Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η "επόμενη μέρα" για την Betanet

Τα "μισόλογα" της διοίκησης, τα 17 εκατ. ευρώ που δεν έφτασαν "ούτε για καραμέλες" και οι φήμες για καθυστερούμενες υποχρεώσεις προς συνεργάτες - Ποια "θετικά χαρτιά" διαθέτει η εισηγμένη.

  • του Στέφανου Κοτζαμάνη
Η επόμενη μέρα για την Betanet
Τα "μισόλογα" της διοίκησης, τα 17 εκατ. ευρώ που δεν έφτασαν "ούτε για καραμέλες" και οι φήμες για καθυστερούμενες υποχρεώσεις προς συνεργάτες - Ποια "θετικά χαρτιά" διαθέτει η εισηγμένη.

Τι συμβαίνει τελικά με την Betanet; Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Καλοκαίρι 2007: Μετά την ετήσια τακτική συνέλευση, οι βασικοί μέτοχοι της εισηγμένης εταιρίας προχωρούν σε μαζικές πωλήσεις μετοχών τους, γκρεμίζοντας την τιμή από τα 2,80 ευρώ σε σαφώς πιο χαμηλά επίπεδα.

Φθινόπωρο 2007: Χωρίς να έχουν προϊδεαστεί οι μέτοχοι κατά την τακτική γενική συνέλευση του καλοκαιριού, η διοίκηση της Betanet προτείνει αύξηση κεφαλαίου 10,2 εκατ. ευρώ, επειδή η κατάσταση στον κλάδο είχε επιδεινωθεί, καθώς έπρεπε να δοθούν μεγαλύτερες πιστώσεις προς τους πελάτες, διότι χρειαζόταν να προχωρήσει ένα πρόγραμμα αναδιάρθρωσης κ.λπ.

Η δυσφορία των μετόχων στη συνέλευση ήταν έντονη εναντίον των βασικών μετόχων, ωστόσο οι περισσότεροι εκτίμησαν ότι οι τελευταίοι (οικογένεια Ζαβλιάρη) ρευστοποίησαν μετοχές τους προκειμένου να βρουν κεφάλαια και να συμμετάσχουν στην αύξηση κεφαλαίου της εταιρίας τους.

Δεκέμβριος 2007: Η αύξηση κεφαλαίου καλύπτεται πλήρως (τιμή διάθεσης των νέων τίτλων προς 1,25 ευρώ) και οι επενδυτές έχουν την εντύπωση ότι τα δυσκολότερα σε ό,τι αφορά τη ρευστότητα ανήκουν στο παρελθόν. Άλλωστε, με βάση τα αποτελέσματα του 2007, οι δείκτες κυκλοφοριακής ρευστότητας τόσο της εταιρίας όσο και του ομίλου έδειχναν... συμπαθητικοί.

Μάρτιος 2008: Μετά τα 10,2 εκατ. της αύξησης κεφαλαίου, στα τέλη Μαρτίου η Betanet εισπράττει άλλα 6,9 εκατ. ευρώ από την πώληση του 49% της θυγατρικής της κατασκευαστικής εταιρίας ΕΚΑΤ-ΕΤΑΝ. Σε ό,τι αφορά δε τους δείκτες, με βάση τα στοιχεία της 31ης/3/2008, φαίνεται εταιρία με υψηλά μεν δάνεια, που τουλάχιστον όμως δεν μοιάζει να κινδυνεύει στο ορατό μέλλον.

Τέλη Μαρτίου 2008: Στα τέλη Μαρτίου, επίσης, εκδίδεται και το ετήσιο δελτίο της Betanet, όπου η διοίκηση -με αρκετά διπλωματικό τρόπο, θα λέγαμε, καθώς κρατάει και κάποια "πισινή"- δείχνει μάλλον καθησυχαστική για το θέμα της ρευστότητας.

Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι "οι διαθέσιμες τραπεζικές πιστώσεις είναι επαρκείς ώστε να αντιμετωπιστεί οποιαδήποτε πιθανή έλλειψη ταμειακών διαθεσίμων», επίσης πως "σε κάθε όμως περίπτωση η εταιρία υλοποίησε στο τέλος του 2007 ΑΜΚ 10,16 εκατ. ευρώ" και "από τις αρχές του 2008 η διοίκηση διερευνά το θέμα της αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας της".

Για να καταλήξει ωστόσο σε κάτι "πονηρό", που ενδεχομένως να ανατρέπει όλα τα προηγούμενα: "υπό το ως άνω πρίσμα, κατά την παρούσα χρονική στιγμή ο κίνδυνος αυτός (της ρευστότητας) είναι σχετικά περιορισμένος"…

Η έκθεση μάλιστα του Δ.Σ. αναφέρει ότι "οι εκτιμήσεις της διοίκησης για το 2008 με βάση τα σημερινά δεδομένα είναι συντηρητικά θετικές".

