Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ασπίς: Κλυδωνισμοί και ώρα αποφάσεων

Ζητούνται 500 εκ. για να καλυφθούν οι τρύπες αποθεμάτων και να κοπεί ο γόρδιος δεσμός των αλληλοσυμμετοχών. Οι ασφαλιστικές εταιρείες του Π. Ψωμιάδη δοκιμάζονται. Ο ίδιος ετοιμάζεται να βάλει από την τσέπη του 126 εκ.

  • του Χρήστου Κίτσιου
Ασπίς: Κλυδωνισμοί και ώρα αποφάσεων
Ζητούνται περίπου 500 εκατ. ευρώ για να καλυφθούν οι τρύπες αποθεμάτων και να κοπεί ο γόρδιος δεσμός των αλληλοσυμμετοχών. Οι ασφαλιστικές εταιρείες του κ. Π. Ψωμιάδη δοκιμάζονται . Ο ίδιος ετοιμάζεται να βάλει από την τσέπη του 126 εκατ. ευρώ.

Τα ποσά από μόνα τους «ζαλίζουν». Οι ασφαλιστικές εταιρείες του Π. Ψωμιάδη θα πρέπει να καλύψουν τρύπες αποθεμάτων 185 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 120 με 130 εκατ. ευρώ μέσα στο επόμενο 6μηνο.

Επιπλέον μέσα στην επόμενη τριετία θα πρέπει να βρεθούν περί τα 250 εκατ. ευρώ – σε τρέχουσες αξίες – για να απαλειφούν οι αλληλοσυμμετοχές των εταιρειών του. Οι εξαγορές συμβολαίων πιέζουν την άμεση ρευστότητα και κάποιες από τις προσωπικές του εταιρείες έφθασαν να δανείζονται μέσω ομολόγων με επιτόκια της τάξης του 10%.

Το δημιούργημά του, ένα σύμπλεγμα 48 εταιρειών, με πλήθος αλληλοσυμμετοχών χωρίς όμως δομή ομίλου κλυδωνίζεται και ο ίδιος καλείται να λάβει αποφάσεις.

Ο ίδιος ο κ. Π. Ψωμιάδης δηλώνει όχι απλά αισιόδοξος αλλά βέβαιος ότι θα ανταπεξέλθει της δύσκολης συγκυρίας. Και το κυριότερο δηλώνει έτοιμος να καλύψει από την τσέπη του τα 90 εκατ. ευρώ της ΑΜΚ της Ασπίς Πρόνοια και επιπλέον 36 εκατ. ευρώ που θα χρειασθούν άμεσα General Union και Commercial Value.

"Έχουμε περάσει χειρότερα και θα ξεπεράσουμε και αυτή την συγκυρία",  δήλωσε σε χθεσινή συνάντηση με δημοσιογράφους.

Η απόφαση της ΕΠΕΙΑ να δεσμεύσει για δεύτερη φορά μέσα σε ένα χρόνο τα περιουσιακά στοιχεία των τριών μεγάλων ασφαλιστικών του εταιρειών (Ασπίς Πρόνοια ΑΕΓΑ, Ασπίς Πρόνοια ΑΕΑΖ και Commercial Value) θέτει και ένα πιεστικό χρονικά πλαίσιο για την λήψη αποφάσεων. Κυρίως όμως περιορίζει την δυνατότητα να μεταφερθούν λεφτά από την μια εταιρεία στην άλλη.

Η Ασπίς Πρόνοια ΑΕΓΑ, η βασική εταιρεία του κ. Π. Ψωμιάδη γύρω από την οποία στήθηκε ο όμιλος που συνειρμικά ονομάζεται ακόμη όμιλος Ασπίς, έκλεισε το 2008 με ζημιές 147,6 εκατ. ευρώ σε ενοποιημένο επίπεδο και 111,56 εκατ. ευρώ σε επίπεδο μητρικής και αρνητική καθαρή θέση 114,4 εκατ. ευρώ

Για την κάλυψη της παραπάνω αρνητικής θέσης αποφασίστηκε αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας μέχρι του ποσού των 150 εκ. ευρώ με έκδοση 150 εκατ. νέων κοινών ονομαστικών μετά ψήφου μετοχών ονομαστικής αξίας 0,70 ευρώ και τιμή διάθεσης 1 ευρώ εκάστης.

