Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

MPB: Στα 220,4 εκατ. ευρώ (+7%) τα κέρδη

Στα 220,4 εκ. ανήλθαν τα κέρδη της MPB στο εξάμηνο, σημειώνοντας άνοδο 7%  με σημαντική αύξηση χορηγήσεων, καταθέσεων, καταστημάτων. "Βελτίωση της λειτουργικής κερδοφορίας", λέει ο Ε. Μπουλούτας.

MPB: Στα 220,4 εκατ. ευρώ (+7%) τα κέρδη
Στα 220,4 εκατ. ευρώ ανήλθαν τα καθαρά κέρδη της Marfin Popular Bank στο α΄ εξάμηνο του 2008, καταγράφοντας άνοδο 7% και ευθυγραμμιζόμενα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Στο β΄ τρίμηνο τα κέρδη ανήλθαν στα 115,9 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 11% σε σχέση με το α΄ τρίμηνο του 2008.

Σημειώνεται ότι τα κέρδη του εξαμήνου είναι αναπροσαρμοσμένα για τα έκτακτα έσοδα και κέρδη από μη συνεχιζόμενες δραστηριότητες.

Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του euro2day και του TFN προέβλεπαν ότι τα αναπροσαρμοσμένα καθαρά κέρδη της MPB στο α΄ εξάμηνο θα ανέλθουν στα 223 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας άνοδο 8,3%.

---Κύρια σημεία των αποτελεσμάτων εξαμήνου

* Αύξηση επαναλαμβανόμενων εσόδων κατά 9% σε €587,7 εκατ.

* Αύξηση καθαρών εσόδων από τόκους κατά 16% σε €359,3 εκατ. μετά την αναπροσαρμογή για έκτακτες ανακτήσεις τόκων το πρώτο εξάμηνο του 2007.

* Εντυπωσιακή αύξηση χορηγήσεων 40% σε €21,2 δισ.

* Σημαντική αύξηση καταθέσεων κατά 19% σε €23,8 δισ.

* Αποδοτικότητα ιδίων κεφαλαίων στο 20,3% με δείκτη αποδοτικότητας (κόστος προς έσοδα) στο 46%.

* Σημαντική διεύρυνση δικτύου με 500 σημεία πώλησης σε σύγκριση με 311 τον Ιούνιο του 2007.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα ο διευθύνων σύμβουλος κ. Ευθύμιος Μπουλούτας έκανε την ακόλουθη δήλωση:

"Κατά τη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου του 2008 ο όμιλος της Marfin Popular Bank συνέχισε την επέκταση των δραστηριοτήτων και της κερδοφορίας του σε μια χρηματοοικονομική συγκυρία η οποία διακρίνεται από αβεβαιότητα λόγω της συνεχιζόμενης πιστωτικής κρίσης και της αύξησης του κόστους κεφαλαίων.

Ο όμιλος κατόρθωσε να επεκτείνει τις δραστηριότητές του, να βελτιώσει τα περιθώρια κερδοφορίας και ταυτόχρονα να περιορίσει την αύξηση των εξόδων και να βελτιώσει την ποιότητα του χαρτοφυλακίου. Όλα τα παραπάνω συντελέστηκαν με ενίσχυση της ήδη ισχυρής κεφαλαιακής βάσης μας και με τη διατήρηση της εξαιρετικά προνομιακής θέσης υψηλής ρευστότητας που κατέχει ο όμιλος σε σύγκριση με τον ανταγωνισμό.

Τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου της τράπεζας καταδεικνύουν τη σημαντική βελτίωση της λειτουργικής κερδοφορίας μας. Εκτιμούμε ότι τάσεις του πρώτου εξαμήνου θα διατηρηθούν και στα επόμενα τρίμηνα".

---Ανάλυση οικονομικών αποτελεσμάτων

Κατά το α΄ εξάμηνο του 2008 ο όμιλος πέτυχε σημαντική ανάπτυξη μεγεθών σε όλους τους γεωγραφικούς τομείς δραστηριοποίησής του (Κύπρο, Ελλάδα και διεθνές δίκτυο) και θετικά οικονομικά αποτελέσματα παρά το αρνητικό διεθνές οικονομικό περιβάλλον. Το σύνολο ενεργητικού του ομίλου ξεπέρασε τα € 35 δισ. σημειώνοντας ετήσια αύξηση 22%, εδραιώνοντας την ηγετική θέση του στην τραπεζική αγορά της Κύπρου και την πέμπτη θέση στην τραπεζική αγορά της Ελλάδας.

