Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΥΔΑΠ: Αναμένει κυβερνητικό "OK" για αύξηση 3%

Μεσοσταθμική αύξηση τιμολογίων ύδρευσης κατά 3% από 1η Σεπτεμβρίου και αύξηση του τέλους αποχέτευσης από το 6,5% στο 7% ζητά από την κυβέρνηση η ΕΥΔΑΠ.

ΕΥΔΑΠ: Αναμένει κυβερνητικό OK για αύξηση 3%
Μεσοσταθμική αύξηση τιμολογίων ύδρευσης κατά 3% από 1η Σεπτεμβρίου και αύξηση του τέλους αποχέτευσης από το 6,5% στο 7% ζητά από την κυβέρνηση η ΕΥΔΑΠ.

Οι προτεινόμενες αυξήσεις είναι κάτω του τρέχοντος πληθωρισμού και αναμένεται να εγκριθούν από το yπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, καθώς η ΕΥΔΑΠ με τη λειτουργία της β΄  φάσης της Ψυττάλειας επιβαρύνεται με πρόσθετο ετήσιο κόστος της τάξης των 9 - 10 εκατ. ευρώ, ενώ τα τελευταία χρόνια έχει προχωρήσει μόνο μία φορά σε αύξηση τιμολογίων (2% στην ύδρευση και 8% στην αποχέτευση στις αρχές του 2007).

Η αύξηση των εσόδων της ΕΥΔΑΠ θα σημάνει βελτίωση της αποδοτικότητας μιας εταιρίας που αναγκαστικά λόγω της ανάγκης εξεύρεσης εσόδων περιλαμβάνεται στα πλάνα μετοχοποιήσεων του υπουργείου Οικονομίας για το 2009.

Ο ρόλος της επιχείρησης είναι μάλιστα κομβικός καθώς η ΑΤΕ κατέχει το 10% του μετοχικού της κεφαλαίου και ενδεχόμενη μερική ή ολική διάθεση του παραπάνω ποσοστού θα εξασφάλιζε στην τράπεζα έσοδα και κεφαλαιακά κέρδη που θα υποβοηθούσαν εν συνεχεία διάθεση μετοχών της ΑΤΕ από το ελληνικό δημόσιο.

Ένα από τα αγκάθια ενδεχόμενης μετοχοποίησης της ΕΥΔΑΠ είναι τα μεγάλα χρέη του Δημοσίου προς την επιχείρηση. Ήδη στο τραπέζι έχει πέσει η λύση απόδοσης από το Δημόσιο των οφειλών του και εν συνεχεία επιστροφής κεφαλαίου από την ΕΥΔΑΠ . Με τον τρόπο αυτό το Δημόσιο, ως κάτοχος του 71% του μετοχικού της κεφαλαίου (61% απευθείας και 10% μέσω ΑΤΕ), θα έχει μικρή πραγματική εκταμίευση

Η ΕΥΔΑΠ έχει προγραμματίσει για την πενταετία 2008 - 2013 επενδύσεις που ξεπερνούν τα 80 εκατ. ευρώ στους τομείς ύδρευσης και αποχέτευσης, ενώ στόχος της παραμένει η περαιτέρω επέκταση του δικτύου της στην Αττική και η ανάπτυξη μονάδων παραγωγής ενέργειας συμπληρωματικών στην κύρια δραστηριότητά της, που θα βελτιώνουν τα περιθώρια κέρδους της.

Στον τομέα της ενέργειας η ΕΥΔΑΠ έχει ήδη σε εξέλιξη έργα που θα ανεβάσουν τη συνολική ισχύ της σε παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στα 20,37 MW. Ειδικότερα, έχει έτοιμους προς λειτουργία δύο υδροηλεκτρικούς σταθμούς στον Κιθαιρώνα και στη Μάνδρα δυναμικότητας 1,2 MW και 0,63 MW αντίστοιχα. Σε εξέλιξη βρίσκονται η κατασκευή υδροηλεκτρικού σταθμού στο φράγμα του Εύηνου 0,82 MW, η επέκταση της ισχύος της μονάδας συμπαραγωγής στην Ψυττάλεια κατά 4,8 MW και η δημιουργία μονάδας συμπαραγωγής με καύση φυσικού αερίου 12,9 MW.

H EΥΔΑΠ διαθέτει, σήμερα, σε λειτουργία δύο υδροηλεκτρικούς σταθμούς στην Κίρφη και στον Ελικώνα, συνολικής ισχύος 1,41 MW, καθώς και τη μονάδα συμπαραγωγής ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας με καύση του παραγόμενου βιοαερίου στην Ψυττάλεια ισχύος 7,25 MW. Τέλος, στα προτεινόμενα νέα έργα συμπεριλαμβάνεται η εγκατάσταση φωτοβολταϊκού πάρκου, ισχύος 2 MW, στον χώρο της ΜΕΝ Αχαρνών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v