Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βωβός: Πρωτοβουλία για απεμπλοκή από Βοτανικό

Πρωτοβουλία με στόχο την απεμπλοκή της επένδυσης που προωθεί στον Βοτανικό σχεδιάζει να πάρει η διοίκηση της εταιρίας Μπάμπης Βωβός. Δίνει προθεσμία μέχρι τον Οκτώβριο, απειλεί να εμποδίσει την ανέγερση του γηπέδου.

  • του Φάνη Γαβρινιώτη
Βωβός: Πρωτοβουλία για απεμπλοκή από Βοτανικό
Πρωτοβουλία με στόχο την απεμπλοκή της επένδυσης που προωθεί στον Βοτανικό σχεδιάζει να πάρει εντός του Οκτωβρίου η διοίκηση της εταιρίας Μπάμπης Βωβός - Διεθνής Τεχνική σε περίπτωση που καθυστερήσει περισσότερο η έκδοση της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας για το θέμα της ανέγερση του εμπορικού κέντρου των 70.000 τετραγωνικών μέτρων.

Με δήλωσή του στο euro2day.gr ο διευθύνων σύμβουλος της εισηγμένης κ. Άρης Βωβός τονίζει πως το ΣτΕ έχει ήδη καθυστερήσει αρκετά να εκδώσει την απόφασή του (σ.σ.: αναμενόταν στις αρχές Ιουλίου), γεγονός που επιτείνει τα προβλήματα στην εταιρία δεδομένου ότι για το έργο στον Βοτανικό -το οποίο αποτελεί τη μεγαλύτερη επένδυσή της- η επιχείρηση έχει συνάψει δανειακές συμβάσεις ύψους 125 εκατ. ευρώ.

"Αν το προσεχές διάστημα δεν υπάρξει λύση και δεν ξεκαθαρίσει το ζήτημα της ανέγερσης του εμπορικού κέντρου, είτε προς τη μία είτε προς την άλλη κατεύθυνση, ως εταιρία προτιθέμεθα μέσα στον Οκτώβριο να λάβουμε πρωτοβουλία για την οριστική απεμπλοκή του θέματος", αναφέρει ο κ. Βωβός και τονίζει πως σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να προχωρήσει η κατασκευή του γηπέδου του ΠΑΟ χωρίς την ταυτόχρονη ανέγερση και του εμπορικού κέντρου.

Μάλιστα ο ίδιος αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο η εισηγμένη, μέσω της πρωτοβουλίας που θα πάρει, να εμποδίσει την κατασκευή του γηπέδου σε περίπτωση που ξεκινήσουν τα έργα ανέγερσής του χωρίς προηγουμένως να ξεκαθαρίσει τι μέλλει γενέσθαι με το εμπορικό συγκρότημα.

Υπενθυμίζεται πως την περασμένη εβδομάδα το ΥΠΕΧΩΔΕ εξέδωσε την οικοδομική άδεια για την κατασκευή του γηπέδου, εξέλιξη που από ορισμένους παράγοντες θεωρήθηκε καθοριστικό βήμα προς την κατεύθυνση αποσύνδεσης της δημιουργίας των αθλητικών εγκαταστάσεων από την ανέγερση του Μall.

Για τον λόγο αυτό, εξάλλου, η εταιρία Μπάμπης Βωβός - Διεθνής Τεχνική εξέδωσε άμεσα ανακοίνωση με την οποία επαναλάμβανε για ακόμη μία φορά την πάγια θέση της ότι "η τύχη του γηπέδου του ΠΑΟ και αυτή του εμπορικού κέντρου στον Βοτανικό είναι άρρηκτα συνδεδεμένες".

Αποζημίωση 280+50 εκατ. ευρώ

Πάντως, στην ίδια ανακοίνωση η εταιρία φρόντισε να υπενθυμίσει ότι αν τελικά δεν καταφέρει να υλοποιήσει το σχέδιο ανάπτυξης εμπορικού κέντρου στον Βοτανικό θα διεκδικήσει αποζημιώσεις ύψους 280 εκατ. ευρώ.

