Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εμπορική: Γ.Σ. στις 26/2 για ΑΜΚ 850 εκατ. ευρώ

H Εμπορική Τράπεζα γνωστοποιεί ότι προχωρά σε έκτακτη Γ.Σ την 26η Φεβρουαρίου 2009, προκειμένου να αποφασίσει για την ΑΜΚ με καταβολή μετρητών ή/και με κεφαλαιοποίηση αποθεματικών, ύψους 850 εκατ. ευρώ.

Εμπορική: Γ.Σ. στις 26/2 για ΑΜΚ 850 εκατ. ευρώ
H Εμπορική Τράπεζα γνωστοποιεί ότι προχωρά σε έκτακτη γενική συνέλευση την 26η Φεβρουαρίου 2009, προκειμένου να αποφασίσει για την αύξηση κεφαλαίου με καταβολή μετρητών ή/και με κεφαλαιοποίηση αποθεματικών, ύψους 850 εκατ. ευρώ.

Επιπλέον, θα συζητήσει για την τροποποίηση του άρθρου 5 του Καταστατικού της Τράπεζας που αφορά "Μετοχικό κεφάλαιο - μετοχές της εταιρείας" ως και των άρθρων 21, 22, 29, και 31 που αφορούν το Διοικητικό Συμβούλιο και Κωδικοποίηση Καταστατικού, καθώς και την εκλογή νέου Διοικητικού Συμβουλίου.

Αναλυτικότερα, το Διοικητικό Συμβούλιο της Εμπορικής Τράπεζας συνεδρίασε σήμερα και εξέτασε τα χρηματοοικονομικά στοιχεία της Τράπεζας και την επίπτωση των τρεχουσών συνθηκών στις αγορές, που πιθανότατα θα επιδεινωθούν περαιτέρω.

Στη σημερινή συνεδρίαση επίσης, εξελέγη Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, ο κ. Bernard Mary, Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της Credit Agricole S.A και Επικεφαλής της Διεθνούς Λιανικής Τραπεζικής.

Το Διοικητικό Συμβούλιο έλαβε τις ακόλουθες αποφάσεις:

* Να προτείνει Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, για να ενισχύσει τη ρευστότητα και κεφαλαιακή βάση της Τράπεζας, ανταποκρινόμενο στις κανονιστικές απαιτήσεις και εξασφαλίζοντας τη συνέχιση του σημαντικού ρόλου της Εμπορικής Τράπεζας στη χρηματοδότηση της Ελληνικής Οικονομίας. Η προτεινόμενη Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου κατά ευρώ 850 εκατ. θα τεθεί προς έγκριση στην Έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων, η οποία θα συγκληθεί την 26η Φεβρουαρίου 2009.

Η Credit Agricole S.A θα καλύψει το ποσοστό συμμετοχής που της αναλογεί και επιπρόσθετα, θα καλύψει τυχόν αδιάθετο μέρος, εφόσον της ζητηθεί από το Διοικητικό Συμβούλιο.
 
(1) Χάρη στην Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου και άλλα μέτρα ενίσχυσης, η Εμπορική Τράπεζα στοχεύει να διαμορφώσει το δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας σε επίπεδα άνω του 10% στις 30 Ιουνίου 2009.

(1) Σύμφωνα με την Ελληνική Νομοθεσία, μετά την ολοκλήρωση της προθεσμίας ασκήσεως των δικαιωμάτων, το Διοικητικό Συμβούλιο διαθέτει κατά την κρίση του τυχόν αδιάθετα δικαιώματα.

* Να υιοθετήσει πολιτική προβλέψεων προσαρμοσμένη στις επιδεινούμενες συνθήκες των αγορών, προχωρώντας σε:

-Αύξηση του συντελεστή κάλυψης επισφαλειών σε 49% στο τέλος Δεκεμβρίου 2008.
Το συνολικό ύψος των προβλέψεων για το χαρτοφυλάκιο χορηγήσεων, που θα επιβαρύνει τα αποτελέσματα χρήσης του 2008, αναμένεται να κυμανθεί σε ύψος περίπου ευρώ 500 εκατ., εκ των οποίων ευρώ 300 εκατ. θα αφορούν το τελευταίο τρίμηνο του 2008. Το ακριβές ύψος των προβλέψεων θα οριστικοποιηθεί και θα ανακοινωθεί με τα αποτελέσματα χρήσης 2008 της Τράπεζας και του Ομίλου της, την Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2009.

-Απομείωση κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2008 των αναβαλλόμενων φόρων, ύψους περίπου ευρώ 100 εκατ.

