Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Alpha Bank: Στα 392 εκατ. τα κέρδη 2009

Στα 392 εκατ. διαμορφώθηκαν τα καθαρά κέρδη της Alpha Bank το 2009, υπερβαίνοντας τις εκτιμήσεις. Στο 1,76 δισ. ευρώ τα καθαρά έσοδα από τόκους. Στο 1,64 δισ. οι συνολικές προβλέψεις. Τι δηλώνει η διοίκηση.

Alpha Bank: Στα 392 εκατ. τα κέρδη 2009
Στα 392 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκαν τα καθαρά κέρδη της Alpha Bank το 2009, υπερβαίνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών. 

Σημειώνεται ότι εάν συνυπολογιστεί η έκτακτη εισφορά ύψους 42,4 εκατ. ευρώ, τα καθαρά κέρδη της τράπεζας διαμορφώνονται στα 349,8 εκατ. ευρώ.

Οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για καθαρά κέρδη ύψους 341,5 εκατ. ευρώ το 2009.

Στο σύνολο της χρήσης, τα καθαρά έσοδα από τόκους διαμορφώθηκαν στο 1,76 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά 2% σε ετήσια βάση, ενώ τα έσοδα προ προβλέψεων της τράπεζας αυξήθηκαν στο 1,2 δισ. ευρώ.

Στο δ΄ τρίμηνο, τα καθαρά κέρδη περιορίστηκαν στα 5,3 εκατ. ευρώ, ενώ εξαιρουμένης της έκτακτης εισφοράς, ύψους 42,4 εκατ., ανέρχονται στα 47,7 εκατ. ευρώ.    

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της τράπεζας, κ. Γιάννης Κωστόπουλος: "To 2009, αντιμετωπίσαμε τις αντιξοότητες του οικονομικού περιβάλλοντος με διορατικότητα και υπευθυνότητα.

Η επιτυχία της αυξήσεως του μετοχικού κεφαλαίου μας κατά 986 εκατ. ευρώ ενίσχυσε τον ισολογισμό μας αλλά και την εμπιστοσύνη στις δυνατότητές μας να αντεπεξέλθουμε με επιτυχία στις επιπτώσεις που θα έχουν οι τρέχουσες μακροοικονομικές ανισορροπίες στην
ελληνική αγορά.

Είναι γεγονός ότι βραχυπρόθεσμα η εφαρμογή του προγράμματος δημοσιονομικής εξυγιάνσεως θα επηρεάσει την πορεία των εργασιών μας. Ωστόσο, είμαστε πεπεισμένοι ότι μεσοπρόθεσμα θα επιφέρει σημαντικά μόνιμα οφέλη στην ελληνική οικονομία και στις επιχειρηματικές προοπτικές μας στη νοτιοανατολική Ευρώπη".

Ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, κ. Δημήτρης Μαντζούνης, σημείωσε: "Στο ξεκίνημα του 2010, η βασική προτεραιότητά μας είναι να περιορίσουμε την επίδραση της δημοσιονομικής κρίσεως στο κόστος χρηματοδοτήσεως και να διαχειριστούμε τις συνέπειες των μέτρων σταθεροποιήσεως στην ικανότητα των πελατών μας να εξυπηρετήσουν τις οφειλές τους.

Η έμφαση που δώσαμε στην ενδυνάμωση του ισολογισμού μας τον τελευταίο ενάμιση χρόνο μάς δίνει σοβαρό πλεονέκτημα ως προς τη διαχείριση των επερχόμενων προκλήσεων.

Επιπλέον, λαμβάνουμε περαιτέρω μέτρα ελέγχου τού λειτουργικού κόστους, με σκοπό τη διατήρηση της κερδοφορίας μας, ενώ η αναμενόμενη βελτίωση του περιθωρίου των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου θα έχει άμεσο θετικό αποτέλεσμα στην πορεία των εργασιών μας".


Alpha Bank: Δεν εγκαταλείπει τη ΝΑ. Ευρώπη

Δεν εγκαταλείπει τις αγορές της ΝΑ. Ευρώπης όπου έχει παρουσία η Alpha λόγω της κρίσης, τόνισαν τα στελέχη της τράπεζας στο πλαίσιο τηλεδιάσκεψης με τους αναλυτές μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων 2009.

Παράλληλα, εξέφρασαν την ελπίδα τους ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αναλάβει τα ηνία έτσι ώστε να στηρίξει την ελληνική οικονομία και "δεν θα μας αφήσει", πόσο μάλλον τη στιγμή που η κυβέρνηση έχει εντοπίσει το πρόβλημα και έχει λάβει τα απαραίτητα μέτρα.

Επίσης, κάλεσαν την κυβέρνηση να λάβει μέτρα προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης καθώς η Ελλάδα έχει πολλές αναπτυξιακές δυνατότητες.

Για την απόδοση των μέτρων η διοίκηση της Alpha Bank εκτίμησε ότι το δεύτερο και το τρίτο τρίμηνο του έτους "θα πείσουμε τις αγορές ότι η Ελλάδα μπορεί να συμμορφωθεί ως προς τα δημοσιονομικά της προβλήματα".