Και το ερώτημα των 150 εκατομμυρίων ευρώ είναι ποιος θα βάλει τα λεφτά ;

Ο ίδιος ο κ. Π. Ψωμιάδης στη χθεσινή συνάντηση με εκπροσώπους των ΜΜΕ δήλωσε ότι η κάλυψη της αύξησης είναι εξασφαλισμένη. Ο ίδιος και οι εταιρείες συμφερόντων του θα καλύψουν τα 90 εκατ. ευρώ και ξένοι επενδυτές τα υπόλοιπα 60 εκατ. ευρώ. Μια ημέρα πριν δήλωσε στο προσωπικό της εταιρείας ότι έχει τα λεφτά και μέχρι τις 15 Ιουλίου θα έχει συγκεντρωθεί το σύνολο του απαιτούμενου ποσού για την κάλυψη της ΑΜΚ.

Ο ίδιος κατέχει απευθείας το 43,95% του μετοχικού κεφαλαίου της Ασπίς Πρόνοια ΑΕΓΑ.

Μέσω δε των Αspis Bank (9,97%) και Commercial Value AAE (9,07%) κατέχει έμμεσα ένα επιπλέον 19,04%. Η Kleps Trading Ltd, αγνώστων λοιπών στοιχείων, κατείχε στις 31/12/08 το 8,99% και ο κ. Χρ. Τσιρίκος πρόεδρος της «Όμιλος Ασπίς Εταιρειών» προσωπικής εταιρείας του κ. Ψωμιάδη το 6%. Λοιποί μέτοχοι κατέχουν το 22,02% του μετοχικού κεφαλαίου της Ασπίς Πρόνοια ΑΕΓΑ.

Η αύξηση υπολογίζεται ότι θα ξεκινήσει το δίμηνο Αυγούστου – Σεπτεμβρίου και θα αποτελέσει το μεγαλύτερο crash test του ομίλου Π. Ψωμιάδη. Από Σεπτέμβριο άλλωστε θα πρέπει να διενεργηθούν αυξήσεις κεφαλαίου και στις Commercial Value, General Union και General Trust καθώς και Ασπίς ΑΕΑΖ.

Η Commercial Value ούτε ένα χρόνο μετά την αύξηση ύψους 93,8 εκατ. ευρώ που διενήργησε τον Σεπτέμβριο- Οκτώβριο εμφανίζει νέο έλλειμμα αποθεμάτων της τάξης των 30 εκατ. ευρώ με στοιχεία 31/12/08 και θα πρέπει άμεσα – μέχρι και τον Σεπτέμβριο- να καλύψει το 40% ( περί τα 12 εκατ. ευρώ) και τα υπόλοιπα σε μια διετία (30% ανά έτος). Για το λόγο αυτό η Commercial θα προχωρήσει σε νέα αύξηση κεφαλαίου

Αντίστοιχα o όμιλος General Union – General Trust τις οποίες αγόρασε πρόσφατα ο κ. Π. Ψωμιάδης ( το 100% του μετοχικού τους κεφαλαίου) εμφανίζουν υποαποθεματοποίηση της τάξης των 60 εκατ. ευρώ. Μέχρι το Σεπτέμβριο θα πρέπει να καλύψουν στο πλαίσιο του τριετούς business plan το 40% (24 εκατ. ευρώ) και τα υπόλοιπα στην διετία. Ο όμιλος θα προχωρήσει σε ΑΜΚ που θα την καλύψει στο σύνολό της ο κ. Π. Ψωμιάδης

Αύξηση κεφαλαίου ύψους 4 εκατ. ευρώ για κάλυψη τρύπας αποθεμάτων θα πρέπει να διενεργήσει και η Ασπίς ΑΕΑΖ. Από τα δε 150 εκατ. ευρώ της ΑΜΚ της Ασπίς Πρόνοια ΑΕΓΑ τα 80 με 90 εκατ. ευρώ θα κατευθυνθούν για την κάλυψη της τρύπας αποθεμάτων.

Τα κεφάλαια για την Ασπίς Πρόνοια ΑΕΓΑ είναι άμεσα απαραίτητα καθώς η εταιρεία ταλανίζεται πέραν όλων των άλλων και από εξαγορές συμβολαίων. Μόνο κατά την διάρκεια του τελευταίου 4μήνου το ύψος των εξαγορών ανήλθε στα 35 εκατ. ευρώ σύμφωνα με τον κ. Ψωμιάδη. Η τάση εξαγορών εξηγείται λόγω της ανάγκης των ασφαλισμένων να καλύψουν άμεσες ανάγκες ρευστότητας ή από τον φόβο για τις συνέπειες της κρίσης.

Οι εξαγορές σε συνδυασμό με την πτώση των μετοχών και των ομολόγων και επομένως της αξίας των αποθεματικών πίεσαν την άμεση ρευστότητα της Ασπίς Πρόνοια ΑΕΓΑ η οποία όμως σύμφωνα με τον κ. Ψωμιάδη συνεχίζει να πληρώνει τις εξαγορές σε διάστημα ενός ως τρεις μήνες. Προς το παρόν το πρόβλημα ρευστότητας καλύπτεται από τις εισπράξεις ασφαλίστρων εις βάρος της αποθεματοποίησης και το πρόβλημα θα λυθεί εφόσον καλυφθεί η ΑΜΚ.