Τόσο οι συνολικές χορηγήσεις όσο και οι καταθέσεις του ομίλου κατέγραψαν εντυπωσιακή ετήσια άνοδο της τάξης του 40% και 19% αντίστοιχα, καθοδηγούμενες από τη διεύρυνση του δικτύου καταστημάτων, την επέκταση της πελατειακής βάσης και τη σταδιακή ωρίμανση των νέων καταστημάτων. Οι διεθνείς χορηγήσεις έφτασαν τα € 2,7 δισ. ή 13% του συνόλου, συνεχίζοντας την αυξανόμενη συνεισφορά τους στην πορεία του ομίλου.

Η ρευστότητα του ομίλου είναι σε πολύ ικανοποιητικά επίπεδα, με τον δείκτη χορηγήσεων προς καταθέσεις να βρίσκεται στο πολύ χαμηλό, για τα ελληνικά και τα ευρωπαϊκά τραπεζικά δεδομένα, ποσοστό 89%.

Το σύνολο των εσόδων του ομίλου αυξήθηκε κατά 9% ετησίως φτάνοντας τα € 587,7 εκατ. Τα έσοδα από τις διεθνείς δραστηριότητες ανήλθαν στα € 74 εκατ. αντιπροσωπεύοντας το 13% του συνόλου των εσόδων του ομίλου.

Τα καθαρά έσοδα από τόκους ανήλθαν στα € 359,3 εκατ. σημειώνοντας ετήσια αύξηση 8% σε σχέση με το α΄ εξάμηνο του 2007. Αναπροσαρμόζοντας για τις έκτακτες ανακτήσεις τόκων του α΄ εξαμήνου του 2007, η ετήσια αύξηση στα καθαρά έσοδα από τόκους ανέρχεται σε 16% και δεικνύει την εξαιρετικά εύρωστη ανάπτυξη των χορηγήσεων και καταθέσεων, παρά τους αρνητικούς παράγοντες που επικρατούσαν.

Στους αρνητικούς παράγοντες που επηρέασαν τα καθαρά έσοδα από τόκους περιλαμβάνονται: Η αναπροσαρμογή του βασικού επιτοκίου στην Κύπρο χαμηλότερα κατά 0,5% (διαφορά μεταξύ του βασικού επιτοκίου της λίρας Κύπρου και του ευρώ), που ορίστηκε ως το επιτόκιο αναφοράς τιμολόγησης των δανείων που μετατράπηκαν από λίρες Κύπρου σε ευρώ την 1η Ιανουαρίου του 2008 (κατόπιν εγκυκλίου της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου), η μείωση των επιτοκίων των ΗΠΑ και η υποτίμηση του αμερικανικού δολαρίου που μείωσαν τα έσοδα από τις καταθέσεις σε δολάρια κυρίως στις διεθνείς τραπεζικές εργασίες στην Κύπρο και, τέλος, ο έντονος ανταγωνισμός σε καταθέσεις από ανταγωνιστές με περιορισμένη ρευστότητα στην Ελλάδα και στην Κύπρο.

Το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο μειώθηκε από 2,73% (έπειτα από αναπροσαρμογή για ανακτήσεις τόκων) το α΄ εξάμηνο του 2007 σε 2,44% το α΄ εξάμηνο του 2008, λόγω των προαναφερθέντων κυκλικών και τεχνικών παραγόντων. Αναφορικά με την επιβληθείσα μείωση στην τιμολόγηση των δανείων που μετατράπηκαν σε ευρώ, ο όμιλος έχει ήδη προβεί σε αντισταθμιστικές ενέργειες μέσα στο 2008, όπως η αύξηση του βασικού επιτοκίου της τράπεζας κατά 100 μονάδες βάσης. Η σταδιακή αναστροφή των αρνητικών παραγόντων θα έχει θετική επίδραση στα αποτελέσματα του ομίλου τα επόμενα τρίμηνα.

Τα έσοδα από δικαιώματα και προμήθειες σημείωσαν σημαντική ετήσια αύξηση 32% σε €147,1 εκατ., ενισχυμένα από την ηγετική θέση του ομίλου στην επενδυτική τραπεζική και στις χρηματιστηριακές εργασίες αλλά και από τη δυναμική ανάπτυξη των τραπεζικών εργασιών.
Τα συνολικά λειτουργικά έξοδα έφτασαν τα € 270,6 εκατ., αυξημένα κατά 15% σε σύγκριση με το α΄ εξάμηνο του 2007.

