Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

MPB: Στα 30 εκατ. ευρώ τα κέρδη στο Q4

Στα 30 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκαν τα καθαρά κέρδη της MPB στο Q4, ενώ για το σύνολο της χρήσης 2009 ανέρχονται στα 186,7 εκατ. ευρώ. Αύξηση σε καθαρά έσοδα από τόκους, σημαντική επιβράδυνση προβλέψεων στο Q4.

MPB: Στα 30 εκατ. ευρώ τα κέρδη στο Q4
Στα 30 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκαν τα καθαρά κέρδη της Marfin Popular Bank στο δ΄ τρίμηνο, ενώ για το σύνολο της χρήσης 2009 ανέρχονται στα 173,9 εκατ. ευρώ.

Τα επαναλαμβανόμενα καθαρά κέρδη του ομίλου, μετά την έκτακτη εισφορά των 12,8 εκατ. ευρώ, ανήλθαν στα 186,7 εκατ. ευρώ, έναντι 394,6 εκατ. ευρώ το 2008. 

Στο δ΄ τρίμηνο, η τράπεζα εμφανίζει αύξηση 6% στα καθαρά έσοδα από τόκους, με διεύρυνση του καθαρού περιθωρίου επιτοκίου από 1,79% το γ΄ τρίμηνο του 2009 σε 1,90% το δ΄ τρίμηνο.

Παράλληλα, εμφανίζει σημαντική συρρίκνωση στα νέα, μη εξυπηρετούμενα δάνεια, στα 36 εκατ. ευρώ έναντι 74 εκατ. ευρώ το γ΄ τρίμηνο.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα του 2009 ο διευθύνων σύμβουλος της Marfin Popular Bank (MPB) κ. Ευθύμιος Μπουλούτας έκανε την ακόλουθη δήλωση:

"Η περαιτέρω βελτίωση των λειτουργικών αποτελεσμάτων του ομίλου κατά τη διάρκεια των τελευταίων τριών τριμήνων αντανακλά την επιτυχή υλοποίηση της στρατηγικής μας, η οποία βασίζεται στη συνετή διαχείριση του ενεργητικού, στην αποτελεσματική διαχείριση των κινδύνων, καθώς και στη συνεπή στόχευση για επίτευξη υψηλής αποτελεσματικότητας και κερδοφορίας.

Η βελτίωση του ενεργητικού κατά τη διάρκεια του έτους 2009 αποτυπώνεται σε έναν συνδυασμό υψηλών δεικτών ρευστότητας και ισχυρών εποπτικών κεφαλαίων. Ο δείκτης χορηγήσεων προς καταθέσεις διατηρήθηκε κοντά στα επίπεδα του 100%, ενώ τα συνολικά εποπτικά κεφάλαια αυξήθηκαν σε 3 δισ. ευρώ, που αντιστοιχεί σε συνολικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας 11,8% και δείκτη πρωτοβάθμιων κεφαλαίων (Tier I) 9,7%.

Οι δείκτες ρευστότητας και κεφαλαιακής βάσης του ομίλου συνεχίζουν να τον κατατάσσουν μεταξύ των πιο ισχυρών στον ευρύτερο ελλαδικό καθώς και στον ευρωπαϊκό τραπεζικό χώρο.

Ο συνδυασμός αποτελεσματικής διαχείρισης κινδύνων και εισπράξεων καθυστερημένων οφειλών οδήγησε σε σημαντική επιβράδυνση του σχηματισμού νέων μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων από τα 216 εκατ. ευρώ το β΄ τρίμηνο σε 74 εκατ. ευρώ το γ΄ τρίμηνο και 36 εκατ. ευρώ το δ΄ τρίμηνο, συμβάλλοντας στη βελτίωση του δείκτη μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων κατά 4 μονάδες βάσης από 6,14% το γ΄ τρίμηνο του 2009 σε 6,10% το δ΄ τρίμηνο.

Αυτό σε συνδυασμό με την επαρκή λήψη προβλέψεων συνέβαλε στη βελτίωση της κάλυψης από σωρευτικές προβλέψεις μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων από 50,5% σε 51,4%. Παρά τον συγκρατημένο ρυθμό ανόδου των στοιχείων του ενεργητικού, τα καθαρά έσοδα από τόκους σημείωσαν αύξηση αντικατοπτρίζοντας τη βελτίωση του καθαρού περιθωρίου επιτοκίου, που οφείλεται στην αποτελεσματική και στοχευμένη τιμολογιακή πολιτική.

