Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ελληνική Τράπεζα: Υποχώρηση στα κέρδη προ φόρων

Τα κέρδη προ φόρων της Ελληνικής Τράπεζας διαμορφώθηκαν στα 56,5 εκ. από 81,1 εκ.. Η συνολική αρνητική συνεισφορά της Αθηνά ανήλθε σε ζημία ύψους 6,8 εκατ. ευρώ.

Ελληνική Τράπεζα: Υποχώρηση στα κέρδη προ φόρων
Παρά τη συνεχιζόμενη διεθνή τραπεζική κρίση και τη διεθνή οικονομική ύφεση που είχαν ως αποτέλεσμα τις πρωτοφανείς ζημιές μεγάλων χρηματοοικονομικών Οργανισμών, η Ελληνική Τράπεζα με βάση τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου του 2008, παρουσίασε  κέρδη προ φόρων 56,5 εκατ. ευρώ.

Επίσης, αύξηση 24% στις συνολικές χορηγήσεις σε πελάτες φθάνοντας τα €4,7 δισ. σε σύγκριση με €3,8 δισ. τον Ιούνιο του 2007 και αύξηση 9% στις συνολικές καταθέσεις πελατών φθάνοντας τα €6,3 δισ. σε σύγκριση με €5,7 δισ. τον Ιούνιο του 2007.

Ο δείκτης απόδοσης ιδίων κεφαλαίων του Ομίλου με βάση τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου σε ετησιοποιημένη βάση, διαμορφώνεται στο 18,9% ενώ για ολόκληρο το 2008 υπολογίζεται ότι θα ανέλθει περίπου στο 20%, σύμφωνα με το στόχο που είχε τεθεί στο Τριετές Στρατηγικό Σχέδιο 2008-2010.

Η Ελληνική Τράπεζα πολύ έγκαιρα έκανε ορθές εκτιμήσεις αναφορικά με τις επιπτώσεις της διεθνούς τραπεζικής κρίσης και τον περασμένο Φεβρουάριο δημοσιοποίησε αναθεώρηση των στόχων του Τριετούς Στρατηγικού Σχεδίου της και τους στόχους της για το 2008, τονίζοντας ότι το 2007 ήταν μια ιδιαίτερα θετική χρονιά.

Τα αποτελέσματα του εξαμήνου παρουσιάζουν αποκλίσεις από την αντίστοιχη περίοδο του 2007, όπως προβλέφθηκε και ανακοινώθηκε, αλλά παραμένουν κοντά στους στόχους του Επιχειρηματικού Σχεδίου του 2008.

Η Διοίκηση του Ομίλου παρακολουθώντας σε συνεχή βάση τους στρατηγικούς σχεδιασμούς του Ομίλου και συνεκτιμώντας τα οικονομικά δεδομένα σε τοπικό και διεθνές επίπεδο, προβαίνει με συνέπεια σε αναθεώρηση των οικονομικών στόχων και δεικτών που περιλαμβάνονται στο Τριετές Στρατηγικό Σχέδιο για το έτος 2008.

--- Επέκταση Εργασιών

Η επέκταση των εργασιών του Ομίλου στη Ρωσία προχωρεί προς υλοποίηση. Η διαδικασία για απόκτηση άδειας τραπεζικών εργασιών βρίσκεται στο τελικό στάδιο. Υπογράφτηκε επίσης συμφωνία για αγορά κτιριακών εγκαταστάσεων στη Μόσχα όπου θα στεγαστούν τα κεντρικά γραφεία και το πρώτο κατάστημα της Τράπεζας στη Ρωσία, καθώς και συμφωνία με εταιρεία παροχής ηλεκτρονικών τραπεζικών συστημάτων.

Οι εργασίες παραμετροποίησης του συστήματος καθώς και η στελέχωση της υπό ίδρυση εξηρτημένης τράπεζας έχουν ήδη ξεκινήσει.

Ο Όμιλος συνεχίζει επίσης την ανάπτυξη του Δικτύου Καταστημάτων στην Ελλάδα ως ένα από τους κύριους στρατηγικούς του στόχους. Παράλληλα προχωρεί σε συνεχείς αναδιοργανώσεις ώστε οι αρνητικές επιπτώσεις από τη συνεχιζόμενη κρίση στις διεθνείς χρηματαγορές, που λόγω μεγεθών φαίνονται σημαντικότερες στο Δίκτυο Καταστημάτων Ελλάδας, να τύχουν σταδιακής οριστικής αντιμετώπισης.

