Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΟΤΕ: Στα 601,8 εκατ. (-9,2%) τα κέρδη του 2008

Στα 601,8 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκαν τα καθαρά κέρδη του ΟΤΕ το 2008 σημειώνοντας πτώση 9,2% σε σχέση με το 2007. Το Δ.Σ. του Οργανισμού θα προτείνει στη Γ.Σ. τη διανομή μερίσματος 0,75 ευρώ.

ΟΤΕ: Στα 601,8 εκατ. (-9,2%) τα κέρδη του 2008
Στα 601,8 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκαν τα καθαρά κέρδη του ΟΤΕ το 2008 σημειώνοντας πτώση 9,2% σε σχέση με το 2007, ενώ ο κύκλος εργασιών κατέγραψε άνοδο 1,4%, διαμορφούμενος στα 6,4 δισ. ευρώ.

Το Δ.Σ. του Οργανισμού θα προτείνει στη γενική συνέλευση τη διανομή μερίσματος 0,75 ευρώ, αμετάβλητου σε σχέση με τη χρήση του 2007.

Οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις αναλυτών που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπαν ότι τα καθαρά κέρδη του ΟΤΕ το 2008 θα διαμορφωθούν στα 608,7 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας πτώση 8%.

Για το δ΄ τρίμηνο έκαναν λόγο για καθαρά κέρδη 125 εκατ. ευρώ. Τα έσοδα αναμένονταν να διαμορφωθούν στο 1,64 δισ. ευρώ αυξημένα κατά 0,5% και τα EBITDA στα 540 εκατ. ευρώ αυξημένα κατά 3,5%.

Δήλωση Π. Βουρλούμη

"Οι ισχυρές επιδόσεις μας κατά το τελευταίο τρίμηνο αποτελούν τον κατάλληλο επίλογο σε ένα έτος-ορόσημο τόσο από στρατηγική όσο και από λειτουργική σκοπιά. Στην κινητή τηλεφωνία ξεπεράσαμε τον στόχο των 20 εκατομμυρίων συνδρομητών, η Cosmote Ρουμανίας πέτυχε για πρώτη φορά ετήσιο θετικό EBITDA και τα αποτελέσματα σε κάθε αγορά ήταν υψηλότερα.

Στη σταθερή τηλεφωνία Ελλάδος η νέα οργανωτική δομή μας, που στοχεύει στα διαφορετικά τμήματα της αγοράς, αποδείχτηκε σωστή για να αντιμετωπίσει ο ΟΤΕ τον ανταγωνισμό και να μετριάσει τον αντίκτυπο ενός δυσμενούς ρυθμιστικού περιβάλλοντος.

Η σταθερή τηλεφωνία της Ρουμανίας ωφελήθηκε από τις καινοτόμες στρατηγικές προϊόντων και από τον αυστηρό έλεγχο του κόστους. Με ενισχυμένη διοικητική ομάδα, με έναν ισχυρό διεθνή συνεργάτη, με βελτιωμένο έλεγχο των δραστηριοτήτων του, με καλύτερα συστήματα σε λειτουργία και εύρωστες ταμειακές ροές, ο όμιλος έχει τις προϋποθέσεις και την αντοχή που θα του δώσουν τη δυνατότητα να συνεχίσει να λειτουργεί με επιτυχία".

Για το 2009 ο κ. Βουρλούμης πρόσθεσε: "Αν και συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι ο τομέας των τηλεπικοινωνιών θα είναι πιο ανθεκτικός από άλλους στην οικονομική κρίση, θα αντιμετωπίσουμε διάφορες προκλήσεις -συμπεριλαμβανομένων των παράλογων τιμολογιακών κινήσεων από ανταγωνιστές σταθερής και κινητής τηλεφωνίας, διολίσθηση νομισμάτων σε ορισμένες χώρες, απρόβλεπτες ρυθμιστικές αποφάσεις- που θα επιδεινωθούν από την τρέχουσα αναταραχή.

Η δυναμική και η συνοχή μας είναι τα ισχυρά μας πλεονεκτήματα σε αυτό το περιβάλλον".

Κύρια οικονομικά στοιχεία

* Μικρή αύξηση στον κύκλο εργασιών του ομίλου σε σχέση με το δ΄ τρίμηνο 2007 (άνοδος 1,3% σε συγκρίσιμη βάση).

* Ανθεκτικότητα στη σταθερή τηλεφωνία Ελλάδος, ισχυρή αύξηση στις καθαρές νέες ευρυζωνικές συνδέσεις.

* Ισχυρή άνοδος στον κύκλο εργασιών της κινητής τηλεφωνίας σε όλες τις αγορές. Ξεπεράστηκε το ορόσημο των 20 εκατ. πελατών.

* Αύξηση στο προσαρμοσμένο EBITDA του ομίλου κατά 3,5%, στα 539,7 εκατ. ευρώ, παρά την επιβάρυνση κατά 25 εκατ. από μια πρόσθετη εφάπαξ πρόβλεψη (μη ταμειακή) που αφορά στον λογαριασμό νεότητας του ΟΤΕ. Άνοδος του περιθωρίου EBITDA κατά 0,9 μονάδα.

* Εξαιρετικές επιδόσεις στην κινητή τηλεφωνία (βελτίωση του περιθωρίου κατά 4,3 μονάδες).

* Ικανοποιητικό EBITDA στη RomΤelecom.

* Οι ισχυρότερες χρηματορροές από όλες τις λειτουργικές δραστηριότητες του ομίλου (534,5 εκατ. ευρώ) από το δ΄ τρίμηνο του 2006.

* Αμετάβλητο μέρισμα 0,75 ευρώ ανά μετοχή θα προτείνει η διοίκηση.

