Coca Cola: Στα 7 εκατ. ευρώ τα κέρδη Q1

Πτώση 74% κατέγραψαν το α΄ τρίμηνο τα συγκρίσιμα καθαρά κέρδη της Coca Cola 3E και διαμορφώθηκαν στα 7 εκατ. ευρώ. Οι εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για κέρδη 12,5 εκατ. ευρώ.

Coca Cola: Στα 7 εκατ. ευρώ τα κέρδη Q1
Πτώση 74% κατέγραψαν το α΄ τρίμηνο τα συγκρίσιμα καθαρά κέρδη της Coca Cola 3E και διαμορφώθηκαν στα 7 εκατ. ευρώ, ενώ τα συγκρίσιμα κέρδη ανά μετοχή (EPS) διαμορφώθηκαν στο  0,02 ευρώ μειωμένα κατά 75% έναντι της αντίστοιχης περιόδου του προηγούμενου έτους.

Aναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Bloomberg ανέμεναν τα καθαρά κέρδη της 3E να εμφανίσουν πτώση της τάξης του 56%, διαμορφούμενα στα 12,5 εκατ. ευρώ. Ο όγκος των πωλήσεων αναμενόταν πως θα διατηρηθεί σταθερός στα 429,3 εκατ. κιβώτια, ενώ ο κύκλος εργασιών μειωμένος κατά 4%, στο 1,311 δισ. ευρώ και τα EBITDA προβλέπονταν ότι θα υποχωρήσουν σε ποσοστό 17%, στα 129 εκατ. ευρώ.

Όπως ανακοίνωσε η Coca Cola, οι ταμειακές ροές από λειτουργικές δραστηριότητες, συνυπολογιζόμενης της επίδρασης των καθαρών κεφαλαιουχικών δαπανών, αυξήθηκαν κατά 68 εκατ. ευρώ, από ταμειακές εκροές 59 εκατ. στο πρώτο τρίμηνο του 2008 σε ταμειακές εισροές 9 εκατ. το πρώτο τρίμηνο του 2009.

Ο όγκος πωλήσεων ανήλθε σε 441 εκατ. κιβώτια, παρουσιάζοντας αύξηση 3% σε σχέση με το 2008 (410 εκατ. κιβώτια σε προσαρμοσμένη βάση ημερών πωλήσεων, μείωση 4% σε σχέση με το 2008). Τα καθαρά έσοδα από πωλήσεις παρέμειναν σταθερά στα 1,374 εκατ. ευρώ, σε σύγκριση με 1,373 εκατ. το 2008.

Τα συγκρίσιμα λειτουργικά κέρδη (EBIT) διαμορφώθηκαν σε 41 εκατ., μειωμένα κατά 38% έναντι της αντίστοιχης περιόδου του προηγούμενου έτους, η οποία οφείλεται κατά κύριο λόγο στην αρνητική επίδραση από τις μεταβολές των νομισμάτων.

Ο κ. Δώρος Κωνσταντίνου, διευθύνων σύμβουλος της Coca Cola Τρία Έψιλον, δήλωσε:

"Το πρώτο τρίμηνο του 2009 αντιμετωπίσαμε δύσκολες εμπορικές συνθήκες σε ορισμένες σημαντικές αγορές μας, οι οποίες αντανακλούν τις συνεχείς προκλήσεις στο παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον. Ωστόσο, παρά τη μειωμένη κατανάλωση που παρατηρείται, η δυναμική μας παρουσία στην αγορά συνεχίζει να οδηγεί σε αύξηση του μεριδίου μας σε πολλές από τις σημαντικές αγορές μας, ενώ παράλληλα εφαρμόζουμε με επιτυχία αυξήσεις τιμών σύμφωνα με τα σχέδιά μας. Παρ' όλα αυτά, η συνεχιζόμενη αστάθεια στις νομισματικές αγορές είχε σημαντική επίπτωση στην κερδοφορία του πρώτου τριμήνου.

Ως όμιλος, συνεχίζουμε να εστιάζουμε σε προγράμματα περικοπής δαπανών, στην πειθαρχημένη χρήση κεφαλαίου και στην αυστηρή διαχείριση του κεφαλαίου κίνησης, γεγονός το οποίο έχει συντελέσει στην αξιοσημείωτη βελτίωση των λειτουργικών ταμειακών ροών, συνυπολογιζόμενης της επίδρασης των καθαρών κεφαλαιουχικών δαπανών, κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου. Μέσω της διαχείρισης αυτής αναμένουμε συνεχή οφέλη τα οποία σε συνδυασμό με τα αναμενόμενα χαμηλότερα κόστη των πρώτων υλών θα στηρίξουν την κερδοφορία για το υπόλοιπο έτος.

