Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τιτάν: "Μαχαίρι" σε επενδύσεις και έξοδα

Μαχαίρι σε επενδύσεις και κόστη βάζει η Τιτάν ώστε να παραγάγει θετικές ταμειακές ροές και να μειώσει τον δανεισμό για τον οποίο πέτυχε ευνοϊκή αναθεώρηση των καλύψεων που εξασφαλίζουν τις πιστώτριες τράπεζες.

  • του Χρήστου Κίτσιου
Τιτάν: Μαχαίρι σε επενδύσεις και έξοδα
Μαχαίρι σε επενδύσεις και σε κόστη βάζει η διοίκηση του ομίλου Τιτάν με στόχο να παραγάγει θετικές ταμειακές ροές και να μειώσει τον δανεισμό για τον οποίο πέτυχε να αναθεωρηθούν προς όφελός της οι καλύψεις (covenants) που εξασφαλίζουν τις πιστώτριες τράπεζές της.

Στην τηλεδιάσκεψη που ακολούθησε τη δημοσίευση αποτελεσμάτων δ΄ τριμήνου 2008, η διοίκηση του ομίλου έθεσε ως προτεραιότητα για τη φετινή χρονιά την παραγωγή θετικών χρηματικών ροών (free cash flow) για τη μείωση του δανεισμού μέσω περιορισμού των επενδύσεων και μείωσης του κόστους παραγωγής και λειτουργίας.

Προς την κατεύθυνση αυτή θα μειωθούν δραστικά φέτος οι επενδύσεις, ενώ μαχαίρι θα μπει ακόμη και στις εργασίες συντήρησης. Το υπόλοιπο των προς υλοποίηση επενδύσεων στην Αλβανία και στην Αίγυπτο ανέρχεται σε 140 εκατ. ευρώ και θα προωθηθεί κανονικά.

Σημειώνεται ότι έως τις 31/12/08 ο όμιλος είχε καταβάλει 77 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία νέου εργοστασίου παραγωγής τσιμέντου στην Αλβανία από τη θυγατρική του Antea Cement Sh.A., με το συνολικό ύψος της επένδυσης να υπολογίζεται στα 170 εκατ. ευρώ.

Μέχρι το τέλος του 2008 ο όμιλος έχει καταβάλει και 76 εκατ. ευρώ για τη δεύτερη γραμμή παραγωγής, ετήσιας δυναμικότητας 1,5 εκατ. τόνων στη μονάδα της Beni Suef , το συνολικό ύψος επένδυσης της οποίας υπολογίζεται στο ποσό των 160 εκατ. ευρώ.

Στην προσπάθεια μείωσης στα κόστη (παραγωγής) συμβάλλει και η σημαντική πτώση της τιμής της πρώτης ύλης κατά 75% σε σχέση με τα υψηλά του τέλους του α΄ εξαμήνου του 2008. Χαρακτηριστικό είναι ότι η διοίκηση του ομίλου δήλωσε πως αν η διανομή μερίσματος (εισήγηση για μέρισμα 0,42 ευρώ ανά μετοχή για τη χρήση 2008) δεν ήταν υποχρεωτική από τον Νόμο 2190, θα εξέταζε τη μη διανομή μερίσματος στο πλαίσιο της ενίσχυσης της ρευστότητάς και της μείωσης του δανεισμού.

Ο όμιλος πέτυχε τον περασμένο Δεκέμβριο, έπειτα από διαπραγμάτευση με τις πιστώτριες τράπεζές του, να αναθεωρήσει προς το καλύτερο τις καλύψεις (covenants) αυξάνοντας τον βασικό ελάχιστο αριθμοδείκτη της σχέσης καθαρού δανεισμού προς EBITDA από τις 3,5 στις 3,7 φορές. Αυτή η βελτίωση του επιτρέπει ακόμη και αν μειωθούν το 2009 τα EBITDA κατά 25% να μη διατρέξει κίνδυνο να σπάσει τις καλύψεις των δανείων του.