Σημειώνεται ότι το προσαρμοσμένο EBITDA εξαιρεί την επίδραση προγραμμάτων πρόωρης αποχώρησης με κίνητρα στον όμιλο από τις εταιρίες OTE (πρόβλεψη κόστους 22,1 εκατ. ευρώ το α΄ τρίμηνο του 2007 και 12,2 εκατ. το α΄ τρίμηνο του 2008) και RomΤelecom (πρόβλεψη κόστους 29,6 εκατ. το α΄ τρίμηνο 2008, 3 εκατ. ευρώ το β΄ τρίμηνο 2008, 3,5 εκατ. το γ΄ τρίμηνο 2008 και 1,9 εκατ. ευρώ το δ΄ τρίμηνο 2008).

Κύκλος εργασιών ομίλου

Ο κύκλος εργασιών του ομίλου κατά το δ΄ τρίμηνο του 2008 αυξήθηκε κατά 0,5% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2007. Η μικρή αυτή αύξηση αντικατοπτρίζει κυρίως τις ισχυρές επιδόσεις των δραστηριοτήτων κινητής τηλεφωνίας καθώς και την αύξηση των εσόδων από μισθωμένες γραμμές και υπηρεσίες data, παροχή υπηρεσιών, συνεγκατάσταση των παρόχων και πρόσβαση στον τοπικό βρόχο (LLU).

Σε συγκρίσιμη βάση, δηλ. εξαιρουμένων των εσόδων του δ΄ τριμήνου του 2007 που προέρχονταν από τη θυγατρική μας InfOTE, η οποία και πωλήθηκε στα τέλη του 2007, ο κύκλος εργασιών του ομίλου το δ΄ τρίμηνο του 2008 θα είχε αύξηση κατά 1,3%.

Αποσβέσεις ομίλου

Οι αποσβέσεις του ομίλου αυξήθηκαν κατά 9,1% σε 335 εκατ. ευρώ το δ΄ τρίμηνο 2008. Η αύξηση αυτή αντανακλά κυρίως επιπλέον τις επιπλέον εφάπαξ αποσβέσεις ύψους 34,8 εκατ. στην OTE Globe, ως αποτέλεσμα της μείωσης της εκτιμώμενης ωφέλιμης ζωής κάποιων παγίων της.

Λειτουργικά κέρδη ομίλου

Τα λειτουργικά κέρδη του ομίλου μειώθηκαν κατά 5,5% στο δ΄ τρίμηνο 2008 και ανήλθαν σε 202,8 εκατ. αντανακλώντας κυρίως τις αυξημένες αποσβέσεις της OTE Globe, καθώς και την εφάπαξ πρόβλεψη που αφορά στον Λογαριασμό Νεότητας για τα παιδιά των εργαζομένων στον ΟΤΕ.

Καθαρά κέρδη ομίλου

Στο τρίμηνο, τα καθαρά κέρδη του ομίλου ΟΤΕ μειώθηκαν κατά 56,4% σε 100,1 εκατ. ευρώ  αντανακλώντας την επίδραση των εφάπαξ επιπλέον επιβαρύνσεων στην OTE Globe και στην ΟΤΕ Α.Ε. Στο δ΄ τρίμηνο 2007, τα ενοποιημένα καθαρά κέρδη ύψους 229,6 εκατ. περιλάμβαναν ένα καθαρό πραγματοποιηθέν κέρδος ύψους 183,5 εκατ. ευρώ από των πώληση της InfOTE, που αντισταθμίστηκε μερικώς από επιβάρυνση περίπου 57,8 εκατ. που προήλθε από φορολογικούς ελέγχους στην Ελλάδα και στη Ρουμανία.

Σταθερή τηλεφωνία

Ο κύκλος εργασιών της ΟΤΕ Α.Ε. κατά το δ΄ τρίμηνο του 2008 ανήλθε στα 669,4 εκατ. σημειώνοντας μείωση κατά 1,3% σε σχέση με τον κύκλο εργασιών της αντίστοιχης περιόδου του 2007. Τα έσοδα από μηνιαία πάγια τέλη συνεχίζουν να μειώνονται αντανακλώντας την απώλεια γραμμών PSTN και ISDN. Η μείωση στα έσοδα από κλήσεις σταθερό προς σταθερό ακολουθεί την τάση που παρατηρήθηκε και στα προηγούμενα τρίμηνα, ενώ η αύξηση των συνδρομητών conn-x talk and OTE talk μετρίασε την επίδραση από τα μειωμένα έσοδα τηλεφωνίας.

Η μείωση στα έσοδα σταθερό προς κινητό ακολούθησε την τάση των προηγούμενων τριμήνων, ως αποτέλεσμα της απότομης περικοπής των τελών διασύνδεσης που επιβλήθηκε από τον ρυθμιστή.

Κινητή τηλεφωνία

Σε ετήσια βάση, τα έσοδα του ομίλου COSMOTE ανήλθαν στα 3.261,7 εκατ. ευρώ ενισχυμένα κατά 6,6%, ενώ η κερδοφορία EBITDA σημείωσε εντυπωσιακή αύξηση 15,8%, και διαμορφώθηκε σε 1.142,2 εκατ., ξεπερνώντας τους στόχους που είχαν τεθεί για το 2008. Το περιθώριο κερδοφορίας EBITDA του ομίλου COSMOTE ανήλθε σε 35%, αυξημένο κατά 2,8 ποσοστιαίες μονάδες, φτάνοντας έτσι στα υψηλότερα επίπεδα από τότε που ο όμιλος COSMOTE απέκτησε την παρούσα μορφή του.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v