Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τρ. Κύπρου: Στα 375 εκατ. ευρώ τα κέρδη 9μήνου

Στα 375 εκατ. ευρώ ανήλθαν τα κέρδη μετά τη φορολογία της Τράπεζας Κύπρου στο εννεάμηνο του 2008 σημειώνοντας άνοδο 1%.Υψηλή απόδοση ιδίων κεφαλαίων. Η τράπεζα θα διανείμει προμέρισμα 0,15 ευρώ ανά μετοχή.

Τρ. Κύπρου: Στα 375 εκατ. ευρώ τα κέρδη 9μήνου
Στα 375 εκατ. ευρώ ανήλθαν τα κέρδη μετά τη φορολογία της Τράπεζας Κύπρου στο εννεάμηνο του 2008 σημειώνοντας άνοδο 1% έναντι της αντίστοιχης περυσινής περιόδου. Η απόδοση ιδίων κεφαλαίων της τράπεζας διαμορφώνεται στο 24,4%, ενώ εμφανίζει μείωση δείκτη μη εξυπηρτούμενων δανείων στο 3,4%.

Η τράπεζα θα διανείμει προμέρισμα 0,15 ευρώ ανά μετοχή.

---Δήλωση κ. Θ. Αριστοδήμου, προέδρου του Δ.Σ.

"Το Συγκρότημα της Τράπεζας Κύπρου, με 110 χρόνια ιστορίας, είναι αναμφισβήτητα ο στυλοβάτης της κυπριακής οικονομίας. Σήμερα, δυνατό και οικονομικά εύρωστο, διαθέτει ισχυρά όπλα για την αντιμετώπιση οποιωνδήποτε προβλημάτων προέρχονται από τη διεθνή κρίση.

Τα πολύ καλά αποτελέσματα του Συγκροτήματος για το εννεάμηνο, η διατήρηση της απόδοσης ιδίων κεφαλαίων και της αποτελεσματικότητάς του συγκροτήματος σε ψηλά επίπεδα, σε ένα ιδιαίτερα απαιτητικό και αρνητικό περιβάλλον, σε συνδυασμό με τη δυναμική ανάπτυξη των δραστηριοτήτων του στις νέες αγορές, επιβεβαίωσαν την ορθότητα της στρατηγικής ανάπτυξης που ακολουθεί.

Πέρα από την κερδοφορία του Συγκροτήματος στις παραδοσιακές αγορές στις οποίες δραστηριοποιείται (Κύπρο, Ελλάδα, Ηνωμένο Βασίλειο και Αυστραλία), έχουμε ήδη συνεισφορά στα κέρδη και από τις νέες αγορές στις οποίες πρόσφατα έχουμε εισέλθει.

Το διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας, λαμβάνοντας υπόψη τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα και την αναμενόμενη κερδοφορία για ολόκληρο το έτος, αποφάσισε σήμερα την καταβολή προμερίσματος €0,15 κατά μετοχή".

---Δήλωση κ. Α. Ηλιάδη, ανώτατου εκτελεστικού διεθυντή

"Ακολουθήσαμε μια συνετή πολιτική δίνοντας έμφαση στην αποτελεσματικότερη οργάνωση και ταχύτερη εξυπηρέτηση και στην καλλιέργεια της σχέσης με τους πελάτες, που αποτελεί το πιο ισχυρό στοιχείο του συγκροτήματος, ενώ παράλληλα εστιάσαμε στη σωστή διαχείριση των κινδύνων.

Η συνεχής αυτή πολιτική είναι που μας δίνει σήμερα τα εφόδια της ισχυρής ρευστότητας, της δυνατής κεφαλαιακής βάσης και της ισορροπημένης κερδοφορίας με τα οποία μπορούμε να αντιμετωπίζουμε τις σημερινές αντίξοες συνθήκες, έτσι ώστε να βγούμε πιο ισχυροί στο τέλος της κρίσης".

---Σύνοψη αποτελεσμάτων

Το Συγκρότημα διατήρησε τα υψηλά επίπεδα κερδοφορίας και απόδοσης ιδίων κεφαλαίων και συνέχισε την υλοποίηση του στρατηγικού του σχεδίου με θετικά αποτελέσματα παρά το αρνητικό διεθνές περιβάλλον.

