Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΤΕ: Οι βραχυπρόθεσμοι στόχοι

Τους βραχυπρόθεσμους στόχους της Εθνικής αποκάλυψε η διοίκηση στην ΕΓΣ. Κρίσιμο το 2010 για την οικονομία, σημείωσαν. Οικειοθελής μείωση αποδοχών από τα μέλη ΔΣ. Τι είπαν για ΤΤ, Εκκλησία, μέρισμα.

ΕΤΕ: Οι βραχυπρόθεσμοι στόχοι
Το έλλειμμα και το χρέος αποτελούν ιδιαίτερα αρνητικές ενδείξεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, σε συνδυασμό με το χαμηλό επίπεδο αξιοπιστίας που διαθέτει η χώρα, τόνισε στη Γ.Σ. των μετόχων ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας κ. Β. Ράπανος. 

Ο ίδιος υπογράμμισε πως αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί
και είναι χρέος όλων μας να αναλάβουμε τις ευθύνες προκειμένου να ανταποκριθούμε με μεθοδικότητα στις προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσουμε.

Πρέπει να πείσουμε τις αγορές ότι υπάρχει μεσοπρόθεσμος στόχος. Και το πρόγραμμα σταθερότητας είναι το πιο κρίσιμο της τελευταίας 20ετίας, συμπλήρωσε. 

Ο κ. Ράπανος μιλώντας για την Εθνική Τράπεζα είπε ότι ο όμιλος θα συνεχίσει να προσθέτει στο έργο για την ανάκαμψη της χώρας, εκτίμησε πως το 2010 θα είναι μία κρίσιμη χρονιά, ωστόσο, όπως πρόσθεσε, ο όμιλος της ΕΤΕ διατηρεί παρά τις δυσκολίες την ηγετική του θέση και θα συνεχίσει να στηρίζει την οικονομία.

Δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο προσωπικό της τράπεζας, επισημαίνοντας ότι ο εργαζόμενος της Εθνικής Τράπεζας θα πρέπει να νιώθει υπερήφανος.

Παίρνοντας τον λόγο ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, κ. Απ. Ταμβακάκης, υπογράμμισε ότι το 2010 θα είναι μία πολύ κρίσιμη χρονιά για όλους, οι προκλήσεις για τον τραπεζικό κλάδο συνεχίζουν να είναι μεγάλες, και επανέλαβε πως οι ελληνικές τράπεζες είναι ισχυρές κεφαλαιακά αλλά και στο μέτωπο της ρευστότητας.

Για την Εθνική είπε πως, παρά τις δυσκολίες που προκάλεσε η διεθνής χρηματοοικονομική κρίση, κατάφερε να διατηρήσει την ανοδική της πορεία τόσο στην Ελλάδα όσο και στη νοτιοανατολική Ευρώπη.

Αναλυτικά, ο όμιλος της Εθνικής το 2009 κατέγραψε χρηματική πιστωτική επέκταση της τάξεως του 9%, ήτοι 3,7 δισ. ευρώ νέες εκταμιεύσεις δανείων, ενώ ιδιαίτερα μνεία έκανε ο κ. Ταμβακάκης στην επιτυχημένη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου.

Περιγράφοντας τους βασικούς άξονες της στρατηγικής, είπε ότι είναι οι εξής:

1. Η ενίσχυση της ηγετικής παρουσίας στην Ελλάδα, καθώς "πιστεύουμε ότι μεσοπρόθεσμα υπάρχουν σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης για τον τραπεζικό κλάδο". Στο σημείο αυτό πρόσθεσε πως η Εθνική θα συνεχίσει την αδιάλειπτη παροχή ρευστότητας στους ιδιώτες και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

2. Η διεύρυνση των δραστηριοτήτων στο εξωτερικό είτε οργανικά, όπου η τράπεζα διαθέτει σημαντική παρουσία, είτε μέσω εξαγορών στις περιοχές όπου η τράπεζα έχει μικρότερη ή καθόλου παρουσία.

3. Η αναβάθμιση των λειτουργικών υποδομών έτσι ώστε να επιτευχθεί ο περιορισμός του λειτουργικού κόστους.

4. Η βελτίωση της σχέσης του πελάτη με την τράπεζα, η στήριξη των ιδιωτών και των επιχειρήσεων που δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στον δανεισμό και η ενίσχυση της διαφάνειας στη σχέση τράπεζας - πελάτη.

Παράλληλα, ο κ. Ταμβακάκης υπογράμμισε ότι ο όμιλος θα προχωρήσει την επανεξέταση των διοικητικών και λειτουργικών δαπανών.

