Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τιτάν: Προχωρά σε έφεση απόφασης για Lakebelt

Νέα πρωτόδικη απόφαση ακυρώνει όλες τις άδειες λατομικής εξόρυξης του 2002 στο Lakebelt. Η παραγωγή τσιμέντου από το Εργοστάσιο του Pennsuco θα συνεχίσει και η αγορά θα εξυπηρετηθεί. Τι αναφέρει η Τιτάν.

Τιτάν: Προχωρά σε έφεση απόφασης για Lakebelt
Την Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2009 το Περιφερειακό Πρωτοδικείο της Νότιας Φλόριντας των ΗΠΑ εξέδωσε απόφαση με την οποία ακυρώνει με άμεση ισχύ όλες τις άδειες για εξόρυξη στα λατομεία της περιοχής Lakebelt στo Miami-Dade. Η απόφαση αυτή αφορά σε εννέα άδειες που είχε χορηγήσει το Σώμα Μηχανικού του Στρατού των ΗΠΑ σε διάφορες εταιρίες μεταξύ των οποίων και η Tarmac America, θυγατρική της Titan America LLC.

Το ίδιο δικαστήριο είχε καταστήσει ανενεργές τις ίδιες άδειες τον Ιούλιο του 2007. Οι εμπλεκόμενες εταιρίες είχαν εφεσιβάλει την εν λόγω απόφαση ενώπιον του Ομοσπονδιακού Εφετείου της Ατλάντα, το οποίο τον Μάιο του 2008 ανέτρεψε την απόφαση αυτή και ανέπεμψε την υπόθεση στο Περιφερειακό Πρωτοδικείο με την οδηγία να είναι αντικειμενικότερο στην κρίση του.

Όπως αναφέρει η εταιρία, θεωρεί ότι η νέα απόφαση είναι και πάλι λανθασμένη και σκοπεύει να την εφεσιβάλει.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, "η εταιρία είναι καλά προετοιμασμένη να συνεχίσει την παραγωγή στο Pennsuco και να ανταποκριθεί στις ανάγκες των πελατών της, που είναι άλλωστε εξαιρετικά περιορισμένες εξαιτίας της αρνητικής συγκυρίας.

Παράλληλα, το Σώμα Μηχανικού του Στρατού των ΗΠΑ επεξεργάζεται ήδη αίτηση της εταιρίας μας για μακροχρόνια άδεια λατομικής εξόρυξης στην περιοχή του Lakebelt. Η σχετική απόφαση, συμπεριλαμβανομένης της σχετικής Συμπληρωματικής Έκθεσης Περιβαλλοντολογικών Επιπτώσεων, αναμένεται εντός του 2009".

Οι πρώτες αντιδράσεις των αναλυτών

Αρνητική για την Τιτάν είναι η εξέλιξη στο Lakebelt, με την νέα απόφαση που ακυρώνει τις άδειες εξόρυξης, σημειώνει η Proton, αναφέροντας όμως ότι δεν προχωρά σε αλλαγή των προβλέψεών της για την εταιρία.

Οπως επισημαίνει, η Τιταν είναι σε καλύτερη θέση για να διαχειριστεί την απαγόρευση, δεδομένου ότι η ζήτηση είναι σημαντικά χαμηλότερη, και η Τιτάν έχει συσσωρεύσει αποθέματα και έχει βρει νέα κανάλια για να εξασφαλίσει την παραγόμενη ποσότητα.

Έτσι, η επίδραση της νέας απόφασης δεν θα είναι τόσο έντονη όσο στο παρελθόν, τόσο για τους όγκους πωλήσεων όσο και για τα περιθώρια κερδοφορίας του ομίλου.

Η Εθνική-Π&Κ σημειώνει ότι η νέα απόφαση αυξάνει την αβεβαιότητα σε μακροπρόθεσμη βάση, ενώ διατηρεί τη σύσταση "neutral" λόγω της χαμηλής αποτίμησης της μετοχής, μετά την σημαντική διόρθωση επί δυο συνεχόμενα έτη.

Η εξέλιξη αυτή θα έχει πολύ περιορισμένες επιπτώσεις για την Τιτάν το 2009 λόγω του σχεδιασμού της που μπορεί να εξασφαλίσει ικανοποιητικά επίπεδα παραγωγής στο Pennsuco.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v