Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αλλαγές σε outlook ελληνικών τραπεζών λόγω κρίσης

Σε μια σειρά αλλαγών στις προοπτικές αλλαγής σύστασης (rating outlook) για τις ελληνικές τράπεζες προχώρησε ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Standard & Poor's, λόγω της σοβούσας πιστωτικής κρίσης.

Αλλαγές σε outlook ελληνικών τραπεζών λόγω κρίσης
Στο μικροσκόπιο των ξένων οίκων αξιολόγησης S&P, Moody's μπήκαν χθες οι προοπτικές των ελληνικών τραπεζών εν μέσω της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Οι αναλυτές χτυπούν καμπανάκι και εκφράζουν επιφυλάξεις για τις ενεδεχόμενες επιπτώσεις που μπορεί να προκαλέσει μελλοντικά η κρίση, εφόσον παραταθεί αρκετά, στην πιστοληπτική ικανότητα των ελληνικών τραπεζών.

Ωστόσο, διατηρούν αμετάβλητες τις υφιστάμενες αξιολογήσεις τόσο για τον βραχυπρόθεσμο όσο και για τον μακροπρόθεσμο δανεισμό, στηριζόμενοι στην καλή κερδοφορία και στην επιτυχημένη στρατηγική ανάπτυξης των ελληνικών τραπεζικών ομίλων.

S&P

Ειδικότερα, σε έκθεσή της η S&P υποβαθμίζει την προοπτική για την Alpha Bank σε "αρνητική" από "σταθερή" και για την Τράπεζα Πειραιώς σε "σταθερή" από "θετική". Παρ' όλα αυτά διατηρεί αμετάβλητες και επιβεβαιώνει τις βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες αξιολογήσεις της Alpha Bank και της Πειραιώς σε Α-/Α-2 και ΒΒΒ+/Α-2 αντίστοιχα. Επίσης, επιβεβαιώνει τις αξιολογήσεις Α+/Α-1 για την Εμπορική Τράπεζα και διατηρεί ανέπαφες τις αξιολογήσεις της για τις υπόλοιπες ελληνικές τράπεζες που καλύπτει.

Όπως επισήμαναν οι αναλυτές της S&P, οι ως άνω αναθεωρήσεις αντανακλούν την οξεία επιδείνωση της κατάστασης στις αγορές κεφαλαίων και τους κινδύνους που απορρέουν από τις δυνάμει δυσκολότερες συνθήκες λειτουργίας των τραπεζών στην Ελλάδα, οι οποίες ενδέχεται να έχουν επιπτώσεις στην κερδοφορία και στην πιστωτική ποιότητα των ελληνικών τραπεζών.

Ανησυχία επίσης προκαλεί στους αναλυτές του ξένου οίκου και το γεγονός ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν επεκταθεί και συνεχίζουν να αναπτύσσονται σε αναδυόμενες ευρωπαϊκές αγορές που με βάση τα θεμελιώδη τους έχουν υψηλότερο ρίσκο.

Moody's

Την πιστοληπτική αξιολόγηση με Αα3 για τη Eurobank διατηρεί η Moody's, όπως αναφέρει σε έκθεσή της, ενώ προχωρά σε πτωτική μεταβολή του outlook (προοπτική) της τράπεζας, από "θετικό" σε "σταθερό".

Όπως αναφέρει ο οίκος, η διατήρηση των δύσκολων συνθηκών στις διεθνείς κεφαλαιαγορές και το αδύναμο πιστωτικό περιβάλλον δείχνουν ότι τα οικονομικά θεμελιώδη της Eurobank δύσκολα θα ενισχυθούν σημαντικά, ώστε να προκαλέσουν αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης στο άμεσο μέλλον. Ως εκ τούτου, το outlook μεταβάλλεται από θετικό σε σταθερό.

Στην έκθεση υπογραμμίζεται, ωστόσο, ότι η Eurobank διαθέτει δυναμική στην ελληνική αγορά αλλά και στις αγορές της νοτιοανατολικής Ευρώπης καθώς το δίκτυό της είναι ιδιαίτερα ισχυρό.

Παράλληλα, η Fitch προχώρησε χθες σε επιβεβαίωση της αξιολόγησής της για τη θυγατρική της Eurobank στη Βουλγαρία με "αρνητικό" outlook. H Standard & Poor's άφησε επίσης αμετάβλητη την αξιολόγησή της για την πιστοληπτική ικανότητα της EFG Eurobank Bulgaria, διατηρώντας παράλληλα την εκτίμησή της για αρνητική (negative) προοπτική της τελευταίας.

Αξίζει να αναφερθεί ότι οι αναλυτές της Moody's επισημαίνουν για το σύνολο του ελληνικού τραπεζικού κλάδου πως οι παράγοντες που θα κρίνουν στο μέλλον τυχόν υποβαθμίσεις είναι το ενδεχόμενο παρατεταμένης κρίσης να δυσκολέψει έτι περαιτέρω τη ρευστότητα καθώς και οι τυχόν επιβραδύνσεις στα δάνεια και στις πρωτογενείς τραπεζικές εργασίες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v