Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Alpha: Στα 568 εκατ. τα καθαρά κέρδη

Στα 568 εκατ. ανήλθαν τα καθαρά κέρδη της Alpha Bank στο 9μηνο λόγω υψηλότερων προβλέψεων. Εντάσσεται στο "ελληνικό πακέτο" και στοχεύει στην άντληση ρευστότητας άνω των 10 δισ. ευρώ από την ΕΚΤ.

Alpha: Στα 568 εκατ. τα καθαρά κέρδη
Στα 568 εκατ. ευρώ (-3,5%) ανήλθαν τα καθαρά κέρδη της Alpha στο εννεάμηνο του 2008 λόγω των υψηλότερων προβλέψεων, εντός των προβλέψεων των αναλυτών. H τράπεζα αναλαμβάνει πρωτοβουλία εντάξεως στο πρόγραμμα ενισχύσεως ρευστότητας της οικονομίας, 

Παράλληλα σχεδιάζει την ενίσχυση της ρευστότητα μέσω προγράμματος αναχρηματοδοτήσεως τίτλων από την Eυρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα άνω των 10 δισ. ευρώ έως τα τέλη του 2009 σύμφωνα με δηλώσεις του κ. Μαντζούνη.

Οι προβλέψεις των αναλυτών, όπως καταγράφηκαν από το πρακτορείο Bloomberg, έκαναν λόγο για πτώση 3% στα καθαρά κέρδη εννεαμήνου, στα 569 εκατ. ευρώ, αύξηση των εσόδων από τόκους κατά 17% στα 1,36 δισ. ευρώ και αύξηση των επισφαλειώνει κατά 66% στα 262 εκατ. ευρώ.

---Δήλωση του Γ. Κωστόπουλου

“Οι επιχειρησιακές μας δυνατότητες προσαρμόζονται στην αντιμετώπιση της δυσμενούς διεθνούς οικονομικής συγκυρίας. Μεσούσης της κρίσεως στις χρηματοπιστωτικές αγορές αισθανόμεθα την  υποχρέωση να στηρίξουμε την οικονομική δραστηριότητα και τις αναπτυξιακές προοπτικές των  πελατών μας.

Προς τον σκοπόν αυτόν αναλαμβάνουμε την πρωτοβουλία εντάξεως στο πρόγραμμα ενισχύσεως της ρευστότητας της οικονομίας που προωθεί το Ελληνικό Δημόσιο.”

---Δήλωση του Δ. Μαντζούνη

“Προετοιμαζόμεθα να αντιμετωπίσουμε τις επερχόμενες δυσχέρειες στο επιχειρηματικό περιβάλλον. Το Δίκτυό μας προσελκύει σημαντικού ύψους καταθέσεις, ενώ παράλληλα σχεδιάζουμε την ενίσχυση της ρευστότητάς μας μέσω προγράμματος αναχρηματοδοτήσεως τίτλων από την Eυρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα άνω των Ευρώ 10 δισ. έως τα τέλη του 2009, έναντι χρήσεως Ευρώ 600 εκατ. έως το τρίτο τρίμηνο.

Διαθέτουμε ισχυρό δείκτη κεφαλαίων πρώτης διαβαθμίσεως 8,7%, ανταποκρινόμενοι όμως στις διαμορφούμενες υψηλότερες εποπτικές απαιτήσεις και κάνοντας χρήση του προγράμματος για την ενίσχυση της ρευστότητας της οικονομίας θα προβούμε στην έκδοση των προνομιούχων μετοχών που θα αγορασθούν από το Ελληνικό Δημόσιο. Επιπλέον, αυξάνουμε προληπτικά τις προβλέψεις μας εν όψει των διαγραφομένων συνθηκών της αγοράς”.

---Σημαντική αύξηση κερδοφορίας

- Τα κέρδη ανά μετοχή ανήλθαν σε Ευρώ 1,40, ενώ η αποδοτικότητα ιδίων κεφαλαίων διαμορφώθηκε στο 23% στο εννεάμηνο και στο 18,5% στο τρίτο τρίμηνο.
- Τα καθαρά έσοδα προ προβλέψεων αυξήθηκαν κατά 9,7%.
- Το καθαρό έσοδο τόκων αυξήθηκε κατά 16,6% και ανήλθε σε Ευρώ 1,4 δισ.
- Τα κεφάλαια πελατείας ανήλθαν σε Ευρώ 50 δισ., εκ των οποίων Ευρώ 4,6 δισ. αφορούν σε
προσέλκυση νέων καταθέσεων το τρίτο τρίμηνο.
- Οι καθαρές χορηγήσεις ανήλθαν σε Ευρώ 49,6 δισ., με επιβραδυνόμενο ρυθμό αυξήσεως 25,9%,
καθώς τα νέα υπόλοιπα χορηγήσεων του τρίτου τριμήνου ανήλθαν σε Ευρώ 2,8 δισ.
- O δείκτης κόστους προς έσοδα διαμορφώθηκε σε 46,4%.

