Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μυτιληναίος: Τζίρος 154 εκ. και κέρδη 1 εκ. το Q1

Ο όμιλος Μυτιληναίου κεφαλαιοποίησε οφέλη με την εφαρμογή επιτυχημένης πολιτικής αντιστάθμισης κινδύνου. Βελτίωση λειτουργικού περιθωρίου κέρδους. Στο 1,4 δισ. το ανεκτέλεστο της ΜΕΤΚΑ. Έτος σταθμός το 2009 στην ενέργεια.

Μυτιληναίος: Τζίρος 154 εκ. και κέρδη 1 εκ. το Q1
Στο Α’ Τρίμηνο του 2009 με τις επιπτώσεις της ύφεσης ορατές στην πραγματική οικονομία, ο Όμιλος Μυτιληναίου κεφαλαιοποιεί σημαντικά οφέλη τόσο με την εφαρμογή επιτυχημένης πολιτικής αντιστάθμισης κινδύνων, που υλοποιήθηκε πριν το ξέσπασμα της κρίσης και της σημαντικής πτώσης των τιμών των μετάλλων και μεταλλευμάτων, όσο και την θωράκιση απέναντι στον νομισματικό κίνδυνο που απορρέει από πιθανή νέα εξασθένιση του δολαρίου, αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση. 

Η έγκαιρη λήψη των παραπάνω μέτρων σε συνδυασμό και με τη σημαντική μείωση παραμέτρων των μεταβλητών στοιχειών του κόστους (πρώτες ύλες, πετρέλαιο και ναύλοι/μεταφορικά) επιτρέπουν στον Όμιλο να παραμένει σε κερδοφόρο πορεία αλλά και να επιτυγχάνει σημαντική βελτίωση του λειτουργικού περιθωρίου κέρδους (από 11,3% σε 13,7%).

Συγκεκριμένα, στα αποτελέσματα του Α’ Τριμήνου 2009, ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών για τον Όμιλο ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ διαμορφώθηκε στα € 154 εκατ. έναντι των € 227 εκατ. της αντίστοιχής περιόδου του προηγούμενου έτους, μείωση που οφείλεται κυρίως κατά € 35,9 εκατ. σε χρονική υστέρηση στην εκτέλεσή έργων από τη θυγατρική ΜΕΤΚΑ λόγω απρόβλεπτων γεγονότων και κατά δεύτερο λόγο κατά € 26,6 εκατ. από τη διακοπή λειτουργίας της θυγατρικής Sometra στη Ρουμανία.

Τα λειτουργικά κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε € 21.1 εκατ. από € 25,7 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο του 2008 μείωση που κρίνεται περιορισμένη λαμβάνοντας υπόψη την κάθετη πτώση της τιμής αλουμινίου στο LME που κατά μέσο όρο διαμορφώθηκε στα $1,360/τόνο, τις αυξημένες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας που επιβάρυναν τα λειτουργικά αποτελέσματα με επιπλέον € 7,3 εκατ., την συγκυριακή αδύναμη επίδοση του τομέα Έργων αλλά και το γενικότερο υφεσιακό περιβάλλον των διεθνών αγορών και οικονομιών που πιθανώς συνάντησε ‘πυθμένα’ το Α’ τρίμηνο του έτους.

Τα κέρδη μετά φόρων και δικαιωμάτων μειοψηφίας διαμορφώθηκαν σε 1 εκατ. ευρώ από 4 την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Όσον αφορά τη θυγατρική ΜΕΤΚΑ το Α’ Τρίμηνο του 2009 ο κύκλος εργασιών της ανήλθε στα €50,1 εκατ. έναντι € 87,9 εκατ. το 2008 μείωση που αποδίδεται κυρίως σε χρονική υστέρηση εκτέλεσης συγκεκριμένων έργων.

Επισημαίνεται ωστόσο ότι η εκτέλεση των υπογεγραμμένων συμβάσεων αναμένεται να επιταχυνθεί σημαντικά κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε €8,5 εκατ. από €16,5 εκατ. σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2008 ενώ το περιθώριο κέρδους EBITDA εξακολουθεί να παραμένει σε πολύ υψηλό επίπεδο (17,0%) τόσο σε απόλυτο μέγεθος, όσο και συγκρινόμενο με το διεθνή ανταγωνισμό. Θα πρέπει να επισημανθεί η ισχυρή ταμειακή θέση της ΜΕΤΚΑ (€ 23 εκατ. το Α΄τρίμηνο του 2009).

