Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εμπορική: Ζημιές 121,3 εκατ. στο εννεάμηνο

Ζημιές 121,3 εκατ. ευρώ εμφάνισε στο εννεάμηνο η Εμπορική Τράπεζα, με τα αποτελέσματα της τράπεζας να επιβαρύνονται και από εφάπαξ πρόσθετη φορολογική επιβάρυνση 55 εκατ. ευρώ.

Εμπορική: Ζημιές 121,3 εκατ. στο εννεάμηνο
Ζημιές 121,3 εκατ. ευρώ εμφάνισε στο εννεάμηνο η Εμπορική Τράπεζα, με τα αποτελέσματα της τράπεζας να επιβαρύνονται και από εφάπαξ πρόσθετη φορολογική επιβάρυνση 55 εκατ. ευρώ.

Η Εμπορική ανακοίνωσε επίσης ότι στις 13 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί έκτακτη γενική συνέλευση με στόχο την έγκριση αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας.

Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι προχωρά σε προσαρμογή του business plan που είχε ανακοινώσει τον Απρίλιο του 2007, επαναπροσδιορίζοντας τις προτεραιότητες της τράπεζας, με πρώτη, την επαναφορά της σε κερδοφορία ταυτόχρονα με την διατήρηση των μεριδίων αγοράς της. Το νέο business plan θα παρουσιαστεί στις αρχές του 2009.

O Jean-Frederic de Leusse, Πρόεδρος του Δ.Σ. της Εμπορικής Τράπεζας, δήλωσε: «Παρά τις δυσμενείς συνθήκες, η Εμπορική Τράπεζα χαίρει προνομιακής πρόσβασης σε ρευστότητα και απολαμβάνει της υψηλότερης πιστοληπτικής ικανότητας μεταξύ των Ελληνικών Τραπεζών, λόγω της στήριξης και της φερεγγυότητας του βασικού της μετόχου, της Credit Agricole S.A.

Εν μέσω της πρωτοφανούς διεθνούς κρίσης, η Εμπορική Τράπεζα παραμένει προσηλωμένη στους στόχους της. Η προτεινόμενη αύξηση κεφαλαίου θα επιτρέψει στην Εμπορική να αξιοποιήσει κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις ευκαιρίες που θα προκύψουν στην μετά την κρίση περίοδο».

Ο κ. Αντώνης Κροντηράς, Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. και Διευθύνων Σύμβουλος της Εμπορικής Τράπεζας δήλωσε: «Φέτος ολοκληρώσαμε την πρώτη φάση του Μετασχηματισμού της Τράπεζας με την επανάκαμψη της Εμπορικής στην Ελληνική Αγορά, την αύξηση του μεριδίου της, καθώς και την σημαντική ανάπτυξη των εργασιών της εκτός Ελλάδος.

Ανταποκρινόμενοι στα νέα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί διεθνώς, προσαρμόζουμε το επιχειρηματικό μας σχέδιο σε συνθήκες εντεινόμενης οικονομικής κρίσης με προτεραιότητες την ολοκλήρωση του μετασχηματισμού, την ανάκτηση της κερδοφορίας και της ανταγωνιστικότητας της Τράπεζας και την αυστηρότερη διαχείριση κινδύνων.

Παράλληλα, προτείνουμε στους μετόχους μας την περαιτέρω κεφαλαιακή θωράκιση της Τράπεζας διασφαλίζοντας την αναπτυξιακή μας πορεία και ενισχύοντας τον ρόλο μας στη χρηματοδότηση της Ελληνικής Οικονομίας».


Η ανάλυση των αποτελεσμάτων

Κατά το τρίτο τρίμηνο παρατηρήθηκε σοβαρή επιδείνωση του οικονομικού περιβάλλοντος διεθνώς. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με μία σημαντική εφάπαξ πρόσθετη φορολογική επιβάρυνση €55 εκατ. επέδρασε δυσμενώς στα αποτελέσματα της Εμπορικής Τράπεζας οδηγώντας σε αρνητικό αποτέλεσμα ύψους €121,31 εκατ. στο εννεάμηνο του 2008, σε σχέση με κέρδη ύψους €76,5 εκατ. για την αντίστοιχη περίοδο του 2007.

