Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Frigoglass: Πτώση 57,2% στα κέρδη του 2008

Στα 19,5 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκαν τα ενοποιημένα καθαρά κέρδη της Frigoglass το 2008 καταγράφοντας πτώση 57,2%, ενώ οι πωλήσεις ενισχύθηκαν 7,6% στα 487,8 εκατ. Δεν δίνει ετήσιους στόχους κερδοφορίας για το τρέχον έτος.

Frigoglass: Πτώση 57,2% στα κέρδη του 2008
Στα 19,5 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκαν τα ενοποιημένα καθαρά κέρδη της Frigoglass το 2008, καταγράφοντας πτώση 57,2%, ενώ οι πωλήσεις ενισχύθηκαν 7,6% στα 487,8 εκατ. ευρώ.
 
Η εισηγμένη δεν δίνει ετήσιους στόχους κερδοφορίας για το τρέχον έτος, τονίζοντας ότι οι τάσεις που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια του 2008 θα διατηρηθούν και το 2009.

Τα συγκρίσιμα καθαρά κέρδη που δεν περιλαμβάνουν τα αποτελέσματα της SFA υποχώρησαν 48% στα23,7 εκατ. ευρώ.

Ο κύριος Πέτρος Διαμαντίδης, διευθύνων σύμβουλος της Frigoglass, σχολίασε:

"Κατά τη διάρκεια του 2008 η Frigoglass συνέχισε τη γεωγραφική της
εξάπλωση στην Τουρκία και στις Φιλιππίνες. Η στρατηγική διαφοροποίησης τόσο γεωγραφικά όσο και σε επίπεδο πελατειακής βάσης αποδεικνύει την αποτελεσματικότητα του επιχειρηματικού μας μοντέλου, καθώς η άνοδος των αναπτυσσόμενων περιοχών της Αφρικής και της Ασίας εν μέρει εξισορρόπησαν την πτώση της Ρωσίας και της Γερμανίας κατά τη διάρκεια του έτους.

Παράλληλα, ο κλάδος της υαλουργίας στη Νιγηρία συνέχισε τη δυναμική του πορεία.

Οι αντίξοες οικονομικές συνθήκες του τελευταίου εξαμήνου του 2008
συνεχίζονται το 2009 και για τον λόγο αυτόν διευρύναμε και επιταχύναμε το
πρόγραμμα εξορθολογισμού των παραγωγικών μας μονάδων, το οποίο ξεκίνησε στα τέλη του περασμένου έτους. Οι πρωτοβουλίες αυτές στοχεύουν στη βέλτιστη κοστολογική δομή, στην αυστηρή διαχείριση του κεφαλαίου κίνησης και στον εξορθολογισμό των κεφαλαιακών δαπανών, ενώ θα αποτελέσουν ισχυρά θεμέλια, θέτοντας τη Frigoglass σε ανταγωνιστικότερη θέση στο μέλλον.

Αναμένουμε το οικονομικό περιβάλλον το 2009 να παραμείνει δυσχερές, ενώ περιμένουμε διαφοροποίηση στην εποχικότητα των πωλήσεων, με τις πωλήσεις του παραδοσιακά δυνατού πρώτου τριμήνου να μεταφέρονται στο δεύτερο τρίμηνο του έτους.

Οι ανεπτυγμένες αγορές μας αναμένεται να παρουσιάσουν αδυναμία στο έτος που διανύουμε, ενώ οι αναπτυσσόμενες να συνεχίσουν τη θετική τους πορεία, με συνεισφορά για πρώτη φορά από την Κίνα και τις Φιλιππίνες.

Στοχεύουμε σε θετικές ελεύθερες ταμειακές ροές για το σύνολο του 2009 και παράλληλα στη διατήρηση του δείκτη καθαρό χρέος προς κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) κοντά στο βέλτιστο επίπεδο.

Πιστεύουμε μακροπρόθεσμα ότι η δυναμική του παγκόσμιου κλάδου ποτών και αναψυκτικών θα παραμείνει ισχυρή και οι επενδύσεις των πελατών μας σε λύσεις ψύξης στο ιδιαίτερα κερδοφόρο κανάλι διανομής προϊόντων άμεσης κατανάλωσης θα συνεχίσουν να αποτελούν σημαντικό μοχλό ανάπτυξης".

