Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τρ. Κύπρου: Στα 244 εκατ. τα κέρδη στο εξάμηνο

Αύξηση 6% σημείωσαν τα καθαρά κέρδη της Τράπεζας Κύπρου στο α' εξάμηνο του 2008, καθώς ανήλθαν στα 244 εκατ. ευρώ, πολύ κοντά στις εκτιμήσεις των αναλυτών. Οι χορηγήσεις αυξήθηκαν με ρυθμό 28% σε ετήσια βάση.

Τρ. Κύπρου: Στα 244 εκατ. τα κέρδη στο εξάμηνο
 Αύξηση 6% σημείωσαν τα καθαρά κέρδη της Τράπεζας Κύπρου στο α' εξάμηνο του 2008, καθώς ανήλθαν στα 244 εκατ. ευρώ, πολύ κοντά στις εκτιμήσεις των αναλυτών. Οι χορηγήσεις αυξήθηκαν με ρυθμό 28% σε ετήσια βάση.

Σύμφωνα με τον κ. Α. Ηλιάδη τα αποτελέσματα της τράπεζας είναι ευθυγραμμισμένα με τους στόχους που τέθηκαν στο business plan.

Η απόδοση των ιδίων κεφαλαίων διαμορφώθηκε στο 24,4%, ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων δανείων υποχώρησε στο 3,6%, ενώ οι καταθέσεις αυξήθηκαν με ρυθμό 9%.

Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Bloomberg ανέμεναν άνοδο 6,86% στα καθαρά κέρδη της Τράπεζας Κύπρου για το α' εξάμηνο, στα 244,7 εκατ. ευρώ.

Τα καθαρά έσοδα από τόκους της τράπεζας αναμένονταν να διαμορφωθούν 5% υψηλότερα, στα 380,7 εκατ. ευρώ, ενώ τα έσοδα από αμοιβές προβλέπονταν 6,6% υψηλότερα, στα 98,5 εκατ. ευρώ.

Ο συνολικός κύκλος εργασιών, σύμφωνα με τους αναλυτές, θα διαμορφώνονταν  στα 528,6 εκατ. ευρώ, αυξημένος κατά 3%.

--- Δήλωση Θεόδωρου Αριστοδήμου, Προέδρου Διοικητικού Συμβουλίου

“Το Συγκρότημα της Τράπεζας Κύπρου, με ιστορία πέραν των 100 χρόνων, αποδεικνύει σήμερα για μια ακόμη φορά, τη συνέπεια και αξιοπιστία του στην υλοποίηση της στρατηγικής του.

Η περαιτέρω ισχυροποίηση της θέσης του στις αγορές Κύπρου, Ελλάδος, Ηνωμένου Βασιλείου και Αυστραλίας αντικατοπτρίζεται στα θετικά αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου. Παράλληλα, η επέκταση και γρήγορη ανάπτυξη του Συγκροτήματος στις αναπτυσσόμενες αγορές της «Νέας Ευρώπης» - με αποκορύφωμα την πρόσφατη συμφωνία εξαγοράς της Uniastrum Bank στη Ρωσία, που αποτελεί και την πρώτη εξαγορά μεγάλης Ρωσικής τράπεζας από Τραπεζικό Οργανισμό του ευρύτερου Ελληνικού χώρου - , αποτελούν βασικούς πυλώνες της στρατηγικής ανάπτυξης του, η οποία ακολουθείται χωρίς παρεκκλίσεις.

Θα προχωρήσουμε σταθερά μπροστά για τη δημιουργία μεγαλύτερης αξίας για τους μετόχους και το προσωπικό μας αλλά και για την οικονομία ευρύτερα, με πηγές επιπρόσθετων εσόδων από τον ευρύτερο γεωγραφικό χώρο στον οποίο δραστηριοποιούμαστε.”