Οι αρνητικές εξελίξεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές συνέχισαν να επιβαρύνουν τα αποτελέσματα της Τράπεζας. Τα έξοδα τόκων & εξομοιούμενα έξοδα αυξήθηκαν κατά 69% (+ €294 εκατ.) έναντι του αντίστοιχου εννεαμήνου του 2007, καθώς η Εμπορική επηρεάστηκε ιδιαίτερα λόγω της σύνθεσης του χαρτοφυλακίου καταθέσεών της. Έτσι, τα καθαρά έσοδα από τόκους είναι στο εννεάμηνο του 2008 χαμηλότερα κατά €80 εκατ. περίπου σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2007.

Τα αποτελέσματα του εννεαμήνου επιβαρύνθηκαν επίσης από μία εφάπαξ επιβάρυνση ύψους €55 εκατ., οφειλόμενη στην πρόσφατη αλλαγή του φορολογικού νόμου, ο οποίος προβλέπει μείωση φορολογικών συντελεστών και συνακόλουθη μείωση του αναβαλλόμενου φόρου για την Εμπορική Τράπεζα.

Άλλοι παράγοντες που επηρέασαν τα αποτελέσματα είναι η απομείωση αξιών του χαρτοφυλακίου επενδύσεων ύψους €19,5 εκατ. που οφείλονται στην επιδείνωση του οικονομικού περιβάλλοντος και προέρχονται κυρίως από το πρώτο τρίμηνο του 2008, καθώς και η αύξηση του κόστους κινδύνου κατά το τρίτο τρίμηνο, με αποτέλεσμα το ύψος των προβλέψεων να ανέλθει σε €188,8 εκατ. για το εννεάμηνο (αυξημένο κατά €24,6 εκατ. σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο).

Σύνολο Καθαρών εσόδων €599,2 εκατ., -16,2%

• Τα καθαρά έσοδα από τόκους διαμορφώθηκαν σε €488,5 εκατ., μειωμένα κατά 14,1%, εξαιτίας του εντεινόμενου ανταγωνισμού σε δάνεια και καταθέσεις αλλά και του αυξημένου κόστους άντλησης κεφαλαίων από τις οργανωμένες αγορές.

• Τα καθαρά έσοδα από προμήθειες μειώθηκαν κατά 11,7% στα €102,7 εκατ., κυρίως λόγω της χαμηλής κινητικότητας των κεφαλαίων υπό διαχείριση, των τραπεζοασφαλιστικών προϊόντων και των πιστωτικών καρτών.

• Τα λοιπά λειτουργικά έσοδα ανήλθαν σε €8 εκατ. Τα έσοδα των χαρτοφυλακίων στο 9μηνο επηρεάστηκαν από την κρίση στις αγορές και από τις αποτιμήσεις στην τρέχουσα αξία (mark to market).

Το σύνολο των εξόδων και προβλέψεων αυξήθηκε κατά 3,5% και διαμορφώθηκε στα €675,5 εκατ.

• Οι δαπάνες προσωπικού μειώθηκαν κατά 1,4%.
• Τα λοιπά λειτουργικά έξοδα αυξήθηκαν κατά 6,8%.
• Τα έξοδα μετασχηματισμού ανήλθαν σε €25,5 εκατ.
• Οι προβλέψεις ανήλθαν σε €188,8 εκατ. (+15% έναντι του 9μήνου 2007).

Στο 9μηνο 2008, ο ετήσιος ρυθμός αύξησης των υπολοίπων των στεγαστικών δανείων της Τράπεζας ήταν 10,9%, διαμορφώνοντας το συνολικό υπόλοιπο των στεγαστικών δανείων σε €7.200 εκατ. Οι νέες εκταμιεύσεις στεγαστικών ανήλθαν σε €934 εκατ.

