ΑΕΓΕΚ: Το σχέδιο διάσωσης… στο μικροσκόπιο

Τι κερδίζουν οι τράπεζες από την κεφαλαιακή ενίσχυση της ΑΕΓΕΚ και ποια η πρόκληση για την Πρόμαχος του κ. Μαρούλη. Αβέβαιο αν οι μικροεπενδυτές ανακτήσουν μέρος των μέχρι σήμερα βαρύτατων απωλειών τους…

  • του Στέφανου Κοτζαμάνη
ΑΕΓΕΚ: Το σχέδιο διάσωσης… στο μικροσκόπιο
Τι κερδίζουν οι τράπεζες και ποια η πρόκληση για την Πρόμαχος του κ. Μαρούλη - Αβέβαιο αν οι μικροεπενδυτές ανακτήσουν μέρος των μέχρι σήμερα βαρύτατων απωλειών τους…

Την τελευταία, ουσιαστικά, ευκαιρία επιβίωσης αναζητά μέσω της επικείμενης αύξησης κεφαλαίου και της προσέλκυσης στρατηγικού συνεταίρου η πάλαι ποτέ (δεκαετία 1990) ηγέτιδα δύναμη του κατασκευαστικού κλάδου στην Ελλάδα.

Οι τράπεζες και η κατασκευαστική εταιρία Πρόμαχος, του επιχειρηματία κ. Ι. Μαρούλη, σύναψαν μια δαιδαλώδη συμφωνία, της οποίας τα κυριότερα σημεία είναι τα παρακάτω:

Πρώτον, οι τράπεζες καλύπτουν τη δρομολογούμενη αύξηση κεφαλαίου της ΑΕΓΕΚ ύψους 75,27 εκατ. ευρώ. Στην ουσία, ωστόσο, δεν βάζουν ούτε ένα ευρώ και παράλληλα δημιουργούν τις προϋποθέσεις -εφόσον τελικά η ΑΕΓΕΚ εξυγιανθεί- για να εισπράξουν πολλές δεκάδες εκατ. ευρώ τόσο από την αποπληρωμή των δανείων της ΑΕΓΕΚ όσο και από μια ενδεχόμενη πώληση των μετοχών που κατέχουν στον κατασκευαστικό όμιλο.

Δεύτερον, η εταιρία Πρόμαχος αγοράζει έως το 33% της ΑΕΓΕΚ και το 80% της θυγατρικής ΑΕΓΕΚ Κατασκευαστική. Με βάση τη συμφωνία, ο επιχειρηματίας κ. Μαρούλης καταβάλλει έως και 81 εκατ. ευρώ και έναντι αυτών αναλαμβάνει την πλειοψηφία της περιουσίας του ομίλου ΑΕΓΕΚ, ο οποίος μάλιστα θα έχει απαλλαγεί από το μέγιστο τμήμα του προϋπάρχοντος δανεισμού και θα διαθέτει επιπλέον 60 εκατ. ευρώ ομολογιακό δάνειο για κεφάλαια κίνησης, προκειμένου να υλοποιήσει το υψηλό υπόλοιπο των ανεκτέλεστων συμβάσεων που διαθέτει.

Τρίτον, οι μικροεπενδυτές απλώς παρακολουθούν τις εξελίξεις από τα media… Θα ερωτηθούν φυσικά -σύμφωνα με τους τύπους- κατά τη διάρκεια της επικείμενης έκτακτης γενικής συνέλευσης, ωστόσο όλα δείχνουν ότι θα ψηφίσουν ακριβώς ό,τι τους προταθεί.

Τόσο η δυσχερής κατάσταση της εταιρίας όσο και η γενικότερη δυσμενής χρηματιστηριακή συγκυρία δεν αφήνουν περιθώρια για εναλλακτικούς τρόπους άντλησης κεφαλαίων.


