Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

MPB: Στα 395 εκατ. ευρώ τα κέρδη του 2008

Τα καθαρά κέρδη του Ομίλου της MPB που αναλογούν στους μετόχους για το έτος 2008 ανήλθαν σε € 394,6 εκατ. και είναι μειωμένα κατά 30% σε σχέση με το 2007 λόγω των έκτακτων κερδών από πώληση συμμετοχών το 2007.

MPB: Στα 395 εκατ. ευρώ τα κέρδη του 2008
Τα καθαρά κέρδη του Ομίλου της Marfin Popular Bank που αναλογούν στους μετόχους για το έτος 2008 ανήλθαν σε € 394,6 εκατ. και είναι μειωμένα κατά 30% σε σχέση με το 2007 λόγω των έκτακτων κερδών από πώληση συμμετοχών κατά το 2007.

Σημαντική αύξηση των προβλέψεων προκειμένου να αντιμετωπιστούν επιπτώσεις από ενδεχόμενη επιδείνωση των αγορών.

Οι αναλυτές περίμεναν καθαρά κέρδη ύψους 100,2 εκατ. ευρώ στο Q4, αυξημένα κατά 23,6%, ενώ για το σύνολο της χρήσης, οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για μείωση 24,8% σε ετήσια βάση, στα 423,5 εκατ. ευρώ.

Επίσης, ο όμιλος παρουσίασε:

> Αύξηση καθαρών εσόδων από τόκους κατά 16% σε € 744,4 εκατ.
> Καταθέσεις Ομίλου στα €24.8δισ. (ετήσια αύξηση +20%) και χορηγήσεις στα €23.4δισ. (ετήσια αύξηση 33%)
> Απόδοση ιδίων κεφαλαίων στο 18,3% και δείκτης αποδοτικότητας (κόστος προς έσοδα) στο 54,5%
> Ισχυρός Δείκτης Κεφαλαιακής Επάρκειας 10,6%, με Δείκτη Κεφαλαίων Πρώτης Διαβάθμισης (Tier I) 8,6%

Αναλυτικότερα, κατά το έτος 2008 ο Όμιλος πέτυχε σημαντική ανάπτυξη μεγεθών σε όλους τους γεωγραφικούς τομείς δραστηριοποίησής του (Κύπρος, Ελλάδα και Διεθνές Δίκτυο) και θετικά οικονομικά αποτελέσματα παρά το αρνητικό διεθνές οικονομικό περιβάλλον. Το σύνολο ενεργητικού του Ομίλου στις 31 Δεκεμβρίου 2008 ξεπέρασε τα € 38 δισ σημειώνοντας ετήσια αύξηση 29% σε σχέση με 31 Δεκεμβρίου 2007 ενδυναμώνοντας την ηγετική θέση του Ομίλου στην Κυπριακή αγορά και την πέμπτη θέση στην Ελληνική αγορά.

Παρά το δυσχερές οικονομικό περιβάλλον το οποίο επηρέασε τα αποτελέσματα, διατηρήθηκαν τα πλεονεκτήματα του ομίλου μεταξύ των οποίων είναι η εύρωστη κεφαλαιακή θέση καθώς και η αναγκαία ρευστότητα προκειμένου να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του μέλλοντος.

Τόσο οι συνολικές χορηγήσεις όσο και οι καταθέσεις του Ομίλου κατέγραψαν ετήσια άνοδο της τάξης του 33% και 20% αντίστοιχα, καθοδηγούμενες από τη διεύρυνση του δικτύου καταστημάτων και την επέκταση της πελατειακής βάσης. Η ρευστότητα του Ομίλου είναι σε πολύ ικανοποιητικά επίπεδα με το δείκτη χορηγήσεων προς καταθέσεις να βρίσκεται στο πολύ ικανοποιητικό, για τα ελληνικά και ευρωπαϊκά τραπεζικά δεδομένα, ποσοστό 94%.

Τα καθαρά κέρδη του ομίλου που αναλογούν στους μετόχους για το έτος 2008 ανήλθαν σε €394,6 εκατ και είναι μειωμένα κατά 30% έναντι του 2007 που ήταν €563,3 εκατ. Η διαφορά οφείλεται σε έκτακτα έσοδα από πώληση συμμετοχών κατά το 2007. Τα κέρδη του 2008 είναι ελαφρά μειωμένα σε σύγκριση με τις προβλέψεις λόγω της επιδείνωσης ειδικά κατά το Δεκέμβριο των συνθηκών της αγοράς αλλά και στην απόφαση για αύξηση των προβλέψεων του 4ου τριμήνου προκειμένου να θωρακιστεί η Τράπεζα έναντι μελλοντικών κινδύνων.