Η αναδιάρθρωση των καλύψεων έφερε και μικρή αύξηση στο κόστος δανεισμού μέσω ανόδου επιτοκίων και ενδεχομένως προμηθειών που πήραν οι τράπεζες. Ο όμιλος είχε μικρή επίπτωση στο δ΄ τρίμηνο του 2008 από την αύξηση των επιτοκίων στις ταμειακές ροές από λειτουργικές δραστηριότητες, καθώς το 21% του συνολικού δανεισμού του βασίζεται σε σταθερά και προσυμφωνημένα επιτόκια και ποσοστό 52% στηρίζεται σε προσυμφωνημένα και προκαθορισμένα περιθώρια επιτοκίων.

Στις 31 Δεκεμβρίου 2008 ο όμιλος διέθετε 94 εκατ. ευρώ μετρητά και τις απαραίτητες εγκεκριμένες, αλλά μη χρησιμοποιημένες, δεσμευμένες δανειακές γραμμές, ώστε να μπορεί άνετα να εξυπηρετεί τις βραχυπρόθεσμες και μεσοπρόθεσμες υποχρεώσεις του.

Η διοίκηση του ομίλου αναμένει ύφεση στις ανεπτυγμένες αγορές και σημαντική επιβράδυνση της ανάπτυξης στις αναπτυσσόμενες. Στις ΗΠΑ, για το 2009, η Αμερικανική Ένωση Τσιμεντοβιομηχανιών (Portland Cement Association) προβλέπει περαιτέρω μείωση στην κατανάλωση τσιμέντου κατά 13%, συνυπολογίζοντας και την εκτιμώμενη επίπτωση των μέτρων τόνωσης της αγοράς κατοικίας και έργων υποδομής της αμερικανικής κυβέρνησης.

Στην Ελλάδα αναμένεται οι πωλήσεις τσιμέντου να σημειώσουν υποχώρηση κατά 15% σε σχέση με την περυσινή χρονιά λόγω της επιβράδυνσης της αγοράς κατοικίας. Η ενδεχόμενη αύξηση των δαπανών για υποδομές εν μέρει μόνο μπορεί να αντισταθμίσει την πτώση τής κατά πολύ μεγαλύτερης στεγαστικής αγοράς.

Στην Αίγυπτο εκτιμάται ότι η ζήτηση θα αυξηθεί με ήπιους ρυθμούς, γεγονός που
συνδυάζεται με την έναρξη λειτουργίας της 2ης γραμμής παραγωγής στο Beni Suef
στο τελευταίο τρίμηνο του 2009.

Στην Τουρκία οι πωλήσεις τσιμέντου αναμένεται να υποχωρήσουν λόγω της κάθετης μείωσης των εξαγωγών προς τη Ρωσία. Θολό παραμένει το τοπίο στα Βαλκάνια. Οι αγορές στη νοτιανατολική Ευρώπη αναμένεται να επιβραδυνθούν απότομα και είναι πιθανόν να σημειώσουν πτωτική πορεία αν η δίνη της ύφεσης πλήξει έντονα την περιοχή.

Τέλος, η πρόσφατη εξέλιξη του ζητήματος Lake Belt, όπου με νέα πρωτόδικη απόφαση το Περιφερειακό Πρωτοδικείο της Νότιας Φλόριντας ακύρωσε όλες τις άδειες λατομικής εξόρυξης του 2002, βρίσκει την Titan America καλά προετοιμασμένη να συνεχίσει την παραγωγή στο εργοστάσιο Pennsuco και να ανταποκριθεί στις ανάγκες των πελατών της, που είναι άλλωστε μειωμένες λόγω της συγκυρίας.

Ως εκ τούτου, το 2009 δεν αναμένεται να υπάρξουν δυσμενείς συνθήκες από την ανωτέρω αιτία στα αποτελέσματα του ομίλου. Όσον αφορά στην Ελλάδα προβλέπεται περαιτέρω σημαντική συρρίκνωση της ζήτησης για δομικά υλικά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v