Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εμπορική: Ζημίες 491,8 εκατ. ευρώ το 2008

Ζημίες 491,8 εκατ. ευρώ εμφάνισε στο σύνολο του 2008 η Εμπορική Τράπεζα, έναντι κερδών 73,4 εκατ. ευρώ το 2007. Εγκρίθηκε από τη Γ.Σ. η ΑΜΚ 850 εκατ. ευρώ. Νέο business plan επεξεργάζεται η διοίκηση.  

Εμπορική: Ζημίες 491,8 εκατ. ευρώ το 2008
Ζημίες 491,8 εκατ. ευρώ εμφάνισε το 2008 η Εμπορική λόγω αυξημένων προβλέψεων για απομειώσεις οι οποίες ανήθλαν στα 474 εκατ. ευρώ. Το 2007 η τράπεζα είχε καταγράψει κέρδη 73,4 εκατ. ευρώ. 

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η Γ.Σ. που συνήλθε σήμερα ενέκρινε την Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου 850 εκατ. ευρώ. Όλοι οι μέτοχοι έχουν δικαίωμα αγοράς 7 νέων μετοχών για κάθε 6 μετοχές που διαθέτουν με τιμή έκδοσης 5,50 ευρώ η οποία αντιστοιχεί στην ονομαστική αξία της μετοχής.

Η Εμπορική Τράπεζα βρίσκεται σε διαδικασία επεξεργασίας ενός νέου επιχειρηματικού σχεδίου, καθώς το τρέχον περιβάλλον κρίσης καθιστά επιβεβλημένη την αναθεώρηση του σχεδίου που είχε ανακοινωθεί το 2007. Οι κύριες κατευθύνσεις του νέου σχεδίου θα ανακοινωθούν στα μέσα του 2009.

---Ανάλυση αποτελεσμάτων

Τα καθαρά έσοδα από τόκους σημείωσαν κάμψη κατά 13,6% έως τα 648,7 εκατ. ευρώ από 751 εκατ. ευρώ το προηγούμενο έτος, ενώ οι προβλέψεις αυξήθηκαν κατά 111,2% και διαμορφώθηκαν στα 493,3 εκατ. ευρώ.

Τα καθαρά έσοδα από προμήθειες μειώθηκαν κατά 17,3% έως τα 127,5 εκατ. ευρώ. Το χαρτοφυλάκιο χορηγήσεων αυξήθηκε σημαντικά σε όλους τους τομείς δραστηριότητας, με συνολική ετήσια αύξηση άνω του 21%, ενώ τα υπόλοιπα χορηγήσεων στις 31/12/2008 ανέρχονται σε 24 δισ. ευρώ

Τα καθαρά έσοδα τραπεζικών εργασιών (757 εκατ. ευρώ, -19,5%) επηρεάστηκαν αρνητικά από τη μείωση των επιτοκιακών περιθωρίων της ελληνικής αγοράς και από το αυξημένο κόστος ρευστότητας λόγω της διεθνούς χρηματοοικονομικής κρίσης, αναφέρει η ανακοίνωση της τράπεζας.

Όπως αναφέρεται, τα λειτουργικά έξοδα παραμένουν υπό αυστηρό έλεγχο (666 εκατ., +0,9% σε σχέση με το 2007) με στόχο τη σταθεροποίησή τους στα σημερινά επίπεδα. Σημαντικός παράγοντας για τη σταθεροποίηση των εξόδων αυτών είναι η μείωση του προσωπικού από 5.748 στο τέλος του 2007 σε 5.506 στο τέλος του 2008 (σε επίπεδο τράπεζας). Η τάση αυτή αναμένεται να συνεχιστεί και το 2009.

Το ύψος των προβλέψεων αντικατοπτρίζει τη συντηρητική πολιτική της τράπεζας σε μία περίοδο κατά την οποία ορισμένοι δανειολήπτες ενδεχομένως να αντιμετωπίσουν δυσκολίες στην εξυπηρέτηση των υποχρεώσεών τους. Οι συνολικές προβλέψεις για απομειώσεις δανείων που επιβάρυναν τη χρήση 2008 ανήλθαν σε 474 εκατ. ευτώ, με αποτέλεσμα το ποσοστό κάλυψης των δανείων σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών να διαμορφωθεί σε 50% και ο συντελεστής κάλυψης μη εξυπηρετούμενων δανείων σε 81% στο τέλος του 2008.

Ο φόρος εισοδήματος συμπεριλαμβάνει επιπρόσθετη απομείωση των αναβαλλόμενων φόρων ύψους 110 εκατ. ευρώ, πλέον των 55 εκατ. τα οποία είχαν ήδη επιβαρύνει τα αποτελέσματα του γ΄ τριμήνου.