Επισκόπηση οικονομικών στοιχείων

Πωλήσεις


Οι καθαρές πωλήσεις μη συμπεριλαμβανομένης της SFA μειώθηκαν κατά 3,5% ανερχόμενες σε 437,4 εκατ. ευρώ για το σύνολο του έτους, των μειωμένων πωλήσεων του κλάδου επαγγελματικής ψύξης κατά 7,7% που εξισορροπήθηκαν μερικώς από τη θετική πορεία του κλάδου της υαλουργίας της Νιγηρίας και των πλαστικών, οι οποίοι αυξήθηκαν κατά 21,2% (σε ευρώ) και 18,7% αντίστοιχα.

---Μικτό κέρδος

Το μικτό κέρδος μειώθηκε κατά 6,9% μη συμπεριλαμβανομένης της SFA, με το αντίστοιχο περιθώριο κέρδους να μειώνεται κατά 90 μονάδες βάσης στο 26,5%, αντικατοπτρίζοντας τη μεγαλύτερη μείωση των πωλήσεων σε σχέση με τη μείωση του κόστους πωληθέντων. Συνολικά, το κόστος πωληθέντων μειώθηκε κατά 2,3%, ενώ παράλληλα το περιθώριο των πρώτων υλών μειώθηκε κατά 90 μονάδες βάσης στο 51,7%.

---Λειτουργικό κέρδος (EBIT)

Το λειτουργικό κέρδος, μη συμπεριλαμβανομένης της συμμετοχής της SFA, μειώθηκε κατά 28,6% το 2008 ανερχόμενο σε 0,9 εκατ. ευρώ, με το αντίστοιχο περιθώριο επί των πωλήσεων μειωμένο στο 11,6%. Εξαιρουμένου του κόστους αναδιάρθρωσης που ανέρχεται σε 15,5 εκατ., το λειτουργικό κέρδος μειώθηκε κατά 6,9% σε 66,4 εκατ. ευρώ. Τα λειτουργικά έξοδα αυξήθηκαν κατά 1,8%, ενώ το περιθώριό τους επί των πωλήσεων αυξήθηκε κατά 60 μονάδες βάσης στο 12,6%, κυρίως λόγω της ανόδου των εξόδων λειτουργίας διάθεσης και προώθησης.

---Καθαρό κέρδος

Το καθαρό κέρδος μη συμπεριλαμβανομένης της SFA μειώθηκε κατά 48,0% για το έτος, ανερχόμενο σε 23,7 εκατ. Εξαιρουμένου του κόστους αναδιάρθρωσης που ανέρχεται σε 16 εκατ. ευρώ, το καθαρό κέρδος μειώθηκε κατά 12,5% ανερχόμενο σε 39,8 εκατ. Οι ζημίες από συναλλαγματικές διαφορές αυξήθηκαν σε 3,4 εκατ. συγκρινόμενα με το 1 εκατ. το περασμένο έτος, κυρίως εξαιτίας των συναλλαγματικών διαφορών σε νομίσματα όπως το ρουμανικό λέι, το ρωσικό ρούβλι, το δολάριο και η νορβηγική κορόνα.

Τα χρηματοοικονομικά έξοδα αυξήθηκαν κατά 66,9% σε ετήσιο επίπεδο, ενώ ο φορολογικός συντελεστής αυξήθηκε από 27,3% σε 29,6%, κυρίως εξαιτίας μιας άπαξ φορολογικής χρέωσης της τάξης των 2,1 εκατ. που σχετίζεται με την καταβολή προμερίσματος.

Επιχειρηματικές προοπτικές

Η παγκόσμια οικονομική κρίση, που ξεκίνησε το δεύτερο μισό του 2008,
συνεχίζεται και το 2009 κι έχει ως αποτέλεσμα τη μειωμένη ορατότητα πωλήσεων.

Η αβεβαιότητα αυτή οδήγησε ορισμένους από τους πελάτες μας, κυρίως στην Ευρώπη, να αναβάλουν τις παραγγελίες τους για το δεύτερο τρίμηνο του έτους.