Γιατί ωφελούνται οι τράπεζες

Ας δούμε τι καταβάλλουν και τι εισπράττουν οι τράπεζες μέσα από αυτό το deal:

Πρώτον, καταβάλλουν 75,27 εκατ. ευρώ καλύπτοντας την επικείμενη αύξηση κεφαλαίου.

Δεύτερον, εισπράττουν 75,27 εκατ. καθώς τα κεφάλαια της αύξησης της ΑΕΓΕΚ θα κατευθυνθούν για αύξηση κεφαλαίου της ΑΕΓΕΚ Κατασκευαστική, η οποία στη συνέχεια θα μειώσει τις υποχρεώσεις της προς τις τράπεζες. Ό,τι έδωσαν δηλαδή οι τράπεζες θα το πάρουν πίσω…

Τρίτον, θα εισπράξουν κεφάλαια από την πώληση του 33% της ΑΕΓΕΚ (122 εκατ. μετοχές) στην εταιρία Πρόμαχος του επιχειρηματία κ. Ι. Μαρούλη. Δεν ξεκαθαρίζεται το ύψος του τιμήματος, αλλά αν αυτό είναι 50 λεπτά ανά μετοχή (όσο η τιμή διάθεσης των νέων μετοχών στην ΑΜΚ) τότε θα ανέλθει σε 61 εκατ. ευρώ.

Τέταρτον, το ποσό αυτό θα ξαναγυρίσει στον όμιλο ΑΕΓΕΚ, καθώς οι τράπεζες θα χορηγήσουν ομολογιακό δάνειο 60 εκατ. ευρώ στην ΑΕΓΕΚ Κατασκευαστική για κεφάλαιο κίνησης…

Πέμπτον, θα εισπράξουν κεφάλαια από την πώληση ακινήτων της ΑΕΓΕΚ, καθώς τα τιμήματα που θα αντληθούν θα κατευθυνθούν και αυτά για τη μείωση των τραπεζικών υποχρεώσεων της εισηγμένης.

Έκτον, οι τράπεζες θα εισπράξουν κεφάλαια μέσω ενδεχόμενης πώλησης της συμμετοχής τους στην ΑΕΓΕΚ στο μακροπρόθεσμο διάστημα.

Συμπέρασμα: Οι τράπεζες θα βάλουν στο ταμείο τους μόνο όσα κεφάλαια προέλθουν από τις πωλήσεις ακινήτων της ΑΕΓΕΚ.

Επιπλέον, αυξάνουν δραστικά τις πιθανότητες επιβίωσης της ΑΕΓΕΚ, ελπίζοντας ότι θα αποπληρωθούν τα δάνεια που έχουν χορηγήσει στον εισηγμένο όμιλο και έτσι θα αποφύγουν υψηλότατες επισφάλειες.

Τέλος, αν και φυσικά δεν υπάρχει καμιά απόφαση για το πώς θα διαχειριστούν τις μετοχές που θα κατέχουν στην ΑΕΓΕΚ μετά την ολοκλήρωση του deal, το πιθανότερο σενάριο είναι ότι μακροπρόθεσμα θα αποχωρήσουν, εισπράττοντας ένα επιπλέον ποσό από τη συγκεκριμένη πώληση.

Τι δίνει και τι παίρνει ο κ. Μαρούλης
 
Ο επιχειρηματίας κ. Μαρούλης καλείται, μέσω της εταιρίας του Πρόμαχος, να καταβάλει έως και 81 εκατ. ευρώ για να αποκτήσει το 33% της ΑΕΓΕΚ και το 80% της ΑΕΓΕΚ Κατασκευαστική: έως 61 εκατ. για το 33% της ΑΕΓΕΚ, συν 20 εκατ. για το 80% της ΑΕΓΕΚ Κατασκευαστική.

