Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Wind: Η επιστροφή της APAX

Το private equity APAX επιστρέφει, όπως όλα δείχνουν, στη Wind ως στρατηγικός επενδυτής. Οι επαφές με τον κ. Sawiris και η κεφαλαιακή αναδιάρθρωση. Σε ποιες ομολογιακές εκδόσεις της Wind θα υπάρξει δημόσια προσφορά.

Wind: Η επιστροφή της APAX
Στην τελική ευθεία εισέρχεται, όπως όλα δείχνουν, η "παλινόρθωση" του private equity APAX στο μετοχικό κεφάλαιο της Wind, αυτήν τη φορά με τη μορφή στρατηγικού επενδυτή και σε συνεργασία με τον βασικό της μέτοχο, επιχειρηματία κ. Naquib Sawiris.

Το APAX έχει συμφωνήσει, όπως αναφέρουν τραπεζικές πηγές, με τη Weather Investments του Αιγύπτιου επιχειρηματία κ. Naquib Sawiris να προχωρήσει από κοινού στην κεφαλαιακή αναδιάρθρωση της Wind Hellas , μέσω της οποίας θα προκύψει και είσοδος της APAX στο μετοχικό κεφάλαιο της Wind.

Το σχέδιο της κεφαλαιακής αναδιάρθρωσης προβλέπει έκδοση νέου ομολογιακού δανείου το οποίο θα κατευθυνθεί για να χρηματοδοτήσει την επαναγορά των supportinated ομολόγων της Wind Hellas και την κεφαλαιακή της ενίσχυση μέσω αύξησης κεφαλαίου ή μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου.

Οι δύο supportinated ομολογιακές εκδόσεις της Wind έχουν και το υψηλότερο κόστος (Euribor πλέον 6,5%) και η επαναγορά τους με discount υψηλότερο του 80% θα οδηγήσει στην εξοικονόμηση σημαντικών τόκων, ενώ θα ενισχύσει τα ίδια κεφάλαιά της.

Η Wind θα υποβάλει, σύμφωνα με τραπεζίτες, τις προσεχείς ημέρες δημόσιες προσφορές για την επαναγορά των δύο supportinated ομολογιακών εκδόσεών της. Οι παραπάνω πληροφορίες είχαν ως αποτέλεσμα οι τιμές των εκδόσεων να υποχωρήσουν σημαντικά χθες (από τα 30 σεντς έως και τα 14 - 15 σεντς) δημιουργώντας ερωτήματα για το τι ανταπόκριση θα έχει μια δημόσια προσφορά που θα βγει σε τόσο χαμηλά επίπεδα.

Οι επαφές μεταξύ του APAX και της Weather Investments ξεκίνησαν προ περίπου ενός έτους. Η άνοδος των επιτοκίων, λόγω κρίσης, βρήκε τη Wind με υψηλό δανεισμό (3,8 δισ. ευρώ), με αποτέλεσμα ήδη από τα τέλη του καλοκαιριού του 2008 να εμφανίζει αρνητικές ταμειακές ροές.

Η Wind Hellas επιβαρυνόταν το 2008 με δύο δόσεις εξόφλησης τόκων 65 εκατ. ευρώ έκαστη, καθώς και με δύο δόσεις εξόφλησης τόκων και μέρους κεφαλαίου ύψους 90 εκατ. ευρώ έκαστη. Η συνολική αποπληρωμή 310 εκατ. ευρώ, με τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων να διαμορφώνονται στα 433,8 εκατ. ευρώ, δημιουργούσε μια πολύ δύσκολη κατάσταση.

Η αρχική προσέγγιση της APAX αφορούσε στην απόκτηση με υψηλό discount (της τάξης του 65% - 70%) των ομολογιακών δανείων της Wind Hellas και εν συνεχεία στην κεφαλαιοποίησή τους. Αυτή η κίνηση θα μείωνε σημαντικά το ποσοστό της Weather Investments και ως εκ τούτου δεν έγινε αποδεκτή από την πλευρά του κ. Sawiris. Ο Αιγύπτιος επιχειρηματίας αναζήτησε άλλους συνεργάτες μεταξύ ξένων και εγχώριων επενδυτικών κεφαλαίων, όμως χωρίς αποτέλεσμα.

Η πλευρά του κ. Sawiris, διαθέτοντας το πλεονέκτημα ότι το σύνολο των δανείων της Wind λήγει τον Οκτώβριο του 2012, δεν έδειχνε να βιάζεται. Στις αρχές όμως του φετινού καλοκαιριού, έπειτα από μια μίνι κρίση με τις πιστώτριες τράπεζες και τους ομολογιούχους της, αποφάσισε να προχωρήσει σε κεφαλαιακή αναδιάρθρωση τον Σεπτέμβριο του 2009.

Όπως έγραφε το Euro2day στις 15/7 ( Τράπεζες: Ρυθμίσεις με πιλότο την Altec), η Wind έχει ήδη διαμηνύσει στις τράπεζες την επιθυμία της για αναχρηματοδότηση δανεισμού σημειώνοντας ότι οι εξελίξεις αναμένεται να τρέξουν γρήγορα από τον Σεπτέμβριο και θα οδηγήσουν πιθανόν και σε αλλαγή της μετοχικής σύνθεσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v