Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τιτάν: Ραντεβού ανάκαμψης για το 2010!

Με τις δύο βασικότερες αγορές του ομίλου να δείχνουν πτωτικές για το επόμενο έτος, οι ελπίδες ανάκαμψης των οικονομικών επιδόσεων μεταφέρονται τώρα στο 2010-Τι απαντά η εταιρία για το θέμα της ρευστότητας.

  • του Στέφανου Κοτζαμάνη
Τιτάν: Ραντεβού ανάκαμψης για το 2010!
Με τις δύο βασικότερες αγορές του ομίλου να δείχνουν πτωτικές για το επόμενο έτος, οι ελπίδες ανάκαμψης των οικονομικών επιδόσεων μεταφέρονται τώρα στο 2010, όταν η παραγωγική δυναμικότητά του θα είναι αυξημένη κατά 35% - Τι απαντά η εταιρία για το θέμα της ρευστότητας.

Τα αποτελέσματα στο εννεάμηνο του 2008 δεν εντυπωσίασαν, με τις τελευταίες εκτιμήσεις των αναλυτών να προσδοκούν για το σύνολο της χρήσης κέρδη ανά μετοχή 2,33 ευρώ, έναντι 2,85 πέρυσι και 3,07 το 2006.

Το βέβαιο είναι ότι ο ελληνικός όμιλος βρίσκεται ενώπιον μιας δυσμενούς συγκυρίας, η οποία αναμένεται να επιδεινωθεί μέσα στο 2009 καθώς:

Στις ΗΠΑ, σύμφωνα με την Portland Cement Association (PCA), αναμένεται φέτος πτώση στη ζήτηση για τσιμέντο γύρω στο 11% και ανάλογη υποχώρηση και το 2009. Για το 2010, η PCA προβλέπει στις ΗΠΑ περιορισμένη ανάκαμψη.

Στην Ελλάδα όλα δείχνουν ότι η ζήτηση θα εμφανίσει φέτος μονοψήφιο ρυθμό πτώσης, ωστόσο υπάρχει η γενικότερη ανησυχία για το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα το 2009, καθώς οι προοπτικές δείχνουν δυσοίωνες και η ορατότητα είναι περιορισμένη.

Στα Βαλκάνια και στην Αίγυπτο η ζήτηση φέτος παραμένει ισχυρή, ωστόσο υπάρχει γενικότερη αβεβαιότητα για το κατά πόσον οι περιοχές αυτές θα επηρεαστούν με χρονική καθυστέρηση από την παγκόσμια συγκυρία.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες, πολύ δύσκολα θα μπορούσε να υποστηρίξει κάποιος ότι ο όμιλος θα ήταν σε θέση να αυξήσει μέσα στο 2009 την κερδοφορία του, παρά το γεγονός ότι θα εξοικονομήσει πιαθανότατα σημαντικά ποσά από την πτώση του ενεργειακού κόστους (αυτή θα αρχίσει να γίνεται σταδιακά ορατή από το πρώτο τρίμηνο του 2009, καθώς έχει προεργαστεί πρώτη ύλη "στα ψηλά" για τους επόμενους μήνες).

Το "στοίχημα" λοιπόν του rebound για τον εισηγμένο όμιλο φαίνεται να μεταφέρεται για το 2010, καθώς τότε:

• Η παραγωγική δυναμικότητα θα είναι αυξημένη κατά 35% σε σχέση με τα επίπεδα του 2007, αφού έως τότε θα έχει ξεκινήσει η μονάδα παραγωγής στην Αλβανία και μια νέα γραμμή παραγωγής στην Αίγυπτο.

• Ελπίζεται ότι η αμερικανική οικονομία θα αρχίσει να ανακάμπτει.

• Δεν αναμένεται πολύ πιθανό το σενάριο πτώσης των τιμών στο τσιμέντο, καθώς λόγω της κρίσης πολλά από τα σχεδιαζόμενα projects αναβάλλονται, με αποτέλεσμα να μη δούμε επίσης τόνωση της προσφοράς. Επιπλέον, σε περίπτωση περαιτέρω μείωσης της ζήτησης μέσα στο 2009, υπολογίζεται ότι πολλοί παραγωγοί τσιμέντου μάλλον θα περικόψουν την παραγωγή τους, παρά θα προχωρήσουν σε ανελέητο πόλεμο τιμών.

Άνετη η εξυπηρέτηση των υποχρεώσεων

Κύκλοι προσκείμενοι στον εισηγμένο όμιλο διαψεύδουν κατηγορηματικά φήμες που κυκλοφορούν στην αγορά που θέλουν τον Τιτάνα να "στριμώχνεται" από πλευράς ρευστότητας.

"Η ρευστότητά μας είναι πλήρως εξασφαλισμένη" υποστηρίζουν και συνεχίζουν: "Ο δανεισμός μας ανέρχεται σε 1,1 δισ. ευρώ και αντιστοιχεί τρεις φορές στο EBITDA. Μέσα στα επόμενα 3,5 χρόνια λήγουν μακροπρόθεσμα δάνεια 200 εκατ. ευρώ. Ακόμη και κανένα από αυτά να μην ανανεωθεί, ο όμιλος διαθέτει 136 εκατ. ταμείο και ήδη υπογεγραμμένες πρόσθετες γραμμές χρηματοδότησης άνω των 300 εκατ. ευρώ.

Επιπλέον, έχουμε θετικές λειτουργικές ταμειακές ροές οι οποίες όμως μέσα στο 2009 θα καλύψουν τη συνέχιση των επενδυτικών μας προγραμμάτων. Από το 2010, ωστόσο, όταν οι επενδύσεις μας θα έχουμε ολοκληρωθεί, τότε πολύ πιθανόν είναι να δούμε τον δανεισμό μας να μειώνεται με ταχείς ρυθμούς".

Το μόνο βέβαιο είναι ότι μέχρι το τέλος του 2009 δύσκολα υπάρξει κάποια επιθετική κίνηση από τον όμιλο, ή αν δούμε κάτι τέτοιο θα είναι μικρού μεγέθους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v