Να σημειωθεί ότι ύστερα από αυτά η Πρόμαχος καθίσταται ο βασικότερος μέτοχος τόσο στην ΑΕΓΕΚ Κατασκευαστική όσο και στην ΑΕΓΕΚ. Σε έναν κατασκευαστικό όμιλο, δηλαδή, που θα έχει υγιή χρηματοοικονομική διάρθρωση, υψηλό ανεκτέλεστο υπόλοιπο έργων και επαρκές κεφάλαιο κίνησης.

Πόσο ενισχύεται η ΑΕΓΕΚ

Ο όμιλος ΑΕΓΕΚ ενισχύεται ταμειακά με ίδιους πόρους περίπου κατά 95 εκατ. ευρώ.

Πρώτον, κατά 75,27 εκατ. ευρώ μέσω της επικείμενης αύξησης κεφαλαίου.

Δεύτερον, κατά 20 εκατ. ευρώ από την πώληση του 80% της ΑΕΓΕΚ Κατασκευαστική.

Επιπλέον, ενισχύεται ταμειακά και με ομολογιακό δάνειο 60 εκατ. ευρώ, που θα λάβει η ΑΕΓΕΚ Κατασκευαστική.

Με βάση τα στοιχεία της 31ης/3/2008, ο καθαρός δανεισμός της ΑΕΓΕΚ ανερχόταν σε 105 εκατ. ευρώ. Άρα, λοιπόν, ο κ. Μαρούλης θα λάβει μια εταιρία με σαφώς ικανοποιητική ρευστότητα, με επαρκές κεφάλαιο κίνησης και με υψηλό ανεκτέλεστο υπόλοιπο συμβάσεων.

Οι μικροεπενδυτές
 
Τα τελευταία χρόνια έχουν υποχρεωθεί σε βαρύτατες απώλειες: -61% στο δωδεκάμηνο, -73,3% στη διετία και -86,5% στην πενταετία. Και όλα αυτά σε μια περίοδο όπου ο Γενικός Δείκτης στο Χ.Α. υπερδιπλασιάστηκε.

Οι μικροεπενδυτές αναμφίβολα ωφελούνται από το γεγονός ότι η αύξηση κεφαλαίου -από την οποία θα παραιτηθούν- θα γίνει σε τιμή πολύ ανώτερη από την τρέχουσα.

Παρ' όλα αυτά, θα δουν όχι μόνο το ποσοστό τους στη μητρική εταιρία να μειώνεται αλλά παράλληλα και τη συμμετοχή τους στο κατασκευαστικό κομμάτι να περιορίζεται κατά πολύ περισσότερο (80%).

Μετά το deal η ΑΕΓΕΚ θα διαθέτει 366.423.230 μετοχές, που με βάση το κλείσιμο της 8ης/8/2008 στη Σοφοκλέους (0,28 ευρώ) θα οδηγεί σε κεφαλαιοποίηση 102,6 εκατ. ευρώ, με δεδομένο ότι οι μέτοχοι της ΑΕΓΕΚ θα κατέχουν μόνο το 20% της κατασκευαστικής δραστηριότητας του ομίλου.

Για λόγους σύγκρισης αναφέρουμε ότι το 100% των κατασκευαστικών δραστηριοτήτων της ΤΕΡΝΑ (Νο3 στον κατασκευαστικό κλάδο, με εντονότατη παρουσία στην ενέργεια) διαπραγματεύεται με κεφαλαιοποίηση 319 εκατ. ευρώ, ενώ το 100% των δραστηριοτήτων της J&P Άβαξ (Νο2 στον κατασκευαστικό κλάδο, με μεγάλη έμφαση στα αυτοχρηματοδοτούμενα έργα και με υψηλές συμβάσεις στο εξωτερικό) προς 318 εκατ. ευρώ. 

Φυσικά, για τους μικρομετόχους της ΑΕΓΕΚ πολλά θα κριθούν από την ικανότητα του νέου management να ανταποκριθεί στο έργο που σύντομα θα κληθεί να αναλάβει.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v