Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ATE και Αττικής "καλοβλέπουν" το πακέτο

Στη χρήση των μέτρων ενίσχυσης ρευστότητας και κεφαλαιακής επάρκειας που προβλέπει το πακέτο στήριξης προσανατολίζονται οι διοικήσεις της Αγροτικής Τράπεζας και της Τράπεζας Αττικής.

ATE και Αττικής καλοβλέπουν το πακέτο
Στη χρήση των μέτρων ενίσχυσης ρευστότητας και κεφαλαιακής επάρκειας που προβλέπει το πακέτο στήριξης προσανατολίζονται οι διοικήσεις της Αγροτικής Τράπεζας και της Τράπεζας Αττικής.

Υψηλόβαθμοι κύκλοι των δύο τραπεζών αναφέρουν στο Euro2day ότι, χωρίς να θέλουν να προκαταβάλουν τις αποφάσεις των διοικητικών συμβουλίων τους, εκτιμούν πως το πακέτο στήριξης μετά και τις τροποποιήσεις που επήλθαν θα συμβάλει αποφασιστικά στην ενίσχυση της ρευστότητας του τραπεζικού συστήματος και θα βοηθήσει την οικονομία και προσανατολίζονται στη χρήση των μέτρων του.

Τόσο η ΑΤΕ όσο και η Αττικής εξετάζουν, σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, να κάνουν χρήση των μέτρων ενίσχυσης ρευστότητας καθώς και της δυνατότητας για αύξηση κεφαλαίου και κάλυψή της από τον λογαριασμό των 5 δισ. ευρώ του Δημοσίου με έκδοση προνομιούχων μετοχών.

Η Αττικής, μάλιστα, έχει ξεκινήσει τη σχετική προεργασία καθώς στα θέματα της έκτακτης γενικής συνέλευσης της 20ής Νοεμβρίου περιλαμβάνεται και η διεύρυνση του καταστατικού με δυνατότητα κάλυψης μετοχικού κεφαλαίου με έκδοση άλλων κατηγοριών μετοχών (προνομιούχες). Με δεδομένο ότι οι αμοιβές ακόμη και των ανώτατων στελεχών της Αττικής δεν ξεπερνούν την αμοιβή του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, σύμφωνα με στελέχη της τράπεζας δεν θα υπάρξει θέμα ενδοιασμού από πλευράς management για τη χρήση του πακέτου.

Για την ΑΤΕ τα πράγματα είναι ακόμη ευκολότερα καθώς το Δημόσιο κατέχει το 70% του μετοχικού κεφαλαίου της και επομένως ακόμη και αν δεν υπήρχε το πακέτο στήριξης θα καλούνταν να βάλει φρέσκα κεφάλαια προκειμένου να ενισχύσει τη ρευστότητα και την κεφαλαιακή επάρκειά της, καθώς σχεδιαζόταν έτσι κι αλλιώς αύξηση κεφαλαίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v