--- Βραχυπρόθεσμοι στόχοι

Ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΕ τόνισε ότι οι βραχυπρόθεσμοι στόχοι του ομίλου είναι:

1. Η ενίσχυση της ρευστότητας εντός και εκτός συνόρων, μάλιστα στη νοτιοανατολική Ευρώπη και στην Τουρκία υποστήριξε ότι το περιβάλλον άρχισε να βελτιώνεται και τα μέσα ενίσχυσης της ρευστότητας θα είναι οι καταθέσεις και η έκδοση καλυμμένων ομολογιών. Σε ό,τι αφορά το τελευταίο, δεν παρέλειψε να πει ότι αυτό θα είναι εφικτό όταν οι αγορές ανοίξουν κανονικά.

2. Η ενίσχυση της κεφαλαιακής επάρκειας μέσω της ενδυνάμωσης των κερδών και της σωστής διαχείρισης κινδύνων.

3. Η αποτελεσματική διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.


Παράλληλα, ερωτηθείς για το μέλλον του Τ.Τ., δεδομένου ότι η Εθνική ελέγχει ποσοστό περίπου 6%, ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής τόνισε: "Οι στρατηγικές κινήσεις δεν ανακοινώνονται, καθώς πρέπει να έχουν και το στοιχείο της έκπληξης. Όταν θα έρθει η στιγμή, θα το δούμε".
 
Κλείνοντας, ο κ. Ταμβακάκης υπογράμμισε ότι με πειθαρχία, σχέδιο και επιμονή θα αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα τόσο σε εθνικό όσο και σε εταιρικό επίπεδο, ώστε να μπορέσουμε να αντεπεξέλθουμε στα δύσκολα.

Οικειοθελής μείωση αποδοχών για τα μέλη του Δ.Σ.

Στη Γ.Σ. ανακοινώθηκε η οικειοθελής μείωση κατά 15% των αποδοχών των κ. Ράπανου και Ταμβακάκη. Πλέον, οι αποδοχές των δύο κορυφαίων στελεχών της Εθνικής μειώνονται στα 25.000 ευρώ μηνιαίως από 30.000 πριν.

Επιπροσθέτως, και τα υπόλοιπα μέλη του Δ.Σ. αποδέχτηκαν τη μείωση των αποδοχών τους στα 18.000 ευρώ τον μήνα, έναντι 20.000 ευρώ πριν.

Σημειώνεται ότι δεν υπήρξε καμία συζήτηση για την έκδοση ομολογιακού λόγω έλλειψης της απαιτούμενης απαρτίας.

Τι ειπώθηκε για το μέρισμα

Η Εθνική θέλει να διανείμει μέρισμα, αλλά σέβεται τις αποφάσεις του ελληνικού κοινοβουλίου δήλωσαν οι κ. Ράπανος και Ταμβακάκης απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Στη Γ.Σ. παρέστησαν οι κ. Κωστόπουλος, Ματζούνης, Μπαλής, Κολλίντζας, Σορώτος, Γεωργάνας, και από την πλευρά της κυβέρνησης ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Σαχινίδης.


Όλες οι αποφάσεις της Γ.Σ.

Η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος ανακοινώνει ότι σήμερα, 14 Ιανουαρίου 2010, πραγματοποιήθηκε η γενική συνέλευση των μετόχων της τράπεζας στο Μέγαρο Μελά, στην οποία παρέστησαν μέτοχοι εκπροσωπούντες το 37,79% του συνόλου του καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου, εκ των οποίων το 38,5% περίπου ήταν θεσμικοί επενδυτές εξωτερικού.

Η γενική συνέλευση με συντριπτική πλειοψηφία έλαβε τις εξής αποφάσεις:

1. Ενέκρινε την εισφορά ακίνητης περιουσίας της τράπεζας, όπως η ακίνητη αυτή περιουσία προκύπτει από τη λογιστική κατάσταση της 30ής/9/2009, δυνάμει της παραγράφου 4 του άρθρου 31 του Νόμου 2778/1999, των άρθρων 1 - 5 του Νόμου 2166/1993 και του Κ.Ν. 2190/1920, ως ισχύουν, σε συσταθησόμενη ανώνυμη εταιρία επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία με την επωνυμία ΕΘΝΙΚΗ ΠΑΝΓΑΙΑ Ανώνυμη Εταιρεία Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας.

2. Ενέκρινε την από 30/9/2009 λογιστική κατάσταση της ανωτέρω ακίνητης περιουσίας της τράπεζας, λαμβανομένης υπ’ όψιν (α) της σχετικής έκθεσης ελέγχου του ορκωτού ελεγκτή λογιστή με ημερομηνία 7/12/2009 για τη διαπίστωση της λογιστικής αξίας των εν λόγω περιουσιακών στοιχείων και (β) του σχεδίου των όρων αναφορικά με την εισφορά της ανωτέρω ακίνητης περιουσίας στη συσταθησόμενη ανώνυμη εταιρία επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία με την επωνυμία ΕΘΝΙΚΗ ΠΑΝΓΑΙΑ Ανώνυμη Εταιρεία Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας.

