Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χαλκόρ: Ζημίες 4,6 εκατ. ευρώ στο εξάμηνο

Τα αποτελέσματα μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας της Χαλκόρ ανήλθαν το πρώτο εξάμηνο του 2008 σε ζημιές ευρώ 4,6 εκατ. ή ευρώ 0,045 ανά μετοχή έναντι κερδών ευρώ 16,0 εκατ. το αντίστοιχο εξάμηνο πέρυσι.

Χαλκόρ: Ζημίες 4,6 εκατ. ευρώ στο εξάμηνο
Τα αποτελέσματα μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας της Χαλκόρ ανήλθαν το πρώτο εξάμηνο του 2008 σε ζημιές ευρώ 4,6 εκατ. ή ευρώ 0,045 ανά μετοχή έναντι κερδών ευρώ 16,0 εκατ. το αντίστοιχο εξάμηνο πέρυσι.

Ο Όμιλος εταιριών ΧΑΛΚΟΡ ανακοίνωσε τα ενοποιημένα οικονομικά του αποτελέσματα για το πρώτο εξάμηνο 2008 με βάση τα Διεθνή Πρότυπα Χρηματοοικονομικής Πληροφόρησης.

Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών ανήλθε στο πρώτο εξάμηνο του 2008 σε ευρώ 644,2 εκατ. έναντι ευρώ 714,2 εκατ. το πρώτο εξάμηνο του 2007 σημειώνοντας πτώση της τάξης του 9,8%.

Παρά τις δυσμενείς συνθήκες στην εγχώρια και Ευρωπαϊκή αγορά, και συγκεκριμένα την επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης και τη συρρίκνωση της οικοδομικής δραστηριότητας, ο όγκος πωλήσεων συγκρατήθηκε στα ίδια περίπου επίπεδα με το πρώτο εξάμηνο του 2007 σημειώνοντας μικρή πτώση κατά 0,6%.

Η μείωση του όγκου ήταν εντονότερη σε προϊόντα χαλκού τα οποία χρησιμοποιούνται σε εγκαταστάσεις, λόγω και της διατήρησης της τιμής του χαλκού σε υψηλά επίπεδα. Η μείωση του κύκλου εργασιών ήταν κυρίως αποτέλεσμα της αύξησης της αναλογίας των προϊόντων ορειχάλκου επί των συνολικών πωλήσεων σε συνδυασμό με τη σημαντική μείωση των τιμών του ψευδαργύρου.

Η μέση τιμή του χαλκού σε ευρώ κατά το πρώτο εξάμηνο του 2008 σημείωσε αύξηση της τάξης του 4,2% και διαμορφώθηκε σε ευρώ 5.293 ανά τόνο έναντι ευρώ 5.082 ανά τόνο το πρώτο εξάμηνο του 2007.

Αντίθετα η μέση τιμή του ψευδαργύρου σημείωσε σημαντική μείωση της τάξης του 44,6% και διαμορφώθηκε σε ευρώ 1.485 ανά τόνο έναντι ευρώ 2.679 ανά τόνο το πρώτο εξάμηνο του 2007.

Σε επίπεδο όγκων το πρώτο εξάμηνο του 2008, οι πωλήσεις καλωδίων αποτέλεσαν το 35% των συνολικών πωλήσεων, οι πωλήσεις σωλήνων το 28%, τα προϊόντα έλασης το 17%, οι ράβδοι ορείχαλκου το 13% και οι λάμες χαλκού το 7%.

Κάμψη σημείωσαν και τα αποτελέσματα του Ομίλου με τα μικτά κέρδη να διαμορφώνονται σε ευρώ 33,1 εκατ. έναντι ευρώ 55,4 εκατ. το πρώτο εξάμηνο του 2007 σημειώνοντας πτώση κατά 40,3%.

Τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) διαμορφώθηκαν το πρώτο εξάμηνο του 2008 σε ευρώ 25,7 εκατ. έναντι ευρώ 47,2 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι σημειώνοντας πτώση κατά 45,6%, ενώ τα κέρδη προ φόρων και τόκων (ΕΒΙΤ) μειώθηκαν κατά 61,9% και διαμορφώθηκαν σε ευρώ 13,4 εκατ.

