Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο Κατάρ το 4,02% της Alpha Bank

Σε κρατικό επενδυτικό κεφάλαιο του Κατάρ, μεταβιβάστηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, το πακέτο των 16.522.691 μετοχών της Alpha Bank, μέσω OTC συναλλαγής, επιβεβαιώνοντας πλήρως πρωινό δημοσίευμα του euro2day.

Στο Κατάρ το 4,02% της Alpha Bank
Σε κρατικό επενδυτικό κεφάλαιο του Κατάρ, μεταβιβάστηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, το πακέτο των 16.522.691 μετοχών της Alpha Bank, στα 18 ευρώ, μέσω εξωχρηματιστηριακής συναλλαγής (OTC), επιβεβαιώνοντας πλήρως πρωινό δημοσίευμα του euro2day.

Η ανακοίνωση της Alpha Bank

Η Alpha Bank ανακοινώνει τη διάθεση ιδίων µετοχών, οι οποίες αντιστοιχούν σε ποσοστό 4% επί του µετοχικού της κεφαλαίου, έναντι συνολικού τιµήµατος Ευρώ 296 εκατ., στην εταιρία Paramount Services Holding Limited, η οποία αποτελεί επενδυτικό φορέα που εκπροσωπεί τα συµφέροντα της πλέον επιφανούς οικογενείας του Κατάρ.

Τα Μέρη θα εξετάζουν από κοινού επενδυτικές ευκαιρίες στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, αξιοποιώντας αφ΄ ενός µεν τη γνώση και εµπειρία της Alpha Bank στη δηµιουργία τραπεζών σε χώρες µε υψηλούς ρυθµούς αναπτύξεως, αφ΄ ετέρου δε τις επαφές και εµπειρία της Paramount στη συγκεκριµένη γεωγραφική περιοχή.

Η είσοδος ενός επενδυτού υψηλής ποιότητος από το Κατάρ, µε µακροπρόθεσµο επενδυτικό ορίζοντα, θα προσδώσει προστιθέµενη αξία στην Τράπεζα και τους Μετόχους της, επιτρέποντας στην πρώτη να επιτύχει τους στόχους της και να πρωταγωνισθήσει στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Οι πρώτες αντιδράσεις των αναλυτών

Την τιμή-στόχο των 28 ευρώ και τη σύσταση "buy" για τη μετοχή της Alpha Bank διατηρεί η Dresdner Kleinwort σε σημερινή (30/7) έκθεσή της, όπου σημειώνει τις θετικές επιπτώσεις από τη συμφωνία πώλησης του 4% σε επενδυτές του Κατάρ.

Όπως αναφέρει ο διεθνής οίκος, η εξέλιξη αυτή προσθέτει 40 μονάδες βάσης στο Core Tier I, με το μέγεθος να εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί περί το 8% στα τέλη του 2008.

Επίσης, οι μακροπρόθεσμοι επενδυτές στη μετοχή της τράπεζας ελέγχουν πλέον ένα 25% της τράπεζας, ένα ποσοστό που μπορεί να αποτρέψει πιθανή μελλοντική απόπειρα εξαγοράς της τράπεζας.

Όπως σημειώνει η Dresdner, η μετοχή διαπραγματεύεται με Ρ/Ε 7,3 με βάση τις εκτιμήσεις για τα κέρδη 2009, έναντι 7,1 για τον κλάδο, αλλά απέχει μακράν από πλευράς προβλέψεων για αύξηση της κερδοφορίας. Ειδικότερα, η Dresdner εκτιμά ετήσια αύξηση των κερδών της τράπεζχας κατά 17,5% έναντι ενός κλάδου με οριακή ή καθόλου αύξηση των κερδών έως το 2009.

Ως εκ τούτου, η μετοχή "φαίνεται σαφώς υποτιμημένη" σχολιάζει η Dresdner.

Νωρίτερα, το euro2day ανέφερε:

Alpha Bank: Μέσω πακέτου η μεταβίβαση των ιδίων σήμερα - Ένας ο αγοραστής;

Μέσω προσυμφωνημένης συναλλαγής και χωρίς διαδικασία ανοίγματος βιβλίου προσφορών θα μεταβιβασθούν σήμερα, οι 16.522.691 ίδιες μετοχές της Alpha Bank, που αντιπροσωπεύουν το 4,02% του καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου της.

Από το ρεπορτάζ προκύπτει ότι η Alpha Bank δεν θα χρησιμοποιήσει ξένο broker για να διαθέσει τις μετοχές είτε μέσω accelerated book building είτε με άλλη διαδικασία, αλλά θα τις μεταβιβάσει με μορφή πακέτου. Αυτό σημαίνει ότι έχει βρει ήδη αγοραστή και το πακέτο θα μεταβιβασθεί σήμερα, πιθανότατα μέχρι το μεσημέρι. Πρακτική που έχει ακολουθήσει και στο πρόσφατο παρελθόν η Alpha Bank.

Σύμφωνα με πληροφορίες της αγοράς, αγοραστής του πακέτου θα είναι ένας, ξένος τελικός επενδυτής με ισχυρή πρωτογενώς ρευστότητα. Η αγορά περιμένει με ενδιαφέρον την τιμή στην οποία θα μεταβιβασθεί το πακέτο, καθώς ο τίτλος της Alpha Bank έκλεισε την Παρασκευή στα 18,76 ευρώ έχοντας δώσει την προηγούμενη εβδομάδα χαμηλό έτους στα 17,60 ευρώ.

Χρ. Κ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v