Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΔΕΗ: Ανοίγουν οι προσφορές για Μεγαλόπολη

Την αναβολή και επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού για την κατασκευή και λειτουργία στη Μεγαλόπολη Μονάδων, με καύσιμο φυσικό αέριο αλλά και το άνοιγμα των οικονομικών προσφορών του διαγωνισμού, αποφάσισε σήμερα το Δ.Σ. της ΔΕΗ.

  • της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου
ΔΕΗ: Ανοίγουν οι προσφορές για Μεγαλόπολη
Την αναβολή και επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού για την κατασκευή και λειτουργία στη Μεγαλόπολη Μονάδων, με καύσιμο φυσικό αέριο αλλά και το άνοιγμα των οικονομικών προσφορών του διαγωνισμού, αποφάσισε σήμερα το Δ.Σ. της ΔΕΗ, μέσα σε τεταμένο κλίμα.

Κατά την έναρξη της συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου, σήμερα Τρίτη 28 Ιουλίου 2009, και σε σχέση με το θέμα του διαγωνισμού των Μονάδων στη Μεγαλόπολη, εισήλθαν συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ και Δήμαρχοι των Ενεργειακών Δήμων Μεγαλόπολης, οι οποίοι και διέκοψαν τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου, αναφέρει η ΔΕΗ.

Μετά από αυτό, αναφέρεται σε ανακοίνωση της Επιχείρησης, τα παριστάμενα μέλη του Δ.Σ. μετέβησαν σε άλλη αίθουσα, όπου και συζητήθηκε αναλυτικά το θέμα της σχετικής εισήγησης για τις υπόψη Μονάδες.

Κατόπιν της ανταλλαγής απόψεων μεταξύ των μελών, το Διοικητικό Συμβούλιο κατά πλειοψηφία έλαβε την ακόλουθη απόφαση:

1. Την αναβολή της λήψης απόφασης επί της εισήγησης ΔΜΚΘ/6950/24-07-09, για τη ματαίωση και την επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού για την κατασκευή και λειτουργία στη Μεγαλόπολη Μονάδων, με καύσιμο φυσικό αέριο συνολικής ισχύος 750 έως 835 MW.

2. Το άνοιγμα των οικονομικών προσφορών του διαγωνισμού.

3. Την εξουσιοδότηση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΗ κ. Παναγιώτη Αθανασόπουλου, όπως, μετά το άνοιγμα των οικονομικών προσφορών του ως άνω διαγωνισμού, ενεργήσει τα δέοντα, προκειμένου να διασφαλιστούν τα συμφέροντα της Επιχείρησης, ιδίως καθόσον αφορά: 

*  Την επίτευξη τιμήματος του ως άνω διαγωνισμού, με όριο τα € 500.000.000 και

* Την παραίτηση του αναδόχου και μειοδότη του ως άνω έργου από κάθε απαίτηση σχετικά με ενδεχόμενη κατά έως 12 μήνες καθυστέρηση έναρξης εμπορικής λειτουργίας της νέας μονάδας για οποιονδήποτε λόγο, ιδίως όμως λόγω καθυστέρησης στα έργα κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου ή/και στα έργα κατασκευής των ΚΥΤ Πάτρας και Μεγαλόπολης και της Γραμμής Μεταφοράς ΥΤ Πάτρας – Μεγαλόπολης για λόγους μη αναγόμενους στην υπαιτιότητα της ΔΕΗ.


**** Εντονη αντίδραση της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ

Για «ωμό πραξικόπημα» του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΗ Τάκη Αθανασόπουλου μιλά η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, γιατί «χωρίς να υπάρχει συνεδρίαση του δ.σ. και χωρίς να γνωρίζουν τίποτε οι εκπρόσωποι των εργαζομένων ανακοινώθηκε ότι δήθεν συνεδρίασε το δ.σ. της ΔΕΗ και έλαβε συγκεκριμένες απαράδεκτες αποφάσεις».

Αυτή τη στιγμή η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ πραγματοποιεί κατάληψη στο γραφείο του κ. Αθανασόπουλου και προμηνύει σκληρότερες αντιδράσεις.

Ωστόσο, το ΥΠΑΝ «αδειάζει» τους συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ.