Η αύξηση των εσόδων από δικαιώματα και προμήθειες είναι αποτέλεσμα της αυξανόμενης δραστηριότητας στον χώρο των αγορών κεφαλαίου και της διεθνούς τραπεζικής. Η βελτίωση των εσόδων του ομίλου επιτεύχθηκε με παράλληλη συγκράτηση των λειτουργικών εξόδων αντικατοπτρίζοντας το αποτέλεσμα μιας σειράς στρατηγικών ενεργειών.

Η τρέχουσα δυναμική του οργανισμού ενάντια στο δυσμενές οικονομικό και επιχειρηματικό περιβάλλον αναμένεται να συμβάλει περαιτέρω στην επίτευξη των στρατηγικών μας στόχων για βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών και επέκταση της πελατειακής μας βάσης, συνεισφέροντας έτσι στις μεσο-μακροπρόθεσμες προοπτικές του ομίλου".


"Μαξιλάρι" ρευστότητας 2,3 δισ. - Αισιοδοξία για μη εξυπηρετούμενα δάνεια

Τις τάσεις βελτίωσης στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αλλά και το "μαξιλάρι" ρευστότητας 2,3 δισ. ευρώ από τιτλοποιήσεις σημείωσε η διοίκηση της Marfin Popular Bank κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με τους αναλυτές.

Όπως τόνισε ο κ. Δημήτρης Σπανοδήμος, επικεφαλής εταιρικής στρατηγικής του ομίλου, το 2009 τα συνολικά μη εξυπηρετούμενα δάνεια διαμορφώνονταν στα 530 εκατ. ευρώ, ενώ η πρόβλεψη της τράπεζας για το 2010 διαμορφωνόταν στα 500 εκατ. ευρώ. Πλέον, η πρόβλεψη για το σύνολο της φετινής χρήσης ανέρχεται στα 420 εκατ. ευρώ.

Η τάση μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, η οποία καθίσταται εμφανής από το γ΄ και το δ΄' τρίμηνο του 2009, οφείλεται κυρίως στην Κύπρο και στις διεθνείς δραστηριότητες. Στην Ελλάδα, τόνισε η MPB, καταγράφεται επίσης μείωση των επισφαλών δανείων, αν και οριακή.

Παράλληλα, υπογράμμισε πως έχει μεγάλο περιθώριο τιτλοποιήσεων του χαρτοφυλακίου χορηγήσεων, καθώς είναι τιτλοποιημένο μόλις το 13% των δανείων, ενώ στην Κύπρο τα επίπεδα τιτλοποίησης είναι μηδενικά.

Όπως τόνισε, αναμένεται να προχωρήσει σε έκδοση καλυμμένου ομολόγου 500 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα, έκδοση καλυμμένου ομολόγου 1,5 δισ. ευρώ στην Κύπρο και έκδοση 300 εκατ. ευρώ από τιτλοποίηση απαιτήσεων.

Ακόμη, η διοίκηση της τράπεζας επισήμανε ότι υπάρχει μεγάλο περιθώριο επανατιμολόγησης χορηγήσεων στην Ελλάδα.

Ο δανεισμός της τράπεζας από την ΕΚΤ στα τέλη του 2009 διαμορφωνόταν στα 5,5 δισ. ευρώ και αναμένεται μείωση εντός του έτους, ανέφερε, προσθέτοντας ότι το χαρτοφυλάκιο ομολόγων ελληνικού δημοσίου της Marfin Popular Bank ήταν αξίας 2,2 δισ. ευρώ στα τέλη Δεκεμβρίου, αποτελούμενο κυρίως από τίτλους βραχυπρόθεσμης ωρίμανσης.


ΤΑ ΜΕΓΕΘΗ 2009 ΤΗΣ ΜARFIN POPULAR BANK

Τα καθαρά κέρδη του ομίλου Marfin Popular Bank που αναλογούν στους μετόχους διαμορφώθηκαν σε 30 εκατ. ευρώ το δ΄ τρίμηνο του 2009.