Το α΄ εξάμηνο του 2008 περιλαμβάνει τα λειτουργικά έξοδα από την ενοποίηση της ουκρανικής τράπεζας Marine Transport Bank (ενοποιείται από το δ΄ τρίμηνο 2007) και της Lombard Bank Malta Plc (ενοποιείται από την 1η Μαρτίου 2008).

Εξαιρουμένων των νέων θυγατρικών που ενοποιούνται, η αύξηση των εξόδων περιορίζεται σε 7%. Η αύξηση των δαπανών είναι αποτέλεσμα της δυναμικής ανάπτυξης εργασιών του ομίλου και του ανοίγματος 6 νέων υποκαταστημάτων και 10 επιχειρηματικών κέντρων στην Ελλάδα και 20 νέων υποκαταστημάτων στο διεθνές δίκτυο (5 στη Ρουμανία, 8 στην Ουκρανία και 7 στη Σερβία). Ο δείκτης κόστους προς έσοδα του ομίλου παρέμεινε σχετικά σταθερός στο 46% από 44% το πρώτο εξάμηνο του 2007 (αναπροσαρμοσμένος για έκτακτα έσοδα).

Τα ενοποιημένα καθαρά κέρδη έφτασαν τα € 220,4 εκατ. σημειώνοντας αύξηση 11% σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2008 και 7% σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2007 (κατόπιν αναπροσαρμογής για έκτακτα έσοδα και κέρδη από μη συνεχιζόμενες δραστηριότητες).

Η ισχυρή κερδοφορία του ομίλου διαμόρφωσε τον δείκτη αποδοτικότητας του ενεργητικού (RoA) σε 1,35% το α΄ εξάμηνο του 2008 και τον δείκτη αποδοτικότητας των ενσώματων ιδίων κεφαλαίων (RoTE) σε 20,3%.

Ο δείκτης συνολικής κεφαλαιακής επάρκειας (capital adequacy ratio) σύμφωνα με τη Βασιλεία ΙΙ εκτιμάται σε 10,5% και ο δείκτης κεφαλαίων πρώτης διαβάθμισης (Tier I) σε 8,9% τον Ιούνιο του 2008. Η ΜΡΒ διατηρεί από τους υψηλότερους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας στην ελληνική τραπεζική αγορά.

Οι προβλέψεις ως ποσοστό του συνόλου των μικτών χορηγήσεων διαμορφώθηκαν σε 0,47% στο τέλος του α΄ εξαμήνου του 2008. Ο δείκτης κάλυψης έφτασε το 61%. Ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPL) μειώθηκε σημαντικά σε 4,5% τον Ιούνιο του 2008 από 5,3% τον Ιούνιο του 2007.

Το β΄ τρίμηνο του 2008 έλαβαν χώρα μια σειρά σημαντικά στρατηγικά γεγονότα:

Η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου αποφάσισε: (α) τη μείωση του ελάχιστου δείκτη ρευστών διαθεσίμων σε ευρώ από 25% σε 20% (ισχύει από τον Ιούνιο 2008), (β) τη μείωση του ελάχιστου απαιτούμενου ποσοστού στοιχείων ενεργητικού άμεσης ρευστότητας σε ξένα νομίσματα από 75% σε 70% επί των συνολικών καταθέσεων της τράπεζας στην Κύπρο σε ξένα νομίσματα (ισχύει από τον Αύγουστο 2008).

Στις 22 Ιουλίου 2008, η τράπεζα και η CNP Assurances υπέγραψαν συμφωνία μακροχρόνιας συνεργασίας με σκοπό την ανάπτυξη των ασφαλιστικών εργασιών μέσω των τραπεζικών δικτύων του ομίλου σε Ελλάδα και Κύπρο, με τη δυνατότητα επέκτασης της συνεργασίας σε άλλες χώρες ακολουθώντας τη διεθνή επέκταση του ομίλου στη νοτιοανατολική Ευρώπη. Σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας η CNP Assurances θα αποκτήσει το 50,1% του ασφαλιστικού βραχίονα του ομίλου και θα έχει τον έλεγχο της διοίκησης αυτών των εταιριών.

Η συμφωνία τελεί υπό την αίρεση λήψεως όλων των αναγκαίων εποπτικών εγκρίσεων που αναμένεται να ληφθούν το β΄ εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v