Εθνική: Κέρδη 1,01 δισ. στο εννεάμηνο

Στο 1,010 δισ. ανήλθαν τα καθαρά κέρδη εννεαμήνου της Εθνικής, καταγράφοντας πτώση 17%, οριακά κάτω από τις προβλέψεις των αναλυτών. Στα 301 εκατ. τα κέρδη στο γ΄ τρίμηνο. Κέρδη 332 εκατ. για τη Finansbank.

Εθνική: Κέρδη 1,01 δισ. στο εννεάμηνο
Στο 1,010 δισ. ανήλθαν τα καθαρά κέρδη εννεαμήνου της Εθνικής Τράπεζας, καταγράφοντας πτώση 17%, οριακά κάτω από τις προβλέψεις των αναλυτών που προέβλεπαν κέρδη ύψους 1,030 δισ. ευρώ.

Στο γ΄ τρίμηνο τα καθαρά κέρδη της τράπεζας ανήλθαν στα 301 εκατ. ευρώ, ενώ τα κέρδη της Finansbank διαμορφώθηκαν στα 332 εκατ., ποσό που αντιστοιχεί στο 33% της κερδοφορίας του ομίλου.

Τα νέα στεγαστικά δάνεια της Εθνικής ανέρχονται στα 2,2 δισ. ευρώ από την αρχή του έτους, ποσό που αντιστοιχεί στο 41% της αγοράς.

Οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για κέρδη 310,9 εκατ. ευρώ στο Q3, με τα κέρδη εννεαμήνου να ανέρχονται στο 1,03 δισ. ευρώ (-15% σε ετήσια βάση). Τα καθαρά έσοδα από τόκους ενισχύθηκαν 9,5%, στα 2,88 δισ. ευρώ, και οι σωρρευτικές προβλέψεις για επισφάλειες στα 750 εκατ. ευρώ στο εννεάμηνο.

Τα κυριότερα χαρακτηριστικά των αποτελεσμάτων του ομίλου της ΕΤΕ στο εννεάμηνο

• Καθαρά κέρδη 9μήνου 2009 στα 1 010 εκατ. ευρώ (-17%).

• Αύξηση των προ-προβλέψεων κερδών 9μήνου σε 2.129 εκατ. ευρώ (+15%).

• Καθαρά κέρδη γ΄ τριμήνου 301 εκατ. ευρώ.

• 5 δισ. ευρώ καθαρή αύξηση χορηγήσεων στην Ελλάδα, +12% πιστωτική επέκταση.

• 2,2 δισ. ευρώ νέα στεγαστικά δάνεια στην Ελλάδα από την αρχή του έτους, 41% της συνολικής αγοράς, 69% της συνολικής αύξησης των υπολοίπων στεγαστικών δανείων.

• 1,7 δισ. ευρώ νέες χορηγήσεις μέσω προγράμματος ΤΕΜΠΜΕ μέσα στο 2009, 1/3 του συνολικού προγράμματος.

• 4 δισ. ευρώ νέες καταθέσεις στην Ελλάδα στο 9μηνο, σχέση δανείων προς καταθέσεις του ομίλου στο 94%.

• 45% των κερδών του ομίλου στο γ΄ τρίμηνο από το εξωτερικό.

• Finansbank: καθαρά κέρδη 9μήνου 332 εκατ. ευρώ, 33% των συνολικών κερδών του ομίλου.

• ΝΑ. Ευρώπη: Κερδοφορία σε όλες τις χώρες παρά τη δυσμενή συγκυρία.

• 1,5 δισ. ευρώ νέα ρευστότητα από την πρώτη έκδοση καλυμμένων ομολογιών από ελληνική τράπεζα.

• Κορυφαίος δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας (Tier I) 12,2%.

Δήλωση του κ. Τ. Αράπογλου

"Οι επιδόσεις του γ΄ τριμήνου, ιδίως η σταθερότητα των οργανικών εσόδων, αναδεικνύει τις λειτουργικές πηγές κερδοφορίας ως κύριο παράγοντα για τη σταδιακή αποκατάσταση των αποτελεσμάτων μας στα προ της κρίσης επίπεδα.