Τα καθαρά επαναλαμβανόμενα κέρδη του ομίλου, μετά την έκτακτη φορολογική εισφορά των 12,8 εκατ. ευρώ, ανήλθαν σε 186,7 εκατ. ευρώ, ενώ τα καθαρά κέρδη του ομίλου που αναλογούν στους μετόχους για το έτος 2009 διαμορφώθηκαν σε 173,9 εκατ. ευρώ έναντι 394,6 εκατ. ευρώ το 2008.

Επίσης, τα κέρδη ανά μετοχή διαμορφώθηκαν σε 20,8 λεπτά.

- Οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις των αναλυτών για το δ΄ τρίμηνο έκαναν λόγο για καθαρά κέρδη 21 εκατ. ευρώ, καθαρά έσοδα από τόκους 180 εκατ. ευρώ (+5,9% σε τριμηνιαία βάση), οριακή αύξηση στα έσοδα από προμήθειες στα 61 εκατ. ευρώ και προβλέψεις ύψους 72 εκατ. ευρώ. 

- Τα καθαρά έσοδα από τόκους αυξήθηκαν κατά 6% σε τριμηνιαία βάση και ανήλθαν σε 179,9 εκατ. ευρώ, αντικατοπτρίζοντας τη διεύρυνση του καθαρού περιθωρίου επιτοκίου από 1,79% το γ΄ τρίμηνο του 2009 σε 1,90% το δ΄ τρίμηνο του 2009. Τα έσοδα από δικαιώματα και προμήθειες αυξήθηκαν κατά 5% σε τριμηνιαία βάση και διαμορφώθηκαν σε 63,4 εκατ. ευρώ, ως αποτέλεσμα της αυξημένης δραστηριότητας στους τομείς τραπεζικής και διαχείρισης κεφαλαίων του ομίλου. 

- Τα συνολικά έσοδα του ομίλου προσέγγισαν τα 1.074,9 εκατ. ευρώ, σχεδόν αμετάβλητα σε ετήσια βάση, γεγονός που αποδεικνύει τη δυνατότητα του ομίλου να επιστρέψει στα επίπεδα κερδοφορίας προ της κρίσης. 

-  Ο σχηματισμός μη εξυπηρετούμενων δανείων σε επίπεδο ομίλου μειώθηκε περαιτέρω σε 36 εκατ. ευρώ το δ΄ τρίμηνο του 2009 έναντι 74 εκατ. ευρώ το γ΄ τρίμηνο. Η επιβράδυνση του ρυθμού δημιουργίας μη εξυπηρετούμενων δανείων για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο οδήγησε σε μείωση του δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων από 6,14% το γ΄ τρίμηνο του 2009 σε 6,10% το δ΄ τρίμηνο, δηλαδή μείωση 4 μονάδων βάσης σε τριμηνιαία βάση. Ο δείκτης κάλυψης μη εξυπηρετούμενων δανείων του ομίλου βελτιώθηκε κατά 90 μονάδες βάσης σε 51,4% το δ΄ τρίμηνο του 2009, ενώ ο δείκτης προβλέψεων (για απομείωση των χορηγήσεων) προς χορηγήσεις άγγιξε τις 105 μονάδες βάσης το δ΄ τρίμηνο του 2009 από 96 μονάδες βάσης το γ΄ τρίμηνο, ενώ διαμορφώθηκε σε 100 μονάδες βάσης για το σύνολο του έτους 2009.

- Ο όμιλος συνέχισε να διατηρεί εύρωστη κεφαλαιακή βάση. Ο δείκτης πρωτοβάθμιων κεφαλαίων (Tier I) και ο δείκτης συνολικής κεφαλαιακής επάρκειας διαμορφώθηκαν σε 9,7% και 11,8% αντίστοιχα στο τέλος του 2009. Τα βασικά πρωτοβάθμια κεφάλαια (core Tier I) αντιπροσωπεύουν το 67% των συνολικών εποπτικών κεφαλαίων και το 82% των συνολικών πρωτοβάθμιων κεφαλαίων. 

- Το διοικητικό συμβούλιο θα εγκρίνει τα τελικά αποτελέσματα για τη χρήση 2009 και θα αποφασίσει αναφορικά με τη μερισματική πολιτική στην επόμενη συνεδρίασή του. 

