Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μυτιληναίος: Συνεχής ανάπτυξη και κερδοφορία

Στα 734 εκατ. ευρώ έναντι των 668,2 εκατ. του προηγούμενου έτους ανήλθε ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών της περιόδου 1/1 έως 30/9/2008 για τον όμιλο Μυτιληναίου.

Μυτιληναίος: Συνεχής ανάπτυξη και κερδοφορία
Στα 734 εκατ. ευρώ έναντι των 668,2 εκατ. του προηγούμενου έτους ανήλθε ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών της περιόδου 1/1 έως 30/9/2008 για τον όμιλο Μυτιληναίου.

Η αύξηση αυτή των πωλήσεων είναι ιδιαίτερα σημαντική λαμβάνοντας υπόψη ότι επιτεύχθηκε σε αρνητική συγκυρία εξέλιξης στην ισοτιμία δολ. - ευρώ (μ.ό. γ΄ τριμήνου 1,51), γεγονός που μεταφράζεται και σε αρνητική επίδραση στον κύκλο εργασιών κατά 65 εκατ.

Τα ανωτέρω, καθώς και η καταγραφή ιστορικού υψηλού για την τιμή του πετρελαίου σε επίπεδα άνω των 115 δολ./βαρέλι κατά μ.ό. τους προηγούμενους μήνες, που συμπαρέσυρε σε σημαντική αύξηση αφενός τις τιμές πολλών πρώτων υλών που χρησιμοποιούνται στη παραγωγή και αφετέρου των ναύλων και μεταφορικών, αλλά και το γεγονός ότι κατά την τρέχουσα περίοδο έχουν ενσωματωθεί μόνο 10 εκατ. κεφαλαιακά κέρδη από τη συμφωνία με την Endesa Hellas (η σημαντική συνεισφορά από το τομέα της ενέργειας αναμένεται να αποτυπωθεί από το δ΄ τρίμηνο) συνετέλεσαν στη διαμόρφωση καθαρών κερδών μετά από φόρους σε 24,8 εκατ. ενώ τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας ανήλθαν σε 15,3 εκατ. ευρώ. 

Τέλος, τα λειτουργικά κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε 79,6 εκατ. από 125,5 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο του 2007 μείωση η οποία προήλθε κυρίως κατά 55 εκατ. από την αρνητική για τον όμιλο ισοτιμία δολ. - ευρώ και κατά ευρώ 34 εκατ. από τις υψηλές τιμές του πετρελαίου της περιόδου, καθώς και από τις αυξημένες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας.

Η ΜΕΤΚΑ επιβεβαιώνει την εδραίωσή της σε έναν από τους μεγαλύτερους πρωταγωνιστές του κλάδου των έργων EPC και η επιτυχία αυτή σε επίπεδο τόσο υλοποίησης όσο και στρατηγικού σχεδιασμού αποτυπώνεται στα οικονομικά αποτελέσματα για ένα ακόμη τρίμηνο.

Την περίοδο από 1/1/2008 έως 30/9/2008 ο κύκλος εργασιών ανήλθε στα 299,1 εκατ. έναντι 216,8 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2007 (αύξηση 38%), ενώ τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε 51,5 εκατ. από 44,3 εκατ. σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2007. Το περιθώριο κέρδους EBITDA εξακολουθεί να παραμένει σε πολύ υψηλό επίπεδο (17,2%) τόσο σε απόλυτο μέγεθος όσο και συγκρινόμενο με τον διεθνή ανταγωνισμό.

Τέλος, τα καθαρά κέρδη, μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας ανήλθαν σε 30,3 εκατ. ευρώ έναντι ευρώ 28,8 εκατ.