Ο ίδιος ο κ. Ψωμιάδης χαρακτήρισε παντελώς ανυπόστατες τις πληροφορίες περί δραματικών προβλημάτων ρευστότητας αποδίδοντάς τες στις υπερβολές της ασφαλιστικής αγοράς.

Σημειώνεται ότι το τελευταίο διάστημα κυκλοφόρησαν σειρά από φήμες για καθυστερήσεις στις πληρωμές πελατών, προσωπικού, ως καθυστερήσεις στην απόδοση ΦΠΑ. Επιπλέον υπάρχουν καταγγελίες ομολογιούχων – δανειστών του κ. Ψωμιάδη στις εποπτικές αρχές για καθυστερήσεις στην απόδοση τόκων ενώ οι νέες εκδόσεις ομολόγων έφθασαν κάποια στιγμή τους προηγούμενους μήνες να φέρουν και επιτόκιο 10%

*** Ζητούνται 250 εκατ. ευρώ για απαλειφή αλληλοσυμμετοχών

Ο επόμενος μεγάλος «πονοκέφαλος» του κ. Π. Ψωμιάδη είναι να κόψει το … γόρδιο δεσμό των αλληλοσυμμετοχών που δημιούργησε τα προηγούμενα χρόνια βάζοντας τις εταιρείες του να αποκτούν ποσοστά σε άλλες εταιρείες.

Το συνολικό ύψος σε τρέχουσες αξίες των αλληλοσυμμετοχών των 48 προσωπικών εταιρειών του κ. Ψωμιάδη εκτιμάται από τον ίδιο ότι προσεγγίζει τα 250 εκατ. ευρώ. Για να τις απαλείψει έχει ζητήσει από την ΕΠΕΙΑ παράταση ως την 31/12/2011. Στόχος του σταδιακά να κατεβάσει όλες τις αλληλοσυμμετοχές κάτω του 10% και να μην υποχρεούται επομένως να αφαιρεί από τα ίδια κεφάλαια την αξία κτήσης.

Η ΕΠΕΙΑ του απέστειλε το μήνυμα της ανάγκης να λυθεί το κουβάρι των αλληλοσυμμετοχών από πέρσι το καλοκαίρι όταν ανάγκασε την Commercial Value να προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου κατά 93,8 εκατ. ευρώ

Η ΕΠΕΙΑ έκρινε τότε ότι, παρ' ότι μη ενοποιούμενες από μια μητρική, οι ασφαλιστικές εταιρείες του κ. Π. Ψωμιάδη συνιστούν όμιλο λόγω των αλληλοσυμμετοχών τους. Και βάσει του κανονισμού Βασιλείας ΙΙ που ισχύει εδώ και μερικά χρόνια, οι συμμετοχές σε εταιρείες του ίδιου ομίλου αφαιρούνται από την καθαρή θέση.

Οι Ασπίς Πρόνοια ΑΕΓΑ, Ασπίς ΑΕΑΖ και Commercial Value δεν αποτελούν όμιλο. Μπορεί σχηματικά να ονομάζονται «όμιλος Ασπίς», καμία όμως δεν ενοποιεί την άλλη. Έτσι η κάθε μια κατέχει ποσοστά στην άλλη η αξία κτήσης των οποίων δεν αφαιρούνταν από την καθαρή τους θέση.

Μέχρι που ήρθε η απόφαση της ΕΠΕΙΑ η οποία ουσιαστικά θεωρεί ότι τα αλληλοκατεχόμενα ποσοστά μεταξύ των εταιρειών συμφερόντων Π. Ψωμιάδη συνιστούν δομή ομίλου. Για αυτό τόσο πέρσι το καλοκαίρι όσο και φέτος επιβάλει δέσμευση περιουσιακών στοιχείων σε όλες τις εν Ελλάδι ασφαλιστικές συμφερόντων Π. Ψωμιάδη

Το νέο μπλόκο στην διάθεση των περιουσιακών στοιχείων των Ασπίς Πρόνοια ΑΕΓΑ και ΑΕΑΖ και στην Commercial Value παρεμποδίζει το να καλύψουν ΑΕΑΖ και Commercial τυχόν αδιάθετες μετοχές στην ΑΜΚ της Ασπίς Πρόνοια ΑΕΓΑ, ενώ δεν ξεκαθαρίστηκε αν η Commercial ασκήσει τα δικαιώματά της για το ποσοστό που ήδη κατέχει στην Πρόνοια ή παραιτηθεί υπέρ των ξένων επενδυτών και του ίδιου του κ. Π. Ψωμιάδη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v