Καλωσορίζοντας τον κ. Bernard Mary στο Διοικητικό Συμβούλιο, ο Jean-Frederic de Leusse, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εμπορικής Τράπεζας και Αναπληρωτής Διευθύνων της Credit Agricole S.A., έκανε την ακόλουθη δήλωση: "Η Εμπορική Τράπεζα απολαμβάνει της πλήρους υποστήριξης της Credit Agricole S.A. Στόχος μας είναι να διασφαλίσουμε τη δυνατότητα της Εμπορικής Τράπεζας να ανταποκριθεί σε όλες τις μελλοντικές προκλήσεις και να επωφεληθεί από τις ευκαιρίες που θα δημιουργηθούν όταν το οικονομικό περιβάλλον σταθεροποιηθεί. Με την ΑΜΚ η Τράπεζα θα αποκτήσει μία ισχυρή κεφαλαιακή βάση που θα της επιτρέψει να συνεχίσει τη σημαντική συνεισφορά της στην Ελληνική Οικονομία. Από κοινού θα χτίσουμε το μέλλον της Εμπορικής Τράπεζας".

Ο κ. Αντώνης Κροντηράς, Αντιπρόεδρος Διοικητικού Συμβουλίου και Διευθύνων Σύμβουλος της Εμπορικής Τράπεζας, δήλωσε: "Με την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου, η Εμπορική Τράπεζα θα μπορέσει να συνεχίσει τον πρωταγωνιστικό της ρόλο στη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας, όπως έκανε ήδη και το τελευταίο εξάμηνο του 2008 σε συνθήκες ιδιαίτερα περιορισμένης ρευστότητας. Η αύξηση κεφαλαίου των ευρώ 850 εκατ. αποτελεί ταυτόχρονα και μια σημαντικότατη επενδυτική χειρονομία για την Ελλάδα, από έναν από τους κορυφαίους τραπεζικούς ομίλους του κόσμου, σε μια δύσκολη για τη χώρα συγκυρία".

--- Διοικητικές αλλαγές

Η Εμπορική Τράπεζα ανακοινώνει ότι, το Διοικητικό Συμβούλιο αυτής, στη συνεδρίασή του της 4ης Φεβρουαρίου 2009, εξέλεξε σε αντικατάσταση του Μέλους της Επιτροπής Αμοιβών (Remuneration Committee) κ. Philippe DORE του Jacques (Φιλίπ ΝΤΟΡΕ του Ζακ), ως νέο Μέλος της Επιτροπής το μη εκτελεστικό Μέλος του Δ.Σ. κ. Bernard MARY του Robert (Μπερνάρντ ΜΑΡΙ του Ρομπέρ).

Κατόπιν αυτού η σύνθεση της Επιτροπής Αμοιβών (Remuneration Committee) έχει ως ακολούθως:

* Ο κ. Jean-Frederic DE LEUSSE του Dominique (Ζαν-Φρεντερίκ ΝΤΕ ΛΕΣ του Ντομινίκ), Μη Εκτελεστικό Μέλος Δ.Σ. Πρόεδρος.

* Ο κ. Bernard DE WIT του Charles (Μπερνάρντ ΝΤΕ ΒΙΤ του Σαρλ), Μη Εκτελεστικό Μέλος Δ.Σ.

* Ο κ. Bernard MARY του Robert (Μπερνάρντ ΜΑΡΙ του Ρομπέρ), Μη Εκτελεστικό Μέλος Δ.Σ.

Εξάλλου, ο Σύμβουλος κ. Philippe DORE του Jacques (Φιλίπ ΝΤΟΡΕ του Ζακ) παραιτήθηκε, κατά τη συνεδρίαση του Δ.Σ. της 4ης Φεβρουαρίου 2009, από τη θέση του μη Εκτελεστικού Μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας και από Μέλος της Επιτροπής Ελέγχου (Audit Committee) αυτής.

Κατόπιν αυτού, η σύνθεση της Επιτροπής Ελέγχου (Audit Committee) της Τράπεζας, η οποία λειτουργεί δυνάμει της υπ αριθμ. 2577/09.03.2006 ΠΔ/ΤΕ, έχει ως ακολούθως: 

* Ο κ. Νικόλαος Εμπέογλου του Μιχαήλ, Μη Εκτελεστικό Μέλος Δ.Σ. πρόεδρος

* Ο κ. Bernard De Wit του Charles (Μπερνάρντ ΝΤΕ ΒΙΤ του Σάρλ), μη Εκτελεστικό Μέλος Δ.Σ. 

* Ο κ. Κωνσταντίνος Παπαδιαμάντης του Πύρρου, ανεξάρτητο μη Εκτελεστικό Μέλος Δ.Σ.

--- Αντικατάσταση μέλους του Δ.Σ.

Το διοικητικό συμβούλιο στη συνεδρίασή του της 4ης Φεβρουαρίου 2009, εξέλεξε, σε αντικατάσταση του παραιτηθέντος μη εκτελεστικού μέλους του κ. Philippe Dore του Jacques, ως νέο μη εκτελεστικό μέλος αυτού τον κ. Bernard Mary του Robert, (Μπερνάρντ Μαρί του Ρομπέρ), Τραπεζικό Στέλεχος, για το υπόλοιπο της θητείας του παραιτηθέντος μέλους, η οποία λήγει την ημέρα που θα λάβει χώρα η αρχική ή η κατόπιν αναβολής Τακτική Γενική Συνέλευση των Μετόχων του έτους 2011.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v