Κύκλοι του υπουργείου αντιμετωπίζουν με έκπληξη τις πρωτοφανείς, όπως τις χαρακτηρίζουν, μεθόδους ορισμένων συνδικαλιστών, θεωρώντας ότι «κάθε άλλο παρά προστατεύουν τα συμφέροντα της Επιχείρησης και των Ελλήνων φορολογουμένων».

Το ΥΠΑΝ εκτιμά πως το γεγονός ότι το δ.σ της ΔΕΗ έθεσε ως ανώτατο όριο για την προσφορά στο διαγωνισμό της Μεγαλόπολης δείχνει τη βούληση του να προστατευθούν τα συμφέροντα της Επιχείρησης. Αντίθετα, επισημαίνεται ότι δεν υπηρετούν τα συμφέροντα της ΔΕΗ απόψεις «ας δώσουμε το εργοστάσιο σε οποιαδήποτε τιμή», όπως φαίνεται να προκύπτει από τις θέσεις της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, που απορρίπτει την επιβολή ορίου για το τίμημα της μονάδος, με το σκεπτικό ότι έτσι ο διαγωνισμός κινδυνεύει να κηρυχθεί άγονος από άλλη διαδρομή.


*****Νωρίτερα το euro2day.gr μετέδωσε τα εξής:

Σολομώντεια λύση φαίνεται να προκρίνει το υπουργείο Ανάπτυξης για το θέμα του διαγωνισμού της Μεγαλόπολης.

Αντί της ματαίωσης του διαγωνισμού τάσσεται υπέρ βελτιωτικών παρεμβάσεων, όπως για παράδειγμα η αποδοχή των ενδιαφερόμενων επενδυτών της short list του πλαφόν των 500 εκατ. ευρώ αντί του αρχικού των 570 εκατ. ευρώ που είναι ο αρχικός προϋπολογισμός του έργου.

Σε κάθε περίπτωση η θέση του ΥΠΑΝ φαίνεται να λύνει και τα χέρια του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΗ, κ. Τάκη Αθανασόπουλου, που εξακολουθεί να συσκέπτεται με τα υπόλοιπα μέλη του Δ.Σ. προκειμένου να αποφασίσουν αν θα κάνουν αποδεκτή την πρόταση της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ για τη συνέχιση του διαγωνισμού και όχι η ματαίωσή του.

Μία, συνεπώς, Σολομώντεια λύση, που θα προέβλεπε νέες ρυθμίσεις και όχι τη ματαίωση, ενδεχομένως να έβρισκε σύμφωνες όλες τις πλευρές, διαφορετικά, όπως αναφέρουν έγκυρες πληροφορίες, θα ανέκυπτε και νομικό πρόβλημα με τη συνέχιση του διαγωνισμού ως έχει.

Σημειώνεται ότι το Δ.Σ. της ΔΕΗ έχει αποσυρθεί προκειμένου να αποφασίσει αν θα κάνει αποδεκτό το αίτημα της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ για τη συνέχιση του διαγωνισμού της Μεγαλόπολης και όχι τη ματαίωσή του.

Είχε προηγηθεί νωρίτερα έντονος διάλογος με τους συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ και τους τέσσερις δημάρχους, που πραγματοποίησαν κατάληψη στην αίθουσα του Δ.Σ. διακόπτοντας τη συνεδρίαση.

Οι συνδικαλιστές παραμένουν αναμένοντας την απόφαση στο αίτημά τους και είναι αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν να ολοκληρωθεί το Δ.Σ. εάν ο κ. Αθανασόπουλος δεν αποσύρει την εισήγησή του για τη ματαίωση του διαγωνισμού και την επαναπροκήρυξή του.

Η αίθουσα όπου θα πραγματοποιούνταν το Δ.Σ. βρίσκεται υπό κατάληψη από συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ και τους τέσσερις δημάρχους από την ευρύτερη περιοχή της Μεγαλόπολης, οι οποίοι διέκοψαν τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου.

Αίτημά τους να ανακληθεί η εισήγηση που έφερε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ κ. Τάκης Αθανασόπουλος για τη ματαίωση του διαγωνισμού και την επαναπροκήρυξή του και επιμένουν για την απρόσκοπτη συνέχισή του και το άνοιγμα των οικονομικών προσφορών.

Σε διαφορετική περίπτωση φέρονται αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν να ολοκληρωθεί η συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΔΕΗ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v