Αναγνωρίζοντας ότι οι προκλήσεις για τον τραπεζικό κλάδο παραμένουν μεγάλες, προετοιμαζόμαστε για τη σταδιακή απόσυρση των έκτακτων μέτρων με τα οποία υποστηρίχθηκε το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα το 2009 και δημιουργούμε τις προϋποθέσεις ώστε ο όμιλος της Εθνικής όχι απλώς να αντεπεξέλθει αλλά και να αξιοποιήσει τις ευκαιρίες που τέτοιες δοκιμασίες δημιουργούν.

Η υψηλή κεφαλαιακή επάρκεια, η ισχυρή ρευστότητα και η υγιής λειτουργική κερδοφορία αντικειμενικά καθιστούν την
Εθνική Τράπεζα πρωταγωνιστή των εξελίξεων στην Ελλάδα και στην ευρύτερη περιοχή. Ο πρωταγωνιστικός μας ρόλος αποτυπώνεται ήδη στη χρηματοδότηση των ελληνικών επιχειρήσεων και νοικοκυριών, όπου η Εθνική Τράπεζα πρωτοστατεί, με στόχους τη στήριξη της ελληνικής οικονομίας και τη θωράκισή της από τις επιπτώσεις της κρίσης.

Θέλω να ευχαριστήσω τους μετόχους της τράπεζας για τη συμμετοχή τους στην πρόσφατη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας. Η επιτυχής ολοκλήρωσή της είναι σαφής ψήφος εμπιστοσύνης στη μέχρι τώρα πορεία και στις προοπτικές του ομίλου.

Τέλος, θέλω να ευχαριστήσω το προσωπικό του ομίλου στην Ελλάδα και στο εξωτερικό για τη συμβολή του στη θετική πορεία του ομίλου στη δύσκολη αυτή συγκυρία".

Καθαρά κέρδη 9μήνου 2009: 1.010 εκατ. ευρώ


Σε πάνω από 1 δισ. ευρώ διαμορφώθηκαν τα καθαρά κέρδη του ομίλου της ΕΤΕ το 9μηνο του 2009, μειωμένα κατά 17% από την αντίστοιχη περίοδο του 2008. Τα καθαρά κέρδη του γ΄ τριμήνου ξεπέρασαν τα 300 εκατ., ενισχυμένα από την ανάκαμψη της οργανικής κερδοφορίας σε όλες τις χώρες όπου δραστηριοποιείται ο όμιλος.

Η οργανική κερδοφορία του ομίλου το γ΄ τρίμηνο ενισχύθηκε έναντι των προηγούμενων τριμήνων, γεγονός που υπογραμμίζει τη σταθερότητα του επιχειρηματικού μοντέλου του ομίλου ακόμα και σε περιόδους κρίσης και αναδεικνύει τη σημασία των επαναλαμβανόμενων πηγών εσόδων από καθαρά τραπεζικές εργασίες.

Συγκεκριμένα:

• Τα έσοδα του ομίλου από οργανικές πηγές (εξαιρουμένων των διαπραγματευτικών κερδών) κατέγραψαν βελτίωση κυρίως λόγω της περαιτέρω ενίσχυσης του επιτοκιακού αποτελέσματος (+2% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και +10% εν συγκρίσει με το 2008). Το επιτοκιακό περιθώριο παρέμεινε σταθερό σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο σε επίπεδα άνω του 4%, παρά τη συνεχιζόμενη ανταγωνιστική πίεση στα περιθώρια των καταθετικών προϊόντων.
• Οι λειτουργικές δαπάνες αυξήθηκαν 2% εν συγκρίσει με το προηγούμενο τρίμηνο εξαιτίας της αύξησης των δαπανών προσωπικού από την εφαρμογή συλλογικών αυξήσεων αλλά και της έκτακτης δαπάνης για πρόσληψη ανέργων στο πλαίσιο της συμβολής της ΕΤΕ στην άμβλυνση των επιπτώσεων της κρίσης στην ελληνική οικονομία. Αντίθετα, τα διοικητικά έξοδα αποκλιμακώνονται κατά -4% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και σε ποσοστό -2% σε ετήσια βάση, καταδεικνύοντας την προσήλωση του ομίλου στην περιστολή δαπανών.