---Ενισχυμένα Στοιχεία Ισολογισμού


- Η κεφαλαιακή επάρκεια διατηρείται υψηλή με τον δείκτη κεφαλαίων πρώτης διαβαθμίσεως στο
8,7% και τον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας στο 10,8%.
- Ο δείκτης δανείων προς καταθέσεις βελτιώνεται σημαντικά και διαμορφώνεται σε 118%.
- Σημαντικά αποθέματα ρευστότητας με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ύψους Ευρώ 3,1 δισ.
- Η ποιότητα του χαρτοφυλακίου διατηρείται σταθερή με τον δείκτη καθυστερήσεων στο 3,5% και
τον δείκτη καλύψεως των καθυστερήσεων στο 56% (ή 136% συμπεριλαμβανομένων των
εξασφαλίσεων).

---ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΕΝΝΕΑΜΗΝΟΥ 2008

Τα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε Ευρώ 567,8 εκατ., ελαφρώς μειωμένα κατά 3,5%, εξαιρουμένων των εκτάκτων εσόδων Ευρώ 80,4 εκατ. από την πώληση της Alpha Ασφαλιστικής στην ΑΧΑ τον Μάρτιο του  2007.

H επίδοση αυτή αντανακλά τη συνειδητή στροφή σε πιο συντηρητική διαχείριση του ισολογισμού. Το καθαρό έσοδο τόκων σημείωσε αύξηση 16,6% και ανήλθε σε Ευρώ 1.362,4 εκατ. Το καθαρό περιθώριο τόκων διευρύνθηκε από 3% το εννεάμηνο του 2007 σε 3,1% τo αντίστοιχο διάστημα του 2008, ως αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης επεκτάσεως του δανειακού μας χαρτοφυλακίου και του αυξανόμενου  οριακού κόστους αντλήσεως ρευστότητας.

Τα καθαρά έσοδα από προμήθειες ενισχύθηκαν κατά 3,5%, υπό την επίδραση της αυξήσεως των εσόδων πιστωτικών καρτών κατά 20%, που αντισταθμίσθηκαν από τη συνυφασμένη με τις εξελίξεις στο ευρύτερο χρηματοοικονομικό περιβάλλον πτωτική πορεία των εσόδων  διαχειρίσεως χαρτοφυλακίου και επενδυτικής τραπεζικής κατά 17,6%.

Τα αποτελέσματα χρηματοοικονομικών πράξεων διαμορφώθηκαν σε Ευρώ 38,1 εκατ., επηρεασμένα από το δυσμενές κλίμα των αγορών, και τα λοιπά έσοδα ανήλθαν σε Ευρώ 68,7 εκατ.

Η λειτουργική μας αποτελεσματικότητα παρέμεινε σε ικανοποιητικά επίπεδα με τον δείκτη κόστους προς έσοδα στο 46,4%. Το λειτουργικό κόστος διαμορφώθηκε σε Ευρώ 844,8 εκατ., αυξημένο κατά 14,2%, ενώ εάν εξαιρεθούν τα λειτουργικά έξοδα της εξαγορασθείσης εντός του 2008 Astra Bank η αύξηση περιορίζεται στο 13,6%.

Οι δαπάνες Προσωπικού σημείωσαν αύξηση 11,7%, ενώ τα γενικά έξοδα  αυξήθηκαν κατά 16,7%. Το λειτουργικό κόστος στη Νοτιοανατολική Ευρώπη αυξήθηκε κατά 47,3%, συνεπεία του ανοίγματος 183 νέων Καταστημάτων και της αυξήσεως της δυνάμεως του Προσωπικού με σχεδόν 2.000 άτομα από τον Σεπτέμβριο του 2007. Αντιστοίχως, στην Ελλάδα το λειτουργικό κόστος αυξήθηκε κατά 6,5% κυρίως λόγω των δαπανών που σχετίζονται με την παραγωγή στις εργασίες λιανικής  τραπεζικής.

Οι χορηγήσεις προ απομειώσεων επεκτάθηκαν κατά 25,4%, και διαμορφώθηκαν σε Ευρώ 50,6 δισ. Η αύξηση αυτή προήλθε αφ΄ ενός από την αύξηση των χορηγήσεων στην Ελλάδα κατά 15,5% και αφ΄ ετέρου από τη μεγαλύτερη πιστωτική επέκτασή μας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη κατά 67,5%. Στο τρίτο τρίμηνο οι νέες εκταμιεύσεις δανείων ανήλθαν σε Ευρώ 1,6 δισ. στην Ελλάδα και σε Ευρώ 1 δισ. στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, χρηματοδοτούμενες στο σύνολό τους από τα αντίστοιχα νέα υπόλοιπα καταθέσεων Ευρώ 4,6 δισ.

