Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΔΕΗ: Η ΜΕΤΚΑ προσωρινός ανάδοχος για Μεγαλόπολη

Η κοινοπραξία Μέτκα-ΕΤΑΔΕ είναι ο προσωρινός ανάδοχος του διαγωνισμού για την κατασκευή της μονάδος V του ΑΗΣ Μεγαλόπολης.

  • της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου
ΔΕΗ: Η ΜΕΤΚΑ προσωρινός ανάδοχος για Μεγαλόπολη
Η κοινοπραξία Μέτκα-ΕΤΑΔΕ είναι ο προσωρινός ανάδοχος του διαγωνισμού για την κατασκευή της μονάδος V του ΑΗΣ Μεγαλόπολης.

Ήδη, έχουν κληθεί εκπρόσωποι της κοινοπραξίας να προσέλθουν σε διαπραγματεύσεις για τους νέους όρους του διαγωνισμού, όπως μετέδωσε το πρωί το euro2day. Εφόσον γίνουν αποδεκτοί οι όροι αυτοί η κοινοπραξία της Μέτκα-ΕΤΑΔΕ θα ανακηρυχθεί οριστικός ανάδοχος του έργου.

Για το θέμα αυτό έγινε εκτενής ενημέρωση στα μέλη του δ.σ. της ΔΕΗ, που ολοκληρώθηκε πριν από λίγο.

Σε ό,τι αφορά, εξάλλου, το διαγωνισμό του Μαυροβουνίου, επιβεβαιώνεται το euro2day, που έχει μεταδώσει ήδη ότι η ΔΕΗ αποσύρεται οριστικά από την εξαγορά μειοψηφικού πακέτου μετοχών στην κρατική εταιρία EPCG, μετά την απόρριψη της προσφοράς της.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες του euro2day, η ΔΕΗ προτίθεται να εξετάσει τη συμμετοχή της σε νέους διαγωνισμούς που ενδεχομένως προκηρύξει η κυβέρνηση του Μαυροβουνίου, τόσο για την εκμετάλλευση του λιγνιτωρυχείου του Mauche, δίπλα στο Pljevlja (το διεκδικούσε η ΔΕΗ μαζί με την EPCG), καθώς και την κατασκευή νέας θερμικής μονάδας, ισχύος μέχρι 600 MW (την άδεια της οποίας επίσης διεκδικούσε η ΔΕΗ).


Νωρίτερα το euro2day μετέδωσε:

"Η κοινοπραξία Μέτκα-ΕΤΑΔΕ κατά πάσα πιθανότητα θα αναδειχθεί προσωρινός μειοδότης για το έργο της κατασκευής της μονάδας V της Μεγαλόπολης, προκειμένου να προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για τους νέους όρους που έχουν τεθεί με την τελευταία απόφαση του Δ.Σ. της ΔΕΗ.

Χθες η Επιτροπή Αξιολόγησης παρέδωσε στην αρμόδια διεύθυνση της ΔΕΗ το σχετικό πρακτικό που συνέταξε μετά το άνοιγμα των οικονομικών προσφορών που υπέβαλαν, η εταιρία Ansaldo Energia (με τη συμμετοχή ως εργολάβου της Damco) και η κοινοπραξία Μέτκα-ΕΤΑΔΕ, ενώ σήμερα θα γίνει σχετική ενημέρωση στα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Επιχείρησης που συνεδριάζει εντός ολίγου.
 
Η κοινοπραξία Μέτκα-ΕΤΑΔΕ πρόσφερε συνολικό τίμημα 543 εκατ. ευρώ και τίμημα 12ετούς συντήρησης 143 εκατ. ευρώ, καταβλητέο σε 12 ετήσιες δόσεις, ενώ η Ansaldo 580 εκατ. ευρώ και τίμημα 12ετούς συντήρησης 95 εκατ. ευρώ, καταβλητέο σε 12 δόσεις.

Στις 28 Ιουλίου το Δ.Σ. της ΔΕΗ αποφάσισε να επιδιωχθεί η εξασφάλιση τιμήματος για τον διαγωνισμό, με όριο τα 500 εκατ. ευρώ, καθώς και η παραίτηση του αναδόχου και μειοδότη από κάθε απαίτηση ρητρών για ενδεχόμενη καθυστέρηση της έναρξης της εμπορικής λειτουργίας της μονάδας έως και 12 μήνες, λόγω είτε εμπλοκής της κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου είτε των έργων κατασκευής των ΚΥΤ Πάτρας και Μεγαλόπολης και της γραμμής μεταφοράς υψηλής τάσης Πάτρας - Μεγαλόπολης.

Αυτούς τους όρους προφανώς αναμένεται να συζητήσει η ΔΕΗ με την κοινοπραξία της Μέτκα.

Εξάλλου, στη σημερινή συνεδρίαση του Δ.Σ. αναμένεται να γίνει και ενημέρωση για τις τελευταίες εξελίξεις που αφορούν στον διαγωνισμό για την εξαγορά της κρατικής εταιρίας ηλεκτρισμού του Μαυροβουνίου.

Η προσφορά της ΔΕΗ έχει απορριφθεί ήδη, καθώς η Επιχείρηση δεν απέσυρε τους όρους που είχε θέσει για την υποβολή υψηλού τιμήματος. Σύμφωνα με πληροφορίες του euro2day, η ΔΕΗ δεν προτίθεται να υποβάλει ένσταση, αλλά θα αποχωρήσει οριστικά από τη διεκδίκηση της EPCG, καθώς φαίνεται ότι ενεπλάκη σε μια διαδικασία δύσκολη εξαρχής. Απέναντί της βρέθηκε η ιταλική A2A, η οποία διαθέτει ήδη το 15% της EPCG, με προνομιακή ενημέρωση ως εκ τούτου.

Συνεπώς, η ΔΕΗ είχε δύο λύσεις: ή να επιλέξει την ηρωική έξοδο, επιμένοντας στους όρους που είχε θέσει εξαρχής ή να εμπλακεί σε μια ατέρμονη διαδικασία, προσαρμοζόμενη κάθε φορά στις απαιτήσεις της κυβέρνησης του Μαυροβουνίου, με αμφίβολα αποτελέσματα, λόγω και της παρουσίας της Α2Α. Και προφανώς φαίνεται ότι επέλεξε την πρώτη".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v