Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συνεργασία της ΕΤΕπ με την Τράπεζα Πειραιώς

Η ΕΤΕπ χορηγεί 150 εκατ. ευρώ στην Τράπεζα Πειραιώς, η οποία θα τα διαθέσει, υπό μορφή πιστώσεων μικρότερου ύψους, σε τελικούς δικαιούχους που πραγματοποιούν επενδύσεις επιλέξιμες με βάση τα κριτήρια της ΕΤΕπ.

Συνεργασία της ΕΤΕπ με την Τράπεζα Πειραιώς
Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και η Τράπεζα Πειραιώς ενώνουν για πρώτη φορά τις δυνάμεις τους, για τη χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜΜΕ), μικρομεσαίων έργων υποδομής πραγματοποιούμενων από ιδιώτες ή από δημόσιους φορείς (συμπεριλαμβανομένων οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης), καθώς και δικαιούχων ανεξαρτήτως μεγέθους, που επενδύουν στους τομείς της οικονομίας της γνώσης και της προστασίας του περιβάλλοντος στην Ελλάδα.

Η ΕΤΕπ χορηγεί 150 εκατ. ευρώ στην Τράπεζα Πειραιώς, η οποία θα τα διαθέσει, υπό μορφή πιστώσεων μικρότερου ύψους, σε τελικούς δικαιούχους που πραγματοποιούν επενδύσεις επιλέξιμες με βάση τα κριτήρια της ΕΤΕπ.

Η Τράπεζα Πειραιώς, η οποία έχει μεγάλη πείρα στον τομέα των ΜΜΕ στην Ελλάδα, θα διοχετεύσει τα κεφάλαια που της χορηγεί η ΕΤΕπ μέσω αυτού του Global Loan, κυρίως σε ΜΜΕ στους τομείς του τουρισμού, της βιομηχανίας, του εμπορίου και των συναφών υπηρεσιών, καθώς και σε μικρομεσαία έργα υποδομής, προστασίας του περιβάλλοντος και εξοικονόμησης ενέργειας, στο σύνολο της χώρας.
 
Η συνεργασία της ΕΤΕπ και της Τράπεζας Πειραιώς αναμένεται να αποφέρει οφέλη στις χρηματοδοτούμενες επενδύσεις, αφενός διότι προσφέρει τη δυνατότητα παροχής δανείων μεγαλύτερης διάρκειας και, αφετέρου, λόγω των ελκυστικών χρηματοδοτικών όρων της Τράπεζας.

Κατά την τελετή υπογραφής της σχετικής σύμβασης, που έγινε παρουσία του Προέδρου της Τράπεζας Πειραιώς, κ. Μιχάλη Σάλλα, ο Αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ κ. Πλούταρχος Σακελλάρης δήλωσε τα εξής:

"Με χαροποιεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι μία από τις πρώτες χρηματοδοτικές συμβάσεις που υπογράφω μετά τον διορισμό μου στην ΕΤΕπ, είναι η πρώτη συνεργασία της ΕΤΕπ με την Τράπεζα Πειραιώς. Οι ΜΜΕ είναι τοπικές επιχειρήσεις που χρειάζεται να έχουν άμεση πρόσβαση σε χρηματοοικονομικούς εταίρους, όπως η Τράπεζα Πειραιώς, οι οποίοι διαθέτουν υψηλής ποιότητας τοπική και τομεακή πληροφόρηση και είναι σε θέση να παρακολουθούν τις μεταβολές της ζήτησης και να αξιολογούν ορθά τις επενδυτικές προτάσεις που τους υποβάλλονται".

Το Global Loan που χορηγεί η ΕΤΕπ επιτρέπει να συνδυάζονται τα πλεονεκτήματα που προσφέρει η εξαίρετη πρόσβαση της στις παγκόσμιες κεφαλαιαγορές – από όπου αντλεί τους απαραίτητους για τη χρηματοδοτική της δραστηριότητα πόρους –, με το τοπικό δίκτυο και την τεχνογνωσία που διαθέτουν οι τοπικές τράπεζες εταίροι της.

Ανταποκρινόμενη σε αίτημα που διατύπωσαν οι υπουργοί οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά τη σύνοδό τους στη Νίκαια (12-13 Σεπτεμβρίου 2008), η ΕΤΕπ θα εκσυγχρονίσει και θα αυξήσει σημαντικά τις χρηματοδοτήσεις της προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις κατά το 2008 και το 2009, προκειμένου να συμβάλει στον μετριασμό των επιπτώσεων της τρέχουσας πιστωτικής κρίσης.

Οι υπουργοί συμφώνησαν ότι η Τράπεζα πρέπει να διοχετεύσει στις ΜΜΕ δάνεια συνολικού ύψους 15 δισ. ευρώ εντός αυτής της διετίας, στο πλαίσιο ενός συνολικού πακέτου ύψους 30 δισ. ευρώ. Αυτό το ύψος χορηγήσεων αντιπροσωπεύει αύξηση κατά περίπου 50% έναντι του 2007, έτος κατά το οποίο η ΕΤΕπ χορήγησε για τις ΜΜΕ 5,2 δισ. ευρώ μέσω του δικτύου τραπεζών με τις οποίες συνεργάζεται στην ΕΕ.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Αθήνα, ο κ. Πλούταρχος Σακελλάρης υπέγραψε επίσης με τον Πρόεδρο της Αττικό Μετρό, κ. Γιώργο Γιαννή, χρηματοδοτικές συμβάσεις συνολικού ύψους 500 εκατ. ευρώ, για την Β Φάση επέκτασης του μετρό της Αθήνας (που περιλαμβάνει τον σχεδιασμό, την κατασκευή και τη θέση σε λειτουργία 6 επεκτάσεων των γραμμών 2 και 3) και για τον σχεδιασμό, την κατασκευή, τη διενέργεια δοκιμών και τη θέση σε λειτουργία της πρώτης φάσης του μετρό της Θεσσαλονίκης.

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) – η τράπεζα που προάγει τους στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και χρηματοδοτεί ευρωπαϊκά έργα – στηρίζει επενδύσεις που συμβάλλουν στον εκσυγχρονισμό των οικονομιών των κρατών μελών της ΕΕ και των χωρών που βρίσκονται κοντά στην ΕΕ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v