---Στήριξη από την Credit Agricole

Η έκτακτη γενική συνέλευση της τράπεζας που συνήλθε σήμερα ενέκρινε την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 850 εκατ. ευρώ. Όλοι οι μέτοχοι έχουν δικαίωμα αγοράς 7 νέων μετοχών για κάθε 6 μετοχές που διαθέτουν με τιμή έκδοσης 5,50 ευρώ, η οποία αντιστοιχεί στην ονομαστική αξία της μετοχής.

Η Credit Agricole S.A. έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα εγκρίνει την αύξηση κεφαλαίου, ενώ επιβεβαιώνει ότι θα καλύψει τόσο τις μετοχές που αναλογούν στα δικαιώματά της όσο και τυχόν αδιάθετο υπόλοιπο της αύξησης, εφόσον της ζητηθεί από το διοικητικό συμβούλιο της Εμπορικής Τράπεζας.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, με την αύξηση κεφαλαίου, και σε συνδυασμό με πρόσθετα υποστηρικτικά μέτρα, η Εμπορική θα επιτύχει τον Ιούνιο του 2009 Δείκτη Βασικών Ιδίων Κεφαλαίων (Tier 1) 8% και Δείκτη Κεφαλαιακής Επάρκειας άνω του 10%. Η ιδιαίτερα σημαντική αυτή ενίσχυση της κεφαλαιακής επάρκειας της τράπεζας επιτυγχάνεται χωρίς τη χρήση δημοσίων κεφαλαίων:

Η Εμπορική Τράπεζα έχει αποφασίσει ότι δεν θα συμμετάσχει στο Πρόγραμμα Στήριξης Τραπεζών του ελληνικού δημοσίου και θα στηριχτεί αποκλειστικά στους ιδιώτες μετόχους της.

"Η Credit Agricole S.A. επιβεβαιώνει την πλήρη στήριξή της στην Εμπορική Τράπεζα, η οποία εκφράζεται μέσω της επιπρόσθετης επένδυσης που υπερβαίνει τα 600 εκατ. ευρώ.
Η Εμπορική Τράπεζα βρίσκεται σε διαδικασία επεξεργασίας ενός νέου επιχειρηματικού σχεδίου, καθώς το τρέχον περιβάλλον κρίσης καθιστά επιβεβλημένη την αναθεώρηση του σχεδίου που είχε ανακοινωθεί", καταλήγει η ανακοίνωση.

Εγκρίθηκε η ΑΜΚ, αλλαγές στο ΔΣ

Την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 850 εκατ. ευρώ, με έκδοση 7 νέων σε 6 παλιές μετοχές και τιμή 5,5 ευρώ, αλλά και τις αλλαγές στο Δ.Σ., ενέκρινε η Έκτακτη Γενική Συνέλευση της Εμπορικής Τράπεζας.

Ειδικότερα, η Έκτακτη Γενική Συνέλευση των Μετόχων της Εμπορικής Τράπεζας που συνήλθε σήμερα, αποφάσισε τα εξής:

1. Ενέκρινε την προταθείσα αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας με καταβολή μετρητών κατά ποσόν 849.511.894,00.- ευρώ, με την έκδοση και διάθεση 154.456.708 νέων, κοινών, άϋλων, ονομαστικών μετά ψήφου μετοχών της Τράπεζας ονομαστικής αξίας 5,50 ευρώ εκάστης και με τιμή διάθεσης 5,50 ευρώ για κάθε μετοχή. Οι νέες μετοχές θα δικαιούνται μέρισμα για την διαχειριστική χρήση 2009 και μετά.

2. Τροποποίησε ανάλογα το άρθρο 5 του Καταστατικού της Τράπεζας συνεπεία της παραπάνω αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου και κωδικοποίησε το Καταστατικό σε ενιαίο κείμενο.

3. Επικύρωσε την εκλογή από το Διοικητικό Συμβούλιο νέων μελών σε αντικατάσταση παραιτηθέντων και ειδικότερα: του κ. Jean-Francois MARCHAL (Ζαν-Φρανσουά ΜΑΡΣΑΛ) του Jean (Ζαν) που εξελέγη στις 25.6.2008 σε αντικατάσταση του παραιτηθέντος κ. Pierre-Rene-Henri HARANG (Πιέρ-Ρενέ-Ανρί ΑΡΑΝ) του Jean (Ζαν), του κ. Κωνσταντίνου ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΗ του Πύρρου που εξελέγη στις 26.9.2008 σε αντικατάσταση του παραιτηθέντος κ. Παναγιώτη Ζαφειρόπουλου του Διονυσίου, του κ. Γεώργιου ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ του Κωνσταντίνου που εξελέγη στις 5.11.2008 σε αντικατάσταση της παραιτηθείσης κ. Σαρλότας-Μαρίας-Υπατίας ΣΤΡΑΤΟΥ του Χριστοφόρου, του κ. Bernard MARY (Μπερνάρ ΜΑΡΙ) του Robert (Ρομπέρ) που εξελέγη στις 4.2.2009 σε αντικατάσταση του παραιτηθέντος κ. Φιλίπ ΝΤΟΡΕ (Philippe DORE) του Ζακ (Jacques) και του κ. Αλέν Στρυμπ (Alain STRUB) του Αντρέ (Andre) που εξελέγη στις 26.2.2009 σε αντικατάσταση του παραιτηθέντος κ. Μπερνάρντ Σ. ΝΤΕ ΒΙΤ (Bernard Ch. DE WIT) του Σαρλ (Charles). Η θητεία των παραπάνω μελών λήγει, όπως και των λοιπών μελών, κατά την συνεδρίαση της τακτικής Γενικής Συνέλευσης των μετόχων έτους 2011.