Τα κέρδη μετά φόρων και δικαιωμάτων μειοψηφίας ανήλθαν στα 5 εκατ. ευρώ, από 10 εκατ. την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Παρά τις προκλήσεις και δυσκολίες που προκύπτουν από το δυσμενές οικονομικό περιβάλλον η ΜΕΤΚΑ το 2009 αναμένεται και πάλι να επιβεβαιώσει τη δεσπόζουσα θέση που κατέχει στο κλάδο των έργων EPC.

Σημειώνεται ότι, το σημερινό ανεκτέλεστο υπόλοιπο έργων της ΜΕΤΚΑ, ανέρχεται σε €1.4 δισ. (συμβολαιοποιημένα και ανατεθειμένα έργα) εκ των οποίων άνω του 60% των έργων αφορούν σε δραστηριότητες στο εξωτερικό.

Επισημαίνεται ότι η ΜΕΤΚΑ βρίσκεται στην τελική ευθεία διαπραγματεύσεων για μια σειρά από εξίσου μεγάλα και σημαντικά έργα σε Ελλάδα και εξωτερικό με υψηλές πιθανότητες επιτυχίας, που αναμένεται, εφόσον ολοκληρωθούν αισίως, να οδηγήσουν την αποδοτικότητα της εταιρείας σε νέα ιστορικά υψηλά τα επόμενα έτη.

Στον Τομέα Ενέργειας το 2009 αναμένεται να καταστεί έτος σταθμός, καθώς θα αρχίσουν να αποδίδουν καρπούς οι σημαντικές επενδύσεις του Ομίλου στο συγκεκριμένο Τομέα, ενισχύοντας σημαντικά την οικονομική θέση του Ομίλου.

Συγκεκριμένα το εργοστάσιο συμπαραγωγής ισχύος 334 MW, ένα από τα πιο σύγχρονα εργοστάσια του είδους του στην Ευρώπη, αναμένεται να εισέλθει σε εμπορική λειτουργία τον Ιούνιο ανακουφίζοντας το σύστημα σε μία ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο, όπως είναι το καλοκαίρι και συνεισφέροντας σημαντικά στα οικονομικά αποτελέσματα της χρήσης.

Παράλληλα, το φιλόδοξο επενδυτικό πλάνο του Ομίλου συνεχίζεται με γοργούς ρυθμούς καθώς η δεύτερη μονάδα παραγωγής ενέργειας συνδυασμένου κύκλου ισχύος 444 MW στον Άγιο Νικόλαο βρίσκεται πλέον σε προχωρημένο στάδιο κατασκευής ενώ ξεκινάει, σε συνεργασία με τη MOTOR OIL, και η κατασκευή της τρίτης μονάδας ισχύος 437 MW στους Αγ. Θεοδώρους.

Ο Όμιλος δραστηριοποιείται έντονα και στον τομέα των ΑΠΕ όπου διαθέτει πλέον σύνολο λειτουργούντος δυναμικού που ανέρχεται στα 45 MW, ενώ άλλα 800 MW βρίσκονται σε διάφορα στάδια αδειοδότησης και υλοποίησης.

Όλες οι παραπάνω ενέργειες καθιστούν εφικτό το στόχο του Ομίλου για λειτουργία συνολικά πάνω από 1.800 MW έως το 2013, συμβάλλοντας έτσι θετικά στο ελλειμματικό ενεργειακό ισοζύγιο της Χώρας, υλοποιώντας ταυτόχρονα το όραμα της δημιουργίας του μεγαλύτερου ανεξάρτητου παραγωγού ηλεκτρικής ενέργειας στη Χώρα.

Για τα αποτελέσματα του Α’ Τριμήνου 2009 θα γίνουν λεπτομερέστερες αναφορές σε τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές και θεσμικούς επενδυτές αύριο, Πέμπτη 28 Μαΐου 2009, στις 17.15 ώρα Ελλάδος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v