Ειδικότερα, τα κέρδη μετά τη φορολογία για το εννεάμηνο 2008 ανήλθαν σε €375 εκατ., επιτυγχάνοντας απόδοση ιδίων κεφαλαίων 24,4%. Το συγκρότημα διατήρησε την αποτελεσματικότητά του με τον δείκτη κόστος προς έσοδα για το εννεάμηνο 2008 να διατηρείται σε χαμηλά επίπεδα (43,9%), παρά τις σημαντικές επενδύσεις για περαιτέρω επέκταση του δικτύου στην Ελλάδα, αλλά και τα έξοδα ανάπτυξης των δραστηριοτήτων του στις χώρες Ρωσία, Ρουμανία και Ουκρανία.

Ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων δανείων βελτιώθηκε σε 3,4% στις 30 Σεπτεμβρίου 2008 από 4,3% στις 30 Σεπτεμβρίου 2007 και στο 3,8% στις 31 Δεκεμβρίου 2007. Ο ετήσιος ρυθμός αύξησης των δανείων του συγκροτήματος ανήλθε σε 29% και των καταθέσεων σε 15%.

Το διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας, λαμβάνοντας υπόψη τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα και την αναμενόμενη κερδοφορία για ολόκληρο το έτος, αποφάσισε την καταβολή προμερίσματος €0,15 ανά μετοχή.

• Τα κέρδη μετά τη φορολογία για το εννεάμηνο 2008 ανήλθαν σε €375 εκατ. σε σχέση με
€369 εκατ. για το αντίστοιχο εννεάμηνο 2007, σημειώνοντας αύξηση 1%.

• Η απόδοση ιδίων κεφαλαίων του Συγκροτήματος διατηρήθηκε σε υψηλά επίπεδα (24,4%) σε ένα ιδιαίτερα απαιτητικό και αρνητικό περιβάλλον.

• Διατηρήθηκε η ισχυρή ρευστότητα του Συγκροτήματος, με δείκτη δανείων προς καταθέσεις 86,3%.

• Το Συγκρότημα διατήρησε την αποτελεσματικότητά του, με τον δείκτη κόστος προς έσοδα να διατηρείται σε χαμηλά επίπεδα (43,9%) για το εννεάμηνο 2008.

• Η πιστωτική επέκταση του Συγκροτήματος ανήλθε σε 29%.

• Επιτεύχθηκε προσέλκυση νέων πελατών και ετήσια αύξηση των καταθέσεων κατά 15%.

• Διατηρήθηκε η αύξηση των εξόδων (7%) σε ρυθμούς μικρότερους από την αύξηση του όγκου εργασιών (29%).

• Βελτιώθηκε η ποιότητα χαρτοφυλακίου δανείων, με τον σχετικό δείκτη να μειώνεται σε 3,4% σε σχέση με 4,3% στις 30 Σεπτεμβρίου 2007 και 3,8% στις 31 Δεκεμβρίου 2007, με αποτέλεσμα τη διατήρηση του χαμηλού ετήσιου κόστους προβλέψεων στο 0,3% των δανείων.

• Ικανοποιητική κερδοφορία συνεχίζουν να παρουσιάζουν οι εργασίες του Συγκροτήματος στην Κύπρο, με δείκτη απόδοσης ιδίων κεφαλαίων 42% και κέρδη μετά τη φορολογία €288 εκατ. για το εννεάμηνο 2008.

• Αξιοσημείωτη είναι η κερδοφορία των εργασιών του Συγκροτήματος στην Ελλάδα όπου τα κέρδη μετά τη φορολογία για το εννεάμηνο 2008 ανήλθαν σε €73 εκατ.

• Οι εργασίες του Συγκροτήματος στη Ρωσία και στη Ρουμανία συνεισέφεραν θετικά στα κέρδη. Τα κέρδη μετά τη φορολογία για το εννεάμηνο 2008 ανήλθαν σε €0,9 εκατ. στη Ρωσία και σε €2,7 εκατ. στη Ρουμανία.