4. Επικύρωσε τον από 24.4.2008 αποφασισθέντα από το Διοικητικό Συμβούλιο επανακαθορισμό της ιδιότητας των μελών του Δ.Σ. κ.κ. Νικόλαου Εμπέογλου του Μιχαήλ και Αλεξάνδρας Παπαλεξοπούλου του Θεοδώρου από ανεξάρτητα μη εκτελεστικά σε μη εκτελεστικά Μέλη αυτού.

5. Εξέλεξε, έπειτα από ψηφοφορία με ψηφοδέλτια, το νέο 20μελές Διοικητικό Συμβούλιο με τετραετή θητεία που αρχίζει την ημέρα της σημερινής Γενικής Συνέλευσης και θα λήξει την ημέρα που θα λάβει χώρα η αρχική ή η κατόπιν αναβολής Τακτική Γενική Συνέλευση του έτους 2013. Τα μέλη του νέου Δ.Σ. είναι τα εξής:

I. DE LEUSSE Jean-Frederic του Dominique (ΝΤΕ ΛΕΣ Ζαν-Φρεντερίκ του Ντομινίκ).
II. STRUB Alain του Andre (ΣΤΡΥΜΠ Αλαίν του Αντρέ)
III. CHARRIER Bruno-Marie του Bernard (ΣΑΡΡΙΕ Μπρουνό-Μαρί του Μπερνάρντ).
IV. BADRE Bertrand του Denis (ΜΠΑΝΤΡΕ Μπερτράν του Ντενίς)
V. DEMAZURE Luc του Guy (ΝΤΕΜΑΖΥΡ Λυκ του Γκυ)
VI. HOCHER Jean-Yves του Joseph (ΧΟΣΕ Ζαν-Υβ του Ζοζέφ)
VII. MARCHAL Jean-Francois του Jean (ΜΑΡΣΑΛ Ζαν-Φρανσουά του Ζαν).
VIII. MARY Bernard του Robert (ΜΑΡΙ Μπερνάρντ του Ρομπέρ).
IX. MAIOLI Giampiero του Francesco (ΜΑΓΙΟΛΙ Τζιαμπιέρο του Φρανσέσκο)
X. NANQUETTE Yves του Henri-Jean (ΝΑΝΚΕΤ Υβ του Ανρί-Ζαν).
XI. YANNAKIS Emmanuelle του Emmanuel (ΓΙΑΝΝΑΚΗ Εμανουέλ του Εμανουέλ)
XII. ΔΑΥΙΔ Χαράλαμπο του Γεωργίου.
XIII. ΔΗΜΑΚΑΚΟ Φωκίωνα του Φωτίου.
XIV. ΕΜΠΕΟΓΛΟΥ Νικόλαο του Μιχαήλ.
XV. ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΚΟΠΟΥΛΟ Αχιλλέα του Βασιλείου.
XVI. ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΗ Κωνσταντίνο του Πύρρου.
XVII. ΠΑΠΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΥ Αλεξάνδρα του Θεοδώρου.
XVIII. ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟ Γεώργιο του Κωνσταντίνου.
XIX. ΧΑΛΚΙΔΗ Δέσποινα του Στεφάνου και
XX. ΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟ Χριστόφορο του Ανδρέα.

Εκ των μελών του νέου ΔΣ, οι κ.κ. ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΗΣ Κωνσταντίνος του Πύρρου και ΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ Χριστόφορος του Ανδρέα εξελέγησαν και ορίστηκαν, με βάση τα ψηφοδέλτια, ανεξάρτητα μη εκτελεστικά μέλη του Δ.Σ.

Το νεοεκλεγέν Διοικητικό Συμβούλιο στην πρώτη του συνεδρίαση αμέσως μετά την Έκτακτη Γενική Συνέλευση συγκροτήθηκε σε σώμα και όρισε τον κ. Alain Strub στη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου της Εμπορικής Τράπεζας, επιβεβαιώνοντας την από 11 Φεβρουαρίου 2009 σχετική πρόταση του Βασικού Μετόχου Credit Agricole S.A.

Ο κ. Jean-Frederic de Leusse θα παραμείνει στη θέση του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου προσωρινά, λόγω της ανάληψης νέων καθηκόντων στον Όμιλο της Credit Agricole.


* Τα οικονομικά αποτελέσματα της Εμπορικής Τράπεζας και η παρουσίαση των αναλυτών δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v