Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανοίγει ο δρόμος για αλλαγές σε ΔΕΗ και ΔΕΚΟ

Aνοίγει ο δρόμος για την αντικατάσταση της διοίκησης της ΔΕΗ και των άλλων εποπτευόμενων φορέων και ΔΕΚΟ του ΥΠΕΚΑ, μετά τη χθεσινή ανακοίνωση του γενικού γραμματέα Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής του υπουργείου.

  • της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου
Ανοίγει ο δρόμος για αλλαγές σε ΔΕΗ και ΔΕΚΟ
Aνοίγει ο δρόμος για την αντικατάσταση της διοίκησης της ΔΕΗ αρχικά και αμέσως μετά και των άλλων εποπτευόμενων φορέων και ΔΕΚΟ του ΥΠΕΚΑ, μετά τη χθεσινή ανακοίνωση του γενικού γραμματέα Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής του υπουργείου.

Τη θέση αυτή, σύμφωνα με χθεσινοβραδινή ανακοίνωση, ανέλαβε ο κ. Κώστας Μαθιουδάκης, καθηγητής στη Σχολή Μηχανολόγων του ΕΜΠ.

Με βάση πληροφορίες, το ΥΠΕΚΑ θα προχωρήσει σύντομα στη δημοσίευση της προκήρυξης για την αντικατάσταση της διοίκησης της ΔΕΗ και πρόθεσή του είναι να υπάρξουν διαφορετικά πρόσωπα που θα αναλάβουν τις θέσεις του προέδρου και του διευθύνοντος συμβούλου στη ΔΕΗ και όχι ένα που κατείχε και τις δύο αρμοδιότητες έως τώρα.

Αμέσως μετά τη ΔΕΗ εκτιμάται ότι θα ανοίξει ο δρόμος για την αντικατάσταση και των διοικήσεων των υπόλοιπων εποπτευόμενων από το ΥΠΕΚΑ φορέων και ΔΕΚΟ.

Χθες η υπουργός κ. Τίνα Μπιρμπίλη και ο υφυπουργός κ. Γιάννης Μανιάτης συναντήθηκαν με το προεδρείο της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ σε μια ενημερωτική, καθαρά, συνάντηση, κατά την οποία οι συνδικαλιστές, με επικεφαλής τον πρόεδρο κ. Νίκο Φωτόπουλο, κατέθεσαν στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου τις απόψεις τους για όλα τα ζητήματα της αγοράς ενέργειας και της Επιχείρησης.

Από την πλευρά της, η κ. Μπιρμπίλη απέφυγε να ανοίξει τα χαρτιά της και δεσμεύτηκε ότι θα απαντήσει στη ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ το αργότερο σε ένα 15νθήμερο.

Χθες, πάντως, το υπουργείο, ως μία πρώτη γεύση της πολιτικής του, ανακοίνωσε τη σύσταση επιτροπής για τη σύνταξη εθνικού σχεδίου δράσης για τις ΑΠΕ 2010 - 2020, με επικεφαλής τον κ. Δημήτρη Λάλα, ο οποίος ορίζεται και εθνικός εκπρόσωπος για το κλίμα. Το σχέδιο δράσης θα περιλαμβάνει τις ενέργειες για την επίτευξη του στόχου για τα τρία 20άρια, ήτοι τη μείωση της εκπομπής αερίων, την αύξηση της ενεργειακής απόδοσης και την αύξηση της συμμετοχής των ΑΠΕ στη συνολική παραγωγή ενέργειας.

Η σύσταση της συγκεκριμένης επιτροπής φαίνεται να ενισχύει το ενδεχόμενο κατάργησης του Συμβουλίου Εθνικής Ενεργειακής Στρατηγικής (ΣΕΕΣ), στην έκθεση του οποίου τον περασμένο Ιούλιο συμπεριλαμβανόταν και η στρατηγική ανάπτυξης των ΑΠΕ στη χώρα, προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι που θέτει η Ε.Ε. Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι κανένα από τα μέλη του ΣΕΕΣ δεν συμμετέχει στη νέα επιτροπή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v