Στα καταναλωτικά δάνεια (περιλαμβανομένης της Credicom) οι ετήσιοι ρυθμοί αύξησης των υπολοίπων της Τράπεζας ήταν 19,4%, διαμορφώνοντας το συνολικό υπόλοιπο σε €3.231 εκατ. Η Credicom συνέχισε τη σημαντική ανάπτυξη των εργασιών της με τα υπόλοιπα των δανείων της στις 30 Σεπτεμβρίου 2008 να ανέρχονται σε €1.116 εκατ., αυξημένα κατά 18% από τον Δεκέμβριο 2007 και κατά 35% σε σύγκριση με το 9μηνο 2007.

Οι χορηγήσεις προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις αυξήθηκαν κατά 19,7% σε ετήσια βάση, με το υπόλοιπό τους να ανέρχεται σε €6.536 εκατ., σημαντικά ενισχυμένο από την έναρξη λειτουργίας των Επιχειρηματικών Κέντρων στο Δ’ τρίμηνο 2007.

Οι καταθέσεις της Τράπεζας αυξήθηκαν κατά 4,0% σε ετήσια βάση και διαμορφώθηκαν σε €17.673 εκατ.

Τα ίδια κεφάλαια του Ομίλου διαμορφώθηκαν στο τέλος του 9μήνου σε € 702 εκατ.

Επανάκαμψη στην αγορά

Η Εμπορική Τράπεζα διατήρησε υψηλούς ρυθμούς πιστωτικής επέκτασης (19,2% στο εννεάμηνο του 2008 ή 25,6% σε ετησιοποιημένη βάση), ενισχύοντας το συνολικό μερίδιο αγοράς της όσον αφορά στις χορηγήσεις (αύξηση 40 μονάδων βάσης, περιλαμβανομένης της Emporiki Credicom, σε σχέση με τα τέλη του 2007).

Σημαντικότερη συνεισφορά στην αύξηση (1/1 - 30/9) είχαν τα υπόλοιπα των Μεγάλων Επιχειρήσεων, που αυξήθηκαν κατά €2.172 εκατ. (+50% από 1/1/08), αυτά των Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων & Επαγγελματιών (αυξημένα κατά €880 εκατ.) και αυτά της Λιανικής Τραπεζικής (αυξημένα κατά €787 εκατ., συμπεριλαμβανομένης της Emporiki Credicom). Το μερίδιο αγοράς της Τράπεζας στο τομέα των επιχειρήσεων συνολικά ενισχύθηκε από την αρχή του έτους κατά 93 μονάδες βάσης (+93 μ.β.).

Η Τράπεζα διατήρησε άνετη ρευστότητα επωφελούμενη από τη υψηλή και σταθερή καταθετική της βάση (€17,7 δισ. στις 30/9), η οποία ενισχύθηκε ακόμη περισσότερο μετά την πρόσφατη επιτυχή ομολογιακή έκδοση ύψους €500 εκατ. Επιπλέον, η Εμπορική Τράπεζα επωφελείται από την προνομιακή πρόσβαση σε ρευστότητα που της εξασφαλίζει ο Όμιλος της Credit Agricole.

Η φερεγγυότητα της Εμπορικής Τράπεζας επιβεβαιώθηκε και πάλι από την τελευταία αξιολόγησή της από τη Fitch Ratings, όπου η Τράπεζα διατήρησε αναλλοίωτη τόσο την μακροπρόθεσμη (Α+, η υψηλότερη στην Ελληνική Αγορά) όσο και τη βραχυπρόθεσμη διαβάθμισή της. Η Τράπεζα έχει κατακτήσει εδώ και δύο χρόνια την κορυφαία πιστοληπτική διαβάθμιση μεταξύ των Ελληνικών Τραπεζών, βάσει της αξιολόγησης και των τριών μεγαλύτερων πιστοληπτικών αξιολογητών (Fitch, Moody’s, S&P), χάρη και στην υψηλή φερεγγυότητα του βασικού της μετόχου.

