Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μυτιληναίος:Αποκτά πλήρη έλεγχο της Endesa Hellas

Τον πλήρη έλεγχο της Endesa Hellas αποκτά η Μυτιληναίος Α.Ε. μετά τη συμφωνία για την εξαγορά του 50,01% των μετοχών της εταιρίας από τον έτερο μέτοχο, την Endesa S.A. Το χαρτοφυλάκιο ενέργειας, οι συνέργειες.

  • της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου
Μυτιληναίος:Αποκτά πλήρη έλεγχο της Endesa Hellas
Τον πλήρη έλεγχο της Endesa Hellas αποκτά η Μυτιληναίος Α.Ε. μετά τη συμφωνία για την εξαγορά του 50,01% των μετοχών της εταιρίας από τον έτερο μέτοχο, την Endesa S.A.

Μετά τη θετική κατάληξη των διαπραγματεύσεων των δύο μερών η Endesa Hellas αναδεικνύεται ως ο μεγαλύτερος ανεξάρτητος παραγωγός ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας, με 1,2 GW από θερμικές μονάδες σε λειτουργία ως το 2011 και πάνω από 800 MW ΑΠΕ είτε σε λειτουργία είτε σε διάφορα στάδια ανάπτυξης.

Όπως ανακοίνωσε επίσημα η διοίκηση του ομίλου Μυτιληναίος, το συνολικό τίμημα για την εξαγορά του 50,01% της Endesa Hellas ανέρχεται σε 140 εκατ. ευρώ, ποσό που θα καταβληθεί τμηματικά ως την 1η Ιουλίου 2012.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η Endesa S.A. θα εξαγοράσει ένα αιολικό πάρκο και τρεις υδροηλεκτρικούς σταθμούς, συνολικής ισχύος περίπου 14 MW, που ανήκουν στο χαρτοφυλάκιο της Endesa Hellas, αντί του ποσού των 20 εκατ. ευρώ.

Πιο συγκεκριμένα, το χαρτοφυλάκιο της Endesa Hellas περιλαμβάνει σήμερα τη σχεδόν έτοιμη μονάδα ηλεκτροπαραγωγής του Αγίου Νικολάου, ισχύος 444 MW, άδεια παραγωγής για μονάδα στο Βόλο, ισχύος 437 MW, άδεια προμήθειας, ισχύος 310 MW, πλατφόρμα εμπορίας εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, 32 MW ΑΠΕ σε πλήρη εμπορική λειτουργία, καθώς και άλλα 800 MW ΑΠΕ σε διάφορα στάδια ανάπτυξης.

Επίσης, ο όμιλος εκτός της Endesa Hellas διαθέτει και εργοστάσιο συμπαραγωγής ενέργειας, ισχύος 334 MW, το 65% της Κόρινθος Power για μονάδα 437 MW και 18 MW ΑΠΕ από την εξαγορά της DONG.

Μετά τις εξελίξεις αυτές αποκρυσταλλώνονται οι συνέργιες από τη δραστηριοποίηση του ομίλου Μυτιληναίος στους τομείς των μετάλλων, της ηλεκτροπαραγωγής, του φυσικού αερίου και των έργων EPC. Ο όμιλος καθετοποιείται σε όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων του.

Διαθέτοντας τη δική του ενέργεια και προσβλέποντας σε μια μακροπρόθεσμη συμφωνία με τη ΔΕΗ για τη μερική κάλυψη των αναγκών της Αλουμίνιον σε ηλεκτρισμό, εκτιμά ότι μπορεί να διασφαλίσει τη βιωσιμότητα και τη διατήρηση της Αλουμίνιον σε κερδοφόρα πορεία.

Η ολοκλήρωση της συναλλαγής για την εξαγορά από τη Μυτιληναίος Α.Ε. του 50,01% της Endesa Hellas τελεί υπό την αίρεση των απαραίτητων εγκρίσεων από τις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v