Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΚΥΠΡ: Στα 506 εκατ. τα κέρδη (+4%) το 2008

Στα 506 εκατ. ευρώ ανήλθαν τα κέρδη μετά φόρων της Κύπρου καταγράφοντας άνοδο 4%, ενώ οι εκτιμήσεις προέβλεπαν οριακή άνοδο 1%. Η τράπεζα εκτιμά ότι τα κέρδη του 2009 θα κυμανθούν μεταξύ 300-400 εκατ.

ΚΥΠΡ: Στα 506 εκατ. τα κέρδη (+4%) το 2008
Τα μετά τη φορολογία κέρδη του συγκροτήματος της Τράπεζας Κύπρου για το 2008 ανήλθαν σε 506 εκατ. ευρώ σε σχέση με 485 εκατ. ευρώ για το 2007, σημειώνοντας αύξηση 4% και επιτυγχάνοντας απόδοση ιδίων κεφαλαίων 25% σε ένα ιδιαίτερα απαιτητικό και αρνητικό περιβάλλον.

Οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις των αναλυτών που συμμετείχαν σε consensus του Bloomberg προέβλεπαν ότι τα καθαρά κέρδη της Τράπεζας Κύπρου το 2008 (τελικά αποτελέσματα) θα αυξηθούν 1% στα 490 εκατ. ευρώ.

---Σύνοψη προκαταρκτικών αποτελεσμάτων συγκροτήματος

Τα κέρδη μετά τη φορολογία για το έτος συμπεριλαμβάνουν κέρδη της τάξης των 90 εκατ. ευρώ, τα οποία προέκυψαν σε μεγάλο βαθμό από συναλλαγές κάλυψης συναλλαγματικού κινδύνου.

Το συνολικό ύψος των δανείων του συγκροτήματος το 2008 ανήλθε σε 25,1 δισ. ευρώ, αυξημένο κατά 29% σε σχέση με το 2007. Το σύνολο των δανείων του συγκροτήματος στην Κύπρο και στην Ελλάδα σημείωσε ετήσια αύξηση 25% και 22% αντίστοιχα.

Oι καταθέσεις του συγκροτήματος διαμορφώθηκαν σε 27,9 δισ. ευρώ έναντι 25,2 δισ. ευρώ το 2007, σημειώνοντας αύξηση 11%. Το σύνολο των καταθέσεων του συγκροτήματος στην Κύπρο και στην Ελλάδα σημείωσε ετήσια αύξηση 1% και 19% αντίστοιχα.

Η ισχυρή ρευστότητα του συγκροτήματος με δείκτη δανείων προς καταθέσεις 90% και η περιορισμένη εξάρτησή του από χρηματοδότηση μέσω της διατραπεζικής αγοράς και έκδοσης πιστωτικών τίτλων (13%) αποτελούν στρατηγικό πλεονέκτημα στις τρέχουσες δυσμενείς συνθήκες ρευστότητας που επικρατούν στις διεθνείς αγορές χρήματος.

Παρά τη δυναμική επέκταση των εργασιών του συγκροτήματος, η ποιότητα χαρτοφυλακίου δανείων συνέχισε να βελτιώνεται με τον σχετικό δείκτη να μειώνεται στο 3,7% σε σχέση με 3,8% στις 31 Δεκεμβρίου 2007.

Η χρέωση για προβλέψεις για απομείωση δανείων συγκρατήθηκε στο 0,4% (2007: 0,3%) των συνολικών δανείων, αντικατοπτρίζοντας τόσο την καλή ποιότητα του δανειακού χαρτοφυλακίου του συγκροτήματος όσο και το πολύ ικανοποιητικό επίπεδο των σωρευμένων προβλέψεων, το οποίο περιλαμβάνει σωρευμένη πρόβλεψη για απομείωση σε συλλογική βάση (collective provision) της τάξης του 1% των συνολικών δανείων.

Ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας της Τράπεζας Κύπρου με βάση τις αρχές Βασιλείας II εκτιμάται σε 11,3% και ο δείκτης πρωτοβάθμιων κεφαλαίων σε 7,3%.

