ΒΕΤΑΝ: Καταγγελίες από «δεξί χέρι» Αφών Ζαβλιάρη

Επώνυμες καταγγελίες σε Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και ΣΔΟΕ για πιθανά σκάνδαλα μεγατόνων: Κεφάλαια της Betanet που… διέρρεαν προς οικογενειακές επιχειρήσεις και καταβολές αύξησης κεφαλαίου που γύρισαν πίσω!

ΒΕΤΑΝ: Καταγγελίες από «δεξί χέρι» Αφών Ζαβλιάρη
Επώνυμες καταγγελίες σε Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και ΣΔΟΕ για πιθανά σκάνδαλα μεγατόνων: Κεφάλαια της εισηγμένης που… διέρρεαν προς οικογενειακές επιχειρήσεις και καταβολές αύξησης κεφαλαίου που γύρισαν πίσω!

Μεγάλη αίσθηση προκαλεί το περιεχόμενο της επώνυμης καταγγελίας που υπέβαλε πρώην «δεξί χέρι» των βασικών μετόχων Αφών Ζαβλιάρη στον όμιλο Betanet, η οποία έχει κατατεθεί τόσο στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς όσο και στην Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων του υπουργείου Οικονομικών (ΣΔΟΕ).

Θυμίζουμε ότι η Betanet είναι πρώην εισηγμένη εταιρία που πρόσφατα πτώχευσε, υπόθεση που προκάλεσε έντονα ερωτηματικά και πολλές υποψίες σε επενδυτές, εργαζομένους και πελάτες, με αποτέλεσμα πολλοί εξ αυτών να έχουν κινηθεί και δικαστικά εναντίον της εταιρίας και της διοίκησής της (στο θέμα, άλλωστε, της Betanet έχουμε αναφερθεί πολλές φορές στο Euro2day.gr).

Ενδεικτικά υπενθυμίζουμε ότι η εισηγμένη δεν εξέδωσε λογιστικές καταστάσεις για το 2008, παρά το ότι είχε δεσμευτεί επανειλημμένως και μάλιστα δημοσίως (απάντηση προς το Δ.Σ. του Χ.Α.)!

Απίστευτες καταγγελίες

Ένα από τα σημεία όπου στέκεται ο καταγγέλλων είναι η αύξηση κεφαλαίου ύψους 10 εκατ. ευρώ, που έλαβε χώρα στα τέλη του 2007, σημειώνοντας: «Υπάρχουν βάσιμες υποψίες ότι δεν έγινε πραγματική καταβολή της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου, αλλά πραγματοποιήθηκαν εικονικές καταθέσεις μετρητών, κυρίως έπειτα από το τελευταίο στάδιο της διάθεσης του ποσοστού 8,2% του μετοχικού κεφαλαίου μετά την άσκηση του δικαιώματος προτίμησης υπέρ των παλαιών μετόχων».

Και πιο κάτω αναφέρει ότι επενδυτές που συμμετείχαν στην αύξηση (γράφει ονόματα) προέβησαν σε εικονικές καταθέσεις μετρητών στον λογαριασμό της (όνομα τράπεζας) που είχε οριστεί για την καταβολή της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου, καθώς αυθημερόν (2/1/2008) πραγματοποιήθηκαν αναλήψεις από τους ίδιους τους καταθέτες των ποσών που κατέβαλαν, ελάχιστα περιορισμένων.

Ένα άλλο σημείο στο οποίο στέκεται ο καταγγέλλων είναι η «πιθανολογούμενη» εικονική πώληση της θυγατρικής ΕΚΑΤ ΕΤΑΝ, αναφέροντας:

«Δεν διαπίστωσα καμία αλλαγή στη λειτουργία της εταιρίας, ούτε καν στο διοικητικό συμβούλιο, όπου τοποθετήθηκαν και μετά τον Ιούνιο του 2008 υπάλληλοι του ομίλου Betanet. Τον Νοέμβριο του 2008, και μετά τη μετακόμιση της Betanet από τη μέχρι τότε έδρα της στην Κηφισιά, εγκαταστάθηκαν σε γραφεία (αναφέρεται οδός) όπου ήταν η έδρα της αγοράστριας εταιρίας η βοηθός της και η γραμματέας του κ. Κων/νου Ζαβλιάρη».

Σχέσεις με οικογενειακές επιχειρήσεις

Ξεχωριστό ενδιαφέρον επίσης παρουσιάζουν οι επισημάνσεις του καταγγέλλοντος για τις σχέσεις μεταξύ του εισηγμένου ομίλου Betanet και εταιριών που ελέγχονταν από μέλη της οικογένειας Ζαβλιάρη.

Περίπτωση πρώτη: Αφορά στις σχέσεις του ομίλου Betanet με την εταιρία ΕΚΑΜ Αστικά Ακίνητα, που φέρεται από τον καταγγέλλοντα να ανήκει σε μέλη των οικογενειών των κ. Ε. και Κ. Ζαβλιάρη.

Αναφέρεται λοιπόν στην καταγγελία: «Ενδεικτικά αναφέρω παράνομες εκροές σημαντικών κεφαλαίων από τραπεζικούς λογαριασμούς της εταιρίας ΕΚΑΤ ΕΤΑΝ προς την εταιρία ΕΚΑΜ Αστικά Ακίνητα». Και παρακάτω: «Η ΕΚΑΜ Αστικά Ακίνητα είναι εταιρία διαχείρισης και εκμετάλλευσης αστικών ακινήτων και ξενοδοχείων και δεν είχε αναλάβει -ούτε θα μπορούσε να αναλάβει βάσει του σκοπού της- κάποιο έργο για λογαριασμό της τεχνικής εταιρίας ΕΚΑΤ ΕΤΑΝ, ώστε να υπάρχει νόμιμη αιτία καταβολής των ως άνω ποσών».

Περίπτωση δεύτερη: Πρόκειται για τις εταιρίες Γενική Τεχνική, Φαιστός, Αφροδίτη, Χρισλίν, Γενική Τουριστική, που (σύμφωνα πάντα με τον καταγγέλλοντα) ελέγχονταν από τους μεγαλομετόχους της Betanet και μέλη των οικογενειών τους από το 2001, μέσω του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών της εταιρίας Φοίνικας Ρόδου.

Αναφέρεται λοιπόν στην καταγγελία: «Από τις κινήσεις των λογαριασμών της ΕΚΑΤ ΕΤΑΝ αλλά και της Betanet προκύπτουν συναλλαγές εκατομμυρίων ευρώ με τις εν λόγω εταιρίες, καθώς επίσης και παροχές εγγυήσεων προς τις τράπεζες. Οι συναλλαγές αυτές είτε γίνονταν χωρίς παραστατικά είτε προφανώς με εικονικά συμφωνητικά και τιμολόγια».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v