Για τις επισφάλειες τόνισαν ότι θα κινηθούν στα ίδια επίπεδα με το 2009 και για την επιστροφή των κεφαλαίων που άντλησαν από το σκέλος των προνομιούχων μετοχών είπαν ότι η σχετική συζήτηση θα γίνει τον Μάιο με την Τράπεζα της Ελλάδος, ωστόσο προέχει η δημοσιονομική εξισορρόπηση της χώρας.


Τα βασικά σημεία των μεγεθών 2009

Ενδυνάμωση του ισολογισμού

- Τα ενσώματα ίδια κεφάλαια (tangible equity) ανήλθαν σε ευρώ 4,3 δισ. μετά την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά ευρώ 986 εκατ. Ο δείκτης Κύριων Βασικών Ιδίων Κεφαλαίων (Core Tier I) και ο δείκτης Κεφαλαίων Πρώτης Διαβαθμίσεως (Tier I) ανήλθαν σε 9% και 11,7% αντιστοίχως.

- Η υπερβάλλουσα ρευστότητα στο τέλος τού έτους ανήλθε σε ευρώ 3,5 δισ., ενώ αυξήθηκε το απόθεμα των αναχρηματοδοτούμενων από την ΕΚΤ τίτλων.

- Ο δείκτης δανείων προς καταθέσεις, προσαρμοσμένος ως προς τις τιτλοποιήσεις, ανήλθε σε
110%
. Τα δάνεια και οι καταθέσεις αυξήθηκαν σε ετήσια βάση κατά 2% και 1% αντιστοίχως.

- Οι σωρευτικές προβλέψεις ανήλθαν σε ευρώ 1,64 δισ. αντανακλώντας έναν ισχυρό δείκτη
καλύψεως των καθυστερήσεων 55% που αυξάνεται σε 135% συμπεριλαμβανομένων των
εξασφαλίσεων. Ο δείκτης καθυστερήσεων ανήλθε στο 5,7%.

Σθεναρή χρηματοοικονομική επίδοση

- Τα έσοδα προ προβλέψεων αυξήθηκαν σε ευρώ 1,2 δισ.

- Το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο διαμορφώθηκε σε 2,6%.
 
- Το λειτουργικό κόστος ανήλθε σε ευρώ 1,2 δισ., αυξημένο μόλις κατά 2% έναντι ετήσιας αυξήσεως 14,9% το 2008.

- Τα λειτουργικά έσοδα αυξήθηκαν σε ευρώ 2,4 δισ.

- Διενεργήθηκαν προβλέψεις ύψους ευρώ 676 εκατ., που αντιστοιχούν σε 129 πόντους επί του
μέσου υπολοίπου των χορηγήσεων.


ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΕΤΟΥΣ 2009

Τα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε ευρώ 349,8 εκατ., μειωμένα κατά 31,7% σε ετήσια βάση και επηρεασμένα από τη συνεχιζόμενη επιδείνωση των επιχειρηματικών συνθηκών στην Ελλάδα και στη νοτιοανατολική Ευρώπη.

Προσαρμόζοντας τα κέρδη ως προ τον έκτακτο φόρο ευρώ 42,4 εκατ. που επέβαλαν οι αρχές στα κέρδη του 2008, η μείωση ανέρχεται σε 23,8% σε ετήσια βάση. Το καθαρό έσοδο τόκων ανήλθε σε ευρώ 1.762,6 εκατ., μειωμένο κατά 2% σε ετήσια βάση.

Το τέταρτο τρίμηνο, το καθαρό έσοδο τόκων ανήλθε σε ευρώ 458,2 εκατ., αμετάβλητο ως προς το τρίτο τρίμηνο. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στο υψηλότερο κόστος προσελκύσεως νέων καταθέσεων στην Ελλάδα και στη νοτιοανατολική Ευρώπη, το οποίο αντισταθμίστηκε από την ανατιμολόγηση των χαρτοφυλακίων χορηγήσεων.

Επιπλέον, βελτιώθηκε η ποιότητα του καθαρού εσόδου τόκων, καθώς η συνεισφορά του χαρτοφυλακίου ομολόγων ελληνικού δημοσίου μειώθηκε περαιτέρω το τέταρτο τρίμηνο. Το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο ανήλθε στο 2,6% για το τέταρτο τρίμηνο, παραμένοντας αμετάβλητο.

Τα καθαρά έσοδα από προμήθειες ανήλθαν σε ευρώ 378,8 εκατ., παρουσιάζοντας μείωση κατά 18,4% σε ετήσια βάση, η οποία είναι άμεσα συνυφασμένη με τη μείωση των νέων εκταμιεύσεων στις χορηγήσεις, αλλά και του περιορισμένου όγκου των εργασιών στην επενδυτική τραπεζική και στη διαχείριση χαρτοφυλακίου.