---Θετική συνεισφορά στα κέρδη από Uniastrum Bank και πειθαρχημένη ανάπτυξη εργασιών

Στις 31 Οκτωβρίου 2008 η Τράπεζα Κύπρου ολοκλήρωσε την εξαγορά του 80% του μετοχικού κεφαλαίου της ρωσικής Uniastrum Bank. Η Uniastrum Bank περιλαμβάνεται στις οικονομικές καταστάσεις ως θυγατρική από την ημερομηνία εξαγοράς της.

Τα καθαρά κέρδη της Uniastrum για το έτος 2008 ανήλθαν σε 16 εκατ. ευρώ (RUB 602 εκατ.). Η συνεισφορά της Uniastrum στα συνολικά κέρδη του συγκροτήματος για το 2008 ανέρχεται σε
5 εκατ. ευρώ, καθώς ενοποιηθήκαν μόνο τα κέρδη της Uniastrum για τους τελευταίους 2 μήνες του 2008.

Η θετική εξέλιξη της κερδοφορίας της Uniastrum αντανακλά τη δυναμική πορεία των εργασιών της, με τους τομείς ιδιωτών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων να αποτελούν τον κύριο μοχλό ανάπτυξης της τράπεζας.

Οι χορηγήσεις της Uniastrum ανήλθαν στο τέλος του χρόνου σε 875 εκατ. ευρώ (RUB 36,1 δισ.), σημειώνοντας ετήσια αύξηση 2%. Κατά τους τελευταίους τρεις μήνες το συγκρότημα έχει εμβολιάσει τη Uniastrum με τη συνετή πολιτική του σε θέματα πιστωτικού κινδύνου και εντός του πρώτου τριμήνου του 2009 θα αρχίσει προσεκτικά την ανάπτυξη εργασιών.

Η Uniastrum διέθετε στο τέλος του 2008 υψηλό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας (17% με βάση τους κανόνες της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας), ο οποίος μπορεί να στηρίξει την άμεση επέκταση του δανειακού χαρτοφυλακίου.

Ιδιαίτερα θετικά εξελίσσεται η ρευστότητα της Uniastrum, με τις καταθέσεις της να διαμορφώνονται σε 890 εκατ. ευρώ (RUB 36,8 δισ.) στις 31 Δεκεμβρίου 2008, σημειώνοντας μείωση 4% από τις 31 Δεκεμβρίου 2007.

Σε σχέση με τις 31 Οκτωβρίου 2008, οι καταθέσεις σημείωσαν αύξηση 9%, γεγονός που υπογραμμίζει την αυξανόμενη πελατειακή εμπιστοσύνη με την οποία περιβάλλεται η Uniastrum μετά την εξαγορά της από την Τράπεζα Κύπρου. Ο δείκτης δανείων προς καταθέσεις της Uniastrum ανέρχεται σε 98%.

Σημειώνεται ότι το εκτεταμένο και νεαρό δίκτυο καταστημάτων της Uniastrum αναμένεται να αποφέρει σημαντικά οφέλη στα επόμενα έτη, από πλευράς τόσο ανάπτυξης του όγκου εργασιών όσο και κερδοφορίας.

---Ένδειξη κερδοφορίας για το 2009

Το συγκρότημα της Τράπεζας Κύπρου θέτει τις στρατηγικές του προτεραιότητες για το έτος 2009 με στόχο τη συστηματική δημιουργία αξίας στους μετόχους. Οι επιδόσεις του για το 2008 παρά την κρίση στο χρηματοπιστωτικό σύστημα επιβεβαιώνουν τον ορθό προγραμματισμό και τη σοβαρότητα με την οποία το συγκρότημα αντιμετωπίζει τις επιπτώσεις της διεθνούς οικονομικής κρίσης.

Το συγκρότημα παρακολουθεί τις εξελίξεις τόσο στις διεθνείς πιστωτικές αγορές όσο και στο μακροοικονομικό περιβάλλον στην Κύπρο, στην Ελλάδα και στην ευρύτερη περιοχή και λαμβάνει μέτρα για τον μετριασμό των επιπτώσεων και την αποτελεσματική θωράκισή του.

