Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΤΕ: Στα 835 εκ. (+15%) τα καθαρά κέρδη στο 6μηνο

Αύξηση κερδών 15% εμφάνισε η ΕΤΕ, υπερβαίνοντας οριακά τις προβλέψεις. Σημαντική συμβολή από Τουρκία, ΝΑ. Ευρώπη. "Με αύξηση κερδών - ισχυρή ρευστότητα θα πετύχουμε τους στόχους" λέει ο Τ. Αράπογλου.

ΕΤΕ: Στα 835 εκ. (+15%) τα καθαρά κέρδη στο 6μηνο
Αύξηση 15% στα καθαρά κέρδη εμφάνισε η Εθνική Τράπεζα στο εξάμηνο, στα 835 εκατ. ευρώ, υπερβαίνοντας τις προβλέψεις των αναλυτών. 

Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του euro2day και του TFΝ προέβλεπαν ότι τα προσαρμοσμένα ενοποιημένα καθαρά κέρδη της Εθνικής θα αυξηθούν 13% στο α΄ εξάμηνο, διαμορφούμενα στα 828 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι για λόγους συγκρισιμότητας εξαιρούνται στον υπολογισμό των αποτελεσμάτων της τράπεζας τα έκτακτα κέρδη από την πώληση της ΑΓΕΤ και έκτακτος φορολογικός συμβιβασμός ύψους 21 εκατ. ευρώ στην Τουρκία.

Τα καθαρά κέρδη από τις δραστηριότητες στην Ελλάδα ανήλθαν σε 510 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 7% σε ετήσια βάση, ενώ τα καθαρά κέρδη από τη Finansbank συνέβαλαν στο 29% του συνόλου, στα 238 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 22% σε ετήσια βάση.    

Ισχυρή άνοδο εμφανίζουν και τα μεγέθη των θυγατρικών στην ευρύτερη περιφέρεια της ΝΑ. Ευρώπης, με τα καθαρά κέρδη να παρουσιάζονται αυξημένα κατά 74% στα 107 εκατ. ευρώ στο εξάμηνο, αποτελώντας το 13% των κερδών του ομίλου.

Τα καθαρά έσοδα από τόκους της τράπεζας ενισχύθηκαν κατά 20% στο 1,729 δισ. ευρώ στο εξάμηνο, ενώ το περιθώριο διατηρήθηκε για τέταρτο συνεχόμενο τρίμηνο κοντά στο 4,3%.

Η απόδοση ιδίων κεφαλαίων της Εθνικής ενισχύθηκε στο 26% από 24% στο α΄ εξάμηνο του 2007, ενώ η τράπεζα εμφάνισε και μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων στο 3,2% από 3,7% κατά την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Αύξηση κατά 25% κατέγραψε το συνολικό ύψος χορηγήσεων του ομίλου, οι οποίες στο τέλος του α΄ 6μήνου 2008 ανήλθαν σε €61,4 δισ. έναντι €49,3 δισ. στο τέλος του α΄ 6μήνου 2007, επιβεβαιώνοντας την αναπτυξιακή δυναμική του ομίλου παρά τις συνθήκες δημοσιονομικής πειθαρχίας στις περισσότερες χώρες της ευρύτερης περιοχής.

Η Εθνική εμφανίζει ισχυρή αύξηση των χορηγήσεων τόσο στην Ελλάδα (+19%) όσο και στην Τουρκία (+38%) και στη ΝΑ. Ευρώπη (60%).

Αντίστοιχα, αύξηση κατά 15,5% σημείωσαν οι καταθέσεις του ομίλου οι οποίες στο τέλος του α΄ 6μήνου 2008 προσεγγίζουν τα €63,9 δισ. ?ς αποτέλεσμα, η σχέση δανείων προς καταθέσεις διαμορφώθηκε σε 94% έναντι 86% την αντίστοιχη περίοδο του 2007.

Εξακολουθεί επομένως η σχέση δανείων προς καταθέσεις να βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα, γεγονός που αποτελεί ισχυρό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, ιδίως στην τρέχουσα συγκυρία στις διεθνείς αγορές χρήματος και κεφαλαίων.

Παρά τη συνεχιζόμενη ανάπτυξη του δικτύου καταστημάτων στη νοτιοανατολική Ευρώπη και στην Τουρκία (+193 τους τελευταίους 12 μήνες, +2.300 εργαζόμενοι) και τις επενδύσεις για τη λειτουργική ενσωμάτωση των θυγατρικών εξωτερικού, το ύψος των λειτουργικών δαπανών του ομίλου ανήλθε κατά το α΄ 6μηνο του 2008 σε €1.078 εκατ. έναντι €1.036 εκατ. της αντίστοιχης περιόδου του 2007, αυξημένο κατά μόλις 4%. Η επίδοση αυτή είναι ιδιαίτερα θετική αν ληφθούν υπόψη οι έντονες πληθωριστικές πιέσεις στην ευρύτερη περιοχή και αποτελεί επιβράβευση των πρωτοβουλιών του ομίλου για την περιστολή των εξόδων.