- Το διοικητικό συμβούλιο προχώρησε σε αναδιάρθρωση της εκτελεστικής επιτροπής του ομίλου, με τη νέα σύνθεση να διαμορφώνεται ως εξής:
E. Μπουλούτας πρόεδρος, Ε. Χιλιαδάκης, Π. Κουννής, Χ. Στυλιανίδης, Η. Κουνάδης, Κ. Μάγειρας, Δ. Σπανοδήμος, Σ. Δαυίδ μέλη.


ΤΑ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΜΕΓΕΘΗ

Ο κύριος πυλώνας της στρατηγικής του ομίλου αφορά στη βελτίωση της κερδοφορίας σε συνδυασμό με συγκρατημένη αύξηση του ενεργητικού. Ο ρυθμός ανάπτυξης του ενεργητικού είναι αποτέλεσμα του χαμηλού ρυθμού οικονομικής ανάπτυξης, του δυσχερούς πιστωτικού περιβάλλοντος και των συνθηκών περιορισμένης ρευστότητας. Το σύνολο του ενεργητικού του ομίλου αυξήθηκε κατά 9% σε 41,8 δισ. ευρώ, παρά τις δυσμενείς συνθήκες της αγοράς το 2009.

Παρά τις συνεχιζόμενες αντίξοες οικονομικές συνθήκες σε όλες τις γεωγραφικές περιοχές όπου δραστηριοποιείται ο όμιλος, το δανειακό χαρτοφυλάκιο αυξήθηκε κατά 7% σε ετήσια βάση σε 25,9 δισ. ευρώ, ως αποτέλεσμα της κατά 9% ετήσιας ανόδου που παρουσίασαν τα δάνεια στην Κύπρο, 7% στην Ελλάδα και 4% στις διεθνείς αγορές. Τα στεγαστικά δάνεια αυξήθηκαν κατά 12% σε ετήσια βάση σε 4,4 δισ. ευρώ και αντιπροσωπεύουν το 17% του συνόλου του δανειακού χαρτοφυλακίου έναντι 16% το 2008.

Αντίθετα, τα καταναλωτικά δάνεια παρουσίασαν μείωση κατά 1% σε ετήσια βάση και διαμορφώθηκαν σε 3,9 δισ. ευρώ, με τη συμμετοχή τους στο σύνολο του δανειακού χαρτοφυλακίου να μειώνεται σε 15% το 2009 από 17% το 2008. Το σύνολο των δανείων λιανικής τραπεζικής αυξήθηκε κατά 5% σε 8,3 δισ. ευρώ. Τα επιχειρηματικά δάνεια ενισχύθηκαν κατά 8% σε 17,6 δισ. ευρώ, αντιπροσωπεύοντας το 68% του συνολικού δανειακού χαρτοφυλακίου. Ο όμιλος πέτυχε να διευρύνει το μερίδιο αγοράς του στα δάνεια στην Ελλάδα σε 5,4% στο τέλος του 2009 έναντι 5,1% το 2008.

Οι καταθέσεις σημείωσαν οριακή μείωση κατά 4% σε ετήσια βάση και διαμορφώθηκαν σε 23,9 δισ. ευρώ, αντικατοπτρίζοντας την αμυντική πολιτική του ομίλου στην προσέλκυση καταθέσεων. Παρά την οριακή μείωση των καταθέσεων κατά 4% στην Κύπρο και 7% στην Ελλάδα σε ετήσια βάση, οι διεθνείς δραστηριότητες παρουσίασαν 20% αύξηση, αντανακλώντας την επιτυχία των προσπαθειών για βελτίωση του δείκτη χορηγήσεων προς καταθέσεις στις άλλες γεωγραφικές περιοχές.

Ο δείκτης χορηγήσεων προς καταθέσεις διαμορφώθηκε στο 104% τον Δεκέμβριο του 2009 έναντι 94% τον Δεκέμβριο του 2008 και παραμένει ένας από τους πιο ικανοποιητικούς σε σχέση με τις άλλες τράπεζες. Οι καταθέσεις της διεθνούς τραπεζικής (IBB) μειώθηκαν κατά 4% σε ετήσια βάση σε 4,4 δισ. ευρώ, λόγω της ανατίμησης του ευρώ έναντι του δολαρίου ΗΠΑ κατά τη διάρκεια του 2009 καθώς και των αντίξοων συνθηκών της αγοράς.