Η ανάκαμψη της κερδοφορίας της Εθνικής είναι εμφανής σε όλες τις περιοχές όπου δραστηριοποιείται:

• Τα καθαρά κέρδη από δραστηριότητες στην Ελλάδα προσέγγισαν τα 600 εκατ. ευρώ,  σημειώνοντας υστέρηση 15% σε σχέση με το προ της κρίσης επίπεδο του 9μήνου του 2008. Η κάμψη αυτή οφείλεται αποκλειστικά στις υπερδιπλάσιες προβλέψεις για επισφαλείς απαιτήσεις, οι οποίες το 9μηνο του 2009 ξεπέρασαν τα 430 εκατ. έναντι μόλις 203 εκατ. το 2008. Αντίθετα, τα προ προβλέψεων κέρδη σημείωσαν αύξηση 17%, επιβεβαιώνοντας την ανθεκτικότητα των οργανικών πηγών κερδοφορίας της τράπεζας ακόμα και σε συνθήκες υποτονικής ζήτησης.
• Αυξημένα 12% ήταν τα καθαρά κέρδη της Finansbank στο 9μηνο του 2009, σε TRY 712 εκατ. (332 εκατ. ευρώ) παρά τις αυξημένες προβλέψεις του 2009, οι οποίες ανήλθαν σε 173 εκατ. ευρώ, έναντι μόλις 49 εκατ. στην αντίστοιχη περίοδο του 2008. Ειδικά τα προ φόρων και προβλέψεων κέρδη αυξήθηκαν 35% έναντι του 9μήνου του 2008. Είναι χαρακτηριστικό της δυναμικής της Finansbank το γεγονός ότι οι επιδόσεις αυτές που υπερβαίνουν τις προ της κρίσης επιδόσεις της πραγματοποιήθηκαν σε μια πολύ δυσμενή συγκυρία για την οικονομία της γειτονικής χώρας, η οποία όμως ήδη από το γ΄ τρίμηνο του έτους ανακάμπτει.
• Τέλος, τα καθαρά κέρδη των μονάδων που δραστηριοποιούνται στη νοτιοανατολική Ευρώπη εμφανίζουν υστέρηση κατά 50% έναντι του 9μήνου του 2008, ανερχόμενα σε 84 εκατ. ευρώ. Εντούτοις, τα προ προβλέψεων κέρδη διαμορφώνονται σε 223 εκατ., οριακά μειωμένα σε σχέση με το προηγούμενο έτος (-4%), ενώ σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο εμφανίζουν άνοδο 4%. Παρά τα αυξημένα επίπεδα προβλέψεων, λόγω της δυσμενούς συγκυρίας των οικονομιών της περιοχής, ο όμιλος συνεχίζει να εμφανίζει κέρδη στις χώρες της ΝΑ. Ευρώπης.

Ποιότητα χαρτοφυλακίου: η μέχρι τώρα πορεία επιβεβαιώνει τις προσδοκίες μας

Τα παραπάνω αποτελέσματα επιτεύχθηκαν μέσα σε ένα δυσμενές περιβάλλον που συνεχίζει να επηρεάζει αρνητικά τον τραπεζικό κλάδο στη ευρύτερη περιοχή, παρά την τάση σταθεροποίησης των διεθνών αγορών. Οι αρνητικές αυτές εξελίξεις έχουν περιορισμένη επίδραση στην ποιότητα του χαρτοφυλακίου του ομίλου.

