Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΤΤ: Επίθεση Φιλιππίδη στους βασικούς μετόχους

Καυστικός, με αιχμές προς τους βασικούς μετόχους των τραπεζών, ήταν ο πρόεδρος του Τ.Τ., κ. Ά. Φιλιππίδης στην παρουσίαση των στόχων 2009. "Μας αδίκησε το πακέτο των 28 δισ.". Τι είπε για τις ΑΜΚ, το Δημόσιο και τους στόχους.

  • της Αναστασίας Παπαϊωάννου
ΤΤ: Επίθεση Φιλιππίδη στους βασικούς μετόχους
Καυστικός, με αιχμές προς τους βασικούς μετόχους των ελληνικών τραπεζών, ήταν ο πρόεδρος του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, κ. Άγγελος Φιλιππίδης, στην ομιλία του κατά τη διάρκεια παρουσίασης των στρατηγικών στόχων της τράπεζας το 2009.

«Στόχος για την κοινωνία και την Πολιτεία είναι η διατήρηση ενός υγιούς τραπεζικού συστήματος» τόνισε ο κ. Φιλιππίδης.

Σε ό,τι αφορά το πακέτο των 28 δισ. ευρώ, είπε ότι αυτό «αδίκησε το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο». Και αυτό διότι η τράπεζα, με τη συνετή πολιτική που είχε ακολουθήσει, διατηρώντας υψηλή ρευστότητα, βρισκόταν σε ανταγωνιστική θέση έναντι των υπολοίπων.

Στο σημείο αυτό, ο πρόεδρος του Τ.Τ. επιτέθηκε στους βασικούς μετόχους των εμπορικών τραπεζών, λέγοντας ότι όταν τα ρίσκα δεν τους βγήκαν, καθώς έδιναν πολύ περισσότερα δάνεια σε σχέση με τις καταθέσεις που είχαν, ήρθε το κράτος να τους λύσει το πρόβλημά τους.
 
«Ο πρωθυπουργός με το πακέτο των 28 δισ. ανέλαβε ένα τεράστιο πολιτικό κόστος. Το κράτος πλέον έχει εξαντλήσει όλες τις δυνατότητες στήριξης του τραπεζικού συστήματος. Οι βασικοί μέτοχοι, προκειμένου να αντιμετωπίσουν το τσουνάμι που έρχεται, θα πρέπει να προχωρήσουν σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου. Αυξήσεις οι οποίες θα καλύψουν και τις επισφάλειες που είναι μπροστά μας», τόνισε ο κ. Φιλιππίδης.  

«Στην περίπτωση που δεν το πράξουν, δηλαδή δεν βάλουν το χέρι στην τσέπη, τότε το ύψος των αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου θα οριστεί από την Τράπεζα της Ελλάδος και, εάν εκείνοι δεν το καλύψουν, τότε το Δημόσιο θα παρέμβει, μετατρέποντας τις προνομιούχες μετοχές σε κοινές και οδηγώντας επί της ουσίας στην κρατικοποίηση όσων τραπεζών δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν», συνέχισε. 

Κλείνοντας το θέμα των βασικών μετόχων των υπόλοιπων τραπεζών, ο κ. Φιλιππίδης ανέφερε ότι «δεν πλήρωσαν τον λογαριασμό των επιλογών τους και εμείς, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, δεν αντιδράσαμε, καθώς βρισκόμασταν σε ανταγωνιστική θέση. Και αυτό διότι σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία πρέπει να υπερισχύει το εμείς και όχι το εγώ».

Τα λεφτά στην κοινωνία

Ο πρόεδρος του Τ.Τ. υποστήριξε ότι τα 28 δισ. του πακέτου πρέπει να φτάσουν άμεσα στην κοινωνία και στις επιχειρήσεις. «Αν δεν γίνει αυτό, το οικονομικό και κοινωνικό τσουνάμι που έρχεται θα εξαφανίσει τα οφέλη. Απαιτείται στάση ευθύνης από όλους».

Δεν παρέλειψε να στείλει ένα μήνυμα προς τους επιχειρηματίες, λέγοντας ότι τους σέβεται και τους τιμά, ωστόσο η κρίση θα τους χωρίσει σε δύο κατηγορίες. Η πρώτη θα αποτελεί την επιχειρηματική ελίτ της χώρας, η οποία, δεδομένων των οικονομικών συνθηκών, θα προτιμήσει να θυσιάσει τα κέρδη υπέρ της συνοχής του κοινωνικού συνόλου, και η δεύτερη κατηγορία θα είναι αυτοί που θα εγκαταλείψουν την επιχειρηματική τους δραστηριότητα στον βωμό της μη αποκόμισης κερδών, καθώς θα ανήκουν σε εκείνους που βλέπουν τη χώρα μας ως σημαία ευκαιρίας.

«Το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, σε αυτή τη συγκυρία, θα αποτελεί την εναλλακτική τράπεζα, με ισχυρή κεφαλαιακή βάση, με κύριο μέτοχο το Δημόσιο και με δόγμα να νοιάζεται και να προστατεύει όλους τους πολίτες. Το Τ.Τ. θα είναι ο κύριος πυλώνας οικονομικής και κοινωνικής στήριξης στη δύσκολη μάχη που δίνει η πατρίδα».

Οι επιλογές του Τ.Τ.

Μεταξύ των επιλογών του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου είναι η μετατόπιση της στρατηγικής από επενδύσεις υψηλού ρίσκου σε χαμηλού, η αναδιάρθρωση του προσωπικού, η απεξάρτηση από συγκεκριμένη εταιρία πληροφορικής, η μεγιστοποίηση της απόδοσης του δικτύου και η παράταση στη σύμβαση με τα ΕΛΤΑ μέχρι το 2021.

*Το αρχείο με τις παρουσιάσεις των Διευθύνσεων του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου επισυνάπτεται στη διπλανή στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v