Τα υπό διαχείριση κεφάλαια προσέγγισαν τα 8,6 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2009 σε σχέση με 7,9 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2008. Το σύνολο των κεφαλαίων των πελατών της ιδιωτικής τραπεζικής (private banking) αυξήθηκε κατά 200 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα και στην Κύπρο κατά τη διάρκεια του 2009 και άγγιξε τα 4,2 δισ. ευρώ.

Έσοδα

Η συνεχιζόμενη επιτυχία της πολιτικής του ομίλου για ανατιμολόγηση των στοιχείων του ενεργητικού, που συνάδει με τις τρέχουσες συνθήκες του πιστωτικού συστήματος και της ρευστότητας, έχει οδηγήσει σε περαιτέρω βελτίωση του καθαρού περιθωρίου επιτοκίου από 1,79% το γ΄ τρίμηνο 2009 σε 1,90% το δ΄ τρίμηνο 2009.

Παρόλο που το καθαρό περιθώριο επιτοκίου παρουσιάζεται μειωμένο σε σχέση με το επίπεδο του 2,18% που σημειώθηκε το δ΄ τρίμηνο του 2008, είναι σημαντικά υψηλότερο από το χαμηλότερο επίπεδο του 1,35% που κατέγραψε το α΄ τρίμηνο του 2009. Η βελτίωση του καθαρού περιθωρίου επιτοκίου αποτέλεσε τον κύριο παράγοντα της αύξησης των καθαρών εσόδων από τόκους σε τριμηνιαία βάση κατά 6% σε 179,9 εκατ. ευρώ. Για το οικονομικό έτος 2009, τα καθαρά έσοδα από τόκους ανήλθαν σε 635,8 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 15% σε ετήσια βάση.

Τα έσοδα από δικαιώματα και προμήθειες αυξήθηκαν κατά 5% για το τρίμηνο αντικατοπτρίζοντας τις αυξημένες προμήθειες από τους τομείς της τραπεζικής, των διεθνών τραπεζικών εργασιών (ΙΒΒ) και της διαχείρισης κεφαλαίων. Για το οικονομικό έτος 2009, τα έσοδα από δικαιώματα και προμήθειες ανήλθαν σε 227,9 εκατ. ευρώ σημειώνοντας μείωση 21% σε ετήσια βάση.

Τα χρηματοοικονομικά και άλλα έσοδα ανήλθαν σε 29,7 εκατ. ευρώ για το δ΄ τρίμηνο του 2009, έναντι 60 εκατ. ευρώ για το γ΄ τρίμηνο του 2009. Για το οικονομικό έτος 2009, τα χρηματοοικονομικά και άλλα έσοδα ανήλθαν σε 211,2 εκατ. ευρώ, σημαντικά αυξημένα σε σχέση με το οικονομικό έτος 2008, λόγω της βελτίωσης που παρατηρήθηκε στις αγορές των ομολόγων.

Τα συνολικά έσοδα από εργασίες μειώθηκαν κατά 6% σε τριμηνιαία βάση το δ΄ τρίμηνο του 2009 σε 273 εκατ. ευρώ. Για το οικονομικό έτος 2009, παρά τις αντίξοες συνθήκες της αγοράς, τα συνολικά έσοδα από εργασίες διαμορφώθηκαν σε 1.074,9 εκατ. ευρώ, δηλ. περίπου στα ίδια επίπεδα με το 2008, αποδεικνύοντας την ικανότητα του ομίλου να επιστρέψει στα επίπεδα κερδοφορίας προ της κρίσης.

Έξοδα

Για το οικονομικό έτος 2009, τα λειτουργικά έξοδα αυξήθηκαν κατά 6% σε 624,5 εκατ. ευρώ. Η μειωμένη αύξηση των λειτουργικών εξόδων είναι αποτέλεσμα του προγράμματος αναδιοργάνωσης του ομίλου που στοχεύει στην αύξηση της αποδοτικότητας.

Ποιότητα ενεργητικού

Το αποτέλεσμα της υιοθέτησης μιας σειράς επιτυχημένων πρωτοβουλιών στον τομέα διαχείρισης κινδύνου και καθυστερημένων οφειλών αντικατοπτρίστηκε στη βελτίωση της ποιότητας του ενεργητικού. Αυτή η πρόοδος, ήδη εμφανής στο γ΄ τρίμηνο του 2009, συνεχίστηκε στο δ΄ τρίμηνο του 2009.

