Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΟΤΕ: Πτώση 32,9% στα κέρδη του 2009

Πτώση 32,9% κατέγραψαν στο σύνολο της χρήσης 2009 τα καθαρά κέρδη του ΟΤΕ, τα οποία διαμορφώθηκαν στα 404 εκατ. ευρώ, ενώ για το δ΄ τρίμηνο ο Οργανισμός ανακοίνωσε ζημίες 30,5 εκατ. Μειωμένο μέρισμα 0,50 ευρώ.

ΟΤΕ: Πτώση 32,9% στα κέρδη του 2009
Πτώση της τάξης του 32,9% κατέγραψαν στο σύνολο της χρήσης 2009 τα καθαρά κέρδη του ΟΤΕ, τα οποία διαμορφώθηκαν στα 404 εκατ. ευρώ, χαμηλότερα των εκτιμήσεων των αναλυτών, ενώ για το δ΄ τρίμηνο ο Οργανισμός ανακοίνωσε ζημίες 30,5 εκατ. ευρώ λόγω της έκτακτης εισφοράς.

Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι θα προτείνει μειωμένο μέρισμα 0,50 ευρώ ανά μετοχή για το 2009.
 
Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν τα καθαρά κέρδη του ΟΤΕ για το σύνολο της χρήσης 2009 να διαμορφωθούν στα 445 εκατ. ευρώ, τον κύκλο εργασιών στα 5,983 δισ. ευρώ και τα EBITDA στα 2,165 δισ. ευρώ.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα του τριμήνου, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου ΟΤΕ, κ. Παναγής Βουρλούμης, σημείωσε τα εξής: "Οι προκλήσεις που αντιμετωπίσαμε από την αρχή του έτους σε λειτουργικό επίπεδο, σε όλες τις δραστηριότητές μας, εντάθηκαν το τελευταίο τρίμηνο καθώς οι καταναλωτές επηρεάστηκαν από τις δυσχερείς οικονομικές προοπτικές σε όλη την περιοχή της ΝΑ. Ευρώπης.

Επιπλέον, η αγορά κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα συρρικνώθηκε κατά το 2009, συνέπεια των επιθετικών τιμολογιακών πολιτικών των ανταγωνιστών μας, τάση που προβλέπεται να συνεχιστεί κατά το 2010.

Σε αυτό το περιβάλλον, οι εταιρίες του ομίλου ανταποκρίθηκαν με σθένος, διατηρώντας ή ενισχύοντας τη θέση τους στην αγορά όπου ήταν δυνατόν και διατηρώντας τη λειτουργική κερδοφορία του ομίλου στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, παρά τη σημαντική μείωση των εσόδων τους. Συνεχίζουμε να δουλεύουμε σκληρά, όσον αφορά στη μείωση του κόστους, το τρέχον έτος".

Ο κ. Βουρλούμης συμπλήρωσε: "Λαμβάνοντας υπόψη την αυξανόμενη αβεβαιότητα στις αγορές, αποφασίσαμε να μειώσουμε το μέρισμα χρήσης 2009, διατηρώντας έτσι ακέραιη τη μελλοντική ικανότητά μας να επενδύσουμε σε υποδομές".

ΚΥΚΛΟΣ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΟΜΙΛΟΥ


Οι δυσχερείς οικονομικές συνθήκες συνεχίζουν να επηρεάζουν τις δραστηριότητες του ομίλου σε όλες τις χώρες στις οποίες δραστηριοποιείται. Παρ' όλα αυτά, η μείωση του κύκλου εργασιών σε επίπεδο ομίλου, κατά το δ΄ τρίμηνο του 2009, συγκρατήθηκε στο 7%. Σε συγκρίσιμη βάση (εξαιρουμένων των εσόδων της θυγατρικής Cosmofon, την οποία ο όμιλος έπαψε να ενοποιεί στο β΄ τρίμηνο του 2009) η μείωση ήταν της τάξης του 6%. Η διοίκηση πιστεύει πως οι περισσότερες εταιρίες του ομίλου, ιδιαίτερα στις δραστηριότητες κινητής τηλεφωνίας, ξεπέρασαν τον ανταγωνισμό στις αντίστοιχες αγορές δραστηριοποίησης.

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ ΕΞΟΔΑ ΟΜΙΛΟΥ

Τα λειτουργικά έξοδα του ομίλου, εξαιρουμένων των αποσβέσεων, κατά το δ΄ τρίμηνο του 2009, μειώθηκαν κατά 7,1% και ανήλθαν στα 1.024,5 εκατ. Η μείωση οφείλεται κυρίως στο χαμηλότερο κόστος του τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού και στις χαμηλότερες χρεώσεις από τους εγχώριους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους ως αποτέλεσμα της μείωσης των τελών τερματισμού στην κινητή τηλεφωνία.

