Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Frigoglass: Επιστρέφει 0,90€ - Προμέρισμα 0,60€

Την επιστροφή κεφαλαίου ποσού 0,90 ευρώ ανά μετοχή καλούνται να εγκρίνουν οι μέτοχοι της Frigoglass στην έκτακτη Γ.Σ. στις 5/9/08. Επίσης η διοίκηση της εταιρίας προσανατολίζεται στη διανομή προμερίσματος 0,60 ευρώ.

Frigoglass: Επιστρέφει 0,90€ - Προμέρισμα 0,60€
Την επιστροφή κεφαλαίου στους μετόχους ποσού 0,90 ευρώ ανά μετοχή καλούνται να εγκρίνουν οι μέτοχοι της Frigoglass στην έκτακτη γενική συνέλευση που έχει προγραμματιστεί για τις 5/9/08. Επίσης, η διοίκηση της εταιρίας προσανατολίζεται στη διανομή προμερίσματος 0,60 ευρώ ανά μετοχή

Επιπλέον, στη Γ.Σ. θα συζητηθούν η αγορά ιδίων μετοχών, καθώς και το stock optio plan.

Αναλυτικότερα, η Frigoglass θα προβεί σε χρηματοδοτούμενη κεφαλαιακή αναδιάρθρωση (leveraged recapitalisation) με επιστροφή κεφαλαίου στους μετόχους της ποσού ύψους 36.180.549 ευρώ.

Η κεφαλαιακή αναδιάρθρωση προτείνεται να επιτευχθεί με συνδυασμό αύξησης και συνακόλουθης μείωσης του μετοχικού της κεφαλαίου ως εξής:

α) Το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρίας θα αυξηθεί αρχικά κατά το ποσό των 8.040.122 ευρώ, με κεφαλαιοποίηση μέρους από τον ειδικό λογαριασμό αποθεματικού, που έχει διαμορφωθεί από τη διάθεση μετοχών σε τιμή υπέρ το άρτιον. Η αύξηση αυτή θα γίνει με την αύξηση της ονομαστικής αξίας της μετοχής κατά 0,20 ευρώ ανά μετοχή, δηλαδή από ένα 1 ευρώ σε 1,20 ευρώ ανά μετοχή.

β) Εν συνεχεία, το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρίας θα μειωθεί κατά το ποσό των 36.180.549 ευρώ. Η μείωση αυτή θα γίνει με πτώση της ονομαστικής αξίας της μετοχής κατά το ποσό του 0,90 ευρώ ανά μετοχή, δηλαδή από 1,20 ευρώ σε 0,30 ευρώ και με την επιστροφή του ποσού που θα προκύψει από τη μείωση στους μετόχους της εταιρίας με καταβολή μετρητών.

Εν συνεχεία, και μετά την ολοκλήρωση της ανωτέρω επιστροφής κεφαλαίου στους μετόχους, το διοικητικό συμβούλιο προτίθεται να προβεί σε διανομή προμερίσματος στους μετόχους της εταιρίας, ύψους 0,60 ευρώ ανά μετοχή.

Η απόφαση για την προτεινόμενη χρηματοδοτούμενη κεφαλαιακή αναδιάρθρωση και διανομή προμερίσματος βασίστηκε στα παρακάτω: 

*  Στις θετικές προοπτικές της εταιρίας για ανάπτυξη και κερδοφορία, στη σταθερότητα των εργασιών της καθώς και στις υψηλές ταμειακές ροές. 

*  Στο αυξημένο επίπεδο ιδίων κεφαλαίων και την υψηλή δανειοληπτική της ικανότητα. 

*  Στον χαμηλό δείκτη δανεισμού προς ίδια κεφάλαια.

* Στην αύξηση της αποδοτικότητας των ιδίων κεφαλαίων της και στη μείωση του μεσοσταθμικού κόστους κεφαλαίου (WACC). 

*  Στο γεγονός ότι το μελλοντικό επενδυτικό πρόγραμμα της εταιρίας και οι στρατηγικές της προτεραιότητες παραμένουν ισχυρές και αμετάβλητες.

Ο κύριος Πέτρος Διαμαντίδης, διευθύνων σύμβουλος της Frigoglass, σχολίασε: "Η σημερινή ανακοίνωση της κεφαλαιακής αναδιάρθρωσης της εταιρίας έγινε με βάση την αξιολόγηση της κεφαλαιακής δομής με σκοπό τη βελτίωσή της καθώς και με το μακροπρόθεσμο επενδυτικό μας πρόγραμμα και τις θετικές προοπτικές της επιχειρησιακής μας δρατηριότητας. Το διοικητικό συμβούλιο είναι ικανοποιημένο με τις αναμενόμενες θετικές ταμειακές ροές, οι οποίες δικαιολογούν τον εξορθολογισμό της κεφαλαιακής μας δομής και κατόπιν αυτού την επιστροφή κεφαλαίου στους μετόχους μας. Επιπρόσθετα, αφού ολοκληρωθεί η κεφαλαιακή αναδιάρθρωση, τα θεμελιώδη μεγέθη της εταιρίας παραμένουν ισχυρά, έτσι ώστε να ολοκληρώσουμε τους στόχους της στρατηγικής μας ανάπτυξης."  

Οι αντιδράσεις των αναλυτών

Άνω των εκτιμήσεών της χαρακτηρίζει η Proton την επιστροφή, την οποία εκτιμούσε στο 0,39 ευρώ. Όπως επισημαίνει, η επιστροφή ρευστού θα τονώσει την κεφαλαιακή δομή της εταιρίας, ενώ η διοίκηση διατηρεί τους στρατηγικούς της στόχους για περαιτέρω εξαγορές. Η χρηματιστηριακή δηλώνει θετική για την κίνηση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v