Οι στρατηγικές προτεραιότητες της Τράπεζας Κύπρου για το έτος 2009 επικεντρώνονται στη διατήρηση της ισχυρής ρευστότητας του συγκροτήματος, την ενίσχυση της κεφαλαιουχικής επάρκειας, την αύξηση της αποτελεσματικότητας και τον περιορισμό των εξόδων, την πειθαρχημένη ανάπτυξη εργασιών σε Ρωσία, Ουκρανία και Ρουμανία και την αποτελεσματική διαχείριση κινδύνων.

Αναφορικά με τον στόχο κερδών για το έτος 2009, ο ακριβής καθορισμός στόχου καθίσταται εξαιρετικά δύσκολος λαμβάνοντας υπόψη τις συνεχείς αναθεωρήσεις των προβλέψεων του ρυθμού ανάπτυξης της οικονομικής δραστηριότητας, τα μεταβαλλόμενα επιτόκια και το ύψος τους στην Κύπρο και στην Ελλάδα, καθώς και την αστάθεια στις διεθνείς αγορές.

Όσον αφορά στις προβλέψεις για επισφαλείς απαιτήσεις, γίνεται παραδοχή για περαιτέρω αύξηση της ετήσιας χρέωσης ενόψει πιθανής επιδείνωσης του οικονομικού περιβάλλοντος στις αγορές όπου δραστηριοποιείται το συγκρότημα.

Με βάση τα πιο πάνω, το συγκρότημα εκτιμά ότι τα καθαρά κέρδη του μετά τη φορολογία για το 2009 αναμένεται να κυμανθούν μεταξύ 300 εκατ. και 400 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα για την κερδοφορία της Τράπεζας Κύπρου στις νέες αγορές, αναμένει θετική συνεισφορά στα κέρδη από όλες τις αγορές με σημαντικότερη τη συμβολή της Uniastrum Bank. Τα κέρδη της Uniastrum για το έτος 2009 αναμένεται να ανέλθουν περίπου σε 25 εκατ. ευρώ.

Τα τελικά ελεγμένα οικονομικά αποτελέσματα του συγκροτήματος για το έτος 2008 και τυχόν νέες ενδείξεις για το 2009 θα ανακοινωθούν την Τετάρτη, 25 Φεβρουαρίου 2009 και θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα του συγκροτήματος www.bankofcyprus.com (Σχέσεις Επενδυτών / Ανακοινώσεις).

---Α. Ηλιάδης: Ικανοποίηση για μεγέθη 2008

Ως άθλο της Τρ. Κύπρου χαρακτήρισε την μη έκθεση της το 2008 σε κινδύνους αγορών, ο ανώτατος εκτελεστικός διευθυντής της τράπεζας, Ανδρέας Ηλιάδης, όπως μεταδίδει το κυπριακό site Stockwatch.

Σύμφωνα με το site, σε συνάντηση με δημοσιογράφους, ο κ. Ηλιάδης με την ευκαιρία της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων της τράπεζας, ανέφερε ότι το 2008 ήταν ένας ιδιόμορφος χρόνος αλλά τα αποτελέσματα του ομίλου κρίνονται ικανοποιητικά.

Το τελευταίο τρίμηνο του έτους, σημείωσε, ήταν «το κάτι άλλο» στα τραπεζικά δρώμενα, αναφερόμενος στις πρωτοφανείς εξελίξεις που άλλαξαν τον παγκόσμιο τραπεζικό χάρτη.

Παρά τις έντονες δυσκολίες που παρουσίασε η περσινή χρονιά, η τράπεζα παρουσίασε καθαρά κέρδη €506 εκ., σε σύγκριση με κέρδη €485 εκ. πέρσι. Εκτιμάται, όμως, ότι τα αποτελέσματα της κρίσης θα αρχίσουν να φαίνονται το 2009, εξού και η πρόβλεψη της Τράπεζας για μείωση των κερδών, σε επίπεδα μεταξύ των €300-400 εκ.