H εξειδίκευση της ΜΕΤΚΑ ως κατασκευάστριας ενεργειακών έργων στην Ελλάδα επεκτείνεται δυναμικά σε ανταγωνιστικές αγορές του εξωτερικού. Το σημερινό ανεκτέλεστο υπόλοιπο έργων της, μετά και την οριστικοποίηση της συμφωνίας με τη MOTOR OIL για την κατασκευή, λειτουργία και εκμετάλλευση μονάδας συνδυασμένου κύκλου ισχύος 395,9 MW με καύσιμο φυσικό αέριο στους Αγ. Θεοδώρους Κορινθίας, ανέρχεται σε ευρώ 1,5 δισ. Επισημαίνεται ότι το 60% των έργων της εταιρίας αφορά στη δραστηριότητα του εξωτερικού.

Το ιστορικά υψηλό ανεκτέλεστο αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω τους επόμενους μήνες, λαμβάνοντας υπόψη και τις συνέργιες που θα προκύψουν από τα νέα έργα της Endesa Hellas, καθώς και τη φάση ωρίμανσης συγκεκριμένων έργων σε χώρες του εξωτερικού. Η ιδιαίτερα θετική πορεία της ΜΕΤΚΑ αναμένεται να αποτυπωθεί στα αποτελέσματα τόσο του 200 όσο και των επόμενων ετών.

Σημαντική θέση κατέχει πλέον η Endesa Hellas στην υπό απελευθέρωση αγορά ενέργειας. Η πορεία της νέας εταιρίας μέχρι σήμερα αποδεικνύει τη πρωτοκαθεδρία της ως μεγαλύτερης ανεξάρτητης παραγωγού ενέργειας στην Ελλάδα με ευρεία βάση παραγωγικού δυναμικού θερμικών και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Η έναρξη της λειτουργίας της μονάδας συμπαραγωγής 334 MW (COGEN), η εξαγορά των αιολικών πάρκων στην Εύβοια από την DONG, 18,6 MW, οι ταχείς ρυθμοί ανάπτυξης των δύο σταθμών με καύσιμο το φυσικό αέριο σε Άγιο Νικόλαο και Βόλο αλλά και η νέα συμμαχία με την MOTOR OIL για την κατασκευή νέας μονάδας 395,5 MW με καύσιμο φυσικό αέριο στην Κόρινθο θα επιτρέψουν στην Endesa Hellas να διαθέτει το 2011 πάνω από 1.600 MW ηλεκτρικής ισχύος, συμβάλλοντας αποφασιστικά στο σοβαρό κοινωνικό ζήτημα του ελλειμματικού συστήματος και στην ταυτόχρονη μείωση των ακριβών για τη χώρα μας εισαγωγών.

Τα πρώτα σημαντικά αποτελέσματα από τον τομέα ενέργειας (θερμικά και ανανεώσιμα) θα αρχίσουν να αποτυπώνονται ξεκάθαρα από το τέταρτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.

---Oι πρώτες αντιδράσεις των αναλυτών

Μικτά θεωρεί τα αποτελέσματα του Μυτιληναίου για το 3ο τρίμηνο του 2008 σε έκθεσή της με ημερομηνία 5 Νοεμβρίου η National - P&K, ενώ θεωρεί ότι τα μεγέθη της ΜΕΤΚΑ ήταν ισχυρά.

Αναφέρεται στην έκθεση ότι τα αποτελέσματα του Μυτιληναίου ήταν καλύτερα των προσδοκιών και ειδικότερα στον τομέα των λειτουργικών εσόδων.

Τα αποτελέσματα της ΜΕΤΚΑ ήταν επίσης θετικά και δεν παρουσίασαν απόκλιση ιδιαίτερα από τις εκτιμήσεις της χρηματιστηριακής.

Η National - P&K διατηρεί τη σύσταση "οverweight" για τη μετοχή των δύο εταιριών. Παράλληλα, επαναδιατυπώνει την τιμή-στόχο των 11,6 ευρώ για τη Μυτιληναίος και την αποτίμηση των 16,8 ευρώ για τη ΜΕΤΚΑ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v