ΑΠΟΣΒΕΣΕΙΣ ΟΜΙΛΟΥ

Οι αποσβέσεις του ομίλου μειώθηκαν κατά 5,9% σε 315,1 εκατ. ευρώ το δ΄ τρίμηνο 2009, στα ίδια επίπεδα με τη μείωση που καταγράφηκε σε όλα τα τρίμηνα του 2009.

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ ΚΕΡΔΗ ΟΜΙΛΟΥ

Τα λειτουργικά κέρδη του ομίλου στο δ΄ τρίμηνο 2009 ανήλθαν σε 185,6 εκατ., μειωμένα κατά 8,5% σε σύγκριση με το δ΄ τρίμηνο του 2008, κυρίως λόγω της μείωσης του κύκλου εργασιών του.

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ ΚΕΡΔΗ ΟΜΙΛΟΥ ΠΡΟ ΑΠΟΣΒΕΣΕΩΝ (προσαρμοσμένα)

Τα λειτουργικά κέρδη του ομίλου προ αποσβέσεων (προσαρμοσμένο EBITDA) μειώθηκαν κατά 6,6% σε 504,2 εκατ. ευρώ κατά το δ΄ τρίμηνο του 2009. Το περιθώριο προσαρμοσμένου EBITDA αυξήθηκε κατά 0,2 ποσοστιαία μονάδα και ανήλθε σε 33,1%.

ΚΑΘΑΡΑ ΚΕΡΔΗ - ΖΗΜΙΕΣ ΟΜΙΛΟΥ

Στο τρίμηνο, η καθαρή ζημία του ομίλου ΟΤΕ διαμορφώθηκε στα 30,5 εκατ., σε σχέση με 100,1 εκατ. καθαρά κέρδη το δ΄ τρίμηνο του 2008. Αυτό είναι αποτέλεσμα της επιβολής έκτακτου φόρου, "ειδικής εισφοράς" (ως απόρροια του Ν. 3808/2009), σε όλες τις κερδοφόρες επιχειρήσεις στην Ελλάδα. Στη περίπτωση του ομίλου ΟΤΕ ο έκτακτος αυτός φόρος έφτασε τα 113,1 εκατ. και χρεώθηκε στα αποτελέσματα δ΄ τριμήνου. Εξαιρουμένου αυτού του έκτακτου φόρου, τα καθαρά κέρδη του ομίλου θα είχαν διαμορφωθεί στα 82,6 εκατ. ευρώ.

ΧΡΗΜΑΤΟΡΡΟΕΣ ΟΜΙΛΟΥ

Οι χρηματορροές του ομίλου από λειτουργικές δραστηριότητες μειώθηκαν κατά 24,3% σε σχέση με το δ΄ τρίμηνο του 2008 και ανήλθαν σε 404,5 εκατ. Η μείωση οφείλεται κυρίως σε αυξημένες πληρωμές για φόρους εισοδήματος καθώς και στη χαμηλότερη κερδοφορία.

ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΣΕ ΠΑΓΙΑ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Οι επενδύσεις σε πάγια περιουσιακά στοιχεία στο δ΄ τρίμηνο 2009 διαμορφώθηκαν στα 253,2 εκατ. μειωμένες κατά 30% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2008, λόγω των μειωμένων επενδύσεων σε πάγια στις δραστηριότητες σταθερής στην Ελλάδα αλλά και στις δραστηριότητες της κινητής τηλεφωνίας. Οι επενδύσεις σε πάγια περιουσιακά στοιχεία της ΟΤΕ Α.Ε., της RomΤelecom και των εταιριών κινητής τηλεφωνίας ανήλθαν σε 79,8 εκατ., 62,8 εκατ. και 97,1 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.

---Οι προοπτικές για το 2010


Το 2010, ο όμιλος αναμένει τα έσοδά του, σε όλες τις αγορές δραστηριοποίησης, να συνεχίσουν να επηρεάζονται από τις δυσμενείς οικονομικές συνθήκες, από τη μείωση της κατανάλωσης, τον αυξημένο ανταγωνισμό και από τους ρυθμιστικούς περιορισμούς που επηρεάζουν τη δυνατότητά του να αντεπεξέλθει στις παραμέτρους αυτές. "Η διοίκηση του ΟΤΕ θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια να ελαχιστοποιήσει την συρρίκνωση των εσόδων και να υπερασπίσει την κερδοφορία του ομίλου, όπως αυτή αποτυπώνεται στο προσαρμοσμένο περιθώριο λειτουργικής κερδοφορίας EBITDA", αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΟΤΕ.

* Τα οικονομικά αποτελέσματα του ΟΤΕ δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v