Τα αποτελέσματα χρηματοοικονομικών πράξεων βελτιώθηκαν σε ευρώ 171,5 εκατ., θετικώς επηρεασμένα κατά το δεύτερο και τρίτο τρίμηνο από την ευνοϊκή πορεία των κεφαλαιαγορών. Τα λοιπά έσοδα μειώθηκαν κατά 25% σε ευρώ 67,1 εκατ., συνεπεία των αρνητικών οικονομικών συνθηκών που επηρέασαν και τις μη χρηματοοικονομικές εταιρίες του ομίλου.

Το λειτουργικό κόστος αυξήθηκε κατά 2% σε ετήσια βάση και ανήλθε σε ευρώ 1.201,9 εκατ., το οποίο αντιστοιχεί σε δείκτη κόστους προς έσοδα 50,5%. Οι δαπάνες προσωπικού μειώθηκαν περαιτέρω κατά 4,1% σε ευρώ 565,5 εκατ. Τα γενικά έξοδα αυξήθηκαν κατά 9%.

Η ετήσια αύξηση του λειτουργικού κόστους στη νοτιοανατολική Ευρώπη παρουσίασε περαιτέρω αποκλιμάκωση σε 3,7%, παρά την αύξηση του μέσου όρου καταστημάτων κατά 24% το 2009. Στην Ελλάδα, η αύξηση του λειτουργικού κόστους ανήλθε σε 1,8%, επηρεασμένη κυρίως από τη μείωση των δαπανών που σχετίζονται με την παραγωγή.

Στο τέλος του 2009, τα υπό διαχείριση κεφάλαια των πελατών ανήλθαν σε ευρώ 47,1 δισ. και τα υπόλοιπα των καταθέσεων σε ευρώ 42,9 δισ. (+0,9%). Οι καταθέσεις στην Ελλάδα ανήλθαν σε ευρώ 36 δισ., παραμένοντας ουσιαστικά αμετάβλητες σε σχέση με πέρυσι. Οι καταθέσεις ταμιευτηρίου ανήλθαν σε ευρώ 14,7 δισ., αυξημένες κατά ευρώ 2 δισ. (+15,1%) το 2009, εκ των οποίων ευρώ 300 εκατ. προστέθηκαν το τέταρτο τρίμηνο.

Στη νοτιοανατολική Ευρώπη, η καταθετική βάση διαμορφώθηκε σε ευρώ 6,3 δισ., αυξημένη κατά ευρώ 226 εκατ. σε σχέση με το 2008. Tέλος, τα υπόλοιπα του Private Banking ανήλθαν σε ευρώ 3,4 δισ., ενισχυμένα κατά 13,8% σε ετήσια βάση, ενώ τα αμοιβαία κεφάλαια διαμορφώθηκαν σε ευρώ 1,6 δισ.

Οι χορηγήσεις προ απομειώσεων αυξήθηκαν κατά 2% και διαμορφώθηκαν σε ευρώ 53 δισ. έναντι ευρώ 52 δισ. στο τέλος Δεκεμβρίου του 2008. Η εξέλιξη αυτή προήλθε κυρίως από την αύξηση των χορηγήσεων στην Ελλάδα κατά 2,9% ετησίως και από την αύξηση του δανειακού χαρτοφυλακίου στη νοτιοανατολική Ευρώπη κατά 1,3% σε ετήσια βάση.

Οι νέες εκταμιεύσεις προς τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και τα στεγαστικά δάνεια στην Ελλάδα, τα οποία ανήλθαν σε ευρώ 1.565 εκατ. και ευρώ 320 εκατ. αντιστοίχως στο τέταρτο τρίμηνο, καταδεικνύουν την υπεύθυνη εταιρική κοινωνική στάση μας κατά τη δύσκολη αυτή περίοδο. Οι προβλέψεις απομειώσεως ανήλθαν σε ευρώ 676,3 εκατ., εκ των οποίων ευρώ 162,7 εκατ. προέρχονται από τη νοτιοανατολική Ευρώπη. Κατ’ επέκταση, οι προβλέψεις ως ποσοστό του μέσου όρου των χορηγήσεων αντιστοιχούν σε 129 πόντους.

Ο δείκτης καθυστερήσεων του ομίλου, σύμφωνα με το πρότυπο ΔΠΧΠ 7, αυξήθηκε κατά 50 πόντους το τέταρτο τρίμηνο του 2009 και ανήλθε σε 5,7% στο τέλος του Δεκεμβρίου 2009.

Στη νοτιοανατολική Ευρώπη, ο δείκτης καθυστερήσεων διαμορφώθηκε στο 4,1%, αυξημένος κατά 60 πόντους στο τέταρτο τρίμηνο. Οι σωρευτικές προβλέψεις ενισχύθηκαν περαιτέρω ανερχόμενες σε ευρώ 1,64 δισ. και διαμορφώθηκαν στο 3,1% του χαρτοφυλακίου των δανείων σε σύγκριση με 2,5% στο τέλος Δεκεμβρίου 2008. Η κάλυψη των καθυστερήσεων ανήλθε σε 55%, ενώ, συμπεριλαμβανομένων των εξασφαλίσεων, ανήλθε σε 135%, ποσοστό ιδιαίτερα ικανοποιητικό εάν ληφθεί υπ' όψιν η συντηρητική σύνθεση του χαρτοφυλακίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v