--- Δήλωση Ανδρέα Ηλιάδη, Ανώτερου Εκτελεστικού Διευθυντή Συγκροτήματος

“Παρά τις αρνητικές συνθήκες που επικρατούν στο διεθνές χρηματοοικονομικό περιβάλλον,
το Συγκρότημα της Τράπεζας Κύπρου διατήρησε τα υψηλά επίπεδα κερδοφορίας, ενίσχυσε
την απόδοση ιδίων κεφαλαίων σε 24,4% και συνέχισε την δυναμική του ανάπτυξη στις
αγορές που δραστηριοποιείται. Όσον αφορά τις νέες χώρες (Ρωσία, Ουκρανία, Ρουμανία),
τα δάνεια του Συγκροτήματος διπλασιάστηκαν σε σχέση με την 31.12.07, γεγονός που
αποδεικνύει τη δυναμική που έχει αναπτυχθεί.

Τα αποτελέσματα είναι ευθυγραμμισμένα με τους στόχους που τέθηκαν στο επιχειρησιακό
μας πλάνο. Η στρατηγική ανάδειξης του Συγκροτήματος σε ισχυρή τραπεζική περιφερειακή
δύναμη ακολουθείται με συνέπεια. Η πρόσφατη συμφωνία εξαγοράς της Ρωσικής
Uniastrum Bank επισφραγίζει την υλοποίηση της στρατηγικής αυτής.”

---Σύνοψη αποτελεσμάτων

Το Συγκρότημα διατήρησε την αποτελεσματικότητά του με το δείκτη κόστος προς έσοδα να διατηρείται σε χαμηλά επίπεδα (43,6%) για το α’ εξάμηνο 2008 παρά τις σημαντικές επενδύσεις για περαιτέρω επέκταση του δικτύου στην Ελλάδα, αλλά και τα έξοδα ανάπτυξης των δραστηριοτήτων του στη Ρωσία, Ρουμανία και Ουκρανία.

Ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων δανείων βελτιώθηκε σε 3,6% στις 30 Ιουνίου 2008 από 4,6% στις 30 Ιουνίου 2007 και 3,8% στις 31 Δεκεμβρίου 2007. Ο ρυθμός αύξησης των δανείων του Συγκροτήματος ανήλθε σε 28% και των καταθέσεων σε 9%. Οι επιδόσεις αυτές είναι σύμφωνες με τους στόχους του στρατηγικού σχεδίου του Συγκροτήματος 2008-2010. Διατηρήθηκε η αύξηση των εξόδων (7%) σε ρυθμούς μικρότερους από την αύξηση του όγκου εργασιών (28%).

Βελτιώθηκε η ποιότητα χαρτοφυλακίου δανείων με το σχετικό δείκτη να μειώνεται σε 3,6% σε σχέση με 4,6% στις 30 Ιουνίου 2007 και 3,8% στις 31 Δεκεμβρίου 2007 και διατηρήθηκε χαμηλό ετήσιο κόστος προβλέψεων σε 0,3% των δανείων.

Εξαιρετική κερδοφορία συνεχίζουν να παρουσιάζουν οι εργασίες του Συγκροτήματος στην Κύπρο, με δείκτη απόδοσης ιδίων κεφαλαίων 40%. Τα κέρδη μετά τη φορολογία για το α’ εξάμηνο 2008 ανήλθαν σε €179 εκατ. και σημείωσαν αύξηση 3%.

Αξιοσημείωτη είναι η κερδοφορία των εργασιών του Συγκροτήματος στην Ελλάδα όπου τα κέρδη μετά τη φορολογία για το α’ εξάμηνο 2008 ανήλθαν σε €55 εκατ. και παρουσίασαν 8% αύξηση έναντι του α’ εξάμηνου 2007.

Οι εργασίες του Συγκροτήματος στη Ρωσία και Ρουμανία συνεισέφεραν θετικά στα κέρδη. Τα κέρδη μετά τη φορολογία για το α’ εξάμηνο 2008 ανήλθαν σε €0,4 εκατ. στη Ρωσία και €1,3 εκατ. στη Ρουμανία.