Η δημιουργία νέων μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων μειώθηκε από 216 εκατ. ευρώ το β΄ τρίμηνο του 2009 σε 74 εκατ. ευρώ το γ΄ τρίμηνο του 2009 και σε 36 εκατ. ευρώ το δ΄ τρίμηνο του 2009. Ως αποτέλεσμα ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων μειώθηκε κατά 4 μονάδες βάσης σε 6,10% από 6,14% το γ΄ τρίμηνο του 2009. Ο δείκτης προβλέψεων ως ποσοστό του μέσου όρου των χορηγήσεων αυξήθηκε σε 105 μονάδες βάσης το δ΄ τρίμηνο του 2009 από 96 μονάδες βάσης το γ΄ τρίμηνο του 2009. Η επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων, σε συνδυασμό με την επαρκή λήψη προβλέψεων απομείωσης, οδήγησε σε βελτίωση κατά 90 μονάδες βάσης του δείκτη κάλυψης των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων σε 51,4% το δ΄ τρίμηνο του 2009 από 50,5% το γ΄ τρίμηνο του 2009.

Το αποτέλεσμα αυτό είναι συνεπές με την πολιτική του ομίλου για περαιτέρω ενίσχυση των σωρευτικών προβλέψεων. Για το οικονομικό έτος 2009, ο δείκτης προβλέψεων ως ποσοστό του μέσου όρου των χορηγήσεων ανήλθε σε 100 μονάδες βάσης σε σχέση με 61 μονάδες βάσης το οικονομικό έτος 2008. Από τον Δεκέμβριο του 2008 μέχρι τον Δεκέμβριο του 2009, ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων αυξήθηκε από 4,30% σε 6,10%, ενώ ο δείκτης κάλυψης μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων μειώθηκε από 61,0% σε 51,4%.

Κεφαλαιακή βάση

Η κεφαλαιακή επάρκεια του ομίλου παραμένει ισχυρή. Στις 31 Δεκεμβρίου 2009, ο δείκτης πρωτοβάθμιων κεφαλαίων (Tier I) ανήλθε σε 9,7% και ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας σε 11,8%, ενώ τα βασικά πρωτοβάθμια κεφάλαια συνεισέφεραν 82% στα συνολικά πρωτοβάθμια κεφάλαια και 67% στα συνολικά εποπτικά κεφάλαια. Τα ενσώματα ίδια κεφάλαια του ομίλου αυξήθηκαν κατά 9% σε 2,4 δισ. ευρώ.

Κερδοφορία

Τα καθαρά κέρδη που αναλογούν στους μετόχους ανήλθαν σε 30 εκατ. ευρώ το δ΄ τρίμηνο 2009. Τα καθαρά επαναλαμβανόμενα κέρδη, αναπροσαρμοσμένα για την έκτακτη φορολογική εισφορά ύψους 12,8 εκατ. ευρώ ανήλθαν σε 186,7 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη που αναλογούν στους μετόχους για το οικονομικό έτος του 2009 ανήλθαν σε 173,9 εκατ. ευρώ.

Διεθνείς δραστηριότητες

Τα καθαρά έσοδα από τόκους από τις διεθνείς δραστηριότητες αυξήθηκαν κατά 18% σε ετήσια βάση και ανήλθαν σε 117,3 εκατ. ευρώ το 2009, λόγω της σημαντικής βελτίωσης που παρουσίασαν οι δραστηριότητες της Ρουμανίας, της Ουκρανίας, της Ρωσίας, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Μάλτας.

Το καθαρό περιθώριο επιτοκίου έδειξε σταθερή βελτίωση κατά τη διάρκεια του έτους και αυξήθηκε από 3,07% το α΄ τρίμηνο του 2009 σε 3,42% στο δ΄ τρίμηνο του 2009. Η διάρθρωση του ενεργητικού των διεθνών δραστηριοτήτων του ομίλου βελτιώθηκε περαιτέρω, όπως αντικατοπτρίζεται στον χαμηλότερο δείκτη χορηγήσεων προς καταθέσεις, ο οποίος μειώθηκε από 144% τον Δεκέμβριο 2008 σε 123% τον Δεκέμβριο 2009.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v