Η ανάπτυξη των διεθνών δραστηριοτήτων του Ομίλου συνεχίστηκε κατά το εννεάμηνο του 2008 σύμφωνα με το πλάνο:

• Το συνολικό χαρτοφυλάκιο χορηγήσεων των θυγατρικών εξωτερικού (Ρουμανία, Βουλγαρία, Αλβανία και Κύπρος) αυξήθηκε κατά €263 εκατ. από τις αρχές του έτους (+41%)
• Δεκατέσσερα (14) νέα Καταστήματα προστέθηκαν κατά το εννεάμηνο, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό στις 30/9/2008 στα 84 Καταστήματα και Θυρίδες έναντι 70 στην αρχή του έτους.

Πρόοδος του προγράμματος μετασχηματισμού

Το πρόγραμμα μετασχηματισμού της Εμπορικής Τράπεζας συνεχίζει να εξελίσσεται επιτυχώς:

• Εντατικοποιήθηκε η εκπαίδευση του προσωπικού των πιλοτικών καταστημάτων λιανικής «Νέου Τύπου» (400 στελέχη μέχρι το τέλος του έτους)
• Η πιλοτική λειτουργία επεκτάθηκε σε 60 συνολικά καταστήματα «Νέου Τύπου», με προγραμματισμένη την περαιτέρω επέκτασή της στα επόμενα 60, στις αρχές του 2009
• Ολοκλήρωση της ανάπτυξης νέων εργαλείων (πχ. ενοποιημένη εικόνα πελάτη) σε επίπεδο τερματικών οθονών καταστημάτων, τα οποία βρίσκονται σε τελικό στάδιο δοκιμών
• Ολοκληρώθηκε η Α’ φάση κεντροποίησης λειτουργιών (πέντε κύριες λειτουργίες συμπεριλαμβανομένων στεγαστικών δανείων και υπέγγυων επιταγών) και δρομολογείται η Β’ φάση που περιλαμβάνει έξι κύριες λειτουργίες (συμπεριλαμβανομένων της καταναλωτικής πίστης και των εγγυητικών επιστολών)

Προσαρμογή επιχειρηματικού σχεδίου στις νέες συνθήκες 

Με στόχο την εναρμόνιση στις χωρίς προηγούμενο δυσμενώς μεταβαλλόμενες συνθήκες, η Εμπορική Τράπεζα προχωρά στην προσαρμογή του Επιχειρηματικού της Σχεδίου, το οποίο είχε παρουσιάσει τον Απρίλιο του 2007. Διατηρώντας τις κύριες στρατηγικές επιδιώξεις αναλλοίωτες, η προσαρμογή αποσκοπεί στον επαναπροσδιορισμό προτεραιοτήτων με κυρίαρχες:

• την επαναφορά της Τράπεζας σε κερδοφορία με παράλληλη διατήρηση μεριδίου αγοράς στα ήδη επιτευχθέντα επίπεδα,
• την αποτελεσματική διαχείριση της ρευστότητάς της,
• την περαιτέρω ενίσχυση των διαδικασιών διαχείρισης κινδύνων,
• την υιοθέτηση στρατηγικής επιλεκτικής ανάπτυξης στην ΝΑ Ευρώπη και
• την περαιτέρω ενίσχυση της κεφαλαιακής επάρκειας της Τράπεζας.

Το σχέδιο θα παρουσιαστεί αναλυτικά στις αρχές του 2009.

Σύγκληση έκτακτης ΓΣ για ΑΜΚ

Στις 13 Φεβρουαρίου 2009 θα πραγματοποιηθεί έκτακτη Γενική Συνέλευση με στόχο την έγκριση αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας. Η προτεινόμενη αύξηση κεφαλαίου θα ενισχύσει την ανάπτυξη της Τράπεζας, δίνοντάς της παράλληλα τη δυνατότητα να συνεχίσει το σημαντικό της ρόλο στη χρηματοδότηση της Ελληνικής Οικονομίας. Τα επιπλέον κεφάλαια θα τοποθετήσουν την Εμπορική σε πλεονεκτική θέση για την εποχή μετά την κρίση επιτρέποντάς της αφενός να αξιοποιήσει τυχόν ευκαιρίες, αφετέρου να προσαρμοστεί έγκαιρα σε πιθανές αλλαγές του διεθνούς και ελληνικού εποπτικού πλαισίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v