ. (944 εκατ. ευρώ).

* Οριακή κάμψη 1% κατέγραψαν τα έσοδα από προμήθειες, που ανήλθαν σε TRY 549 εκατ. (255 εκατ. ευρώ).

* Τα μέτρα περιστολής του κόστους της Finansbank είχαν ως αποτέλεσμα ο ρυθμός αύξησης των λειτουργικών δαπανών να περιοριστεί σημαντικά στα επίπεδα του 7% έναντι του 2008 με τον δείκτη αποτελεσματικότητας να διαμορφώνεται σε 40%, επίπεδο που την τοποθετεί μεταξύ των πλέον αποδοτικών τραπεζών διεθνώς.

ΝΑ. Ευρώπη: Ικανοποιητική οργανική κερδοφορία

Σε 93 εκατ. ευρώ  ανήλθαν τα καθαρά κέρδη στη νοτιοανατολική Ευρώπη το 2009 έναντι 190 εκατ. το 2008 λόγω υψηλών προβλέψεων που ανήλθαν σε 177 εκατ. Tα οργανικά κέρδη προ προβλέψεων ανήλθαν σε 278 εκατ. Παρά τον σχηματισμό υψηλών προβλέψεων, όλες οι θυγατρικές του ομίλου στην περιοχή παρέμειναν κερδοφόρες σε επίπεδο καθαρών κερδών, αφού η διατήρηση της οργανικής κερδοφορίας στα επίπεδα του προηγούμενου έτους απορρόφησε τις αυξημένες προβλέψεις για επισφαλή δάνεια.

Τα λειτουργικά έξοδα στη ΝΑ. Ευρώπη περιορίστηκαν περαιτέρω κατά 5% έναντι του προηγούμενου έτους, ως αποτέλεσμα της επίμονης και διαρκούς προσπάθειας περικοπής δαπανών και η σχέση εξόδων προς έσοδα στο 4ο τρίμηνο διαμορφώνεται στο 50%.

Το συνολικό ύψος χορηγήσεων στη νοτιοανατολική Ευρώπη διαμορφώθηκε σε 8 δισ. ευρώ,  μειωμένο 4% έναντι του 2008, λόγω της γενικότερης συρρίκνωσης της αγοράς εξαιτίας της συνεχιζόμενης απομόχλευσης των οικονομιών της περιοχής.

Το συνολικό ύψος των καταθέσεων διαμορφώθηκε σε 4,7 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 10% έναντι του 2008 και 2% από το προηγούμενο τρίμηνο, εξέλιξη ιδιαίτερα θετική καθώς ο όμιλος διευρύνει έτσι τις πηγές χρηματοδότησής του, με αποτέλεσμα να βελτιώνεται ο δείκτης δανείων προς καταθέσεις στη ΝΑ. Ευρώπη κατά 41 ποσοστιαίες μονάδες μέσα σε ένα έτος και κατά 8 ποσοστιαίες μονάδες το τελευταίο τρίμηνο.

Η ποιότητα του χαρτοφυλακίου στη νοτιοανατολική Ευρώπη αντανακλά το γενικότερο αρνητικό περιβάλλον της τοπικής αγοράς, με τα δάνεια σε καθυστέρηση να διαμορφώνονται στο 5,8% του συνολικού χαρτοφυλακίου από 2,4% στο τέλος του 2008. Η εξέλιξη αυτή, αν και δυσμενής, επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις μας για την πορεία των επισφαλειών στην περιοχή και επιβαρύνει σημαντικά τον όμιλο, παρότι η συντριπτική πλειονότητα των χορηγήσεων του ομίλου στην περιοχή καλύπτονται από εμπράγματες εξασφαλίσεις.


Ισχυρή κεφαλαιακή βάση

Το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων του ομίλου στο τέλος του 2009 διαμορφώθηκε στα 8,5 δισ. ευρώ αυξημένο κατά 2,5 δισ. έναντι του 2008. Το αποτέλεσμα αυτό οφείλεται στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά 1,2 δισ., στην έκδοση των προνομιούχων μετοχών ύψους 350 εκατ. υπέρ του ελληνικού δημοσίου και στην κερδοφορία του έτους.

Ο Δείκτης Βασικών Ιδίων Κεφαλαίων (Tier I) διαμορφώνεται σε 11,3% με βάση τον οποίο η Εθνική κατατάσσεται στις ισχυρότερες κεφαλαιακά τράπεζες της Ευρώπης. Εξαιρουμένων των υβριδικών κεφαλαίων, των προνομιούχων μετοχών του Δημοσίου και των δικαιωμάτων μειοψηφίας, ο Δείκτης Κύριων Βασικών Ιδίων Κεφαλαίων (Core Tier I) υπολογίζεται σε 9,5%, επίπεδο κορυφαίο από πλευράς τόσο απόλυτου μεγέθους όσο και ποιοτικής διάρθρωσης των ιδίων κεφαλαίων του ομίλου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v