---Προοπτικές

Η χρηματοπιστωτική κρίση, η οποία άρχισε πέρυσι αλλά εντάθηκε σημαντικά τους τελευταίους τρεις μήνες, βρίσκει το Συγκρότημα Τράπεζας Κύπρου αποτελεσματικά θωρακισμένο. Το Συγκρότημα δεν είναι εκτεθειμένο σε επενδυτικά προϊόντα υψηλού κινδύνου και παράλληλα έχει περιορισμένη εξάρτηση από χρηματοδότηση μέσω της διατραπεζικής αγοράς και έκδοσης πιστωτικών τίτλων (11%).

Παράλληλα, 80% του ενεργητικού του Συγκροτήματος χρηματοδοτείται από καταθέσεις πελατών.

Αναφορικά με τη αναμενόμενη κερδοφορία του Συγκροτήματος για το έτος 2008, με βάση τα μέχρι σήμερα οικονομικά αποτελέσματά του, τις ενδείξεις για την περαιτέρω εξέλιξή τους, τις ενέργειες του Συγκροτήματος για αντιστάθμιση των επιπτώσεων από τη συνεχιζόμενη πίεση στα περιθώρια των καταθέσεων και τις τρέχουσες συνθήκες στις αγορές όπου δραστηριοποιείται, αναμένεται ότι τα κέρδη για το έτος 2008 δεν θα είναι ουσιαστικά διαφοροποιημένα από τον στόχο των €540 εκατ.

Η επιλεκτική ανάπτυξη των εργασιών του Συγκροτήματος στις νέες αγορές, ακολουθώντας συνετή πιστωδοτική πολιτική, αναμένεται να συνεισφέρει θετικά στην κερδοφορία και να αποφέρει σημαντικά οφέλη στα επόμενα έτη, τόσο από πλευράς ανάπτυξης του όγκου εργασιών όσο και κερδοφορίας.

Η εξαγορά της ρωσικής Uniastrum Bank αποτελεί σημαντικότατο βήμα για το Συγκρότημα με εξαιρετικές προοπτικές για την κερδοφορία του, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα εξαιρετική γεωγραφική και κατά τομέα διασπορά των εργασιών του.

Η Ρωσία με χαμηλό δείκτη διείσδυσης του τραπεζικού τομέα και ισχυρή οικονομική ανάπτυξη προσφέρει σημαντικές προοπτικές για ανάπτυξη των τραπεζικών υπηρεσιών και ιδιαίτερα της λιανικής τραπεζικής. Ο μέσος ρυθμός αύξησης του πραγματικού ΑΕΠ της Ρωσίας για την περίοδο 2004 - 2007 ήταν 7,3%. Εκτιμάται ότι ο ρυθμός αυτός θα διαμορφωθεί σε 7% για το 2008 και 5,5% για το 2009 και παρά την εκτιμώμενη μείωσή του παραμένει σε πολύ υψηλότερα επίπεδα από τους αντίστοιχους αναμενόμενους ρυθμούς ανάπτυξης της ευρωζώνης (1,3% για το 2008 και 0,2% για το 2009).

Η διείσδυση του τραπεζικού τομέα στη Ρωσία είναι ακόμα σε πρώιμο στάδιο, με τον δείκτη δανείων προς ΑΕΠ να ανέρχεται σε 36% στο τέλος του 2007 σε σύγκριση με 114% στην ευρωζώνη και με την επιτοκιακή διαφορά μεταξύ δανείων και καταθέσεων να είναι σημαντικά μεγαλύτερη από αυτήν που ισχύει στην ευρωζώνη.

Η Uniastrum είναι κατάλληλα τοποθετημένη για να αξιοποιήσει τις ευκαιρίες της ρωσικής λιανικής τραπεζικής. Η ισχυρή της καταθετική και κεφαλαιουχική βάση της επιτρέπουν να χρηματοδοτεί την επέκτασή της αξιοποιώντας το εκτεταμένο, παρόλο νεαρό, δίκτυο καταστημάτων της.

Η Uniastrum επικεντρώνεται στην εξυπηρέτηση ιδιωτών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων και συμπληρώνει την υφιστάμενη λειτουργία της Τράπεζας Κύπρου στη Ρωσία.