Σύμφωνα με το Stockwatch, η περιορισμένη έκθεση του Συγκροτήματος σε χαμηλούς κινδύνους οφείλεται, είπε ο κ. Ηλιάδης, στο γεγονός ότι έγκαιρα «προχωρήσαμε σε ενέργειες ώστε να συνεχίσουμε την πορεία με τις λιγότερες δυνατές επιδράσεις. Η Τρ. Κύπρου», υπογράμμισε, «έχει παρουσία σε 7 διαφορετικές χώρες στις οποίες πραγματοποιεί κέρδη».

Ο κ. Ηλιάδης σημείωσε ότι οι πιο σημαντικοί παράγοντες που θα συμβάλουν στην αντιμετώπιση της κρίσης είναι η ρευστότητα, η κεφαλαιακή επάρκεια και η σωστή διαχείριση κινδύνου, στα οποία η τράπεζα έχει να δείξει εικόνα που εμφανίζεται σε πολύ λίγα τραπεζικά ιδρύματα.

Σημείωσε ότι η τράπεζα έχει λάβει σημαντικά μέτρα από τις αρχές του 2008, «σταματήσαμε τις τοποθετήσεις μας, ενώ τέλος του 2008 είχαμε € 9 δισ. ρευστά διαθέσιμα".

Όσον αφορά την κατάσταση της οικονομίας, ο κ. Ηλιάδης ανέφερε ότι τα πράγματα είναι δύσκολα και ζήτησε από την κυβέρνηση της Κύπρου να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για συντήρηση της ανάπτυξης. «Το πιο σημαντικό δεν είναι αν ο ρυθμός ανάπτυξης οικονομίας θα είναι 2% ή 1%. Το πιο σημαντικό είναι η αξιολόγηση της κατάστασης, η εκτίμηση των εναλλακτικών σεναρίων και η λήψη μέτρων», τόνισε με νόημα. "Οφείλουμε να λάβουμε μέτρα για να κρατηθεί ζεστή η οικονομία και να μη δημιουργηθεί ανεργία", είπε.

Κάλεσε την Κεντρική Τράπεζα και την κυβέρνηση της Κύπρου να ενισχύσουν τη ρευστότητα των τραπεζών για να κρατηθεί ζεστή η οικονομία.

Παράλληλα, ο κ. Ηλιάδης εξήγγειλε πέντε νέα δανειοδοτικά προϊόντα:

-Ένα προϊόν το οποίο θα απευθύνεται σε πρώτη κατοικία για νεαρά ζευγάρια με επιτόκιο 5% και αποπληρωμή πέραν των 40 χρόνων.

-Απόκτηση επαγγελματικής στέγης με επιτόκιο 5,5% σε επαγγελματίες. Και τα δύο αυτά μέτρα, είπε, θα βοηθήσουν τόσο τα νεαρά ζευγάρια και τους επιχειρηματίες αλλά και τον τομέα της ανάπτυξης γης που αντιμετωπίζει ιδιαίτερα προβλήματα αυτή την περίοδο.

-Έκτακτο κεφάλαιο στους πελάτες για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στον τομέα ανάπτυξης γης ώστε να μπορέσουν να συνεχίσουν τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη. Ενώ στο ίδιο πλαίσιο όπως εξήγησε η Τράπεζα θα προχωρήσει σε αναθεώρησης των ταμειακών σχέσεων ώστε να δοθεί περισσότερη πίστωση χρόνου μέσα στο πρόγραμμα της πορείας των εργασιών της ίδιας της εταιρείας.

- Πακέτο μέτρων που θα απευθύνεται στους ιδιώτες και θα τους διευκολύνει να κάνουν διακοπές σε ντόπια ξενοδοχεία.

-Το πέμπτο μέτρο, όπως είπε, έχει σχέση με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Η Τρ. Κύπρου θα διαθέσει τα χρήματα που θα πάρει από την ΕΤΕπ με χαμηλό τόκο στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με τον κ. Ηλιάδη, οι χρηματοδοτήσεις για το 2009 υπολογίζονται να είναι της τάξης του 10-15% δηλ €1-1,5 δις ενώ τα μεγέθη της ρευστότητας είναι πολλαπλάσια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v