To καθαρό επιτοκιακό περιθώριο της τράπεζας ενισχύθηκε στο 2,67% στο β΄ τρίμηνο, από 2,49% το α΄ τρίμηνο. Στο α΄ εξάμηνο το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο υποχώρησε στο 2,57%, από 2,91% στο α΄ εξάμηνο του 2007.

--- Προοπτικές

Το Συγκρότημα ακολουθεί με συνέπεια τη στρατηγική του για αυτόνομη ανάπτυξη και περαιτέρω σημαντικούς ρυθμούς αύξησης μεγεθών και κερδών και οι επιδόσεις του μέχρι σήμερα είναι σύμφωνες με τους στόχους του στρατηγικού του σχεδίου 2008-2010.

Tο Συγκρότημα προβαίνει σε ενέργειες για αντιστάθμιση των αρνητικών επιπτώσεων από τη συνεχιζόμενη πίεση στα περιθώρια των καταθέσεων. Τέτοιες ενέργειες είναι η επανατιμολόγηση επιλεγμένων δανειακών προϊόντων, η ταχύτερη επέκταση των εργασιών του στις νέες αγορές όπου τα περιθώρια είναι υψηλότερα και η ενίσχυση των άλλων εσόδων.

Παράλληλα η δυναμική επέκταση του Συγκροτήματος στις νέες αγορές δημιουργεί μια νέα διάσταση για το Συγκρότημα της Τράπεζας Κύπρου. Η ταχεία αναπτυσσόμενη Ρωσική αγορά με την οποία το Συγκρότημα διατηρεί μακροχρόνιους δεσμούς μέσω του τομέα των διεθνών τραπεζικών υπηρεσιών από τις εργασίες στην Κύπρο και οι εμπειρίες μας στην αγορά αυτή μας ενθάρρυναν να προχωρήσουμε στη γρήγορη επέκταση των εργασιών μας.

Η συμφωνία εξαγοράς της Ρωσικής Uniastrum Bank αποτελεί σημαντικότατο βήμα για το Συγκρότημα με εξαιρετικές προοπτικές για την κερδοφορία του διασφαλίζοντας ταυτόχρονα εξαιρετική γεωγραφική και κατά τομέα διασπορά των εργασιών του.

---Tι ειπώθηκε στην τηλεδιάσκεψη

Δεν αναζητούμε ακριβές καταθέσεις διότι διαθέτουμε ρευστότητα, τόνισε ο Γενικός Διευθυντής της Τράπεζας Κύπρου. Γ. Κυπρή, προβλέποντας αύξηση των χορηγήσεων κατά τη διάρκεια του β΄ εξαμήνου.

Όπως επισήμανε η διοίκηση της τράπεζας κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης ο δείκτης δανείων προς καταθέσεις κυμάνθηκε στο 88,8% στο τέλος του β΄ τριμήνου και παρέχει μια ισχυρή βάση για την υλοποίηση του επιχειρηματικού σχεδίου της Κύπρου.

Παράλληλα πρόσθεσε ότι η «εξάρτηση» της τράπεζας από το wholesale είναι περιορισμένη καθώς τα δάνεια αντιστοιχούν μόλις στο 11% του συνολικού ενεργητικού της.

Ο κ. Κυπρή υπογράμμμισε ότι η τράπεζα θα συνεχίσει να προσελκύει καταθέσεις από το κομμάτι της λιανικής, μέσω της δημιουργίας νέων καταστημάτων, ενώ τόνισε ότι στην Ελλάδα η Κύπρου δεν πέτυχε να επανατιμολογήσει το χαρτοφυλάκιο των δανείων της όσο θα επιθυμούσε.

Επίσης επαναβεβαίωσε τους στόχους του προηγούμενου guidance για το 2008 υπογραμμίζοντας πως οι μεγάλοι όγκοι στις νέες αγορές με υψηλότερα spreads θα αντισταθμίσουν την όποια εποχικότητα στο β΄ εξάμηνο του 2008.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v