Η πτώση αυτή των αποτελεσμάτων αποδίδεται στην αύξηση του κόστους παραγωγής λόγω των αυξημένων τιμών του πετρελαίου, παράλληλα με τις δυσλειτουργίες στα βασικά λιμάνια της χώρας οι οποίες επηρέασαν ποσοτικά και κοστολογικά τόσο τις εξαγωγές όσο και τις παραλαβές α' υλών, αλλά και τα συνολικά αποθέματα υλών και έτοιμων προϊόντων.

Ο δε συνδυασμός των μεταβολών των τιμών των βασικών μετάλλων, το υψηλό backwardation το οποίο εμφανίστηκε αρκετά νωρίς στο έτος, και οι καθυστερήσεις στη παραλαβή σημαντικών ποσοτήτων σκραπ από τις διεθνείς αγορές είχαν σαν αποτέλεσμα να μην εμφανιστούν θετικά αποτελέσματα μετάλλου στο πρώτο εξάμηνο για τον Όμιλο.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι το κόστος παραγωγής έχει επιβαρυνθεί βραχυπρόθεσμα και από την έναρξη δοκιμαστικής λειτουργίας σημαντικών επενδύσεων στους κλάδους των σωλήνων, της έλασης και των καλωδίων. Οι επενδύσεις αυτές αναμένεται να αποδώσουν σημαντικά στο άμεσο μέλλον.

Τα ενοποιημένα αποτελέσματα προ φόρων, μειώθηκαν σημαντικά και διαμορφώθηκαν το πρώτο εξάμηνο του 2008 σε ζημιές ευρώ 1,7 εκατ. έναντι κερδών ευρώ 24,0 εκατ. το πρώτο εξάμηνο του 2007 επηρεασμένα και από τα αυξημένα χρηματοοικονομικά έξοδα καθώς τα διατραπεζικά επιτόκια συνεχίζουν να κινούνται σε υψηλά επίπεδα.

Τέλος, τα αποτελέσματα μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας ανήλθαν το πρώτο εξάμηνο του 2008 σε ζημιές ευρώ 4,6 εκατ. ή ευρώ 0,045 ανά μετοχή έναντι κερδών ευρώ 16,0 εκατ. το αντίστοιχο εξάμηνο πέρυσι.

Οι συνθήκες που επηρέασαν τα αποτελέσματα του α' εξαμήνου αναμένεται να διατηρηθούν και στο υπόλοιπο της χρήσης του 2008 κατά την οποία εκτιμάται ότι θα συνεχιστεί η υποκατάσταση ορισμένων κατηγοριών προϊόντων δεδομένων των υψηλών επιπέδων στα οποία διατηρούνται οι τιμές του χαλκού.

Επιπλέον, η οικοδομική δραστηριότητα σε παγκόσμιο επίπεδο κινείται πτωτικά, στοιχείο που ευνοείται τόσο από τους χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης της διεθνούς οικονομίας όσο και στην παρατεταμένη ύφεση στις ΗΠΑ και την επιβράδυνση της Ευρωπαϊκής οικονομίας. Επιπλέον, ο υψηλός πληθωρισμός σε συνδυασμό με τη συνεχιζόμενη τραπεζική κρίση διατηρεί τα επιτόκια σε υψηλά επίπεδα.

Ο Όμιλος συνεχίζει να εφαρμόζει το στρατηγικό του σχεδιασμό που συνίσταται στην ενίσχυση της δραστηριότητάς του εκτός Ελλάδας, σε νέες αγορές που δεν δραστηριοποιούνταν έως τώρα, στην ανάπτυξη προϊόντων υψηλότερης προστιθέμενης αξίας υποκείμενων σε μικρή ή καθόλου υποκατάσταση καθώς και στη βελτίωση του κόστους παραγωγής.

Παράλληλα με τα ανωτέρω η ολοκλήρωση και βελτιστοποίησης λειτουργίας των νέων επενδύσεων καθώς και η συνεχής αύξηση της χρήσης σκραπ για την παραγωγή των τελικών προϊόντων, εκτιμάται ότι θα συντελέσουν στην ενίσχυση των μεγεθών της ΧΑΛΚΟΡ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v