Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο Αρθούρος Ζερβός νέος CEO της ΔΕΗ

Από τους πλέον ένθερμους υποστηρικτές της πράσινης ανάπτυξης είναι ο κ. Αρθούρος Ζερβός, τον οποίο θα προτείνει το Δημόσιο ως νέο πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ. Ποιός είναι και ποιές είναι οι απόψεις του.

  • της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου
Ο Αρθούρος Ζερβός νέος CEO της ΔΕΗ
Από τους πλέον ένθερμους υποστηρικτές της πράσινης ανάπτυξης είναι ο κ. Αρθούρος Ζερβός, τον οποίο θα προτείνει το Δημόσιο ως νέο πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ.

«Οι ΑΠΕ δεν είναι απλώς οι πηγές ενέργειας του μέλλοντος, είναι οι πηγές του παρόντος», είχε τονίσει με έμφαση ο κ. Ζερβός μιλώντας με την ιδιότητα του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας σε εκδήλωση που είχε διοργανώσει τον περασμένο Μάρτιο το ΠΑΣΟΚ, με θέμα «Πράσινη Ανάπτυξη-Η πρόταση του ΠΑΣΟΚ».

Για τον κ. Ζερβό, «ένα ενεργειακό μέλλον στηριζόμενο σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και στην εντατική χρήση των ορυκτών καυσίμων είναι βέβαιο ότι δεν θα οδηγήσει σε βιώσιμη ενεργειακά ανάπτυξη. Ένα βιώσιμο ενεργειακά μέλλον είναι δυνατό να υπάρξει μόνο αν θα στηριχτεί πολύ περισσότερο στη χρήση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και στην ορθολογική χρήση της ενέργειας».

Πεποίθηση του κ. Ζερβού αποτελεί ότι «στο ελληνικό μικροσύστημα οι ΑΠΕ μπορεί να παίξουν καθοριστικό ρόλο σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα. Με αιχμή την αιολική ενέργεια την επόμενη δεκαετία και με σημαντική συνεισφορά από την ηλιακή ενέργεια, από τα φωτοβολταϊκά συστήματα, τόσο στις εφαρμογές στα κτίρια όσο και στις εφαρμογές μεγάλης κλίμακας, οι ΑΠΕ μπορούν να καλύψουν το 33% των ηλεκτρικών αναγκών μέχρι το 2020, το 55% μέχρι το 2030 και το 85% μέχρι το 2050».


Ποιος είναι

Ο καθηγητής κ. Αρθούρος Ζερβός είναι πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (EREC), της Ευρωπαϊκής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας (EWEA) και του Παγκοσμίου Συμβουλίου Αιολικής Ενέργειας (GWEC). Επίσης είναι Αντιπρόεδρος του Παγκοσμίου Δικτύου Πολιτικής για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (REN21) και μέλος του συμβουλευτικού οργάνου (Forum) της Γενικής Διεύθυνσης Ενέργειας και Μεταφορών (DG TREN) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο κ. Ζερβός είναι κάτοχος των πτυχίων BSc και MSc από το Πανεπιστήμιο του Princeton των ΗΠΑ και των πτυχίων D.E.A. (Diplome d/ Etudes Approfondies) και Ph.D. (Diplome de Docteur - Ingenieur) από το Πανεπιστήμιο του P. και M. Curie, της Γαλλίας, είναι μέλος ΔΕΠ του Τομέα Ρευστών, της Σχολής Μηχανολόγων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου από το 1982, όπου σήμερα κατέχει θέση αναπληρωτή καθηγητή.

Τέλος, είναι αρχισυντάκτης του «International Journal of Sustainable Energy» και μέλος της συντακτικής επιτροπής του διεθνούς περιοδικού «International Journal of Wind Energy».

Ο κ. Ζερβός έχει ασχοληθεί με τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας για περισσότερα από 25 χρόνια από επιστημονική, ερευνητική και τεχνολογική πλευρά, ανέπτυξε στρατηγικές διεύρυνσης του τομέα σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο, ενώ έχει υλοποιήσει περίπου 60 προγράμματα Έρευνας, Ανάπτυξης και Επίδειξης, χρηματοδοτούμενα κυρίως από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v