Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εθνική: Αναβάθμιση του outlook από Fitch

Κόντρα στο κλίμα των ημερών, η Fitch αναβάθμισε το outlook της Εθνικής σε σταθερό από αρνητικό, ενώ δεν αποκλείει να δώσει υψηλότερη αξιολόγηση από αυτή του ελληνικού δημοσίου. Αιτία η ανθεκτική λειτουργική κερδοφορία.

Εθνική: Αναβάθμιση του outlook από Fitch
Σε σταθερό από αρνητικό αναβάθμισε το outlook της Εθνικής Τράπεζας η Fitch Ratings, διατηρώντας την αξιολόγηση της μακροχρόνιας πιστοληπτικής ικανότητας της τράπεζας σε "Α-" και της βραχυπρόθεσμης σε "F2".   

Σύμφωνα με τη Fitch, μετά την πρόσφατη υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας σε "Α-" η μακροχρόνια πιστοληπτική διαβάθμιση της Εθνικής είναι πλέον στα ίδια επίπεδα με αυτή του ελληνικού δημοσίου, ενώ το outlook της Ελλάδας παραμένει αρνητικό.  

Δεδομένου ότι η υποβάθμιση του ελληνικού δημοσίου οφείλεται στην έντονη δημοσιονομική επιδείνωση και λιγότερο σε οικονομικές ανησυχίες, η Εθνική ενδέχεται να οδηγηθεί και σε υψηλότερη αξιολόγηση από το ελληνικό δημόσιο, αν και αυτή η διαφοροποίηση θα περιορίζεται σε μία βαθμίδα, υπογραμμίζει η Fitch.

Όπως αναφέρει ο οίκος, η αλλαγή στο outlook αντανακλά την ανθεκτική λειτουργική κερδοφορία της Εθνικής αλλά και την εκτίμηση της Fitch ότι η τράπεζα είναι σε θέση να αντεπεξέλθει στις προκλήσεις της τρέχουσας συγκυρίας.

Παράλληλα, η αξιολόγηση δείχνει την ισχυρή ρευστότητα, τη γεωγραφική διασπορά των κερδών και τη βελτιωμένη κεφαλαιακή επάρκεια της τράπεζας.  

Αν και στο α΄ εξάμηνο η αύξηση των χορηγήσεων στην Ελλάδα και κυρίως στο εξωτερικό επιβραδύνθηκε με έντονο ρυθμό και η ποιότητα ενεργητικού επιδεινώθηκε σε όλες τις αγορές, η γεωγραφική διασπορά των κερδών αλλά και η ισχυρή κεφαλαιακή επάρκεια της Εθνικής Τράπεζας είναι ικανά να απορροφήσουν τα σχετικά υψηλά επίπεδα των επισφαλειών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v