Alpha Fin.:"Ναι μεν αλλά" για ιδιωτικοποίηση ΟΠΑΠ

Την ώρα που οι δημοσιογραφικές πληροφορίες φέρουν την κυβέρνηση να προτίθεται να πουλήσει επιπλέον 14% των μετοχών του ΟΠΑΠ, τη δική της εκδοχή για το θέμα εκφράζει η Alpha Finance.

Alpha Fin.:Ναι μεν αλλά για ιδιωτικοποίηση ΟΠΑΠ
Την ώρα που οι δημοσιογραφικές πληροφορίες φέρουν την κυβέρνηση να προτίθεται να πουλήσει επιπλέον 14% των μετοχών του ΟΠΑΠ προκειμένου να ενισχύσει το δημόσιο ταμείο σε μια ιδιαίτερα δύσκολη μακροοικονομική χρονιά, τη δική της εκδοχή για το θέμα εκφράζει η Alpha Finance.

Σύμφωνα με τον ελληνικό οίκο, ο ΟΠΑΠ είναι για την ώρα το πιο αξιόλογο περιουσιακό στοιχείο του Δημοσίου που θα μπορούσε να πουληθεί και με δεδομένο ότι το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων φέτος ανέρχεται στα 2,4 δισ. ευρώ, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει την περίπτωση του οργανισμού από τον πίνακα των αποκρατικοποιήσεων.

Από την άλλη πλευρά, όμως, η Alpha Finance επισημαίνει δύο άλλα στοιχεία:

Πρώτον, ότι ο ΟΠΑΠ είναι μια "αγελάδα μετρητών" που μέσα σε έναν χρόνο απέφερε στο δημόσιο ταμείο όσα κεφάλαια προσδοκάται ότι θα εισπραχθούν από την πώληση του 14% των μετοχών του.

Ενώ δηλαδή πώληση του 14% του οργανισμού θα μπορούσε να αποφέρει γύρω στα 700 εκατ. ευρώ, το Δημόσιο το 2009 εισέπραξε γύρω στα 690 εκατ. ευρώ από τον ΟΠΑΠ και συγκεκριμένα: φόρο εισοδήματος 276 εκατ. ευρώ, μερίσματα 248 εκατ. ευρώ, φόρο επί των κερδών των στοιχημάτων 68 εκατ. και έκτακτη φορολόγηση 98 εκατ. ευρώ!

Και δεύτερον, ότι θα υπάρξει περιορισμένο διεθνές ενδιαφέρον για μία άδεια με δεκαετή διάρκεια (λήγει το 2020), η μονοπωλιακή ισχύς της οποίας βρίσκεται μόνο στη θεωρία.

Η κυβέρνηση θα πρέπει πρώτα να λύσει το ζήτημα του παράνομου ηλεκτρονικού στοιχηματισμού, μέσα από μια δυνητική νομιμοποίηση, να ρυθμίσει τη φορολογία στα στοιχήματα επιβάλλοντας ίσους όρους για όλους και τελικά να επιλέξει τον πλέον λειτουργικό και κερδοφόρο τρόπο για να απορρυθμίσει την αγορά στοιχημάτων παραχωρώντας άδειες και αυξάνοντας τα έσοδα του Δημοσίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v