Η σχέση των δανείων σε καθυστέρηση προς το σύνολο των δανείων διαμορφώθηκε σε 4,9%. Είναι σημαντικό ότι κατά το γ΄ τρίμηνο υπήρξαν οι πρώτες ενδείξεις αποκλιμάκωσης στη δημιουργία νέων καθυστερήσεων, ιδίως στην Τουρκία, γεγονός που δημιουργεί προσδοκίες για σταδιακή αναστροφή του κλίματος σε βάθος χρόνου.

Ο όμιλος διενήργησε προβλέψεις 240 εκατ. ευρώ στο γ΄ τρίμηνο, μειωμένες 7% έναντι του προηγούμενου τριμήνου. Το ύψος αυτό των προβλέψεων αντιστοιχεί σε 143 μονάδες βάσης επί των μέσων δανειακών υπολοίπων, μέγεθος που παραμένει από τα συντηρητικότερα της ελληνικής αγοράς.

Ως αποτέλεσμα της συνεπούς πολιτικής προβλέψεων, οι συσσωρευμένες προβλέψεις του ομίλου προσεγγίζουν τα 2,2 δισ. ευρώ, ήτοι 3,2% των συνολικών χορηγήσεων του ομίλου, και καλύπτουν το 63% των χορηγήσεων σε καθυστέρηση, πριν βεβαίως ληφθούν υπόψη οι πάσης φύσεως εμπράγματες εξασφαλίσεις των δανείων αυτών.

Το χαμηλό ποσοστό των δανείων σε καθυστέρηση αλλά και η υπερκάλυψή τους από προβλέψεις και εμπράγματες εξασφαλίσεις είναι απόρροια της διαχρονικά συντηρητικής διαχείρισης κινδύνων του ομίλου, η οποία έχει ως αποτέλεσμα την επικέντρωση του δανειακού χαρτοφυλακίου σε κλάδους χαμηλού κινδύνου και υψηλών διασφαλίσεων σε ποσοστό που υπερβαίνει το 85% του συνολικού χαρτοφυλακίου χορηγήσεων του ομίλου.

Η Eθνική συνεπής στην πολιτική στήριξης της εθνικής οικονομίας και των πελατών μας στην ευρύτερη περιοχή

Ο όμιλος της ΕΤΕ συνεχίζει με συνέπεια την πολιτική στήριξης της εθνικής οικονομίας αλλά και των πελατών του στην ευρύτερη περιοχή. Ανταποκρινόμενος στο πρόβλημα της αναιμικής πιστωτικής επέκτασης, ο όμιλος αύξησε τις χορηγήσεις κατά 4 δισ. σε ετήσια βάση (+6%) και ειδικά από το τέλος του προηγούμενου τριμήνου κατά 1,5 δισ. (+2%), με αποτέλεσμα το ύψος των χορηγήσεων να προσεγγίζει τα 70 δισ. ευρώ.

Η αύξηση των χορηγήσεων οφείλεται κατά κύριο λόγο στην πιστωτική επέκταση στην Ελλάδα (+12% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2008). Τα χαρτοφυλάκια της νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Τουρκίας εμφανίζουν χαμηλότερη αύξηση, η οποία όμως σε κάθε περίπτωση υπερβαίνει αυτή της τοπικής αγοράς και οδηγεί σε ενίσχυση του μεριδίου μας στις χώρες αυτές.

Ελλάδα: 5 δισ. ευρώ αύξηση των δανείων παρά τη στασιμότητα της αγοράς

Σε πάνω από 5 δισ. ευρώ, ή 12% σε ετήσια βάση, διαμορφώθηκε η καθαρή αύξηση του δανειακού χαρτοφυλακίου στην Ελλάδα, υπογραμμίζοντας την προσήλωση της τράπεζας στην απρόσκοπτη χρηματοδότηση των ελληνικών επιχειρήσεων και νοικοκυριών.

Με την επίδοση αυτή η Εθνική προσεγγίζει τον ετήσιο στόχο πιστωτικής επέκτασης (+10%) που είχε θέσει για την Ελλάδα. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι η αύξηση αυτή επιτεύχθηκε σε περιβάλλον σχεδόν μηδενικής επέκτασης της συνολικής αγοράς.