---Καταθέσεις Συγκροτήματος

Το σύνολο των καταθέσεων του Συγκροτήματος αυξήθηκε κατά 15% ετησίως και ανήλθε στις
30 Σεπτεμβρίου 2008 σε €27,13 δισ., ενισχύοντας τη ρευστότητά του.

Σημειώνεται ότι στις 30 Σεπτεμβρίου 2008 οι καταθέσεις πελατών χρηματοδοτούσαν το 80% του συνολικού ενεργητικού του Συγκροτήματος, ενώ η χρηματοδότηση από τη διατραπεζική αγορά και από την έκδοση πιστωτικών τίτλων διαμορφώθηκε στο χαμηλό ποσοστό του 11%.
 
---Καθαρά έσοδα από τόκους και καθαρό επιτοκιακό περιθώριο

Τα καθαρά έσοδα από τόκους ανήλθαν σε €578 εκατ., σημειώνοντας ετήσια αύξηση 4%. Τα σχετικά έσοδα επηρεάστηκαν από την υιοθέτηση του ευρώ ως εθνικού νομίσματος της Κύπρου και τη σύγκλιση του βασικού επιτοκίου λίρας Κύπρου και βασικού επιτοκίου ευρώ.

Από την 1η Ιανουαρίου 2008, τα έσοδα από τόκους του Συγκροτήματος στην Κύπρο επηρεάστηκαν αρνητικά από τη μείωση κατά 0,5% (διαφορά μεταξύ επιτοκίου λίρας Κύπρου 4,5% και βασικού επιτοκίου ευρώ 4%) στο επιτόκιο αναφοράς τιμολόγησης των δανείων, που μετατράπηκαν κατά την 31η Δεκεμβρίου 2007 από λίρες Κύπρου σε ευρώ.

Το επιτόκιο αναφοράς για την τιμολόγηση των δανείων αυτών ορίστηκε ως το βασικό επιτόκιο ευρώ με εγκύκλιο της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου. Το πιο πάνω είχε βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις στα καθαρά έσοδα από τόκους και στο καθαρό επιτοκιακό περιθώριο του Συγκροτήματος για το εννεάμηνο 2008.

Το Συγκρότημα προβαίνει σε ενέργειες για αντιστάθμιση των πιο πάνω επιπτώσεων, καθώς και των επιπτώσεων από τη συνεχιζόμενη πίεση στα περιθώρια των καταθέσεων και ως αποτέλεσμα το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο του Συγκροτήματος για το εννεάμηνο 2008 διαμορφώθηκε σε 2,52% σε σχέση με 2,68% για το τέταρτο τρίμηνο του 2007.

---Έξοδα

Τα συνολικά έξοδα για το εννεάμηνο 2008 διαμορφώθηκαν σε €376 εκατ., σημειώνοντας ετήσια αύξηση 7%, ποσοστό σημαντικά χαμηλότερο από αυτό της αύξησης των δανείων (29%). Ο δείκτης κόστους προς έσοδα διαμορφώθηκε σε 43,9% σε σύγκριση με 42,6% για το εννεάμηνο 2007, παρά τις σημαντικές επενδύσεις για περαιτέρω επέκταση του δικτύου στην Ελλάδα αλλά και των εξόδων ανάπτυξης των δραστηριοτήτων στις νέες αγορές.

Το κόστος προσωπικού ανήλθε σε €234 εκατ., σημειώνοντας ετήσια αύξηση 10%, κυρίως λόγω της αύξησης του κόστους που αφορά στην ανάπτυξη των εργασιών σε Ελλάδα, Ρωσία, Ρουμανία και Ουκρανία. Το κόστος προσωπικού στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά 17% ετησίως για την αντιμετώπιση του αυξημένου όγκου εργασιών (24% αύξηση στα δάνεια) αλλά και για τη στελέχωση των 24 νέων καταστημάτων που άρχισαν τη λειτουργία τους από τις 30 Σεπτεμβρίου 2007.

Το Συγκρότημα λειτουργεί σήμερα 152 καταστήματα στην Ελλάδα.