Ιούνιος 2008: Κατά την τακτική γενική συνέλευση του Ιουνίου παρουσιάζονται μεν οι δυσκολίες της αγοράς (μειωμένα περιθώρια κέρδους, αυξημένη περίοδος πίστωσης προς τους πελάτες κ.λπ.), αλλά σε καμία περίπτωση δεν τίθεται θέμα άμεσου προβλήματος ταμειακής ρευστότητας.

1η Αυγούστου 2008: Η διοίκηση της Betanet ανακοινώνει ότι "στα πλαίσια της υλοποίησης της πολιτικής της για την επικέντρωση στο κύριο αντικείμενο δραστηριότητάς της και για την αξιοποίηση όλων των υπαρχουσών ευκαιριών για σταδιακή διεθνοποίησή της έχει θέσει ως βασική της προτεραιότητα την επαναξιολόγηση της συνολικής της σχέσης με τα συνεργαζόμενα τραπεζοπιστωτικά ιδρύματα, με στρατηγικό στόχο την ουσιαστική (από ποιοτικής και ποσοτικής απόψεως) βελτίωση των όρων της χρηματοδοτήσεως αυτής.

Η κατά τα άνω επαναξιολόγηση καθίσταται αναγκαία αφενός μεν λόγω των γενικότερα αρνητικών συνθηκών που διαμορφώνονται ιδίως στην ημεδαπή αγορά και έχουν ως άμεση συνέπεια τη σημαντική και κυρίως δυσβάστακτη χρηματοοικονομική επιβάρυνση της εταιρίας, και αφετέρου στο πλαίσιο της αξιοποίησης της δυνατότητας που διαθέτει η εταιρία να μεταφέρει την τεχνογνωσία αυτή σε σύνθετα έργα που εκτελούνται στο εξωτερικό".

Οι φήμες και το ταμπλό

Κατά τους τελευταίους μήνες, όμως, και ενώ (όπως φαίνεται από τις δηλώσεις της εισηγμένης έως και τον Ιούλιο) η διοίκησης της Betanet ήταν μάλλον καθησυχαστική, στην αγορά φημολογούνταν  ότι η εταιρία καθυστερεί οφειλές προς συνεργάτες της και μάλιστα για σημαντικό χρονικό διάστημα...

Τα νέα επίσης από το ταμπλό του χρηματιστηρίου δεν ήταν καθόλου ευχάριστα, καθώς από τα 2,80 ευρώ του Ιουνίου του 2007 και από το 1,25 ευρώ της αύξησης κεφαλαίου του Δεκεμβρίου, φτάσαμε αισίως στα 50 λεπτά…

Τι σημαίνει αυτό: ότι η τρέχουσα κεφαλαιοποίηση της εισηγμένης ανέρχεται στα 10,8 εκατ. ευρώ. Δηλαδή αν αφαιρέσει κάποιος τα κεφάλαια της αύξησης κεφαλαίου του Δεκεμβρίου του 2007, η "περυσινή Betanet" θα αποτιμούνταν μόλις προς 600.000 ευρώ, όταν τα περυσινά της κέρδη ξεπέρασαν το 1 εκατ. ευρώ!

Το παράδοξο αυτό μάλιστα το είχε επισημάνει περίπου προ μηνός το euro2day.gr σε σχετικό δημοσίευμα…

Αυτό σημαίνει ότι η χρηματιστηριακή αγορά είτε δεν αξιολογούσε σωστά τη μετοχή της Betanet, είτε ότι γνώριζε κάτι παραπάνω από αυτά που οι περισσότεροι μικροεπενδυτές αγνοούσαν. Και προφανώς συνέβαινε μάλλον το δεύτερο...

Ποιο θα είναι το μέλλον της Betanet δεν μπορεί να το προβλέψει κάποιος με ασφάλεια.

Η εισηγμένη εταιρία, μάλιστα, θα πρέπει να ενημερώσει για το αν υπάρχουν ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις και πόσες είναι αυτές, ή αν υπάρχουν οφειλόμενα ποσά προς εργαζομένους και συνεργάτες, όπως έντονα φημολογείται.

Στα θετικά, πάντως, στοιχεία της Betanet συγκαταλέγονται:

• Η ακίνητη περιουσία της εισηγμένης που δεν χρησιμοποιείται για λειτουργικούς σκοπούς.
• Το "καλό όνομα" και η ηγετική θέση που διαθέτει στην αγορά των προκατασκευασμένων σπιτιών.
• Η συμμετοχή της σε κάποια υποσχόμενα projects.
• Η τρέχουσα συγκυρία που θέλει τις τράπεζες να διερευνούν λύσεις προκειμένου να αποφύγουν την καταγραφή επισφαλειών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v