Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μαίλλης: Ζημιές 7,8 εκ. ευρώ στο 6μηνο

Με ζημιές ύψους 7,8 εκατ. ευρώ έκλεισε το α΄ εξάμηνο της τρέχουσας χρήσης η Μ. Ι. Μαίλλης με τη διοίκησή της να επαναλαμβάνει στόχο για ολοκλήρωση του turnaround και επαναφορά σε κερδοφορία στα μέσα του 2009.

  • του Χρήστου Κίτσιου
Μαίλλης: Ζημιές 7,8 εκ. ευρώ στο 6μηνο
Με – αναμενόμενες – ζημιές ύψους 7,8 εκατ. ευρώ αυξημένες σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2007 έκλεισε το α΄ εξάμηνο της τρέχουσας χρήσης η Μ. Ι. Μαίλλης με την διοίκησή της να επαναλαμβάνει το στόχο για ολοκλήρωση του turn around και την επαναφορά στην κερδοφορία στα μέσα του 2009.

Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών ανήλθε στα 185,38 εκατ. ευρώ έναντι 188 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περσινό διάστημα ενώ τα μικτά κέρδη υποχώρησαν κατά 15% διαμορφώμενα στα 36,2 εκατ. ευρώ από 43 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Το μικτό περιθώριο κέρδους διαμορφώθηκε στο 19,5% στο α΄ εξάμηνο έναντι 22,8% το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Τα EBITDA διαμορφώθηκαν στα 10,36 εκατ. ευρώ έναντι 16,3 εκατ. ευρώ το α΄ εξάμηνο του 2007 με τα χρηματοοικονομικά έξοδα να διαμορφώνονται στα 9,9 εκατ. ευρώ.

Έτσι ο όμιλος εμφάνισε ζημιές προ φόρων ύψους 6,8 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών προ φόρων 2,8 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περσινό διάστημα και ζημιές μετά φόρων 7,88 εκατ. ευρώ έναντι 5,79 εκατ. ευρώ πέρσι. Οι μετά φόρων και δικαιωμάτων μειοψηφίας ζημιές ανήλθαν στα 7,78 εκατ. ευρώ.

Η διοίκηση της εταιρείας εκτιμά ότι ο όμιλος θα συνεχίσει να εμφανίζει θετικό EBITDA και cash flow πληρώντας τις ελάχιστες προυποθέσεις που έχουν θέσει οι δανειοδότες του για το διάστημα των διαπραγματεύσεων.

Ήδη, με τα EBITDA επταμήνου η Μ. Ι. Μαίλλης έχει καλύψει το 97,5% του στόχου ελάχιστου EBITDA που είχαν θέσει ως και τον Αύγουστο οι δανειοδότες του και αν ο Αύγουστος, ο οποίος παραδοσιακά είναι ισχνός σε πωλήσεις μήνας, βγει θετικός, θα πιάσει το στόχο.

Το πρώτο ραντεβού της διοίκησης με τους δανειοδότες της μετά και την κατάθεση της μελέτης τρέχουσας ρευστότητας και πλάνου cash flow της KPMG ορίστηκε για την 1η Σεπτεμβρίου στο Λονδίνο. Η διοίκηση της εταιρείας δηλώνει την αισιοδοξία της ότι θα επέλθει συμφωνία επανακαθορισμού των όρων του κοινοπρακτικού δανείου ύψους 155 εκατ. ευρώ που επαναταξινόμηθηκε σε βραχυπρόθεσμο λόγω αθέτησης όρων του από την Μ. Ι. Μαίλλης, άφησε όμως ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξει νέα διαδικαστική παράταση στις διαπραγματεύσεις.

Η διοίκηση της Μ. Ι. Μαίλλης εκτίμησε μάλιστα ότι ενδέχεται τελικά το επιτόκιο που θα συμφωνηθεί για το δάνειο να διαμορφωθεί ως και 2% χαμηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα χωρίς να διευκρινίσει αν αυτό θα επέλθει κατόπιν συμφωνίας με τις τράπεζες για την μείωση του περιθωρίου από το 3% στο 1% ή από την εκτίμησή της ότι θα υποχωρήσει το Euribor.

Σημειώνεται πάντως ότι ακόμη και αν υπογραφεί η αναθεώρηση των όρων, αδιαπραγμάτευτη παραμένει η υποχρέωση της Μ. Ι. Μαίλλης να αρχίσει να εξοφλεί δόσεις του κοινοπρακτικού από το 2011.

Επιπλέον, επανέλαβε τον στόχο για ολοκλήρωση του turn around μέχρι το μέσο του 2009 όταν και ο όμιλος προβλέπεται να επιστρέψει σε κερδοφορία (σε ετησιοποιημένη βάση) ξεκινώντας και πάλι τις αναπτυξιακές του κινήσεις.

Για την τρέχουσα χρήση με τους τόκους που πρέπει να καταβάλει η εταιρεία να ανέρχονται στην περιοχή των 18 εκατ. ευρώ και τις αποσβέσεις γύρω στα 16 εκατ. ευρώ η Μ. Ι. Μαίλλης θα κλείσει την χρήση με ζημιές σε επίπεδο αποτελεσμάτων. Τα βραχυπρόθεσμα δάνεια της αυξήθηκαν μάλιστα στα 217 εκατ. ευρώ στις 30/6 έναντι 202 εκατ ευρώ στις 31/12/07.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v