---Προμέρισμα 2008

Το διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας στη συνεδρίασή του που πραγματοποιήθηκε σήμερα,
6 Νοεμβρίου 2008, αποφάσισε όπως καταβληθεί προμέρισμα προς €0,15 ανά μετοχή.
Ως ημερομηνία προσδιορισμού των δικαιούχων του προμερίσματος ορίσθηκε η Παρασκευή, 21 Νοεμβρίου 2008, δηλαδή οι επενδυτές που θα προβούν σε αγορά μέχρι τη λήξη της συνεδρίας του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ) και του Χρηματιστηρίου Αθηνών (Χ.Α.) στις 21 Νοεμβρίου 2008 θα είναι δικαιούχοι του μερίσματος.

Επίσης δικαιούχοι του προμερίσματος θα είναι και οι επενδυτές οι οποίοι θα είναι κάτοχοι (αποδέκτες) αξιών βάσει εξωχρηματιστηριακής μεταβίβασης, η οποία θα ολοκληρωθεί την ημερομηνία προσδιορισμού δικαιούχων.

Επισημαίνεται ότι οποιεσδήποτε μεταφορές αξιών πραγματοποιούνται από την Κύπρο στην Ελλάδα και αντίστροφα από τις 21 Νοεμβρίου 2008 μέχρι τις 26 Νοεμβρίου 2008 θα λαμβάνονται υπόψη και η καταβολή θα γίνεται ανάλογα με το μητρώο στο οποίο θα είναι καταχωρισμένες οι αξίες στις 26 Νοεμβρίου 2008.

Ως ημερομηνία αποκοπής (ex-dividend date) ορίστηκε η Δευτέρα, 24 Νοεμβρίου 2008.
Το προμέρισμα θα καταβληθεί στους δικαιούχους μετόχους την Τρίτη, 9 Δεκεμβρίου 2008.

---Σχέδιο επανεπένδυσης μερισμάτων

Υπενθυμίζονται οι επενδυτές ότι η τράπεζα λειτουργεί σχέδιο επανεπένδυσης μερισμάτων ("το σχέδιο"). Το ποσοστό της παραχωρούμενης έκπτωσης στην οποία θα επανεπενδύονται τα μερίσματα βάσει του σχεδίου ανέρχεται σε 15%.

Με βάση την παραχωρούμενη έκπτωση (15%), η τιμή στην οποία θα επανεπενδύονται τα μερίσματα θα είναι το 85% του μεσοσταθμικού όρου της τιμής κλεισίματος της μετοχής όπως αυτή θα διαμορφώνεται στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ) και στο Χρηματιστήριο Αθηνών (Χ.Α.) τις πρώτες πέντε εργάσιμες μέρες που η μετοχή θα είναι διαπραγματεύσιμη χωρίς το δικαίωμα συμμετοχής στο μέρισμα.

Οι πρώτες αντιδράσεις των αναλυτών

Τα καθαρά κέρδη της Τράπεζας Κύπρου, αν και αυξήθηκαν κατά μόλις 1% σε ετήσια βάση, υπερέβησαν τις προσδοκίες, αναφέρει η Beta Χρηματιστηριακή σε έκθεσή της όπου μειώνει την τιμή-στόχο στα 9,3 από 12,3 ευρώ.

Όπως επισημαίνει η Beta, το δανειακό χαρτοφυλάκιο εμφάνισε ισχυρή αύξηση κυρίως σε Κύπρο και Ελλάδα ενώ και η συσσώρευση καταθέσεων χαρακτηρίζεται "περισσότερο από ικανοποιητική, δεδομένου του έντονου ανταγωνισμού των τραπεζών για καταθέσεις χαμηλού κόστους".

Παράλληλα, τονίζει ότι η κεφαλαιακή θέση της τράπεζας παραμένει ισχυρή, ενώ και η ποιότητα χορηγήσεων συνεχίζει να βελτιώνεται, με το ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων να υποχωρεί στο 3,4% από 4,3% στις 30 Σεπτεμβρίου 2007.

Η χρηματιστηριακή διατηρεί σύσταση "overweight".


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v