--- Οικονομικά Αποτελέσματα

Το κέρδος πριν τη φορολογία για την πρώτη εξαμηνία του 2008 ανήλθε σε €56,5 εκατ. σε σύγκριση με €81,1 εκατ. για την πρώτη εξαμηνία του 2007 και είναι ελαφρά χαμηλότερο από το αναμενόμενο με βάση το στόχο που τέθηκε για ολόκληρο το 2008 στο Τριετές Στρατηγικό Σχέδιο 2008-2010.

Το σύνολο των καθαρών εσόδων παρουσίασε μείωση 8% φθάνοντας τα €149,7 εκατ. σε σύγκριση με €163,1 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο του 2007, ενώ παράλληλα το σύνολο των εξόδων αυξήθηκε κατά 1% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Ως αποτέλεσμα, ο δείκτης εξόδων προς έσοδα βρίσκεται στο 52,4% και είναι ψηλότερος από το 47,6% της αντίστοιχης περσινής περιόδου.

Οι κερδοζημίες από διάθεση και επανεκτίμηση συναλλάγματος και χρηματοοικονομικών στοιχείων που περιλαμβάνονται στο σύνολο καθαρών εσόδων μειώθηκαν από €25,8 εκατ. για την πρώτη εξαμηνία του 2007 σε €12,4 εκατ. για την πρώτη εξαμηνία του 2008.

Περιλαμβάνουν κυρίως ζημίες που προήλθαν από τις αρνητικές επιπτώσεις στις αξίες χρηματοοικονομικών στοιχείων λόγω της συνεχιζόμενης κρίσης στις διεθνείς χρηματαγορές και της σημαντικής πτώσης του δείκτη τιμών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ), καθώς και κέρδη από διάθεση επενδύσεων σταθερής απόδοσης.

Πιο συγκεκριμένα, ζημίες ύψους €9,5 εκατ. προέρχονται από διάθεση και επανεκτίμηση συναλλάγματος και χρηματοοικονομικών στοιχείων της εξηρτημένης εταιρείας Αθηνά Κυπριακή Δημόσια Εταιρεία Λτδ (“Αθηνά”), οι οποίες αφορούν κυρίως επανεκτίμηση μετοχών. Κατά την αντίστοιχη εξαμηνία του 2007 η εταιρεία λογιζόταν από τον Ιανουάριο μέχρι το Μάϊο ως συνδεδεμένη και για το μήνα Ιούνιο ως εξηρτημένη, με συνεισφορά στα συνολικά κέρδη της περιόδου ύψους €2,1 εκατ.

Η συνολική αρνητική συνεισφορά της Αθηνά (ως εξηρτημένη της Ελληνικής Τράπεζας, με ποσοστό 77,84%) στο κέρδος της πρώτης εξαμηνίας του Ομίλου για το 2008, ανήλθε σε ζημία ύψους €6,8 εκατ.

Το σύνολο του Ισολογισμού του Ομίλου ανήλθε σε €7,7 δισ. σε σύγκριση με €7,3 δισ. τον Ιούνιο του 2007, σημειώνοντας αύξηση 6%.

Οι μη εξυπηρετούμενες χορηγήσεις μειώθηκαν σε €336,9 εκατ. σε σύγκριση με €346,7 εκατ. τον Ιούνιο του 2007. Το σύνολο των αποθεματικών για απομείωση στην αξία των χορηγήσεων τον Ιούνιο 2008 ανήλθε σε €379,7 εκατ. (Ιούνιος 2007: €366,4 εκατ.) και αποτελεί το 8% (Ιούνιος 2007: 10%) των συνολικών χορηγήσεων.

--- Προοπτικές

Το οικονομικό περιβάλλον εξακολουθεί να είναι βεβαρημένο από τη διεθνή κρίση στις χρηματαγορές, την έλλειψη ρευστότητας και τις έντονες πιέσεις στα επιτοκιακά περιθώρια.

Η Διοίκηση του Ομίλου παρακολουθεί όλες τις εξελίξεις τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό και βρίσκεται σε συνεχή εγρήγορση λαμβάνοντας, όπου χρειάζεται, αντισταθμιστικά μέτρα για μείωση των αρνητικών επιπτώσεων των παραγόντων αυτών. Η επέκταση των εργασιών του Ομίλου στην Ρωσία δίνει μια νέα ώθηση στις προοπτικές καθώς θα ενισχύσει την περαιτέρω ανάπτυξη του.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v