Η ποιότητα του χαρτοφυλακίου χορηγήσεων του Ομίλου παρουσιάζει βελτίωση ως αποτέλεσμα των επενδύσεων για αναβάθμιση της διαχείρισης πιστωτικού κινδύνου και των συνεχών προσπαθειών για ανάκτηση οφειλών που παρουσιάζουν καθυστέρηση. Το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων επί του συνόλου των χορηγήσεων του Ομίλου μειώθηκε σε 4,3% στις 31 Δεκεμβρίου, 2008 σε σχέση με 4,8% στις 31 Δεκεμβρίου, 2007. Επίσης, το ποσοστό κάλυψης των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων με προβλέψεις ανήλθε στο 61% στις 31 Δεκεμβρίου, 2008. Παράλληλα, ο Όμιλος διατήρησε ετήσιο κόστος προβλέψεων ύψους 61 μονάδων βάσης επί των χορηγήσεων, ενώ το αντίστοιχο κόστος για το Δ΄τρίμηνο του 2008 ήταν 99 μονάδες βάσης.

Τα καθαρά έσοδα από τόκους ανήλθαν σε € 744,4 εκατ. σημειώνοντας ετήσια αύξηση 12% σε σχέση με 31 Δεκεμβρίου, 2007. Αναπροσαρμόζοντας για τις έκτακτες ανακτήσεις τόκων του 2007, η ετήσια αύξηση στα καθαρά έσοδα από τόκους ανέρχεται σε 16% και αναδεικνύει την εύρωστη ανάπτυξη των χορηγήσεων και καταθέσεων, παρά τους αρνητικούς παράγοντες που επικρατούσαν.

Στους αρνητικούς παράγοντες που επηρέασαν τα καθαρά έσοδα από τόκους περιλαμβάνονται: η αναπροσαρμογή του βασικού επιτοκίου στην Κύπρο στο επιτόκιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που ορίστηκε σαν το επιτόκιο αναφοράς τιμολόγησης των δανείων που μετατράπηκαν από Λίρες Κύπρου σε Ευρώ την 1 Ιανουαρίου του 2008 (κατόπιν εγκυκλίου της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου), η μείωση των επιτοκίων των ΗΠΑ που μείωσαν τα έσοδα από τις καταθέσεις σε Δολάρια κυρίως στις διεθνείς τραπεζικές εργασίες στην Κύπρο, και τέλος, ο έντονος ανταγωνισμός σε καταθέσεις από τράπεζες με περιορισμένη ρευστότητα στην Ελλάδα και στην Κύπρο.

Τα καθαρά έσοδα από δικαιώματα και προμήθειες ήταν μειωμένα κατά 7% σε σχέση με το 2007 σε € 286,7 εκατ. λόγω των έκτακτων προμηθειών που εισπράχτηκαν από τη δημόσια πρόταση της Marfin Investment Group και των αυξημένων χρηματιστηριακών προμηθειών κατά το 2007. Τα τραπεζικά έσοδα από δικαιώματα και προμήθειες αυξήθηκαν κατά 22% ετησίως λόγω της δυναμικής ανάπτυξης των διεθνών εργασιών στην Κύπρο και της διεύρυνσης της πελατειακής βάσης του Ομίλου.

Τα συνολικά λειτουργικά έξοδα έφθασαν τα € 591,2 εκατ., αυξημένα κατά 11% σε σύγκριση με 31 Δεκεμβρίου, 2007. Εξαιρουμένων των εξόδων των νέων θυγατρικών που ενοποιούνται η αύξηση στα λειτουργικά έξοδα περιορίζεται στο 3%. Τα λειτουργικά έξοδα του 2008 περιλάμβαναν τα λειτουργικά έξοδα από την ενοποίηση της Ουκρανικής τράπεζας Marine Transport Bank (ενοποιείται από το τέταρτο τρίμηνο του 2007), της Lombard Bank Malta Plc (ενοποιείται από 1 Μαρτίου, 2008) και της Ρωσικής Rosprombank (ενοποιείται από 1 Σεπτεμβρίου, 2008).

Το Δεκέμβριο 2008 η Τράπεζα ολοκλήρωσε τη στρατηγική συνεργασία της με τη CNP Assurances με την πώληση του 50,1% του ποσοστού συμμετοχής της στον ασφαλιστικό βραχίονα του Ομίλου. Ο Όμιλος πραγματοποίησε κέρδος ύψους € 58,4 εκατ. Το κέρδος αυτό μαζί με τα κέρδη που πραγματοποίησαν οι ασφαλιστικές εταιρείες του Ομίλου για το 2008 έφτασαν στα € 92,2 εκατ. και παρουσιάζονται στην Ενοποιημένη Κατάσταση Λογαριασμού Αποτελεσμάτων στα κέρδη από μη συνεχιζόμενες δραστηριότητες.

Λόγω της συνεχιζόμενης πιστωτικής κρίσης και με βάση την άποψη ότι η ομαλοποίηση των αγορών θα απαιτήσει μεγάλο χρονικό διάστημα, η Διοίκηση του Ομίλου εκτιμά ότι δεν υπάρχει η απαιτούμενη ορατότητα για να παράσχει πληροφόρηση σχετικά με την μελλοντική κερδοφορία.

