Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΔΕΗ: Διάσταση απόψεων για ΑΜΚ-τιμολόγια

Διαφορετικές απόψεις φαίνεται να υπάρχουν στα υψηλά ηγετικά κλιμάκια της ΔΕΗ σε ό,τι έχει να κάνει με κρίσιμα ζητήματα της ανάπτυξης αλλά και του ρόλου που καλείται να επιτελέσει στην αγορά ηλεκτρισμού.

  • της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου
ΔΕΗ: Διάσταση απόψεων για ΑΜΚ-τιμολόγια
Διαφορετικές απόψεις φαίνεται να υπάρχουν στα υψηλά ηγετικά κλιμάκια της ΔΕΗ σε ό,τι έχει να κάνει με κρίσιμα ζητήματα που σχετίζονται όχι μόνο με την ανάπτυξη της αλλά και με τον ρόλο που καλείται να επιτελέσει η Επιχείρηση στην αγορά ηλεκτρισμού.

Το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα που ανακύπτει είναι το μίγμα χρηματοδότησης του στρατηγικού σχεδίου της Επιχείρησης.

Η επίσημη θέση της ΔΕΗ, που γνωστοποιήθηκε πριν από λίγο με δελτίο Τύπου, αναφέρει ότι θα εξεταστεί ως εργαλείο άντλησης κεφαλαίων και η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου. Ωστόσο, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το euro2day, υπάρχει και άλλη άποψη, έστω κι αν δεν εκφράζεται στο δελτίο Τύπου, η οποία επιμένει ότι τέτοιο θέμα δεν τίθεται.

Σύμφωνα με αξιόπιστες και διασταυρωμένες πληροφορίες του euro2day, το θέμα της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν οι επενδύσεις της έως το 2014, ήταν στην αρχική εισήγηση που έφερε στο σημερινό Δ.Σ. ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Επιχείρησης κ. Τ. Αθανασόπουλος.

Υπήρξε συζήτηση επ' αυτού και διαμορφώθηκαν δύο διαφορετικές απόψεις ανάμεσα στα μέλη του Δ.Σ. Η μία τάχθηκε υπέρ της αύξησης των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος, του νοικοκυρέματος της ΔΕΗ και του δανεισμού, ως μίγμα χρηματοδότησης του στρατηγικού σχεδίου, απορρίπτοντας την προοπτική της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου.

Η δεύτερη άποψη, αυτή που τελικά εκφράστηκε και στο επίσημο δελτίο Τύπου, τάχθηκε υπέρ ενός τετραπλού σχήματος: της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου, του νοικοκυρέματος των δαπανών, του δανεισμού και της αύξησης των τιμολογίων. Η πλευρά αυτή υποστήριξε μάλιστα ότι δεν μπορεί να υπάρξει μεγάλη επιβάρυνση των καταναλωτών στην παρούσα συγκυρία και για τον λόγο αυτό προέκρινε την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, ώστε να ζητηθεί και η συμμετοχή του βασικού μετόχου στην υλοποίηση του επενδυτικού πλάνου.

Σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες του euro2day, δεν ενημερώθηκαν όλα τα μέλη της ηγεσίας της ΔΕΗ για την τελική λύση που επιλέχτηκε και η οποία γνωστοποιήθηκε στον Τύπο με το δελτίο Τύπου.

Η πλευρά μάλιστα που απέρριψε την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου επιμένει ακόμη και τώρα μετά την επίσημη ανακοίνωση της ΔΕΗ να υποστηρίζει ότι "η αναφορά είναι τυπική και δεν θα γίνει κάτι τέτοιο", ενώ αντίθετα η άλλη πλευρά υπεραμύνεται της απόφασης να προταθεί άμεσα στον βασικό μέτοχο η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, έστω κι αν δεν προβλέπεται να γίνει κάτι τέτοιο σύντομα αλλά στη διάρκεια της εξαετίας και ανάλογα με τις ανάγκες σε κεφάλαια που θα προκύψουν.

Σε κάθε περίπτωση είναι εμφανές ότι εντός της διοίκησης της ΔΕΗ διαμορφώνονται δύο τάσεις: η μία προφανώς υπεραμύνεται της ανάγκης η ΔΕΗ να λειτουργήσει με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, ως ιδιωτική εταιρία, εισηγμένη στο χρηματιστήριο, και η άλλη, ως εταιρία του Δημοσίου, η οποία οφείλει να λαμβάνει υπόψη και τον ρόλο της ως επιχείρησης κοινής ωφελείας, με ό,τι συνεπάγεται αυτό. 


Η ανακοίνωση της ΔΕΗ

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΗ ΑΕ κατά τη σημερινή συνεδρίασή του, 11.11.08, ενέκρινε το Επιχειρησιακό Σχέδιο της Επιχείρησης για την περίοδο 2009 έως 2014.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ κ. Τάκης Αθανασόπουλος εξουσιοδοτήθηκε όπως:

1. Οριστικοποιήσει το Επιχειρησιακό Σχέδιο εξετάζοντας, σύμφωνα με τις παρατηρήσεις που διατυπώθηκαν, και εναλλακτικές ή συμπληρωματικές επιλογές σχετικά με:

• την ενδεχόμενη διεύρυνση του μείγματος χρηματοδότησης του Επενδυτικού Προγράμματος με την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου και

• το ρυθμό της μεσοσταθμικής αύξησης των τιμολογίων κατά την περίοδο 2009 – 2014

2. Λάβει όλα τα αναγκαία οργανωτικά και διοικητικά μέτρα για την υλοποίηση του Επιχειρησιακού Σχεδίου.

Το Διοικητικό Συμβούλιο επιβεβαίωσε την υποστήριξή του στην προσπάθεια της Διοίκησης για τον εξορθολογισμό της λειτουργίας της αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας στην Ελλάδα και ζητεί τη συνέχιση των εν λόγω προσπαθειών.

Το Επιχειρησιακό Σχέδιο της ΔΕΗ θα ανακοινωθεί στην επενδυτική κοινότητα στις 18 Νοεμβρίου 2008.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v