Οι προβλέψεις απομειώσεως ως ποσοστό του μέσου όρου των χορηγήσεων διαμορφώθηκαν σε 100 πόντους, αποτέλεσμα της πολιτικής ενισχυμένων προβλέψεων που ακολουθήσαμε στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την αντιμετώπιση των επερχομένων δυσχερέστερων πιστωτικών συνθηκών στην Ελλάδα και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Ο δείκτης καθυστερήσεων, σύμφωνα με το πρότυπο Δ.Π.Χ.Π. 7, ανήλθε σε 3,5%, σημαντικά βελτιωμένος έναντι του 3,9% τον Σεπτέμβριο του 2007. Οι απομειώσεις  δανείων ανήλθαν σε Ευρώ 994 εκατ. και διαμορφώθηκαν σε ποσοστό 2% του χαρτοφυλακίου των  δανείων, ενώ η κάλυψη των καθυστερήσεων αυξήθηκε στο 56,2%.

Σημειώνεται ότι η κάλυψη των καθυστερήσεων συμπεριλαμβανομένων των εξασφαλίσεων ανέρχεται σε 136%. Τα υπό διαχείριση κεφάλαια των πελατών μας ανήλθαν σε Ευρώ 49,9 δισ.

Στο τέλος Σεπτεμβρίου, τα υπόλοιπα των καταθέσεων ανήλθαν σε Ευρώ 42,2 δισ. (+30,4%)αυξημένα κατά Ευρώ 4,6 δισ. εντός του τριμήνου.

Οι καταθέσεις στην Ελλάδα επεκτάθηκαν κατά 29,6% σε Ευρώ 35,3 δισ. Στη Νοτιοανατολική Ευρώπη μέσω του εκτενούς πλέον Δικτύου μας επιτύχαμε αύξηση καταθέσεων κατά 38,2%, οι οποίες ανήλθαν σε Ευρώ 6,2 δισ. Η εθνική εμβέλεια του Δικτύου μας σε όλες τις χώρες που αναπτύσσουμε την  παρουσία μας συμβάλλει σημαντικά στην αναγνωρισιμότητα του ονόματός μας στην αγορά, γεγονός που αιτιολογεί την αύξηση των μεγεθών μας.

***Κύριες εξελίξεις

--Θετική ρευστότητα στη βάση αντλήσεως νέων καταθέσεων και αυξήσεως των τίτλων προς αναχρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα

Στηριζόμενοι στη φήμη μας και την εθνική κάλυψη του Δικτύου μας τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Νοτιοανατολική Ευρώπη πλέον, δίδουμε μεγαλύτερη έμφαση στην προσέλκυση καταθέσεων. Ο στόχος μας είναι να ισοσκελίζουμε την πιστωτική επέκταση σε κάθε χρονική περίοδο με αντίστοιχη αύξηση καταθέσεων.

Οι καταθέσεις αυξήθηκαν κατά 30% και ανήλθαν σε Ευρώ 42,2 δισ. Επιπλέον, από το απόθεμα τίτλων προς αναχρηματοδότηση στην ΕΚΤ ύψους Ευρώ 3,7 δισ., Ευρώ 600 εκατ. είχαν αντληθεί ως ρευστότητα έως το τέλος Σεπτεμβρίου. Στο τρίτο τρίμηνο, η αύξηση των υπολοίπων καταθέσεων κατά Ευρώ 4,6 δισ. υπερέβη σημαντικά τα νέα δάνεια, τα οποία ανήλθαν σε Ευρώ 2,8 δισ.

Σχεδιάζουμε την αναχρηματοδότηση των δανειακών μας υποχρεώσεων ύψους Ευρώ 3 δισ. που λήγουν εντός του 2009 μέσω τιτλοποιήσεως διακεκριμένων στοιχείων του ενεργητικού μας (καταναλωτικά δάνεια,επιχειρηματικά δάνεια, εταιρικά ομόλογα). Υλοποιώντας το πρόγραμμα αυτό θα αυξήσουμε το απόθεμα των αναχρηματοδοτούμενων από την ΕΚΤ τίτλων από Ευρώ 3,7 δισ. στο τέλος Σεπτεμβρίου σε Ευρώ 11,6 δισ. στο τέλος του 2009. Εκτιμάται ότι η συμμετοχή μας στο Πρόγραμμα Ενισχύσεως της Ρευστότητας που προωθεί η Κυβέρνηση θα αυξήσει τη ρευστότητα και τα κεφάλαια μας κατά Ευρώ 5 δισ. περίπου.

