Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μαΐλλης: Προς «ενδιάμεση» συμφωνία με δανειοδότες

Κοντά σε «ενδιάμεση» συμφωνία με τους δανειοδότες του, η οποία θα τον διατηρήσει υπό τραπεζική επιτήρηση, με διεκδικούμενους, όμως, καλύτερους όρους εξυπηρέτησης του δανεισμού του, βρίσκεται ο όμιλος Μ. Ι. Μαΐλλης.

  • του Χρήστου Kίτσιου
Μαΐλλης: Προς «ενδιάμεση» συμφωνία με δανειοδότες
Κοντά σε «ενδιάμεση» συμφωνία με τους δανειοδότες του, η οποία θα τον διατηρήσει υπό τραπεζική επιτήρηση, με διεκδικούμενους, όμως, καλύτερους όρους εξυπηρέτησης του δανεισμού του, βρίσκεται ο όμιλος Μ. Ι. Μαΐλλης.

Από τις μέχρι τώρα διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες και τους ομολογιούχους προκύπτει επί της αρχής συμφωνία προκειμένου να δοθεί στον όμιλο Μ. Ι. Μαΐλλης περίοδος 12 έως 16 μηνών στην οποία θα λειτουργήσει υπό αυστηρή τραπεζική επιτήρηση, χωρίς όμως τη δαμόκλειο σπάθη να καταστήσουν οι δανειοδότες του ληξιπρόθεσμες τις οφειλές του.

Ειδικότερα, αφού συμφωνηθούν οι νέοι όροι (ύψος επιτοκίου, ελάχιστα EBITDA ως ποσοστό επί των πωλήσεων κ.ά.), δάνεια της Μ. Ι. Μαΐλλης ύψους περίπου 200 εκατ. ευρώ θα επαναταξινομηθούν σε μακροπρόθεσμα.

Ουσιαστικά, πρόκειται για το ομολογιακό και για τον κοινοπρακτικό δανεισμό του ομίλου ο οποίος μετά την αθέτηση όρων δανεισμού με βάση τα αποτελέσματα του 2007 επαναταξινομήθηκε από μακροπρόθεσμος σε βραχυπρόθεσμο και ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες για την αναπροσαρμογή των όρων του.

Εφόσον η συμφωνία κλείσει, το νέο μεσοσταθμισμένο επιτόκιο για τον παραπάνω δανεισμό θα υποχωρήσει από το Euribor συν 3% που είναι εδώ και 9 μήνες σε χαμηλότερα επίπεδα. Θα συνεχίσει όμως να απέχει αισθητά από το Euribor συν 1% που απολάμβανε η Μ. Ι. Μαΐλλης μέχρι τις 31/12/07.

Το ύψος του επιτοκίου δεν έχει προς το παρόν οριστικοποιηθεί, όπως και οι όροι με τους οποίους θα συνοδεύεται η συμφωνία. Τράπεζες και ομολογιούχοι της Μ. Ι. Μαΐλλης ζητούν να καθοριστούν ελάχιστο ύψος EBITDA και cash flow ανά τρίμηνο και εξάμηνο τα οποία θα ισχύουν καθ' όλη τη διάρκεια της ενδιάμεσης περιόδου.

Εφόσον οι παραπάνω στόχοι δεν επιτυγχάνονται και δεν έχουν μεσολαβήσει έκτακτοι και μη επαναλαμβανόμενοι παράγοντες, ο δανεισμός θα καταπίπτει σε βραχυπρόθεσμο. Ταυτόχρονα η KPMG θα συνεχίσει να λειτουργεί ως σύμβουλος διενεργώντας για λογαριασμό των τραπεζών μελέτη κεφαλαιακής αναδιάρθρωσης του ομίλου Μ. Ι. Μαΐλλης.

Οι όροι για το ελάχιστο ύψος των EBITDA και του cash flow δεν έχουν ακόμη συμφωνηθεί. Σημειώνεται ότι η περίοδος των διαπραγματεύσεων τελειώνει στις 30 Σεπτεμβρίου, είναι όμως πιθανόν να δοθεί νέα άτυπη παράταση. Η Μ. Ι. Μαΐλλης μετά και τα EBITDA 300 χιλ. ευρώ που εμφάνισε τον Αύγουστο έχει καλύψει τον στόχο ελάχιστου EBITDA που είχαν ζητήσει μέχρι και τον Αύγουστο οι δανειοδότες της.

Οι τράπεζες επιδιώκουν με τη συζητούμενη συμφωνία να εξασφαλίσουν ότι η Μ. Ι. Μαΐλλης θα συνεχίσει το πρόγραμμα επιχειρησιακής αναστροφής που υλοποιεί εντείνοντας μάλιστα τους ρυθμούς του προκειμένου να διασφαλιστούν και οι απαιτήσεις τους. Γνωρίζουν δε, όπως και η διοίκηση της Μ. Ι. Μαΐλλης, ότι σε κάποια φάση θα απαιτηθεί και η εισροή φρέσκων κεφαλαίων που θα μειώσουν τον δανεισμό και θα ενισχύσουν κεφαλαιακά τον όμιλο. Κλειδί για μια τέτοια εξέλιξη αποτελεί η επιτυχία του προγράμματος turn around που υλοποιείται.

Μια ενδεχόμενη συμφωνία -έστω και μεταβατικού χαρακτήρα, όπως αυτή στην οποία προσανατολίζονται τράπεζες και ομολογιούχοι- θα επιτρέψει στη Μ. Ι. Μαΐλλης, σύμφωνα με τη διοίκησή της, να υλοποιήσει με μεγαλύτερη ευχέρεια το σχέδιο επιχειρησιακής αναστροφής το οποίο υπόσχεται επιστροφή στην κερδοφορία για τον όμιλο στα μέσα του 2009.

Παρά το γεγονός ότι η νέα συμφωνία θα προβλέπει σχεδόν σίγουρα υψηλότερα ελάχιστα EBITDA ανά τρίμηνο από αυτά που επέδειξε η Μ. Ι. Μαΐλλης στο 8μηνο Ιανουαρίου - Αυγούστου της φετινής χρονιάς, η διοίκησή της αισιοδοξεί ότι οι ενέργειες παραγωγικής και διοικητικής αναδιάρθρωσης σε συνδυασμό με τη νέα εμπορική πολιτική θα συμβάλουν στην εμφάνιση υψηλότερων λειτουργικών κερδών τους επόμενους μήνες.

Η δε αναταξινόμηση του δανεισμού σε μακροπρόθεσμο έστω και με «αλμυρό» επιτόκιο θα μειώσει τους τόκους εξυπηρέτησης διευκολύνοντας τη μετάβαση στην κερδοφορία. Όλα αυτά, βέβαια, με την προϋπόθεση ότι οι ήδη κακές μακροοικονομικές συνθήκες δεν θα επιδεινωθούν ραγδαία, κίνδυνος υπαρκτός λόγω της έντονης πιστωτικής κρίσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v