Αναμένουμε γενικότερα οι τάσεις που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια του 2008 να συνεχιστούν και στο 2009, με τη συνεχιζόμενη μείωση της ζήτησης σε επαγγελματικά ψυγεία στις ανεπτυγμένες αγορές να εξισορροπείται μερικώς από την ισχυρή ζήτηση στις αναπτυσσόμενες αγορές της Ασίας, με την Κίνα να συνεισφέρει για πρώτη φορά σημαντικά στις πωλήσεις. Η Αφρική, που είχε σημαντική άνοδο κατά τη διάρκεια του 2008, αναμένεται να διατηρήσει την καλή της πορεία. Ο κλάδος της Νιγηρίας αναμένεται να συνεχίσει τις θετικές αποδόσεις.

Λόγω της αναμενόμενης αύξησης των πωλήσεων από τις αναπτυσσόμενες αγορές, αναμένουμε μεγαλύτερη συμμετοχή μικρότερων ψυγείων προς τον συνολικό όγκο, ενώ η SFA θα συμβάλει θετικά σε μια πιο ολοκληρωμένη προϊοντική γκάμα συμπεριλαμβάνοντας οικονομικές
λύσεις.

Οι πιέσεις από το κόστος των πρώτων υλών μετριάστηκαν στο δεύτερο εξάμηνο του 2008, ιδιαίτερα στον σίδηρο, με το μεταφορικό κόστος και τις τιμές του πετρελαίου να υποχωρούν, ενώ αναμένουμε η τάση αυτή να συνεχιστεί και στη διάρκεια του 2009.

Επιπλέον, έχουμε λάβει μέτρα αναδιάρθρωσης των λειτουργιών μας εν όψει των σημαντικά αντίξοων βραχυπρόθεσμων οικονομικών συνθηκών.

Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα εξορθολογισμού των μονάδων παραγωγής, το οποίο ξεκίνησε στο τέλος του τρίτου τριμήνου, επιταχύνθηκε σε συνδυασμό με ένα ευρύτερο πρόγραμμα περικοπών κόστους και αποδοτικότερης λειτουργίας.

Παράλληλα, έχουμε θέσει σε εφαρμογή αυστηρές πρακτικές διαχείρισης του κεφαλαίου κίνησης καθώς και μείωση των κεφαλαιακών δαπανών.

Τα μέτρα αυτά θα εξασφαλίσουν τη ρευστότητα και τη διατήρηση του δυνατού ισολογισμού μας. Κατόπιν όλων των ανωτέρω, δεν θεωρούμε συνετό να δώσουμε ετήσιους στόχους κερδοφορίας για το 2009.

Στοχεύουμε σε θετικέςελεύθερες ταμειακές ροές για το σύνολο του έτους και αναμένουμε να διατηρήσουμε τον δείκτη καθαρού χρέους προς κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων (ΕΒΙΤDA) στο βέλτιστο επίπεδο.

Επιπρόσθετα, θα μειώσουμε τις κεφαλαιακές μας δαπάνες στα 20 εκατ.

Ο φορολογικός συντελεστής αναμένεται να ανέλθει στο 25%.

Η παραγωγική μας δυναμικότητα και η ηγετική μας θέση στον κλάδο της επαγγελματικής ψύξης θέτουν τη βάση προκειμένου να εκμεταλλευτούμε την επικείμενη άνοδο των αγορών. Η δυναμική του παγκοσμίου κλάδου ποτών και αναψυκτικών παραμένει ισχυρή, ενώ πιστεύουμε ότι επενδύσεις που θα καλύπτουν το κανάλι διανομής προϊόντων άμεσης κατανάλωσης των πελατών μας θα συνεχίσουν να είναι ιδιαίτερα σημαντικές.

---Oι πρώτες αντιδράσεις των αναλυτών

Εντός των εκτιμήσεων ήταν τα οικονομικά μεγέθη του 2008 της Frigoglass, επισημαίνει σε report της (19/3) η National P&K Sec., διατηρώντας τη σύσταση "outperform".

Σύμφωνα με την National P&K, το πρόγραμμα μείωσης δαπανών της Frigoglass σε συνδυασμό με τις χαμηλότερες τιμές εμπορευμάτων (κυρίως χάλυβα), αλλά και την υποχώρηση των ναύλων θα επιδράσει θετικά στα περιθώρια κέρδους της εταιρείας εντός του 2009.

Παράλληλα προβλέπει ισχυρές ταμειακές ροές και "υγιή" επίπεδα χρέους για φέτος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v