Επισημαίνεται όμως ότι η Τράπεζα, χωρίς να έχει συμμετοχή στο πρόγραμμα ενίσχυσης τραπεζών της ελληνικής κυβέρνησης διατηρεί ισχυρό δείκτη Κεφαλαιακής Επάρκειας 10,6%, με Δείκτη Κεφαλαίων Πρώτης Διαβάθμισης (Tier 1) 8,6%.

Σχολιάζοντας τα οικονομικά αποτελέσματα για το έτος 2008 ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Marfin Popular Bank κ. Ευθύμιος Μπουλούτας έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Στο εξαιρετικά ασταθές και μη προβλέψιμο οικονομικό περιβάλλον, η πρωταρχική επιδίωξη της Διοίκησης του Ομίλου Marfin Popular Bank είναι να παραμείνει ο Όμιλος κεφαλαιακά ισχυρός και με υψηλή ρευστότητα ώστε να εξυπηρετούνται με τον καλύτερο τρόπο τα συμφέροντα των μετόχων και των πελατών μας.

Τα αποτελέσματα του 2008 αντικατοπτρίζουν την επιτυχία της στρατηγικής του Ομίλου που προέβλεπε περιορισμένη έκθεση (λιγότερο από 5% του συνολικού χαρτοφυλακίου χορηγήσεων) στις κλυδωνιζόμενες σήμερα, αγορές της ανατολικής Ευρώπης. Οι επιλογές της Διοίκησης κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2008 επικεντρώθηκαν στη λήψη των αναγκαίων μέτρων για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της συγκυρίας.

Η Στρατηγική μας για το 2009 εξασφαλίζει ότι θα παραμείνουμε ένας ισχυρός ιδιωτικός χρηματοπιστωτικός όμιλος.»

Τι ειπώθηκε στο conference call

Ιδιαίτερα αιχμηρός εμφανίστηκε ο Αντιπρόεδρος της MPB, Ανδρέας Βγενόπουλος, κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης για τα αποτελέσματα της Marfin Popular Bank τονίζοντας πως η στρατηγική της τράπεζας έχει διπλό στόχο το τρέχον έτος.

Πρώτον να παραμείνει η Marfin Popular Bank μια υγιής και ασφαλής τράπεζα και δεύτερον να παραμείνει, όπως τόνισε με σημασία, "μια ιδιωτική τράπεζα", αποφεύγοντας την ανάληψη οποιουδήποτε ρίσκου που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την ευρωστία της τράπεζας.

Παράλληλα, προέβλεψε ότι η οικονομική κρίση θα έχει μεγαλύτερη διάρκεια και βάθος συγκριτικά με τις προηγούμενες, εκτιμώντας ότι στην Ελλάδα θα πληγούν κλάδοι όπως ο τουρισμός, οι κατασκευές αλλά και έμμεσα από την κατάσταση στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Σε ό,τι αφορά την MPB υπογράμμισε πως η τράπεζα έχει πολύ μικρή έκθεση στην ευρύτερη περιοχή (της τάξεως του 5%) και ως εκ τούτου μπορεί να χειριστεί με μεγάλη ευκολία τα οποία προβλήματα ενδεχομένως ανακύψουν.

Αντίθετα, επισήμανε ότι η έκθεση των υπολοίπων εγχώριων τραπεζών στη ΝΑ Ευρώπη (μαζί με την Τουρκία) ανέρχεται σε περίπου 55 δισ. ευρώ, ενώ το κόστος για αυτές μπορεί να ανέλθει στα 10 δισ. ευρώ περίπου, αυξάνοντας το δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Απαντώντας σε ερώτηση για την έκθεση της MPB στη ναυτιλία ο κ. Ε. Μπουλούτας διευκρίνισε ότι τα δάνεια της τράπεζας προς τον συγκεκριμένο κλάδο ανέρχονται σε 1,2 δισ. ευρώ.

Για το ίδιο θέμα ο κ. Βγενόπουλος τόνισε ότι τα δάνεια της MPB στη ναυτιλία δεν αποτελούν πηγή ανησυχίας καθώς έχουν χορηγηθεί σε μακροχρόνιους πελάτες της τράπεζας.

O κ. Βγενόπουλος επανέλαβε το ενδιαφέρον της MIG για τον τραπεζικό κλάδο τονίζοντας ότι υπάρχει αρκετός χρόνος ώστε να πραγματοποιηθούν οι επενδύσεις μέσω αυξήσεων κεφαλαίων σε τράπεζες ή σε συνεργασία με ξένες κυβερνήσεις.

Πρόσθεσε ακόμη ότι η MPB δεν χρειάζεται να προχωρήσει σε καμία αύξηση μετοχικού κεφαλαίου το 2009.

Ακόμη διευκρίνισε πως το Ντουμπάι δεν σκοπεύει να αποεπενδυθεί από τοποθετήσεις στρατηγικού χαρακτήρα, όπως η Marfin Popular Bank και η Marfin Investment Group.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v