3. Όρισε τους εκπροσώπους της τράπεζας για την υπογραφή ενώπιον συμβολαιογράφου της πράξης σύστασης της ανώνυμης εταιρίας επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία με την επωνυμία ΕΘΝΙΚΗ ΠΑΝΓΑΙΑ Ανώνυμη Εταιρεία Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας και οποιουδήποτε άλλου απαιτούμενου εγγράφου.

4. Ενέκρινε την εκλογή νέου διοικητικού συμβουλίου το οποίο αποτελείται από 13 συνολικά μέλη, το ένα από τα οποία ορίζεται από το ελληνικό δημόσιο σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 3723/2008. Ακόμη η γενική συνέλευση όρισε τα ανεξάρτητα μη εκτελεστικά μέλη αυτού. Ήτοι:

Μέλη:
Βασίλειος Ράπανος
Απόστολος Ταμβακάκης
Ιωάννης Γιαννίδης
Ιωάννης Παναγόπουλος
Αλέξανδρος Σταύρου
Ανεξάρτητα μη Εκτελεστικά Μέλη:
Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιωαννίνων Θεόκλητος
Αλεξάνδρα Παπαλεξοπούλου -Μπενοπούλου
Μαρία Σκλαβενίτου
Στέφανος Βαβαλίδης
Γεώργιος Ζανιάς
Βασίλειος Κωνσταντακόπουλος
Πέτρος Σαμπατακάκης
Από το ελληνικό δημόσιο έχει οριστεί ο κ. Αλέξανδρος Μακρίδης.

5. Όρισε από τα παραπάνω μέλη τους κ. Πέτρο Σαμπατακάκη, Στέφανο Βαβαλίδη, Βασίλειο Κωνσταντακόπουλο, Αλεξάνδρα Παπαλεξοπούλου - Μπενοπούλου, Γεώργιο Ζανιά μέλη της επιτροπής ελέγχου του διοικητικού συμβουλίου σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 3693/2008.

6. Ενέκρινε συμβάσεις της τράπεζας με μέλη διοικητικού συμβουλίου.

7. Ενέκρινε την τροποποίηση των άρθρων 18, 19, 21, 22, 23 και 24 (περί διοικητικού συμβουλίου) σύμφωνα με το σχέδιο τροποποιήσεων που είχε γνωστοποιηθεί στο επενδυτικό κοινό διά της από 4/1/2010 ανακοίνωσης της τράπεζας, και την προσαρμογή του άρθρου 4 (περί μετοχικού κεφαλαίου) του καταστατικού της τράπεζας.

8. H συζήτηση και λήψη απόφασης επί του θέματος που αφορά στην εκχώρηση από τη γενική συνέλευση στο Δ.Σ. του δικαιώματος για έκδοση ομολογιακού δανείου με ομολογίες μετατρέψιμες σε μετοχές, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 3α και 13 Κ.Ν. 2190/1920 ως και του άρθρου 5 του καταστατικού της τράπεζας, αναβλήθηκε λόγω μη συγκέντρωσης της απαιτούμενης από τον νόμο απαρτίας, και θα γίνει σε επαναληπτική γενική συνέλευση των μετόχων της τράπεζας που ορίστηκε να πραγματοποιηθεί την 1η/2/2010, ημέρα Δευτέρα και ώρα 12:00 στο Μέγαρο Μελά (Αιόλου 93).

Περαιτέρω, κατά την επακολουθήσασα συνεδρίασή του, το νέο διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας όρισε ως:

Εκτελεστικό μέλος τον:
• κ. Απόστολο Ταμβακάκη

Μη εκτελεστικά μέλη τους:
• κ. Βασίλειο Ράπανο
• κ. Ιωάννη Γιαννίδη
• κ. Ιωάννη Παναγόπουλο
• κ. Αλέξανδρο Σταύρου
Ανεξάρτητα μη εκτελεστικά μέλη οι:
• Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιωαννίνων Θεόκλητος
• κ. Αλεξάνδρα Παπαλεξοπούλου - Μπενοπούλου
• κ. Μαρία Σκλαβενίτου
• κ. Στέφανος Βαβαλίδης
• κ. Γεώργιος Ζανιάς
• κ. Βασίλειος Κωνσταντακόπουλος
• κ. Πέτρος Σαμπατακάκης
• κ. Αλέξανδρος Μακρίδης, εκπρόσωπος ελληνικού δημοσίου.

Το συμβούλιο συγκροτηθέν σε σώμα εξέλεξε πρόεδρο αυτού/μη εκτελεστικό τον κ. Βασίλειο Ράπανο και διευθύνοντα σύμβουλο τον κ. Απόστολο Ταμβακάκη.

Τέλος, το διοικητικό συμβούλιο σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου και του καταστατικού του αποφάσισε για την εκπροσώπηση της τράπεζας και την εκχώρηση εξουσιών και αρμοδιοτήτων του σε μέλη του και στελέχη της τράπεζας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v