Οι βραχυπρόθεσμες εμπορικές συνθήκες παραμένουν γεμάτες προκλήσεις και είναι δύσκολο να προβλεφθούν. Εντούτοις, πιστεύουμε πως η δυναμική κεφαλαιουχική δομή μας σε συνδυασμό με τις πρωτοβουλίες μας θα ενισχύσουν περισσότεο την ανταγωνιστική μας θέση, δίνοντάς μας τη δυνατότητα να εκμεταλλευτούμε τις θετικές μακροπρόθεσμες προοπτικές των αγορών μας".

Ενημέρωση σχετικά με τα προγράμματα εξοικονόμησης κόστους και αναδιάρθρωσης

Η Coca Cola Τρία Έψιλον θα συνεχίσει να εστιάζει στην εφαρμογή πρωτοβουλιών, όσον αφορά στη μείωση κόστους και στην αύξηση της παραγωγικότητας, ως μέρος της τρέχουσας προσπάθειας ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας και της αποδοτικότητας των λειτουργιών της. Η εταιρία πιστεύει ότι αυτό θα στηρίξει τη βιώσιμη ανάπτυξη των επιχειρήσεών της, μετριάζοντας τις βραχυπρόθεσμες προκλήσεις και βελτιώνοντας την ανταγωνιστικότητά της στο μέλλον.

Όπως προαναφέρθηκε, η εταιρία στοχεύει σε μείωση του λειτουργικού κόστους περίπου
100 εκατ. το 2009.

Επιπλέον, μέσω των διάφορων πρωτοβουλιών αναδιάρθρωσης, που αναλαμβάνονται σε διάφορες χώρες, επιδιώκουμε τη βελτίωση της αποδοτικότητας σε επίπεδο υποδομών. Σε αυτές τις πρωτοβουλίες περιλαμβάνεται η υπεργολαβία των μεταφορικών και άλλων υπηρεσιών υποστήριξης, παράλληλα με την ενοποίηση της παραγωγικής και αποθηκευτικής μας υποδομής.

Όπως προαναφέρθηκε, η εταιρία αναμένει εφάπαξ προ φόρων δαπάνες της τάξεως περίπου των 30 εκατ. ευρώ από τις διαδικασίες αναδιάρθρωσης, που ανέλαβε το 2009. Το συνολικό όφελος των εν λόγω πρωτοβουλιών αναμένεται να κυμανθεί μεταξύ 15 - 20 εκατ. κατά το τρέχον έτος και περίπου στα 25 - 30 εκατ. σε ετήσια βάση.

Οι δαπάνες αναδιάρθρωσης που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου του 2009 ανήλθαν σε 9,6 εκατ. προ φόρων και αφορούν κυρίως στις εταιρίες του ομίλου στην Αυστρία (3,9 εκατ.), στην Ιταλία - συμπεριλαμβανομένης της Socib SpA - (3,1 εκατ.), στην Πολωνία, στη Ρουμανία και στη Ρωσία.

---Οι πρώτες αντιδράσεις των αναλυτών

Υπό αναθεώρηση θέτει την τιμή-στόχο για τη μετοχή της Coca Cola η Εθνική - Ρ&Κ σε flash note της (7/5), διατηρώντας τη σύσταση "neutral".

Η χρηματιστηριακή κάνει λόγο για καλύτερες του αναμενομένου επιδόσεις σε επίπεδο κύκλου εργασιών, οι οποίες όμως δεν αντανακλώνται στη λειτουργική κερδοφορία της Coca Cola.

Όπως σημειώνει, τα καθαρά κέρδη ήταν χαμηλότερα του αναμενομένου, λόγω του αυξημένου κόστους χρηματοδότησης και της φορολογίας.

Από την πλευρά της, η Eurobank Sec. θέτει υπό αναθεώρηση τη σύσταση ("market perform") και την τιμή-στόχο (10,8 ευρώ) για τη μετοχή της 3Ε σε έκθεση (7/5), υπογραμμίζοντας πως η θερινή περίοδος θα είναι σημαντική για τα μεγέθη της εταιρίας το τρέχον έτος.


* Δείτε αναλυτικά τα αποτελέσματα της Coca Cola στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v