Πρωταγωνιστές στην ενίσχυση των χορηγήσεων είναι οι δύο πιο ευαίσθητοι τομείς της ελληνικής οικονομίας, τα στεγαστικά δάνεια και οι χορηγήσεις σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Συγκεκριμένα:

• Αύξηση +10% σε σχέση με το 9μηνο του 2008 και 7% από την αρχή του έτους καταγράφουν τα στεγαστικά δάνεια τα οποία πλέον υπερβαίνουν τα 20 δισ. ευρώ.
• Οι εκταμιεύσεις νέων στεγαστικών δανείων διαμορφώθηκαν σε 2,2 δισ. ευρώ το 9μηνο του 2009, προσεγγίζοντας στο γ΄ τρίμηνο και παρά τη θερινή περίοδο τα 800 εκατ. Οι εκταμιεύσεις νέων στεγαστικών δανείων το 9μηνο αντιστοιχούν στο 41% των συνολικών εκταμιεύσεων της αγοράς, ενισχύοντας περισσότερο το μερίδιο αγοράς της ΕΤΕ στα νέα στεγαστικά δάνεια κατά 14 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2008. Η εξέλιξη αυτή υπογραμμίζει αφενός τη βαρύτητα που δίνει η ΕΤΕ στη χρηματοδότηση των νοικοκυριών και αφετέρου την εμπιστοσύνη των ελληνικών νοικοκυριών στην Εθνική Τράπεζα ως κατεξοχήν τράπεζα στεγαστικής πίστης.
• Εντυπωσιακή αύξηση 29% σε σχέση με το 9μηνο 2008 και 22% από την αρχή του έτους σημειώνουν οι χορηγήσεις προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις, το ύψος των οποίων στους 9 μήνες ξεπέρασε τα 5 δισ. ευρώ. Οι εκταμιεύσεις προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις μέσω του Ταμείου Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων (ΤΕΜΠΜΕ) προσεγγίζουν τα 1,7 δισ. ευρώ και αφορούν σε 18 χιλιάδες επιχειρήσεις, αντιστοιχούν δε σε μερίδιο της τάξης του 34% στο σύνολο του προγράμματος.
• Τα καταναλωτικά δάνεια (συμπεριλαμβανομένων των υπολοίπων των πιστωτικών καρτών) αυξήθηκαν με ρυθμό 11% σε σχέση με το 9μηνο του 2008 και 8% από την αρχή του έτους. Η τάση αυτή είναι αντίθετη με τη γενικότερη συρρίκνωση του μεγέθους της καταναλωτικής πίστης, με αποτέλεσμα να ενισχύεται το μερίδιο της αγοράς της ΕΤΕ κατά 160 μονάδες βάσης από την αρχή του έτους σε 19,4%.
• Τέλος, το δανειακό χαρτοφυλάκιο της ΕΤΕ προς μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις ενισχύεται κατά 9% σε ετήσια βάση και υπερβαίνει τα 17 δισ. ευρώ. 

Η αύξηση των καταθέσεων χρηματοδοτεί την πιστωτική επέκταση

Αύξηση 7% σε σχέση με το προηγούμενο έτος καταγράφουν οι καταθέσεις στην Ελλάδα, οι οποίες εξακολουθούν να αποτελούν την κύρια πηγή χρηματοδότησης της πιστωτικής επέκτασης της τράπεζας.

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι διατηρείται η τάση ενίσχυσης των καταθέσεων ταμιευτηρίου που αποτελούν βασική δεξαμενή χρηματοδότησης των δραστηριοτήτων της τράπεζας. Παράλληλα ενισχύονται περισσότερο οι καταθέσεις προθεσμίας (+15% σε σχέση με το 9μηνο 2008), συμβάλλοντας στην ενίσχυση της ρευστότητας της τράπεζας.