Στο ποσό αυτό, όπως αναφέρουν σχετικές πληροφορίες, θα πρέπει να προστεθούν επιπλέον 50 εκατ. ευρώ, χρήματα που έχει δαπανήσει μέχρι σήμερα η εισηγμένη για τα έργα που έχουν ήδη γίνει.

Σημειώνεται ότι μέχρι την αναστολή εργασιών που επιβλήθηκε τον Ιανουάριο του 2009 στο έργο του Βοτανικού, η Μπάμπης Βωβός - Διεθνής Τεχνική είχε υλοποιήσει περισσότερο από το 80% των σκυροδετήσεων του εμπορικού συγκροτήματος.

Αξίζει να αναφερθεί, επίσης, πως η διοίκηση της εισηγμένης απορρίπτει κάθε σκέψη να λάβει αποζημίωση μόνο για το τμήμα του ακινήτου που έχει παραχωρηθεί στον δήμο Αθηναίων (περίπου 56 στρέμματα) βάσει του νόμου της διπλής ανάπλασης και στο οποίο πρόκειται να κατασκευαστεί το γήπεδο της ομάδας του Παναθηναϊκού.

"Είτε το έργο θα υλοποιηθεί όπως ακριβώς προβλέπει ο νόμος της διπλής ανάπλασης είτε -αν αυτό δεν καταστεί δυνατό- θα αποζημιωθούμε για το σύνολο της έκτασης", διευκρινίζει ο κ. Άρης Βωβός.

--- Τι απαντά ο κ. Χ. Bωβός στον Α. Τσίπρα

Παρακολούθησα τις δηλώσεις του κ. Τσίπρα κατά τη διάρκεια της συζήτησης των πολιτικών αρχηγών, στις οποίες έκανε εκ νέου αναφορά στο θέμα της διπλής ανάπλασης και ζήτησε τα εύσημα για τη σύγκρουσή του -όπως ανέφερε- με αδιευκρίνιστα συμφέροντα για το ζήτημα του Βοτανικού.

Εντύπωση προκαλεί η άγνοια που επιδεικνύει ο κ. πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σε ένα τόσο σημαντικό θέμα αλλά και η βεβαιότητά του για το αποτέλεσμα της απόφασης της ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας- η οποία δεν έχει ακόμα δημοσιευθεί- καθώς, όπως ανέφερε, κατάφερε να σταματήσει την κατασκευή ενός υπερμεγέθους εμπορικού κέντρου, ενώ συνεχίζεται απρόσκοπτα η κατασκευή του γηπέδου του Παναθηναϊκού.

Απορώ με τη βεβαιότητα του κ. Τσίπρα. Επαναλαμβάνω το αυταπόδεικτο, ότι η τύχη του γηπέδου του Παναθηναϊκού και αυτή του εμπορικού κέντρου της εταιρίας είναι άρρηκτα συνδεδεμένες, το δε έργο της διπλής ανάπλασης μπορεί να συντελεστεί μόνο όπως το ψήφισε η συντριπτική πλειοψηφία των 257 βουλευτών της Βουλής των Ελλήνων, δηλαδή σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 11 και 12 του Ν. 3481/2006.

Και τούτο διότι τόσο η οικοδομική άδεια του Παναθηναϊκού συνδέεται άρρηκτα με το εμπορικό κέντρο όσο και η έκταση των 57 στρεμμάτων επί της οποίας θα ανεγερθεί το μεγαλύτερο τμήμα του γηπέδου παραχωρήθηκε από την εταιρία στον δήμο Αθηναίων αποκλειστικά και μόνο για την εφαρμογή του Ν. 3481/2006.

Τέλος εντυπωσιάζει η επιλεκτική ευαισθησία που επιδεικνύει ο κ. Τσίπρας για μεμονωμένες κατηγορίες εργαζομένων, όπως οι απολυμένοι της ΛΑΡΚΟ, χωρίς να κάνει καμία αναφορά για τους 511 εργαζομένους στον Βοτανικό και τις οικογένειές τους ούτε και για τους εκατοντάδες προμηθευτές και συνεργάτες του έργου, οι οποίοι λόγω της παρέμβασης των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ καταδικάστηκαν επί 10 μήνες σε ανεργία, υποαπασχόληση και απόγνωση.

[email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v