?ς αποτέλεσμα, ο λόγος κόστους προς έσοδα βελτιώθηκε περαιτέρω στο 47% (έναντι 49,1% το α΄ 6μηνο του 2007).

Ο Βασικός Δείκτης Κεφαλαιακής Επάρκειας μετά και την έκδοση προνομιούχων μετοχών συνολικού ύψους $625 εκατ. τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους διαμορφώνεται σε 9,9% και ο συνολικός σε 10,7%, επίπεδα που κατατάσσουν την Εθνική μεταξύ των πλέον ισχυρών κεφαλαιακά ομίλων στην Ευρώπη.

Ο συνδυασμός υψηλής ρευστότητας και ισχυρής κεφαλαιακής βάσης αποτελεί τη βάση για την ομαλή ανάπτυξη του ομίλου στην Ελλάδα και στο εξωτερικό εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα τη σταθερότητα του ομίλου απέναντι σε κάθε ενδεχόμενο επιδείνωσης της σημερινής διεθνούς συγκυρίας.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, κ. Τάκης Αράπογλου, τόνισε: "Σε μια περίοδο συνεχιζόμενων αναταραχών στις διεθνείς αγορές, ο όμιλος για ακόμη ένα τρίμηνο πέτυχε εντυπωσιακά αποτελέσματα σε όλες τις γεωγραφικές περιοχές στις οποίες δραστηριοποιείται.
 
Η σταθερή και συνετή ανάπτυξή μας υποστηρίζει τα λειτουργικά μας έσοδα, εκτοξεύοντας τα λειτουργικά κέρδη μας σε νέα ιστορικά υψηλά επίπεδα. Η μοναδική δομή της χρηματοδοτικής βάσης μας θωρακίζει τον όμιλο από τις συνεχιζόμενες αναταραχές στις διεθνείς αγορές, επιτρέποντάς μας να συνεχίσουμε τα επεκτατικά σχέδιά μας. Ο αυστηρός έλεγχος των εξόδων, παρά τη συνεχιζόμενη διεύρυνση του ομίλου στη νοτιοανατολική Ευρώπη και στην Τουρκία, οδηγεί στην εξαιρετική αποτελεσματικότητα που πέτυχε ο όμιλος στο α΄ εξάμηνο του 2008.

Είμαστε βέβαιοι ότι η συνετή αυτή ανάπτυξη βασισμένη στην ισχυρή ρευστότητα και κεφαλαιακή θέση μας θα μας βοηθήσει να πραγματοποιήσουμε τους στρατηγικούς στόχους μας".

Τι ειπώθηκε στο conference call

Σε έκδοση καλυμμένων ομολογιών ύψους 2,5 δισ. ευρώ εντός των πρώτων εβδομάδων του Σεπτεμβρίου θα προχωρήσει η Εθνική, στο πλαίσιο προγράμματος 10 δισ. ευρώ, όπως τόνισε ο οικονομικός διευθυντής της τράπεζας, κ. Άνθιμος Θωμόπουλος, σε τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές για την ανάλυση των αποτελεσμάτων εξαμήνου.

Ήδη, σημείωσε ο CFO, στοιχεία αξίας 6 δισ. ευρώ έχουν αξιολογηθεί και μπορούν να συμπεριληφθούν στο πρόγραμμα.

Όπως εξήγησε ο κ. Θωμόπουλος, η τράπεζα έχει ισχυρή ρευστότητα για να χρηματοδοτήσει το επιχειρησιακό πλάνο της, αλλά δεν θέλει να χάσει ευκαιρίες για επιπλέον ρευστότητα. "Στο πρώτο εξάμηνο του έτους η εγχώρια επέκταση χρηματοδοτήθηκε εξ ολοκλήρου από τη συσσώρευση καταθέσεων, χωρίς να απωλέσουμε μερίδια αγοράς στις καταθέσεις".

Σε γενικές γραμμές, ο κ. Θωμόπουλος τόνισε ότι η συνεχιζόμενη διαδικασία ανατιμολόγησης του εγχώριου χαρτοφυλακίου χορηγήσεων οδηγεί σε διεύρυνση των spreads, στηρίζει το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο και τα καθαρά κέρδη, ενώ οι δραστηριότητες στις ξένες αγορές αποδίδουν.

Ο CFO της Εθνικής υπογράμμισε ότι η Finansbank επιδεικνύει διατηρήσιμη ανάπτυξη παρά τα οικονομικά και πολιτικά προβλήματα στη χώρα, και πλέον αντιστοιχεί στο 25% των βασικών κερδών του ομίλου.

Ο κ. Θωμόπουλος σημείωσε ότι οι δραστηριότητες στη ΝΑ. Ευρώπη εμφανίζουν ανάπτυξη, υποστηρίζοντας την κερδοφορία του ομίλου σε όλες τις περιφέρειες και διασφαλίζοντας την ποιότητα ενεργητικού.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v