Η τράπεζα πραγματοποίησε πρόσφατα την πρώτη από ελληνικό πιστωτικό ίδρυμα έκδοση καλυμμένων ομολογιών που διατέθηκε στις διεθνείς αγορές. Η έκδοση καλυμμένων ομολογιών 1,5 δισ. ευρώ 7ετούς διάρκειας σημείωσε εξαιρετική επιτυχία καθώς υπερκαλύφθηκε 4 φορές.

Η επιτυχία της έκδοσης αυτής, σε συνδυασμό με το σημαντικό μέγεθος του αποθέματος καλύμματος ύψους 14 δισ. ευρώ για δυνητικές εκδόσεις καλυμμένων ομολογιών τα προσεχή έτη, δίνει μεγαλύτερη ευελιξία στον όμιλο για άντληση μακροπρόθεσμης ρευστότητας από τις διεθνείς αγορές σε ιδιαίτερα ανταγωνιστικό κόστος. Η δυνατότητα αυτή αποτελεί πλεονέκτημα ιδιαίτερα σημαντικό εν όψει της αναμενόμενης σταδιακής απόσυρσης των έκτακτων μέτρων παροχής ρευστότητας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Σε κάθε περίπτωση ο όμιλος παραμένει σε εξαιρετικά πλεονεκτική θέση σε ό,τι αφορά τη ρευστότητα, με τη σχέση δανείων προς καταθέσεις να διατηρείται σε πανευρωπαϊκά χαμηλά επίπεδα της τάξης του 94%.

Finansbank: Εντυπωσιακή ανάκαμψη της κερδοφορίας στα προ της κρίσης επίπεδα

Αύξηση 12% σημείωσαν τα καθαρά κέρδη της Finansbank το 9μηνο του 2009, τα οποία ανήλθαν σε TRY 712 εκατ. (332 εκατ. ευρώ), αντιπροσωπεύοντας το 1/3 των συνολικών κερδών του ομίλου (αναλυτικά στοιχεία για τα αποτελέσματα της Finansbank στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό").

ΝΑ. Ευρώπη: Ικανοποιητική οργανική κερδοφορία - χορηγήσεις και καταθέσεις παραμένουν στα ίδια επίπεδα

Σε 84 εκατ. ευρώ ανήλθαν τα καθαρά κέρδη στη NA. Ευρώπη το 9μηνο του 2009 έναντι 169 εκατ. το αντίστοιχο διάστημα του 2008 λόγω υψηλών προβλέψεων που έφτασαν στα 131 εκατ. στο 9μηνο.

Ισχυρή κεφαλαιακή βάση

Το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων του ομίλου στο τέλος Σεπτεμβρίου 2009 διαμορφώθηκε στα 9,1 δισ. ευρώ αυξημένο κατά 1.890 εκατ. έναντι του Ιουνίου 2009. Το ιστορικό αυτό υψηλό των ιδίων κεφαλαίων είναι αποτέλεσμα της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου κατά 1.208 εκατ., της κερδοφορίας του γ΄ τριμήνου (301 εκατ. ευρώ), της επαναγοράς υβριδικών τίτλων ύψους 222 εκατ. ευρώ και της θετικής επίδρασης από τη βελτίωση των αγορών χρήματος και συναλλάγματος.

Ο Δείκτης Βασικών Ιδίων Κεφαλαίων (Tier I) διαμορφώνεται στο 12,2% με βάση τον οποίο η Εθνική κατατάσσεται στις ισχυρότερες κεφαλαιακά τράπεζες της Ευρώπης. Εξαιρουμένων των υβριδικών κεφαλαίων και των προνομιούχων μετοχών του Δημοσίου ο Δείκτης Βασικών Ιδίων Κεφαλαίων υπολογίζεται στο 10,9%, επίπεδο κορυφαίο, που υπογραμμίζει την ποιοτική διάρθρωση των ιδίων κεφαλαίων του ομίλου.

* Τα αναλυτικά αποτελέσματα του ομίλου της Εθνικής Τράπεζας για το εννεάμηνο του 2009 δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v