---Το Πρόγραμμα Ενισχύσεως της Ρευστότητας της Οικονομίας

Το Σχέδιο Νόμου για την Ενίσχυση της Ρευστότητας της Οικονομίας για την αντιμετώπιση των
επιπτώσεων της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσεως αναπτύσσεται σε τρεις βασικούς άξονες για τη διευκόλυνση των ελληνικών τραπεζών στην αδιάλειπτη παροχή ρευστότητας στην ελληνική οικονομία:

• Ευρώ 15 δισ. για την έκδοση τίτλων που θα φέρουν την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου,
• Ευρώ 8 δισ. υπό τη μορφή εκδόσεως ειδικών τίτλων του Ελληνικού Δημοσίου με σκοπό τον
δανεισμό τους στις τράπεζες,
• Ευρώ 5 δισ. για αγορά προνομιούχων μετοχών από το Δημόσιο. Οι τίτλοι αυτοί θα φέρουν ετήσιο τοκομερίδιο 10%, δεν θα επιφέρουν αραίωση των δικαιωμάτων των σημερινών μετόχων και θα είναι αποδεκτοί από την Τράπεζα της Ελλάδος ως κεφάλαια πρώτης διαβαθμίσεως.

Η Alpha Bank προτίθεται να συμμετάσχει και στους τρεις άξονες των μέτρων προκειμένου να ενισχύσει τη ρευστότητα του συστήματος και τα κεφάλαιά της προς όφελος της ελληνικής οικονομίας.

Τι ειπώθηκε στο conference call

Στην προληπτική αύξηση των προβλέψεων για επισφάλειες απέδωσε την οριακή υποχώρηση των καθαρών κερδών της τράπεζας στο εννεάμηνο ο CFO της Alpha Bank, κ. Μαρίνος Γιαννόπουλος στην τηλεδιάσκεψη για την ανάλυση των αποτελεσμάτων εννεαμήνου της τράπεζας.

Ωστόσο, ο κ. Γιαννόπουλος επεσήμανε ότι δεν υπάρχουν σημάδια επιδείνωσης στο χαρτοφυλάκιο της τράπεζας, προσθέτοντας ότι "αισθανόμαστε ότι είμαστε σε πολύ καλή θέση για να αντιμετωπίσουμε το αδύναμο περιβάλλον".

Ο κ. Γιαννόπουλος τόνισε ότι η λειτουργική κερδοφορία της τράπεζας ήταν ισχυρή για ένα ακόμη τρίμηνο ενώ επεσήμανε και την πολύ καλή κεφαλαιακή θέση της τράπεζας, η οποία χρηματοδοτεί δάνεια ύψους 50 δισ. ευρώ με καταθέσεις 43 δισ. ευρώ και ομόλογα ύψους 8 δισ. ευρώ.

Αναλύοντας το χαρτοφυλάκιο χορηγήσεων, ο κ. Γιαννόπουλος υπογράμμισε ότι το 97% των δανείων είναι σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μόλις το 3% σε χώρες εκτός Ε.Ε. Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ανέρχονται μόλις στο 3,5% του συνόλου.

Τα δάνεια που έχει χορηγήσει η Alpha Bank σε ναυτιλιακές εταιρίες ανέρχονται σε 1,5 δισ. ευρώ, ενώ χρηματοδοτούνται από καταθέσεις των ναυτιλιακών εταιριών, ύψους 1,2 δισ. ευρώ.

Όπως τόνισε ο CFO της Alpha Bank, στόχος της τράπεζας είναι, οι δραστηριότητές της στην περιφέρεια της ΝΑ Ευρώπης να είναι αυτοχρηματοδοτούμενες σε μεσοπρόθεσμη βάση, ενώ σημείωσε ότι δεν υπάρχουν σχέδια περαιτέρω επέκτασης στις εν λόγω αγορές το 2009. Όπως εξήγησε, η ανάπτυξη των μεγεθών θα προέλθει από την ωρίμανση του υφιστάμενου δικτύου της τράπεζας.

Αναφορικά με το "πακέτο" στήριξης στο οποίο θα συμετάσχει η τράπεζα, ο κ. Γιαννόπουλος υπογράμμισε πως είναι υποχρέωση της τράπεζας απέναντι στους πελάτες της να στηρίξει την ελληνική οικονομία, ενώ σχετικα με τις προνομιούχες μετοχές που θα εκδοθούν υπέρ του δημοσίου, εξήγησε ότι αυτό δεν θα οδηγήσει σε "αραίωση" της συμμετοχής των υφιστάμενων μετόχων.

Ερωτηθείς για τη μερισματική πολιτική της τράπεζας, ο κ. Γιαννόπουλος επεσήμανε ότι θα πρέπει να εξετασθούν οι προϋποθέσεις που θέτουν τόσο το ελληνικό δημόσιο όσο και η Ε.Ε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v